Çocuklarda Uyku Bozukluğu. Çocuklarda uykusuzluk sorunu ve çocuklarda uyku problemi için kullanılabilecek bitkisel destekler nelerdir?
Alman kanunlarına göre düzenlenen modern bitkisel ilaçlar çocuklarda farklı uygulanır. Çocuklar yetişkinlerin küçük hali değildir, gelişme halinde olan bir varlıktır. Bu nedenle çocuklarda kullanılacak bitkiler, gelişimi engellemeyecek ve zararlı olmayacak şekilde özenle seçilmiştir, bu arada tadı ve kokusu da dikkate alınmıştır.
Çocukların psikolojik rahatsızlıklarında modern bitkisel sakinleştirici ilaçlar yaygın olarak başarıyla kullanılmaktadır. Hafif şikayetlerde kediotu kökü ( Valerianae radix), lavanta çiçeği ( Lavandulae flos), melisa yaprağı (Melissae folium), depresyonda ise sarı kantaron (Hyperici herba) kullanılmaktadır. Çok sayıda firma tarafından bu bitkilerden ilaç ( Baldorn, Sedonium, Alluna, Luvased, Helarium, Hyperforat, Euvegal, Moradorm vb.) üretilmektedir.
Kediotu kökü: 1 çay kaşığı kıyılmış kök fincana konur, üzerine 200 ml kaynarsu ilave edilir, 15 dakika demlenir, süzülür, yatmadan 30 dakika önce içilir. İhtiyaç halinde günde 2-3 fincan çayı içilebilir. Kokusunu düzenlemek için çok az miktarda melisa yaprağı veya lavanta çiçeği ilave edilebilir.
Lavanta çiçeği: 1 çay kaşığı çiçek fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülür. Günde 2 fincan çayı içilebilir.
Melisa yaprağı: 1 yemek kaşığı kıyılmış yaprak fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülür.Günde, 2-4 yaşındakilere 1 fincan, daha büyüklere 3 fincana kadari çirilebilir.
Sarı kantaron: 1 çay kaşığı kıyılmış sarı kantaron fincana konur, üzerine 150ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülür. Günde, 3 yaşına kadar 1 fincan, 3 yaşından büyüklerde 2-3 fincan içirilebilir.
Küçük çocuklarda farklı bir uygulama şöyle yapılır:
1. 500gr şerbetçiotu çiçeği çocuğun pamuk yastığının içine konur, her hafta değiştirilir.
2. 100 gr lavanta çiçeği bir kesenin içinde çocuğun yatağına yakın bir yere asılır, 4-5 günde bir değiştirilir.
Uyarı: Bu tedaviler sırasında hekim kontrolü şarttır.
Dr. Ahmet Toptaş
Kaynak: Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca Yayınevi, İstanbul 2009,
ISBN: 978-9944-790-31-4, (0212)5285076-5286005.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
merhaba
ben verapin 180/2mg tansyon ilacı kullanuyorum. bununla beraber çörek otu kapsulu kulanmamda bir sakınca olurmu acaba .
teşekkürler.