Kivi Hangi Sorunlara İyi Gelir ve Kivi Faydaları Nelerdir? Kivideki petkin vücudu toksinlerden temizler, kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterolü artırıcı özelliktedir.
Bir adet kivi günlük C vitamini gereksinimini kolaylıkla karşılar. Turunçgillerden 4-5 kat daha çok C vitamini içerir. Mineraller bakımından da zengindir.
C vitamini dışında A vitamini B1, B2 vitaminleri, fosfor, kalsiyum, demir gibi mineraller, proteinler içerir. Magnezyum ve potasyum oranı yüksektir.
Değişik tadı ve vitamin, mineral, antioksidan ve lif içeriğiyle kivi besleyici değeri yüksek olan bir besindir. Karotenoidler fenolik bileşikler ve antioksidan bakımındanda zengindir.
Kivinin Faydaları
•Kivide yeralan antimutajenik maddeler kanser önleyici özelliktedir.
•İçerdiği yüksek miktarda C vitamini, karotenoid ve flavanoidler sayesinde vücudu oksidanlardan temizler ve kanser riskinin azaltmasına yardımcı olur.
• İskoçya’daki Rowett Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışmada yeralan gönüllü kişiler 3 hafta boyunca kivi tüketmiş ve bu sürenin sonucunda yapılan tahlillerde lenfositlerde DNA zararının ciddi bir şekilde azaldığı tespit edilmiştir.
• Nefes açıcı etkisi sebebiyle öksürük ve astım sorunları için yararlıdır.
Thorax’da bildirilen 18.000 çocuk üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmanın sonuçlarına göre; haftada 5-7 porsiyon kivi ve greyfurt tüketen astımlı çocuklarda nefes daralması şikayetleri %32, gece öksürükleri %27, burun akıntısı %28 oranında hafiflemiştir.
• Kılcal damar yapısını kuvvetlendirir.
• Bir diğer kivi faydası kan inceltici etkisidir. Kandaki yağ düzeyini düşürür, kan basıncını düzenler.
• Kan sulandırıcı etkisiyle kalp ve damar sağlığı için önemlidir.
• Kiviyle ilgili yapılan araştırmalarda olgunlaşmış kivi meyvesinde proteinlerin yapı taşı olan amino asitlerin 15 tanesi tespit edilmiştir. Glutamin, arginin ve asparagin adlı amino asitlerin daha yüksek oranda olduğu görülmüştür.
• Lif bakımından zengin olduğu için sindirimi kolaylaştırır. Tayvan Tıp Okulu tarafından gerçekleştirilen bir araştırma kivinin bağırsak hareketlerini düzenlediğini ve sindirimi kolaylaştırdığını göstermiştir. Araştırmacılar hazımsızlık sorunu olan kişilerde dört hafta kivi tüketiminin ardından şikayetlerinde % 45 oranında azalma saptamışlardır. Bristol Üniversitesi’nce gerçekleştirlen bir araştırma da lif yönünden zengin olan kivinin kolon kanserini önlemede olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Araştırmacılara göre bu lifler tarafından üretilen bir çeşit asit kansere yol açan genlerin aktif hale gelmesini engelleyici etki göstermektedir
• Kivi maskesi: Kividen hazırlanan maskeler cilt sağlığı ve güzelliği için yararlıdır. Kivideki vitaminler cilt üzerindeki ölü deriyi temizleyici etki gösterir.
• Fazla olgunlaşmamış bir kivinin kabuklarını bir zar gibi soyduktan sonra ince dilimlere ayırın ve cilt tipinize göre 5-15 dakika arası yüzünüzde bekletin.
Kivi Nasıl Yenir?
Meyvelerin bıçakla dilimlenmesi vitamin kayıplarına neden olabilmektedir. Bu yüzden kiviyi dik tutarak ve tepesinde küçük bir kesik açarak içini çay kaşığıyla rafadan yumurta yer gibi yemek daha doğru olur.
Kivi buzdolabında saklanmalıdır.
Kivinin Zararları Nelerdir?
Kivideki actinidin enzimi bazı kişilerde alerjik etki yaparak dudaklarda şişme, kaşınma, gözde ve burunda kaşıntıya neden olabilir.
100 gram kivinin besin değerleri;
C vitamini: 75,0 mg
A vitamini: 175 IU
Potasyum: 332 mg
Kalsiyum: 26 mg
Magnezyum: 30 mg
Fosfor: 40 mg
Demir: 0,41 mg
Sodyum: 5 mg
Tiamin: 0,020 mg
Riboflavin: 0,050 mg
Niacin: 0.500 mg
Protein: 0,99 g
Toplam lipid (yağ): 0,44 g
Karbonhidrat: 14,88 g
Lif: 3,4 g
Kolesterol: 0 mg
Su: 83,05 g
Enerji: 61 kcal
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
çok güzel bir meyve bayılıyorum
sabah aç karna tüketildiginde sindirim sisteminı çaliştırıyor ve zayıflamaya yardımcı
yaa arkadaşlar bu kiviyi yerken hangi meyveyi düşünürsen onun tadını alırmışsın. halbuki madem başka meyvenin tadını alıcam neden kivi yiyorum gider o meyveyi yerim 😀
ben seviyordum zaten şimdi daha çokkk seviyorum
benimde aklimda su anda yerken geldi, günde iki tane tüketiyorum ve çok seviyorum, Mevlam nasil yaratmis diye birde durup düsünüyorum.. elhamdülillah
gribim ve bol bol kivi yemekteyim. c vitaminlerinin bir an önce harekete geçip beni iyileştirmesini beklemekteyim.
Ne yazık ki Ülkemiz Kivi üretimi sıralamasında Dünya da sonuncu ülke ! 2005 analiz raporları bu durumu gösteriyor Fazla birşey değiştiğini sanmam çünkü çoğu zaman bile aklımıza kivinin varlığı gelmeyor.Asma yetiştirme kültürü gibi kivi ye de sempati duysak iyi olur.
ne zaman kivi yesem 1 saat sonra grip gibi oluyorum burnum akıyor gözlerim kaşınıyor hapşuruyorum burnumun yanları kaşınıyor bugünde yemiştim aynısı oldu galiba alerji acaba dedim faydasındanmı galiba alerji okudğuma göre:)
mucize bir meyve apsolitlede 10 numara oluyor
🙂
1 haftadır günde 3 tane yiyorum:))
çok güzel bir meyve şu andada yiyorum ve kivi ye bayıııııııııılıııyorummmmmmmm:)
yok böylesi yaaaaaaaaaaaa müthiş bir meyve bu
Yaklaşık 10 kivi yedim ve dudaklarım şişti 🙂 galiba fazlası da zarar
benimde şu an yerken yararlarına bakmak aklıma geldi,çok seviyorum kiviyi.
ben kiviyi kabuklarıyla ince ince dilimleyip yerim çünkü asıl vitaminin kabuğunda olduğunu düşünüyorum
harika bir meyve çok seviyorum ama bu kadar faydası olduğunu bilmiyordum. suan yerken aklıma geldi yararlarına bakmak 🙂
Kivi neymiş böyle ya,insana faydaları say sayabildigin kadar,bütün herkese kivi yemeyi öneriyorum,
hiç yemiyordum artık yiyecegğim
kivinin ne kadar yararı varmış bugunden sonra başlayacağım yane
en seydiğim meyve yhaa
şimdi kivi tüketmeye başlıyacağım günde sabah bir akşam bir olmak üzere yiyeceğim.Görebilirsem faydalarını zaman içinde paylaşacağım.