Nane Çayının ve Nanenin Faydaları. Bahçe nanesi yaprağı (Menthae piperitae folium) Alman resmi gazetesinde 30.11.1985 tarihinde yayınlanıp (Heftnummer:223, ATC-Code:A03GA) modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe girmiştir, ESCOP ve WHO monografilerinde de yer almaktadır.
Belirtilen kanuna göre bahçe nanesi yaprağı doğal bileşiminde kullanılır, herhangi bir madde ilave edilemez veya bileşiminde bulunan bazı maddeler ayrılamaz. Çok sayıda firma tarafından tek ve kombine ilaçları ( Aspasmon, Cholagogum, Enteroplant, Rowachol vb.) üretilmektedir.
İlaç etkili ( Ecza, drog) kısmı: Bahçe nanesi bitkisinin ( Mentha piperita L.) yaprakları ve çiçekli sürgünleri kurutularak kullanılır. Çiçeklenme döneminden kısa bir süre önce başlayarak eylül ayına kadar 2-3 defa hasat edilir. Kurutma işlemi en fazla 42 derecede yapılmalıdır, %5 den fazla sap bulunmamalıdır, en az %1,2 oranında esans ( Eterik yağ) olmalıdır.
Bileşiminde: Nane bitkisi Menthol, mentylasetat, menthon, jasmon, cineol, flavonoid ve tanen ihtiva eder.
Nanenin Yararları
Etkisi: Sindirim sistemi düz kaslarında kramp çözücü ( Gevşetici) olarak etki eder. Safra sağlısını artırarak hazmı kolaylaştırır. Gaz giderici etki gösterir. ( Ayrıca; Mide salgılarını artırdığı, midenin boşalmasını hızlandırdığı, iştahı artırdığı, HSV-1, HSV-2 ve ACVres virüslerine karşı etkili olduğu yönünde bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.)
Kullanıldığı yerler: Mide, barsak, safra kesesi ve safra kanalındaki kramp şeklindeki şikayetlerde kullanılır.
Kullanılmaması gereken haller: Safra kesesinde taş varsa hekime danışılarak kullanılabilir.
İstenmeyen etkileri: Yok.
İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.
Kullanım miktarı: Ortalama günlük kullanım miktarı 3-6 gr kurutuluş bahçe nanesi yaprağı.
Nane Çayı Nasıl Yapılır? 1 yemek kaşığı kurutulmuş bahçe nanesi yaprağı (1,5 gr) fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, ağzı kapalı olarak 10-15 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 2-4 defa çayı taze hazırlanıp içilebilir.
Nanenin Zararları Varmıdır? Kronik mide rahatsızlığı olanlar çayını içmelidir ( Esansını kullanmamalıdır) ve sürekli kullanmamalıdır.
Kaynak: Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca Yayınevi, İstanbul 2009,ISBN: 978-9944-790-31-4, (0212)5285076-5286005.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.