B12 eksikliği uzun süreler tedavi edilmezse ciddi hasarlara neden olabilir. B12 vitamin eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, depresyon ve yorgunluk gibi sorunlar görülür. Bu hasarların düşük B12 düzeyi erken teşhis edilip ve takviye alımına herhangi bir kalıcı hasar oluşmadan başlandığında engellenmesi mümkündür.
• İlk kez 1948 yılında tanımlanan ve daha sonra pernisiyöz anemi tedavisinde etkili olduğu gösterilen B12 vitaminin siyanokobalamin kristalin ve hidroksikobalamin kristalin olmak üzere 2 iki ticari formu mevcuttur.
• B-12 Vitamini, en büyük ve en karmaşık vitaminlerden biridir. B-12 vitamininin karmaşıklığı, kobalt metal iyon içeren tek vitamin olması gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Bu vitaminden söz ederken “kobalamin” teriminin kullanılmasının nedeni budur.
• Siyanokobalamin, laboratuarda üretilmiş kobalaminin ilk formudur. Hidroksokobalamin ise B12 vitamininin bir başka sentetik formudur. Hidroksokobalamin’i üretme süreci, siyanokobalamini üretme sürücinden sonra keşfedildiğinden, hidroksokobalamin; siyanokobalamin kadar sık kullanılır değildir.
• Metilkobalamin ve deoksiyadenosilkobalamin, insan metabolizmasında aktif olarak bulunan B-12 vitamini formlarıdır. Besinlerdeki kobalamin, genellikle koenzim, adenosilkobalamin ve metilkobalamin formlarında bulunur. Midede, besin proteinlerindeki kobalaminin serbest kalması için peptik sindirimin düşük pH düzeylerinde olması ön koşuldur. Doğada ise, sadece kobalamin üreten mikroorganizmaların kobalamin üretmesi mümkündür; insanlar kobalamini sadece diyet takviye kaynaklarından alabilirler.
• Metilkobalamin, B-12’nin aktif ko-enzim formudur; beyinde ve merkezi sinir sisteminde var olan, sinirleri saran miyelin kılıfının içinde, yaşamsal önem taşıyan metil grupları proteinlere transfer edebilmek için gerekli olan tek türdür.
• Siyanokobalamin aldığınızda, vücudunuz hızlı bir şekilde onu metilkobalamin ve 5-deoksiyadenosilkobalamine dönüştürür. “Nutrition Journal”a göre, metilkobalamin, laboratuar fareleri üzerinde tümörlerin büyümesini yavaşlatmış, tümör hücrelerinin ölümüne neden olmuş ve ömrü uzatmıştır. Bu sonuçlar, kobalamin formundaki B-12 vitamini tedavisi gören fareler üzerinde görülmemiştir.
• Önerilen miktar (RDA), 14 yaşından büyükler için günlük doz 2.4 mcg, hamileler için 2.6 mcg ve emziren kadınlar için 2.8 mcg. B12 vitamini, mide mukozasından salgılanan intrinsik faktöre ihtiyaç duyar. B12 vitamini intrinsik faktör ile beraber ince bağırsaktan emilir. İnce bağırsaktaki emilim sorunları B12’nin emilimini olumsuz olarak etkiler.
• Kırmızı kan hücrelerinin üretimi için B12 vitaminine gereksinim vardır. B12 yetersizliğinde kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin yapısı bozulur ve sayısı azalır. Gerekli miktarda alınmadığı takdirde B12 vitamini eksikliği çarpıntı, nefes darlığı ve bitkinlik gibi sorunlara yol açan bir tür kansızlık problemine sebebiyet verir. Besinlerle alınan B12 vitamini ince bağırsağın son bölümünde hücre zarındaki reseptörler tarafından tutulur ve kana geçirilir. B12 vitamininin emilerek kana geçirilebilmesi için, intrinsik faktör’ ün bu vitamine bağlanmış olması gereklidir. Vitamin emildikten sonra kanda dolaşan transkobalamin adlı taşıyıcı proteine bağlanır, hücrelere girebilmesi için de, transkobalamin II adlı bir başka protein gerekir.
• Vitamin B12’nin yetersiz alımı kan hücrelerinin üretimi ve sinir sistemi fonksiyonlarında bazı proplemlere yol açar. Vücut depoları boşaldıktan sonra nörolojik değişiklikler anemi belirtilerinden daha önce kendini gösterir. Algılama ve öğrenme bozuklukları, unutkanlık, depresyon, bacaklarda güçsüzlük, el ayak uçarında uyuşma, karıncalanma gibi sorunlar ortaya çıkar. B12 yetersizliği makrositer anemi denilen özel bir tür kansızlık sorununa neden olur.
• B12 vitamin eksikliği, özellikle 1 yaşın altındaki çocuklarda nörolojik sorunlara yol açar. Bebekler 3 aydan sonra başını tutmaya, 7-8 aylıkken desteksiz olarak oturmaya başlar. Fakat B12 eksikliği olan çocuklarda baş tutma, oturma, yürüme ve konuşma gibi fonksiyonlarda gecikme görülür.
• Araştırmalar, 65 yaş üzeri kişilerin % 40’ında B12 yetersizliği olduğunu göstermektedir. Yaşlı insanların önemli bir bölümünde midenin iç yüzeyini oluşturan dokuda tahribat ve mide salgısında azalma meydana geldiği için ileri yaşlarda B12 yetersizliğine daha fazla rastlanır.
• Oxford Üniversitesi bilim adamları tarafından gerçekleştirilen ve Neurology adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre, B12 seviyesi ortalamanın altında olan yaşlı kişilerde beyinsel küçülme 6 kat daha fazla olmaktadır.
• Araştırmalara göre, pernisiyoz anemi ve atrofik gastrit’in birlikte bulunduğu kişilerde mide kanseri riski, olmayanlara göre 3 kat fazla olmaktadır.
• B12 vitamininin en bilinen formları siyanokobalamin ve metilkobalamindir. Siyanokobalamin yaygın olarak bulunur. Fakat, vücudun kullanılabilmesi için metilkobalamine dönüştürülmesi gerekir. Nüfusun yaklaşık olarak %50’sinin MTHFR genlerinde en az bir, %10’unun ise en az 2 mutasyon oluştuğu düşünülüyor. Bu da, siyanokobalaminin metilkobalamine dönüştürülmesini zorlaştırır. MTHFR genlerinde ne kadar fazla mutasyon meydana gelirse, dönüşüm o denli zorlaştır ve dışarıdan metil-b12 takviyesine gereksinim duyulur. Bu gende ne denli fazla mutasyon meydana gelirse, detoksifikasyonun yapılabilmesi ve vücudun en üst düzeyde çalışabilmesi için B12 vitamini, folik asit ve B6 vitaminlerine daha fazla gereksinim ortaya çıkar. Tek mutasyonlularda metili dönüştürme yeteneğinde % 30, iki mutasyonlularda ise takriben % 50 azalma olur ve bu da vitamin takviyesini zorunlu hale getirir.
B12 Eksikliği Belirtileri
• Yorgunluk
• Çarpıntı
• Nefes darlığı
• Baş ağrısı
• Ağrılı ve kırmızı bir dil
• Bulanık görüş
• Kilo kaybı
• Sinirsel problemler
• Unutkanlık
• Kulak çınlaması
• El ve ayakta karıncalanma
• Ağız içinde aft denilen ağrılı ülserler görülür.
• Kanda bilirubin adlı kimyasalın birikmesiyle oluşan sarılığa bağlı olarak ciltte sararma görülebilir.
• Pernisiyöz anemi hastalarında genellikle erken saç ağarması görülür. Yine pernisiyöz anemisi olanlarda vitiligo oluşabilir.
B12 Test
Fiziksel belirtilerin yanı sıra B12 eksikliğini anlamak için kandaki B12 vitaminin seviyesi de ölçülür. Serum B 12 vitaminin normal değerleri 200-900pg/ml’dir. Shilling testi ile barsaktan B12 emilimine bakılabilir. Schilling halen kullanılan bir testtir, fakat radyoaktif B12 verildiği için daha az tercih edilmektedir.
Amerika ve bir çok başka ülkede, 200 pikogram/ml’den az değerler eksiklik olarak kabul edilmektedir, 200-500 pikogram/ml değer taşıyan insanlar da semptomları sergileyebilirler.
Hastaların testi aç karnına yapmaları gerekir. B-12 vitamini test sonuçları, her mililitredeki B-12 düzeyini, pikogram üzerinden ölçer.
Sağlıklı yetişkinler için 200-900 pg/ml. normal bir düzeydir; ama MedlinePlus Medical Encyclopedia’ya göre, 200 pg/ml altı eksikliğine işaret ederken, bu miktar yaşlı yetişkinlerde 500 pg/ml.eksiklik ifadesidir.
Her milimetre için 200-900 pikogram B-12 vitamini düzeyi, normal vitamin statüsünü gösterir. 900 pg/ml üstü, yüksek bir düzeydir ve altından bir hastalık çıkması muhtemeldir.
B12 Vitamin Eksikliği Neden Oluşur?
-Vücudda B12 emilimini engelleyen bir hastalık olan pernisiyöz anemi, B12 vitamin eksikliğinin sık görülen sebebidir.
-B12 içeren besinlerin yeteri kadar tüketilmemesi.
-Yeteri kadar beslenilmesine karşın vücuttaki emilim bozukluğundan dolayı yararlanılamaması.
-Aşırı oranda alkol kullanımı.
-Antiasit ilaçlar, proton pompa inhibitörleri ve H2-reseptör antagonistleri B12 vitaminin emilimini bozar.
-Karaciğer rahatsızlığı olan kişilerde B12’nin günlük vücut depolarından kaybı ortalama 2 kat fazladır.
Kimler B 12 Vitamin Eksikliği Riski ile Karşı Karşıyadır?
• Vejetaryen beslenenler
• Sürekli diyet yapanlar
• Yaşlılar
• Vitaminin vücut tarafından emilmesini önleyen sorunların bulunması.
B12 Vitamin Eksikliği Tedavisi
B12 tedavisi için B12 vitamin iğnesi ya da B12 vitamin hapı kullanılır. Ayrıca dilaltından alınan çeşidi de vardır.
50 mcg’nin üzerinde enjekte edilen dozun önemli bir bölümü hızla idrarla atılır. Verilen dozun yalnızca bir kısmı alınabildiği için yüksek oranda tek bir enjeksiyonla bile vücudun normal deposu tamamlanamaz. Yüksek doz zararlı olmamakla birlikte küçük doz enjeksiyon B12’nin daha etkin kullanımını sağlar. B12 enjeksiyonunu izleyen ilk birkaç gün içerisinde ciddi potasyum kayıpları olacağı için enjeksiyon tedavisinden birkaç gün önce potasyum tabletleri kullanılır.
B12 vitamini yetmezliğinden kaynaklanan aneminin tedavisinde ilk başta, 2 hafta boyunca gün aşırı iğne vurulur. Eğer eksiklik bu vitaminin beslenmeyle yetersiz alımından dolayı oluşmamışsa hayat boyunca 3 ayda bir B 12 iğnesi olunması gerekir. Eksiklik, beslenme yetersizliğinden kaynaklanıyorsa, B12 vitamin tabletleri kullanılır ve B12 oranı normale döndükten sonra bunların kullanımı bırakılır.
B-12 Vitamini Terapisi Nasıl Yapılır?
Oral yolla: 1-2 hafta boyunca günde 1.000 – 2.000 mkg . (Yaşam boyu alınması gerekiyorsa günde1.000 mkg)
Enjeksiyon: 1-2 hafta boyunca günde ya da gün aşırı 100-1.000 mkg (100-1.000 mkg her 1 ya da 3 aylık periyotlar)
Kalıtsal sideroblastik anemi için, 4 ay boyunca, eşliğinde folik asit olsun ya da olmasın; aylık 100 mikrogram B-12 vitamini zerk edilerek kullanılmıştır.
B-12 vitamininin siyanokobalamin formu anemiden korunmak için yararlı olsa da, nörolojik sağlığı korumak adına metilkobalamin formunu kullanmak daha iyidir. Karaciğer siyanokobalaminin küçük bir miktarını metilkobalamine dönüştürür, ama nöronları, aksonlar ve periferik sinirleri koruyan miyelin kılıfını canlandırabilmek için, daha yüksek dozlarda metilkobalamine gereksinim vardır. Bu yüzden daha sağlıklı bir sinir sistemi gelişimi için ilave metilkobalamin gereklidir.
B-12 vitamininin yararları, yetersizlikleri tedavi etmekle sınırlı değildir. Enjeksiyonları da terapötik amaçlara hizmet eder. Bir B-12 vitamini enjeksiyonu, “anti-stres” unsurlarını vücuda geçiren kobalamin yoluyla vücudun enerjisini canlandırır. Örneğin; Kronik Yorgunluk Sendromu yaşayan bir hasta için tavsiye edilen uygun doz 3 hafta boyunca, haftada 6-70 mg b-12 enjeksiyonudur.
1-2 mg’lık günlük reçete edilen dozajlar ise, özellikle nörolojik rahatsızlıklar ve beslenme eksikliklerini telafi etmek içindir.
Homosistein düzeylerini düşürmek için, 60-400 migrogram B-12 vitamini günlük ağızdan alınır.
Bir B-12 vitamini formu olan Hidroksokobalamin, siyanür zehirlenmesinde etkin olarak kullanılan bir tedavi türüdür. Akut siyanür zehirlenmesi için, 5 gr.lık hidroksokobalamin infüzyonu kullanılmştır.
B-12 vitaminin oral yol ile enjeksiyon kullanımını karşılaştıran randomize kontrollü deneylerin otoriteleri; 2.000 mkg günlük oral B-12’yi takiben, 1.000 mkg yükseltilmiş doz, sonra haftada 1.000 mkg ve son olarak ayda aynı miktar dozun, enjeksiyon kullanımı kadar etkili olduğunu söylemektedirler.
B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
Fakat korunma tedaviden daha iyidir yani, yaşlılar ve katı vejetaryenler gibi yüksek eksiklik riski altında olanların vitamin düzeylerini kontrol etmeyi göz önünde bulundurmaları ve günlük beslenmelerini sağlık sorunlarına karşı koruyucu olarak B 12 ile takviye etmeleri gerekir.
Kırmızı et, karaciğer, yumurta, süt, peynir ve balık B12 vitamini içeren yiyeceklerdir. B12 Vitamini, mikroorganizmalar tarafından sentezlenir ve temel kaynağı bakteriyel sentezdir. Bitkiler tarafından doğrudan sentezlenemediği için B12 vitaminin temin edilme yolları oldukça azdır. Bazı hayvanların bağırsaklarında yaşayan mikroorganizmalar aracılığıyla üretilip karaciğer ve böbrek gibi organlarda depolandığı için böbrek-karaciğer gibi hayvansal orjinli proteinler bu vitaminin en önemli kaynağıdır. Yumurta, peynir, süt ve deniz ürünleri daha düşük oranda B12 içerir. Sebzelerde B12 miktarı ise oldukça azdır.
B12 Kullanımı – Doğru Dozaj
B12 için dogru miktar ne kadardır? Vücudun sadece küçük miktarda B12 ye gereksinimi vardır. – önerilen B12 normal günlük dozaj 2 ila 3 mcg dir. Vücuttaki eksikliğin ciddiyetine bağlı olarak kullanılabilecek 50 ila 2000 mcg lik B12 takviyeleri mevcuttur. B12 vitamini fazlalığı yan etkiye sebep olur mu? Yüksek dozajlarda bile herhangi bir toksisiste raporlanmamıştır.
Günlük tavsiye edilen doz, 9-13 yaş grubundaki çocuklar için 1.8 mikrogram, 4-8 yaş grubundakiler için 1.2 mikrogram; 1-3 yaş grubu çocuklar için ise, 0.9 mikrogram’dır. Yeni doğmuş bebeklerde, 7 aylık olana kadar günlük doz 0.4 mikrogram B-12 vitaminidir. 7-12 aylık bebeklerin gereksinim duyduğu B-12 vitamini günlük 0.5 mikrogramdır. Hamile kadınların gereksinimi 2.6 mkgr, emziren annelerin ise günlük 2.8 mkgr B-12 vitamini gereksinimleri tespit edilmiştir.
Yetişkinlerin günlük gereksinimi 2.4 mkgr. Ancak 50 yaş üstü yetişkinlerin, gereksinimlerini besinler yerine takviyelerden almaları onlar için daha uygundur, çünkü yaş ilerledikçe bedenin besinlerden B-12 vitamini absorbe etmesi zorlaşır. Yaşlı kişilerde günlük, 25-100 mkgr B-12 vitamini takviyesi oldukça uygundur.
B-12 vitamini ile ilgili yaşanan sorun, çok iyi absorbe edilememesi ve bağırsaklardaki intrinsik faktörünün varlığına bağlı olmasıdır. Gastrointestinal sağlığına bağlı olması yüzünden 500 mkgr’lık mega B-12 dozunun sadece 2 mkgr’ı vücut tarafından kullanılabileceği, “Contemporary Nutrition“da belirtilmiştir. Emilimi sağlama ve gereklilikleri yerine getirme açısından bazı yetkililer, 1000 mikrogramlık dil altında hızla çözülebilen B-12 dil altı tabletlerini önermektedirler.
Takviye Seçmek
• B12 folik asit, vitamin A, C ve E gibi diğer vitaminlerle beraber, bu vitaminin diğer maddelerle birlikte alındığında vitaminin etkinliğinin artması anlamında sinerjik olarak etkili olur. B12 emilimi için kalsiyum gereklidir.
Günümüzde beslenme bozuklukları son derece yaygın olduğundan, başka vitamin ve besinler de içeren bileşenleri kullanmak anlam kazanır.
• Takviye endüstrisi Birleşik Devletlerde gevşek olarak düzenlenmiştir ve iyi kalitede takviye ürünü bulmak biraz sağlığınızla kumar oynamak gibi olabilir. Bazı ürünler etiketlerinde yazılı aktif maddeleri bile içermezler ve diğerleri bildirilen miktarlardan daha az veya fazla içerebilirler. Daha kötüsü, bazıları sağlığınıza gerçekten zararlı olabilecek maddeler içerir.
Ürünün saflığı ve kalitesini sağlamak için, üretim ve kalite kontrol yöntemlerinin ulaştığı mevcut en yüksek standart olan farmasötik GMP uygunluğunu izleyen üreticiyi tercih edin.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Değerli arkadaşlar selam . Bır çoğumuzun sorunu olan beslenme sorunu maalesef bahsettiğiniz bu tür sorunlara sebebiyet veriyor. Tüm sağlığımızın bozulmasında birinci neden beslenme sorunu olarak ortaya çıkıyor ve busorunlarda uzun süreli devam etmesi halinde kronikleşen kalıcı sorunları meydana getiriyor . Bende sizler gibi benzeri sorunlar yaşıyordum . Örneğin halsizlik,çabuk yorulma, iştahsızlık ve buna ilave edilecek bir sürü rahatsızlıklar . Doktora gittiğimde görünürde bir şey olmadığı yapılan teslerde de değerlerin normal çıktığı tesbit ediliyordu verilen ilaçlarla biraz düzelirgibi oluyordum fakat ilaçların etkisi azaldığında yeniden şikayetlerim başlıyor ve hep aynı şeyler devam ediyordu. Malum hayat şartları günün trafiği koşuşturmalar hep aynı gıdaları alma ve dolayısıylada doğal beslenmeden uzaklaşma bünyemizde doğal vitaminlerin alınamaması malesef vücudu dengesizleştiriyor ve yukarıda behsettiğimiz sorunları ortaya çıkartıyor . Sonunda kendimi kendim test etmeye başladım yani gıdalarımı değiştirdim ençok sebze ve meyve tüketimine verdim ve düzeli olarak beslenme saatlerimi ayarladım düşündümki sağlık olmayınca yaşamın huzuruda olmuyor,kısa sürede kendimi toparladım ve güc kaybımı önledim diğer taraftan sporda önemli sabah ları imkanlarım kadar sporyamaya başladım ve gevşeyen kaslarım yeniden sertleşmeye başladı saç dökülmelerim vardı dökülme durdu ayaklarımın altında yanmalar vardı bu arada şeker problemimde vardı ayak altı yanmalarımı ondan zannediyordum fakat yanmalar tamamen geçti saç dökülmelerim durdu sigara alışkanlığım vardır tamamen bırakamadım fakat mümkün olduğu kadar azaltım bu arad b12 vitamini kullandım faydalarını da gördüm . Kısaca sizde yaşamınızı mutlaka programlamaya çalışın sosyal yaşamınızda sorunlar ne olursa olsun işteki sorunlarınızı eve evdeki sorunlarınızı işe taşımamaya çalışın,haftada en az 1 veya 2 kere komedi filmlerine veya tiyatroya zaman ayırın yani gülmeye çalışın ben bunlarıda altarnatif tedavi olarak uyguluyorum inanın çok faydasını görüyorum + doktorunuzu iyi dinleyin ve sorunlarınızı doktorunuza iyi anlatmaya çalışın verilen tavsiyelere önemle dikkat edin eğer ciddi bir sorununuz yoksa mutlaka şikayetlerinizden kurtulacaksınız . Ayrıca şunuda bilmenizde büyük yararlar var malum günümüzde altarnatif tıp denilen bir şey var hemen hemen her televizyon kanalında birileri bir bitkiden bahsediyor çoğu doğru amaçlı konuşuyor bir çoğuda sadece çıkar amaçlı konuşuyor kafalarımızı önemli derecede karıştırıyorlar bilincli kimseler farkede biliyor ama bazan temiz niyetli vatandaşlarımız bunun farkına varamadan yada maddi imkansızlıklar nedeniyle kullanıyor belki gerçekten faydalı olan bir bitkiyi yanlışkullanması nedeniyle kendisine içinden çıkılamayacak sorunlar meydana getiriyor bu durumda kullandığı ilaçlar varsa onunda faydasını alamıyor vesayre . Değerli arkadaşlar düşüncelerimi belki faydası olur niyetiyle yazıyorum gende diyorumki doktorlarımıza sormadan birşey yapmayalım hatta bitkisel ilaçlar veya kürler kullanacaksanız da doktorunuzla paylaşın hatta ciddi hastalıklarınız varsa veya geçmişte yaşamışsanız doktorunuza mutlaka onuda anlatmayıunutmayınız özellikle hamile bayanlar kesinlikle kullanmak istediği bitkisel ilacları öncelikle doktoruna sorup öyle kullansın derim inanınki artık Türkiye’de doktorlarımız mükemmel çalışıyorlar önce onlara inanın . Ben hepinize acil şifalar diliyorum geçmişolsun.
Arkadaşlar bendede b 12 vitamini eksikliği mevcut.2 kez farklı bir nedenden hastanede yattım.Ozaman b 12 vitamini eksikliği anlaşıldı 2 günde bir olmak üzere 15 gün boyunca iğne vuruldu b 12 iğnesi.Daha evvel bel ameliyatı oldum.Ayrıca yoğun ilaç kullanımından dolayı karaciğer yağlanması var.Bunun yanında 3 senedir bağırsak mukozasındaki mantarların bozulması sonucu bağırsak hastalığımda mevcut.Bu bağırsak rahatsızlığım sonucu vücut kendi kendine alkol üretiyor.Sinirlerim çok bozuk.Üst üste ciddi acılar yaşadım.Belimde şiddetli ağrılar var.Vitamin eksikliğimin tedavisi bu şikayetlerimi azaltırmı bunu merak ediyorm.Çok çaresizim 25 yaşındaym.Ellerimde ve gözlerimde karıncalanma kasılma var.Tek istediğim eski sağlığıma kavuşmak.Allah herkese şifa versin.Sevgilerle.
Songül geçmiş olsun, 34 yaşındayım ve yaklaşık 6 yıldır bende hashimoto ( tiroit ) hastasıyım..Kişi troit hastası olunca ister çok çalışan ister az, sürekli kullandığı ilaçlar yüzünden B12 eksikliği baş gösteriyor, birde onun için apikobal hap kullanıyorum..Belli zaman sonra kalptre sorun başlıyor, aritmi, taşikardi derken kalp ilacımda var Beloc kullanıyorum..Bu arada bu sorunları yaşarken anksiyete baş gösteriyor, onun içinde psikolog, psikiyatrist derken paxil e başladım..Yani anlayacağın yalnız deilsin..Ama sıkıntı yapma önemli olan hayata pozitif bakmak..Allah acil şifa versin..
Herkese merhaba başka bir konuyu araştırırken tesadüfen bu siteyi okudum ilgimi çekti, B 12 noksanlığı olan arkadaşlara benim tavsiyem ithal olmayan yerli arı poleninden her gün bir tatlı kaşığı almalarnı tavsiye ederim. Sadece bolen alerjisi olanlar kullanmasın. Hiç bir yan tesiri yok B6 ve B12 bol miktarda var. Herkese acil şifalar.
malesf haxatm boyunca tiroit hapı kan hapı kalp hapı kullamak zorundaym:(
mrhba arkadaşlar.bnde içguatır kansızlık war tiroit bezlerım yawaş çalıştgı için ani kilo wermeye başladm 54 kılodan 46 kiloya düştm aşirı sinir unutknlık yaptı kardşlrmın adnı tlfon numarami bile unutr oldm depresyona grdm sebebsiz yere aglamaya bşlad. Saçlrmda, kaşlarmda,kirpilrmde dökülmelr oluyor, aşırı terleme,vucudumda yuzmde bile tüylenme olmaxa başladı ellrm de titreme,sesmde kısılma kalp çarpımdım aşırı yolda xuruyemez oldum.çalşyordm ise brakmk zorunda kaldm artık kmseye tahammul edmez oldum sadece bu GUATIR HASTALGI UXUZDN.KALP HAPI, SİNR HAPI,TİROİT ICİN HAP,KANSZLIK İÇİN İGNE kullanxrm PİSİKOLOJİK DESTEK alyrum saçlarm dökuldukce aynaya bakamaz oldum.guatr deyp gecmeyın arkadaslar hafif bi hastalık degl gerçekten:((
selam arkadaşlar.doktordan geldim şimdi ve sıcağısıcağına paylaşmak istedim.bu siteyi 2 ay önce doktor banada b12 eksikliğin var dediği zaman keşfettim.ilk defa duyduğum bişeydi b12 vitaminive eksikliği.bir vitamin eksikliğinin bana göre budenli sıkıntılar yaşatacağına şaşırmıştım çünkü.buyüzden biraz nette araştırma yaptım.yorumlarınızı okudum.hemen hemen aynı şikayetler.benimde yaklaşık 2 ay önce sol kol uyuşması ve hiç beklemediğim bi anda baygınlık hissiyle başlayan,biranlık bişeydi diyemediğim,çünkü ardından sürekli tekrarlayan bi sıkıntıydı.buyüzden korkmuş doktora nörolojiye gitmiştim.ilaçlı mr çekildi herhangi bi beyin rahatsızlığımın olup olmadığının anlaşılması için.ordan bişey çıkmayınca dr benden b12 tahlili istedi.sonuç olarak b12 182(alt sınır 180 imiş) değerinde çıktı.ve doktor tüm şikayetlerimin bundan kaynaklandığını normal düzeye çıkması için 450 gibi olması gerektiğini söyledi.ve bana başta 7gün devamlı,sonra haftada bir bi ay sürecek,daha sonrada ayda bir devam edecek bi iğneden(dodex) bahsetti.şuan günlük ve haftalık iğnelerimi bitirdim.yalnız bugün tesadüfen karşılaştığım bi doktor reçetemi gördü ve bana şunları anlattı.bu iğnelere hiç gerek olmadığını,değerin normasl olduğunu, bu dodex iğneleri yaşlılara vede değeri 50 gibi çıkan özel durumlu hastalara vuruyoruz dedi.yaşım 25.bana bakliyat,tahıl,et,balık vede spor yaparak bu sıkıntılardan zaten kurtulacağımı,bu iğnelere gerek olmadığını uzun uzadıya anlattı.ben şaşırdım çünkü ilk başlarda olmasada şuan kendimi iyi hissettiğimi ve bunuda bu iğnelerin sağladığını düşündüğümü söyledim.oda iğneler iyi gelebilir bu süreçte,direncinizi artırabilir yalnız bu iyileştiğinizi göstermez dedi.bu geçici bi durumdur ve yazık dedi kendinize bunu yapmayın.yan etkisinin olabileceğini ifadfe etti.yaşadıklarımlada orantılı olabileceğini,yani eğer sıkıntılı bi dönemden geçtiyseniz vücudunuzun verdiği bi tepki olabileceğini söyledi.düşündüğümde hakverdim çünkü gerçekten kötü bi dönemdeydim.ben bunları şunun için anlattım.aynı sıkıntıları yaşıyoruz.beslenme önemli bi problem.bunun dışında yaşadıklarımız ve kendimize yaşattıklarımızda önemli.iyi beslendiğinizi düşünüyosanız kötü bi dönemde olup olmadığınızı sorgulayın.psikolojik olarakta kendinize çok ii bakın.çünkü biz farketmesekte sıkıntılarımızı depolayıp fiziksel bi tepkiye dönüştürebiliyoruz.ben benim gibi benzer durumda olanlar için bunları söylüyorum.siz kendinizle karşılaştırarak bi değerlendirme yaparsınız artık.son olarak bedeninize ve ruhunuza iyi bakın.:)Allah şifalar versin.
uzun zamandan beridir bende de halsizlik, unutkanlık, yorgunluk, uykusuzluk, konsantrasyon eksikliği, söylenenleri anlayamam ve konuşurken zorluk çekme gibi şikayetler var. iş hayatına başlayınca bu şikayetler daha ciddi hale geldi. yazı yazarken, bilgisayar kullanırken veya konuşurken hatalar ve yanlışlar yapıyorum. artık psikolojimi iyiden iyiye bozmaya başladı. nörolojiyemi görünmek gerekir yoksa başka servise mi?
Ağzda oluşan kepekcik mi ne deniyor dilde dil altında bunlar zaman zaman olup sonra geçiyor B12 eksikliği ile ilgilimi?
İhsan bey benim saçlarım dökülüyor bu dediğiniz için saç için değil galiba saça fayda ediyor mu benim saçım uzun kestiriyorum yine dökülüyor saçım yine uzun saçımı fazla kestirmiyorum ama kestiyorum bu kambucha nasıl alırız faydası olur mu ne yaptıysam faydası olmadı yardım edin birde benim bağırsağımda sorun yok sadece saçım dökülüyor
YAA benimde daha yaşımm küçük olmasını rağmen bendede var B12 eksikliği var özellikle bende aşırı sinirliliğe neden oluyorrr insallah unutkanlığa neden olmaz
merhaba arkadaslar benim sorunlarimdadogumdan sonra patlak verdi dogum dan sonra 5ay yataktan kalkamadim siddetli bel agrilari ve kaca agrilari kuyruk sokumunda catlak olusmus ve kalca sikismasi olusmus iki yildir tedavi goruyorum siddetli agrilarim oluyo ya kortizon yada morfin vuruyorum son iki aydir ayaklarimda buyume oldu iklom ayni 60 kiloyum boyum 1,72 ayaklaim 39 dan 41 numaraya cikti vucudumda sislikler olusuyo eleerim ayaklarim sisiyo ve ayak tapugumun arkasinda ki sislik cok ciddi hasar birakti sekli bozuldu ayakkabi giymek benim icin bi zulum cildim anormal bozuldu dilimde kuruluk ve cok sinirlilik sag elimde his kaybi ve asiri titreme bagzen elimdeki tutgum seyi hissetmeyip dusuruyorum asiri ayak agrilarindan gece agliyarak kalkiyorum ve en sonunda buldular morbus hehteref denilen kuyruk sokumundan baslayip vicudun cesitli yerlerine dagilan bir cesit iltihapli eklem romatizmasi ve vicutta cok ciddi anlamda iz birakiyo sekil bozukluklari birakiyo ayni zamanda kalca eklemlerimde parcalanma ve erime saptandi ben daha 26yasindayim ve 5 yasindaki oglumun bana cok ihtiyaci var ben artik ogluma bakamiyorum cok agir ilaclar aliyorum gunlerce yatakta kaliyorum hep uyuyorum hersey bir dogumla basladi ve surecincinde cok ciddi sorunlar devam etti simdi ayak bileklerimin biri ince bi didzim iceri dogru yamuk ayak tapum sanki yerinden cikik gibi duruyo cok uzuluyorum bu duruma harsey allahtan ben et sut ayirmam vejeteryanda degilim tek istegim ogluma bakabilcek kadar agrilarim duzelsin ayklarim artik sismesin oglum sabahlari yanima gelip anne bgugn benle oynayabilcekmisin iyi oldunmu dediginde yataktan kalkip kucagima alabileyim ben oglumu 2 senedir kucagima alip sevemiyoum agir kaldiramiyorum arkadaslar saglik ihmale gelmez vicuttaki agrilar biseylerin habercisi allah hepimizin yardimcisi olsun rabbim sifalar vrsin genede cok sukur diyelim
slm arkadaşlar benim kan şekerim düşüyor devamlı açlık hissi var bazen bayılacak gibi oluyorum, halsizlik ve yorgunluk var. sizce b12 vitamin eksikligi hastalığı varmıdır.
almiş oldugunuz antibiyotikler ,kötü beslenme barsak mukozanızı bozar.barsaklardakki iyi mantarların yerine kötü mantarlar alınca ,barsaklarda üretilen B1B2B3B4B5 B6B12 VE C VİTAMİNİ ÜRETİLEMEZ dişardan takviye verilen vitaminler dogal olmadıgından sentetik alınan B12 vitamini zamanla karacigerde sertleşme yapar.tüm bu vitaminler daha birçok element.asidler mini kimya fabrikası kombucha tarafından üretilir.kendi saglıgınız için kombucha içenler ve sevenler gurubumuza bekleriz.
@Gökmen:
sayın gökmen bey
saçımız b2 vitamini ve çinko eksikliginden dökülür.15 gün komboucha içerseniz sorununuz kalmaz.barsak mukozonuzu düzenler.içinde aynı zamanda b12 vitamini dogal üretilir.kombucha yı daha fazla tanımak bilgi almak için facebook kombucha içenler ve sevenler guubuna katılmanızı ve mail adresimden bana ulaşırsanız daha fazla bilgi alabilirsiniz
ihsan bayrak
kombucha araştırmacısı
mrhb bendede aynı şikayetler vardı fazlasiyle asabilik unutkanlık yorgunluk veseyre gibi bende yaklaşık 3 yoldır benoks b 12 kullanıyorum bunun fazlasının zararı varmıdır öğrenebilirmiyim
@duygu: Bende bugün bu dediklerinizi yaptırdım tsh degeri cok normal cıktı t3 testide aynı sekil ancak serbest t4 te hafif bi yükseklik var ancak b12 vitamininm sınırı 189 ken bnm 150 cıktı yani cok düşük siz eczacısınız beni bilgilendirebilrseniz sevinirim ayrıca bende panik atakta var bugün dodex iğne verdi onu kullanmaya basladım inşallh iyi gelir…şimdiden tşekkürler
selam arkadaşlar bendede aynı şikayetler vardı unutkanlık,sinir,ellerde uyuşukluk ben depresyon sanıyordum ancak değilmiş… bugun doktora gittim herşey normal çıktı b12 vitamini eksikti doktor banada dodex iğne verdi demekki piyasada başka bir ilaç yok haftada bir defa kullanacağım 5 adet. birde hap verdi bakalım faydasını görebilecekmiyim doktor bol bol bakliyet yememi önerdi tabi kırmızı et de nohut,kuru fasulye ,mercimek aslında tüketiyoruz bu gıdaları ama yeteri miktarda değil buradan tavsiyem diyeti bırakın bu gıdaları bol bol tüketelim yoksa ciddi sağlık problemleri bizi bekliyo herkese geçmiş olsun…
merhaba arkadaşlar bana yardım edin ben saçlarımı geçen yıl haziran ayında başladım saçımı uzatmaya ve hazirandan sonra ekim ayından itibaren 3 4 ay sonra yani saçlarımda dökülme başladı şampuan değiştirdim kaç kere sonra doktora gittim minoxil verdi işe yaramadı ve arasırada saçımı kısaltıyorum dökülmesin diye fayda etmiyor genetik diycem sülale kel yok doğru zaten genetik değil saçlarım şimdi uzun her yıkayınca 100 130 140 tel dökülme oluyor sitelerde normal yazıyo ama mesala saçım eskiden uzun ya suratımı kapatıyo saç tellerim şimdi suratım resmen açıldı anlıyomusunuz eskiden saçımı dokununca boldu şimdi saçım araları her tarafı kafamın boşluklar var mesala kafamı sallıyım saç teli düşüyor bioxin bile aldım fayda etmiyor ne yapacam bilmiyorum strese giriyorum dayanamıyorum saçlarımın dökülmesine bende arkadaşlar bu son aylarda unutma aşırı mesala yağmur yağıyor elimde şemsiye unutuyorum bindiğim arabada eşyamı çok unutuyorum unutkanlığım fazla düzenli beslenen biri değilim kahvaltıyı zorunlu geç yaparım abur cubur yemeyi tost türü şeyler çok seviyorum peynir yumurta az tüketiyorum yani düzenli beslenmiyorum bundan dolayıda baktım bir siteye saç dökülmesinin nedeleri bana en uygun bu çıktı b12 vitamin hapı alıp kullansam mı vitamin hapıda kullanmıştım oda bir işe yaramadı ama bu başka galiba birde kalbimde çarpıntı oluyor arkadaşlar benim neyim var sizce
dodex etkisini ne kadar sürede gösterir 4 günde 2 iğne vuruldum ağzımda yara var yine..