D Vitamini Nedir ve D Vitamini Nelerde Bulunur? D vitamini ihtiyacı büyük oranda güneş tarafından karşılanır. Güneşin ultraviyole ışınları cilt yağını D vitamini üretmesi için harekete geçirir.
Günde 10- 15 dk güneş ışığı almak D vitamini sentezi için yeterlidir. Yaz ayları süresince 3 hafta güneşlenmenin altı aylık D vitamini gereksinimini karşılayabileceği belirtilmektedir.
Ten rengi koyu olanların açık tenlilerden daha fazla güneşte kalmaları gerekir.
D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
D vitamini besinler yoluyla da alınabilir. Balık yağı, süt ve süt ürünleri, morina balığı yağı, sardalya, uskumru, somon, ton balığı, yumurta sarısı, tereyağı, yulaf ezmesi gibi besinlerde D vitamini bulunur. D vitamini içeren besinlerde D vitamini etkin halde bulunmaz, önce karaciğer sonra böbrek tarafından iki aşamada aktif hale dönüşür. Ancak beslenmeyle D vitamini gereksinimini karşılamak oldukça zordur.
Bir tane yumurta 20 IU, bir bardak süt 100 IU, bir tatlı kaşığı balık yağı 400 IU D vitamini içerir. Saat 10 ila 15 arasındaki bölümde 10 dakika kadar güneşlenmek 3000 IU civarında ciltten D vitamini sentezini sağlar.
D vitamini, D2 vitamini şeklinde bitkilerde de bulmakla birlikte, sadece hayvansal besinlerden alınan D3 vitamini vücutta depolanmaktadır.
D Vitaminin Faydaları
• Kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlar. Kalsiyum ve fosforun emilimi için gereklidir. Sinir sistemi, bağışıklık ve bazı hormonlarin düzenlenmesinde görev alır.
• D vitamini kalsiyumu kemiklerde tutar. Yeteri kadar D vitamini yoksa vücut alınan kalsiyumdan gerektiği kadar faydalanamaz.
• Solunum yolu hücrelerinden sentezlenen koruyucu bazı maddelerin üretimini artırır, akciğer ve solunum yolu organlarını enfeksiyonlara karşı korumaya yardım eder.
• D vitamini eksikliği kemik ve kas güçsüzlügüne sebep olur.
• Bebeklerde ve çocuklarda D vitamini eksikliği ; Bebekler ve 5 yaşaltı çocuklar için D vitamini oldukça önemlidir. Eksiklik durumunda vücut kalsiyumu kullanamaz ve raşitzm meydana gelir.
• Raşitizm kemiklerin yapı taşı olan kalsiyumun bağırsaklardan emilimi için gerekli olan D vitamininin eksikliğinden kaynaklanır. Bu hastalıkta kemiklerinde yeteri kadar kalsiyum bulunmayan çocukların bacakları eğrilir ve büyümeleri gecikir.
• Güçlü kemik yapısı için yaşlı insanların kalsiyum ile birlikte D vitamini almaları da önerilmektedir.
• Menopoza bağlı osteoporozda kalça ve omurga kırıklarını engellemek için sadece kalsiyum almak yeterli değildir. Kalsiyumun emilimi için D vitamini de gereklidir. D vitamini kalsiyumun emilimini %65 oranında artırmaktadır.
• D vitamini eksikliğinde kemiklerde ağrılar, yorgunluk, ilerleyen dönemlerde PTH hormonu, kemik erimesi düzeyinde artış meydana gelir.
• Oxford Üniversitesinde görevli profesör George Ebers gebelik sırasında ve çocuklukta D vitamini yetersizliğinin, kişinin küçük yaşta Multiple Skleroz hastalığına yakalanma ihtimalini artırabileceğini belirtmektedir. Multiple Skleroz (MS) hastalığı merkezi sinir sistemini etkileyerek beynin görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonları üzerindeki kontrol yeteneğini bozmaktadır.
• Finlandiya’daki Çocuk Sağlığı Enstitüsü’nün , 12 bin kişi üzerinde yaptığı çalışmaya göre, çocukken alınan D vitaminini, yetişkin yaşta ‘tip 1’diyabet hastalığına yakalanma riskini %80 oranında azaltmaktadır.
• İngiliz Tıp Dergisinde açıklanan araştırmaya göre D vitamini kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaktadır.
• Son dönemde yapılan araştırmalar D vitamininin kalbin pompalama gücünü ve kalp hücresinin yapısını olumlu olarak etkilediğini göstermektedir.
• Amerika’da yapılan ve Amerikan Kalp Derneği‘nin yıllık toplantısında sunulan araştırmaya göre, yeteri kadar D vitamini almayan gençlerin alanlara göre yüksek tansiyon ve diyabet hastalığına yakalanma riski 2 kat, kalp damar hastalıklarının en ciddi sebebi olan metabolik sendroma yakalanma olasılığı ise 4 kat daha fazla olmaktadır. Araştırmalara göre D vitamini, bakterileri öldüren hücrelerin çoğalmasına da yardımcı oluyor.
• Araştırmalar güneşli ülkelerde ya da D vitamini yönünden zengin beslenen toplumlarda belli kanser türlerine çok daha az rastlandığını göstermektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalarda D vitamini, lösemi ya da tümörü olan hayvanların hayattta kalma olasılığını %30 ila %50 oranında artırmıştır. Ayrıca diğer tümörlerin de oluşumu ve boyutları da D vitamini ile azalma göstermiştir.
• Finlandiyalı bilim adamlarınca yapılan ve Archives of Neurology dergisinde yayınlanan araştırma sonucuna göre kanındaki D vitamini düzeyi yüksek olanların düşük olanlara göre Parkinson’a yakalanma riskleri %65 daha az olmaktadır.
• Graz Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 2300 erkek üzerinde yapılan ve birkaç ay süren çalışmaya göre D vitamini cinsel isteği artırıcı etkiye sahiptir. Araştırmacılar, vücudunda daha fazla D vitamini olan erkeklerin testosteron düzeylerinin yüksek, idrak kabiliyetleri ve hafızalarının da daha güçlü olduğunu tespit etmişlerdir.
D Vitamini Günlük Doz
Yetişkinler için günde 200 IU, 51-71 yaş arasında 400 IU, D vitamini gereksinimi vardır. Daha ileri yaşlarda ise günlük D vitamini ihtiyacı 600 IU olarak belirtiliyor.
Antiasitler ve bazı kolesterol ilaçları D vitamini emilimini etkiler.
Epilepsi tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar D vitamininin karaciğerde etkin forma dönüşmesine engel olmaktadır.
D Vitamini Fazlalığı
• İştahsızlık, bulantı ve kusmaya neden olabilir.
• D vitamini yağda çözünen bir vitamin olduğundan dolayı fazla alımı halinde vücutta depolanarak zehirlenmeye yol açabilir.
• D vitamininin fazla alımı kemikler için zararlıdır. Minnesota Üniversitesi tarafından yapılan incelemeye göre kanında fazla D vitaminini tespit edilen kadınların kemiklerinin kırılgan olduğu görülmüştür.
• Fazla D vitamini kullanımı bebeklerde zihinsel ve fiziksel geriliğe, çocuklarda boyun kısa kalma sonucuna sebep olabilir.
• Fazla D vitamini zehirlenmeye neden olabileceği için dr. gözetiminde kullanılmalıdır.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Yukarıda bahsettiğiniz yetişkin diyabeti tip1 değil tip2’dir. Düzeltirseniz yanlış anlaşılmayı engelleyebilirsiniz 🙂
Kızımın ödevine çok yardımcı oluyor ve bizlerde bilgileniyoruz çok teşekkür ederim
çooooooooooooooooooooooooooooooooook güzel ödevim 9 saatin sonunda bitti hepsini yazmak 9 saaattimi aldı ama olsun bu ödev sayesinde hem sınıf hemde okul birincisi oldum
Fffffff hangilerinde var yazmıyor ki hiç sevmedim burayı :,)
peki epilepsi ilaçları kullanıyoruz ama d vitaminide önemli nasıl kullanmalıyız yukarıdaki yazıda epilepsi ilaçları karacigerde etkin forma dönüşmesine engel olmaktadır deniliyor buna göre nasıl kullanmayız D vitaminini ?
hoca ödev vermişti çok ama çok yararlıolmadı
valla ben bunları yazıp sınavda kopya cektim 100 aldım
Sagolun sayenizde bilgileniyoruz…
güzel bir site fene çok yardımcı oluyor
Emeğiniz için teşekkürler.Sayenizde bir şeyler öğreniyoruz…
teşekkürler
Ödev için bire bir. Çok tşk 😀
ödewimi yptım çk tşk
odevde cok yardımcı oldu
iyi yardımcı oldu ödevde
ödevimi yapabildim bunun sayesinde 😀
çok teşekkürler
hangi besinlerde varı bulamadıysnız körsünüz
teşekurler faydalı oldu