Kivi Hangi Sorunlara İyi Gelir ve Kivi Faydaları Nelerdir? Kivideki petkin vücudu toksinlerden temizler, kötü kolesterolü düşürür ve iyi kolesterolü artırıcı özelliktedir.
Bir adet kivi günlük C vitamini gereksinimini kolaylıkla karşılar. Turunçgillerden 4-5 kat daha çok C vitamini içerir. Mineraller bakımından da zengindir.
C vitamini dışında A vitamini B1, B2 vitaminleri, fosfor, kalsiyum, demir gibi mineraller, proteinler içerir. Magnezyum ve potasyum oranı yüksektir.
Değişik tadı ve vitamin, mineral, antioksidan ve lif içeriğiyle kivi besleyici değeri yüksek olan bir besindir. Karotenoidler fenolik bileşikler ve antioksidan bakımındanda zengindir.
Kivinin Faydaları
•Kivide yeralan antimutajenik maddeler kanser önleyici özelliktedir.
•İçerdiği yüksek miktarda C vitamini, karotenoid ve flavanoidler sayesinde vücudu oksidanlardan temizler ve kanser riskinin azaltmasına yardımcı olur.
• İskoçya’daki Rowett Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışmada yeralan gönüllü kişiler 3 hafta boyunca kivi tüketmiş ve bu sürenin sonucunda yapılan tahlillerde lenfositlerde DNA zararının ciddi bir şekilde azaldığı tespit edilmiştir.
• Nefes açıcı etkisi sebebiyle öksürük ve astım sorunları için yararlıdır.
Thorax’da bildirilen 18.000 çocuk üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmanın sonuçlarına göre; haftada 5-7 porsiyon kivi ve greyfurt tüketen astımlı çocuklarda nefes daralması şikayetleri %32, gece öksürükleri %27, burun akıntısı %28 oranında hafiflemiştir.
• Kılcal damar yapısını kuvvetlendirir.
• Bir diğer kivi faydası kan inceltici etkisidir. Kandaki yağ düzeyini düşürür, kan basıncını düzenler.
• Kan sulandırıcı etkisiyle kalp ve damar sağlığı için önemlidir.
• Kiviyle ilgili yapılan araştırmalarda olgunlaşmış kivi meyvesinde proteinlerin yapı taşı olan amino asitlerin 15 tanesi tespit edilmiştir. Glutamin, arginin ve asparagin adlı amino asitlerin daha yüksek oranda olduğu görülmüştür.
• Lif bakımından zengin olduğu için sindirimi kolaylaştırır. Tayvan Tıp Okulu tarafından gerçekleştirilen bir araştırma kivinin bağırsak hareketlerini düzenlediğini ve sindirimi kolaylaştırdığını göstermiştir. Araştırmacılar hazımsızlık sorunu olan kişilerde dört hafta kivi tüketiminin ardından şikayetlerinde % 45 oranında azalma saptamışlardır. Bristol Üniversitesi’nce gerçekleştirlen bir araştırma da lif yönünden zengin olan kivinin kolon kanserini önlemede olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Araştırmacılara göre bu lifler tarafından üretilen bir çeşit asit kansere yol açan genlerin aktif hale gelmesini engelleyici etki göstermektedir
• Kivi maskesi: Kividen hazırlanan maskeler cilt sağlığı ve güzelliği için yararlıdır. Kivideki vitaminler cilt üzerindeki ölü deriyi temizleyici etki gösterir.
• Fazla olgunlaşmamış bir kivinin kabuklarını bir zar gibi soyduktan sonra ince dilimlere ayırın ve cilt tipinize göre 5-15 dakika arası yüzünüzde bekletin.
Kivi Nasıl Yenir?
Meyvelerin bıçakla dilimlenmesi vitamin kayıplarına neden olabilmektedir. Bu yüzden kiviyi dik tutarak ve tepesinde küçük bir kesik açarak içini çay kaşığıyla rafadan yumurta yer gibi yemek daha doğru olur.
Kivi buzdolabında saklanmalıdır.
Kivinin Zararları Nelerdir?
Kivideki actinidin enzimi bazı kişilerde alerjik etki yaparak dudaklarda şişme, kaşınma, gözde ve burunda kaşıntıya neden olabilir.
100 gram kivinin besin değerleri;
C vitamini: 75,0 mg
A vitamini: 175 IU
Potasyum: 332 mg
Kalsiyum: 26 mg
Magnezyum: 30 mg
Fosfor: 40 mg
Demir: 0,41 mg
Sodyum: 5 mg
Tiamin: 0,020 mg
Riboflavin: 0,050 mg
Niacin: 0.500 mg
Protein: 0,99 g
Toplam lipid (yağ): 0,44 g
Karbonhidrat: 14,88 g
Lif: 3,4 g
Kolesterol: 0 mg
Su: 83,05 g
Enerji: 61 kcal
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Müthiş bir meyve çok severek yiyorum. Günde en az iki tane yiyorum. Bakalım göğsümde oluşan kistleri temizliycek mi. Doktor altı ay sonra geleceksin büyüme varsa alıcaz dedi. Bıçak altına yatmaktan korkuyorum. İnşallah bana da faydası olur. Bagirsaklarimi güzel çalistiriyor bunu farkettim ve bağisiklik sistemine de faydasini gördum. Hiç grib falan olmadim bu kış.
Bende yerken faydalarina baktim. Gribim her yerim agriyor. Aslinda hastalanmadan önce yemek gerek. Ama işte aklimiza hasta olduktan sonra geliyor:)
cok yararli bir meyve. yedigimden beri tansyonum dengelendi.
Kivi meyvesini tavsye ederim bende memede küçük kitle vardı ve yumurtalıklarda kist vardı bildim bileli kivi ve güçlü meyveler yemeye başladım Ayvayı tavsye ederim kaynatılmış suyunu yada yapılmış reçelini yemek lazım. Sonra çiğ patates yeyin patatesi ufak ufak doğrayıp yemeye alışın. şimdi ise ne memede rahatsızlık var ne de kist var test edin üşenmeden yeyin sonra doktora görünün. şimdi inanıyor musunuz eskisi gibi hap kullanmıyorum kendim bu meyvelerle yenecem dedim yendim bütün meyveleri yeyiyorum aşırı yeyiyorum ve size de şiiddetle tavsye ederim arkadaşlar çünkü haplar ilaçlar bir yeri tedavi eder bir yeri bozar hem sersem gibi hep uyuyordum şimdi baş ağrısına bile içmiyorum çünkü bol meyve yeyiyorum. özellikle kivi, greyfurt, nar, ayva, portakal, elma ve sebze olarak lahana çiğ ve patates çiğ, soğan çiğ, havuç çiğ yeyiyorum (sabah-akşam). bunlar sayesinde aşırı yemek yemiyorum. kilo alma problemimde olmadı.
çok güzel atrık her meyveyi yiyeceyim
Kivi tüketilmesi gereken en önemli meyveler gurubundadir. İçerdiği vitamin ve mineraller vücudunuzun günlük ihtiyaçlarını karşılayan düzeydedir. Herkese tavsiyem günde en az 2 tane kivi tüketin.
Çocugum kiş boyunca hep hasta(alerjik astim var) sürekli öksuruyor kivi yedirim dedim hicde sevmez.actim interneti okudum faydalari astima iyi geldigini duydu yemeye basladi.inşallah iyi gelir yedirmeye devammm:)))
ula akşam kivi yemeye başladım tabi bi yandada ders çalışıyordum cografya çalışırken aceba kivi nerde yetişir die merak ettim bi baktım yararları çok güzelmiş meğer … 😀 artık haftada 3 kilo alsam yeter … 😀