B12 Vitamini Nedir? B12 vitamini suda eriyen bir vitamindir, fakat diğer suda eriyen besinlerden farklı olarak karaciğerde, böbreklerde ve diğer vücut dokularında depolanır. Kobalt minerali içerir ve dolayısıyla kobalamin olarak da bilinir.
Özellikle vejetaryenler ve yaşlılar b 12 vitamin eksikliği riski altında olduklarından, hakkında öğrenilebileceğiniz ne varsa öğrenmek ve takviye alırken göz önünde bulundurmak özellikle önemlidir.
B12 vitamini genellikle bitki besin kaynaklarında mevcut değildir ve vejetaryenlerin diyetlerinde yeteri kadar tüketmemeleri olasıdır. Aynı zamanda kobalamin düzeyleri yaşla düştüğünden, yaşlı insanlar olası eksiklik belirtilerini kendilerinde izlemelidirler. Mamafih, yaşlılardaki eksiklikler genellikle beslenme eksikliğinden değil vitaminin uygun olmayan emiliminden kaynaklanır.
Vücut depoları tükendikten sonra nörolojik değişiklikler kansızlık belirtilerinden önce meydana gelir. Bacaklarda güçsüzlük, el ayak uçarında uyuşma, karıncalanma, algılama proplemleri, unutkanlık ve depresyon görülür.
B12 vitamin eksikliği belirtileri vücut rezervleri tamamen tükeninceye kadar kendilerini beş veya altı yıl belli etmeyebileceklerinden dolayı, B 12 vitamin takviyesi almayı her zaman göz önünde bulundurmak anlam kazanır. Eğer yeterli miktarda tükettiğinizden emin değilseniz kan testi yaptırabilirsiniz.
B12 Vitamininin Faydaları Nelerdir ?
• Cobalamin alyuvarların oluşumunda folik asitle birlikte çalışır ve böylelikle kansızlığı önler. B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Vücudda gerektiği kadar b12 yoksa makrositer anemi meydana gelir.
• B 12 vitamini homosistein düzeylerini düşürmede kullanılabilir – bu maddenin yüksek düzeyleri olası kalp hastalığına işaret edebilir, yani olası bir kalp hastası adayı iseniz, homosistein düzeylerinizi normale döndürmeye yardımcı olmak için B6, B12 vitaminleri ile folik asit (B9) bileşimlerini kullanabilirsiniz.
• Bu vitamin sağlıklı sinir sistemi muhafazası için gereklidir. Uzun sureli eksikliği, eğer tedavisiz kalırsa, geri dönülemez nörolojik hasarlara neden olabilir.
• İlaveten, vücut besinlerin emilimi ve uygun hazım için de bu vitamine ihtiyaç duyar. Aynı zamanda hafızayı ve konsantrasyonu da geliştirmeye yardım etmesi ve rahat bir uyku sağlaması da B12 vitamini faydaları arasındadır.
• B12 eksikliği ciddi zihinsel sorunlara yol açar. Kansızlık görülür. El ve ayaklarda uyuşmaya sebep olması da B12 vitamini eksikliği ile ortaya çıkabilecek bir sorundur.
B12 Vitamini Nelerde Bulunur ?
Karaciğer, böbrek, sığır eti, yumurta, süt, peynir ve balık B12 vitamini içeren besinler arasındadır. Mayalı soya ürünleri ve deniz yosunu da b12 vitamini bulunan yiyecekler arasındadır. Fakat miktarı gerekenden çok daha azdır. İlaveten, bu gıdalardaki kobalamin şekli vücut için en uygunu olmayabilir. B12 vitamini bitkisel yiyeceklerde bulunmaz. Vejetaryenlerde b12 vitamin eksikliği sık görülen bir durumdur.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
hap olarak alinan vitamin takviyesinin bir zaman limiti var midir acaba?
çok güzel millet
bende b12 vitamin eksikliği varmış tedaviye yeni basladım.200 küsüre düşmüş ilaç ve beş gün iğne kullandım bir ay 1500 çıkmış doktarum iyisin dedi ilaçı kesti bir ay sonra tekrar gittim 300 küsüre düşmüş tekrar ilaca basladım ama düzenli yemek et belık ve süt ve süt ürünleri tüketmek lazımmış…var gücümle iyi olmaya calışıyorum çünk aizarmır hastalğına yakalanmaktan çok korkuyorumm herkese çok geçmiş olsun allahım acil şifalar versin
b12 genellikle et balıklarda oluyor vejeteryanlar et yemez o yüzden eksik görülür
Dodex iğne kullandım ama yarı da her sebepse bıraktım. Bu iğnenin tedavisini tam olarak gören arkadaşımız var mı ? Ve faydalı mı ?
Et yiyemeyenler için: B12 sebzelerde yok ama bir tek “ekşitilmiş lahana”da oluşuyormuş. Yani “lahana turşusu”nda (ve Almanya’da yaşayanlar bilir: Sauerkraut)..(İ. Saraçoğlu’ndan).. Bir de 50-60 yaş ve üzerinde artık ağız yoluyla gıda-hap olarak alınsa bile vücut tarafından emilimi az olduğu için işe yararlığı az oluyormuş, bu nedenle bu yaşlarda iğne yoluyla doğrudan kana alınması en etkili ve gerekli yolmuş. (Bu da Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ‘ndan 🙂 )
gamze, bağırsaklarında problem olabilir. bir doktora görünsen iyi olur.
Efrahim arkadaşıma cok teskkur ederım ben hastalıgımı tanımlayamıyodum,sankı bulundugum ortamdakı ben degılım böle sacma bısı hıssedıodum ve korkuodum farklı bır hastalıkmı dıe ama arkadas tek kelımeyle acıklamıs sankı baska bır dunyada yasıyorsun sımdı rahtladım cok sukur.
Hamile bayanlarda B 12 vitamini eksikliği nelere yol açar.
gercekten ciddi problem benim hatunda da var beni deli ediyor
FOREVER B12 plus wıth folic acıd bu alanda en ıyı ürün. ben aneme kullandım iğnelerden kurtuldu saglıgına kavuştu.
arkadaşlar bendede b12 vitamini esksikti ve bnu bşr sene fark edemedim çok ciddi bir sorun ve mutlaka doktora görünmek gerekir sanki başka bir dünyada yaşıyosun herkese geçmiş olsun
eger bu yıyecekleri gece yatarken tuketırsen ruya gorursunuz wala bak bilimsel bişi
siz bırakın B12 almayı fln hala eksikse atlayın bi minareden gitsin 🙂
Benim sonuclarim cok dusuk cikti yok denecek kdar az 🙂 bana 5 gun boyunca igne ve sonrasinda 1 yil duzenli olmak sartiyla 15 gun arayla igne verdi. Eee. Adimi unutma asamasina gelmistim artik :))
B12 EKSİKLİĞİ BENDEDE VAR. DOKTOR İĞLEŞMEM İÇİN İĞNE VERDİ.BEN DAHA 11 YAŞINDAYIM. TEDİRGİNİM. B12 EKSİKLİĞİ NELERE YOL AÇAR YAZIP,2.YAZIYA YANİ SONUNDA BESLENME YAZANA TIKLAYIN HER BİLGİ VAR. TAVSİYE EDERİM.
vejeteryanlarda eksikliğinin fazla görünmesi et tüketmediklerinden olabirmi 😀 bende bugün sonuçları aldım bendede eksikmiş ya b 12 hap yazdı banada…
B12 vitaminine takviye olarak haplar var bunlardan alabilirsin ama unutma o haplar ilaç değil sadece ek takviye. Bi çok kişide fayda gösterdiği kanıtlanabilir. Tabi önüne gelen bi ilacı da alma sana tavsiyem reklam yapmak gibi olmasın ama “Herbalife”.. Yeterincenin de üstünde gayet güvenilir..
neden vejeteryanlarda daha sık görülmekte
ben bu yıceklerden sureklı tuketıyorum ama hala b12 eksıklıgı var ne yapabılırım