B12 Eksikliği

B12 eksikliği uzun süreler tedavi edilmezse ciddi hasarlara neden olabilir.  B12 vitamin eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, depresyon ve yorgunluk gibi sorunlar görülür. Bu hasarların düşük B12 düzeyi erken teşhis edilip ve takviye alımına herhangi bir kalıcı hasar oluşmadan başlandığında engellenmesi mümkündür.

• İlk kez 1948 yılında tanımlanan ve daha sonra  pernisiyöz anemi tedavisinde etkili olduğu gösterilen B12 vitaminin siyanokobalamin kristalin ve hidroksikobalamin kristalin olmak üzere 2 iki ticari formu mevcuttur.

• B-12 Vitamini, en büyük ve en karmaşık vitaminlerden biridir. B-12 vitamininin karmaşıklığı, kobalt metal iyon içeren tek vitamin olması gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Bu vitaminden söz ederken “kobalamin” teriminin kullanılmasının nedeni budur.

Siyanokobalamin, laboratuarda üretilmiş kobalaminin ilk formudur. Hidroksokobalamin ise B12 vitamininin bir başka sentetik formudur. Hidroksokobalamin’i üretme süreci, siyanokobalamini üretme sürücinden sonra keşfedildiğinden,  hidroksokobalamin; siyanokobalamin kadar sık kullanılır değildir.

Metilkobalamin ve deoksiyadenosilkobalamin, insan metabolizmasında aktif olarak bulunan B-12 vitamini formlarıdır. Besinlerdeki kobalamin, genellikle koenzim, adenosilkobalamin ve metilkobalamin formlarında bulunur. Midede, besin proteinlerindeki kobalaminin serbest kalması için peptik sindirimin düşük pH düzeylerinde olması ön koşuldur. Doğada ise, sadece kobalamin üreten mikroorganizmaların kobalamin üretmesi mümkündür; insanlar kobalamini sadece diyet takviye kaynaklarından alabilirler.

• Metilkobalamin, B-12’nin aktif ko-enzim formudur; beyinde ve merkezi sinir sisteminde var olan, sinirleri saran miyelin kılıfının içinde, yaşamsal önem taşıyan metil grupları proteinlere transfer edebilmek için gerekli olan tek türdür.

• Siyanokobalamin aldığınızda, vücudunuz hızlı bir şekilde onu  metilkobalamin ve 5-deoksiyadenosilkobalamine dönüştürür. “Nutrition Journal”a göre, metilkobalamin, laboratuar fareleri üzerinde tümörlerin büyümesini yavaşlatmış, tümör hücrelerinin ölümüne neden olmuş ve ömrü uzatmıştır. Bu sonuçlar, kobalamin formundaki B-12 vitamini tedavisi gören fareler üzerinde görülmemiştir.

• Önerilen miktar (RDA), 14 yaşından büyükler için günlük doz 2.4 mcg, hamileler için 2.6 mcg ve emziren kadınlar için 2.8 mcg. B12 vitamini, mide mukozasından salgılanan intrinsik faktöre ihtiyaç duyar. B12 vitamini intrinsik faktör ile beraber ince bağırsaktan emilir. İnce bağırsaktaki emilim sorunları B12’nin emilimini olumsuz olarak etkiler.

Kırmızı kan hücrelerinin üretimi için B12 vitaminine gereksinim vardır. B12 yetersizliğinde kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin yapısı bozulur ve sayısı azalır. Gerekli miktarda alınmadığı takdirde B12 vitamini eksikliği  çarpıntı, nefes darlığı ve bitkinlik gibi sorunlara yol açan bir tür kansızlık problemine sebebiyet verir. Besinlerle alınan B12 vitamini ince bağırsağın son bölümünde hücre zarındaki reseptörler tarafından tutulur ve kana geçirilir. B12 vitamininin emilerek kana geçirilebilmesi için, intrinsik faktör’ ün bu vitamine bağlanmış olması gereklidir. Vitamin emildikten sonra kanda dolaşan transkobalamin adlı taşıyıcı proteine bağlanır, hücrelere girebilmesi için de, transkobalamin II adlı bir başka protein gerekir.

• Vitamin B12’nin yetersiz alımı kan hücrelerinin üretimi ve sinir sistemi fonksiyonlarında bazı proplemlere yol açar. Vücut depoları boşaldıktan sonra nörolojik değişiklikler anemi belirtilerinden daha önce kendini gösterir. Algılama ve öğrenme bozuklukları, unutkanlık, depresyon, bacaklarda güçsüzlük, el ayak uçarında uyuşma, karıncalanma gibi sorunlar ortaya çıkar. B12 yetersizliği makrositer anemi denilen özel bir tür kansızlık sorununa neden olur.

• B12 vitamin eksikliği, özellikle 1 yaşın altındaki çocuklarda nörolojik sorunlara yol açar. Bebekler 3 aydan sonra başını tutmaya, 7-8 aylıkken desteksiz olarak oturmaya başlar. Fakat B12 eksikliği olan çocuklarda baş tutma, oturma, yürüme ve konuşma gibi fonksiyonlarda gecikme görülür.

• Araştırmalar, 65 yaş üzeri kişilerin % 40’ında B12 yetersizliği olduğunu göstermektedir. Yaşlı insanların önemli bir bölümünde  midenin iç yüzeyini oluşturan dokuda tahribat ve mide salgısında azalma meydana geldiği için ileri yaşlarda B12 yetersizliğine daha fazla rastlanır.

Oxford Üniversitesi bilim adamları tarafından gerçekleştirilen ve Neurology adlı dergide yayınlanan araştırmaya  göre, B12 seviyesi ortalamanın altında olan yaşlı kişilerde beyinsel küçülme 6 kat daha fazla olmaktadır.

• Araştırmalara göre, pernisiyoz anemi ve atrofik gastrit’in birlikte bulunduğu kişilerde mide kanseri riski, olmayanlara göre 3 kat fazla olmaktadır.

•  B12 vitamininin en bilinen formları siyanokobalamin ve metilkobalamindir. Siyanokobalamin yaygın olarak bulunur. Fakat, vücudun kullanılabilmesi için metilkobalamine dönüştürülmesi gerekir.  Nüfusun yaklaşık olarak %50’sinin MTHFR genlerinde en az bir, %10’unun ise en az 2 mutasyon oluştuğu düşünülüyor. Bu da, siyanokobalaminin metilkobalamine dönüştürülmesini zorlaştırır. MTHFR genlerinde ne kadar fazla mutasyon meydana gelirse, dönüşüm o denli zorlaştır ve dışarıdan metil-b12 takviyesine gereksinim duyulur. Bu gende ne denli fazla mutasyon meydana gelirse, detoksifikasyonun yapılabilmesi ve vücudun en üst düzeyde çalışabilmesi için B12 vitamini, folik asit ve B6 vitaminlerine daha fazla gereksinim ortaya çıkar. Tek mutasyonlularda metili dönüştürme yeteneğinde % 30, iki mutasyonlularda ise takriben % 50 azalma olur ve bu da vitamin takviyesini zorunlu hale getirir.

B12 Eksikliği Belirtileri

• Yorgunluk

• Çarpıntı

• Nefes darlığı

• Baş ağrısı

• Ağrılı ve kırmızı bir dil

• Bulanık görüş

• Kilo kaybı

• Sinirsel problemler

• Unutkanlık

• Kulak çınlaması

• El ve ayakta karıncalanma

• Ağız içinde aft denilen ağrılı ülserler görülür.

• Kanda bilirubin adlı kimyasalın birikmesiyle oluşan sarılığa bağlı olarak ciltte sararma görülebilir.

Pernisiyöz anemi hastalarında genellikle erken saç ağarması görülür. Yine pernisiyöz anemisi olanlarda vitiligo oluşabilir.

B12 Test

Fiziksel belirtilerin yanı sıra B12 eksikliğini anlamak için  kandaki B12 vitaminin seviyesi de ölçülür. Serum B 12 vitaminin normal değerleri 200-900pg/ml’dir. Shilling testi ile barsaktan B12 emilimine bakılabilir. Schilling halen kullanılan bir testtir, fakat radyoaktif B12 verildiği için daha az tercih edilmektedir.

Amerika ve bir çok başka ülkede, 200 pikogram/ml’den az değerler eksiklik olarak kabul edilmektedir, 200-500 pikogram/ml değer taşıyan insanlar da semptomları sergileyebilirler.

Hastaların testi aç karnına yapmaları gerekir. B-12 vitamini test sonuçları, her mililitredeki B-12 düzeyini, pikogram üzerinden ölçer.

Sağlıklı yetişkinler için 200-900 pg/ml. normal bir düzeydir;  ama MedlinePlus Medical Encyclopedia’ya göre, 200 pg/ml altı eksikliğine işaret ederken, bu miktar yaşlı yetişkinlerde 500 pg/ml.eksiklik ifadesidir.

Her milimetre için 200-900 pikogram B-12 vitamini düzeyi, normal vitamin statüsünü gösterir. 900 pg/ml üstü, yüksek bir düzeydir ve altından bir hastalık çıkması muhtemeldir.

B12 Vitamin Eksikliği Neden Oluşur?

-Vücudda B12 emilimini engelleyen bir hastalık olan pernisiyöz anemi, B12 vitamin eksikliğinin sık görülen sebebidir.

-B12 içeren besinlerin yeteri kadar tüketilmemesi.

-Yeteri kadar beslenilmesine karşın vücuttaki emilim bozukluğundan dolayı yararlanılamaması.

-Aşırı oranda alkol kullanımı.

-Antiasit ilaçlar, proton pompa inhibitörleri ve H2-reseptör antagonistleri B12 vitaminin emilimini bozar.

-Karaciğer rahatsızlığı olan kişilerde B12’nin günlük vücut depolarından kaybı ortalama 2 kat fazladır.

Kimler B 12 Vitamin Eksikliği Riski ile Karşı Karşıyadır?

• Vejetaryen beslenenler

• Sürekli diyet yapanlar

• Yaşlılar

• Vitaminin vücut tarafından emilmesini önleyen sorunların bulunması.

B12 Vitamin Eksikliği Tedavisi

B12 tedavisi için B12 vitamin iğnesi ya da B12 vitamin hapı kullanılır. Ayrıca dilaltından alınan çeşidi de vardır.

50 mcg’nin üzerinde enjekte edilen dozun önemli bir bölümü hızla idrarla atılır. Verilen dozun yalnızca bir kısmı alınabildiği için yüksek oranda tek bir enjeksiyonla bile vücudun normal deposu tamamlanamaz. Yüksek doz zararlı olmamakla birlikte küçük doz enjeksiyon B12’nin daha etkin kullanımını sağlar. B12 enjeksiyonunu izleyen ilk birkaç gün içerisinde ciddi potasyum kayıpları olacağı için enjeksiyon tedavisinden birkaç gün önce potasyum tabletleri kullanılır.

B12 vitamini yetmezliğinden kaynaklanan aneminin tedavisinde ilk başta, 2 hafta boyunca gün aşırı iğne vurulur. Eğer eksiklik bu vitaminin beslenmeyle yetersiz alımından dolayı oluşmamışsa hayat boyunca 3 ayda bir B 12  iğnesi olunması gerekir. Eksiklik, beslenme yetersizliğinden kaynaklanıyorsa,  B12 vitamin tabletleri kullanılır ve B12 oranı normale döndükten sonra bunların kullanımı bırakılır.

B-12 Vitamini Terapisi Nasıl Yapılır?

Oral yolla: 1-2 hafta boyunca günde 1.000 – 2.000 mkg . (Yaşam boyu alınması gerekiyorsa günde1.000 mkg)

Enjeksiyon: 1-2 hafta boyunca günde ya da gün aşırı 100-1.000 mkg (100-1.000 mkg her 1 ya da 3 aylık periyotlar)

Kalıtsal sideroblastik anemi için, 4 ay boyunca, eşliğinde folik asit olsun ya da olmasın; aylık 100 mikrogram B-12 vitamini  zerk edilerek kullanılmıştır.

B-12 vitamininin siyanokobalamin formu anemiden korunmak için yararlı olsa da, nörolojik sağlığı korumak adına metilkobalamin formunu kullanmak daha iyidir. Karaciğer siyanokobalaminin küçük bir miktarını metilkobalamine dönüştürür, ama nöronları, aksonlar ve periferik sinirleri koruyan miyelin kılıfını canlandırabilmek için, daha yüksek dozlarda metilkobalamine gereksinim vardır. Bu yüzden daha sağlıklı bir sinir sistemi gelişimi için ilave metilkobalamin gereklidir.

B-12 vitamininin yararları, yetersizlikleri tedavi etmekle sınırlı değildir. Enjeksiyonları da terapötik amaçlara hizmet eder. Bir B-12 vitamini enjeksiyonu, “anti-stres” unsurlarını vücuda geçiren kobalamin yoluyla vücudun enerjisini canlandırır. Örneğin; Kronik Yorgunluk Sendromu yaşayan bir hasta için tavsiye edilen uygun doz 3 hafta boyunca, haftada  6-70 mg b-12 enjeksiyonudur.

1-2 mg’lık günlük reçete edilen dozajlar ise, özellikle nörolojik rahatsızlıklar ve beslenme eksikliklerini telafi etmek içindir.

Homosistein düzeylerini düşürmek için, 60-400 migrogram B-12 vitamini günlük ağızdan alınır.

Bir B-12 vitamini formu olan Hidroksokobalamin, siyanür zehirlenmesinde etkin olarak kullanılan bir tedavi türüdür. Akut siyanür zehirlenmesi için, 5 gr.lık  hidroksokobalamin infüzyonu kullanılmştır.

B-12 vitaminin oral yol ile enjeksiyon kullanımını karşılaştıran randomize kontrollü deneylerin otoriteleri; 2.000 mkg günlük oral B-12’yi takiben, 1.000 mkg yükseltilmiş doz, sonra haftada 1.000 mkg ve son olarak ayda aynı miktar dozun, enjeksiyon kullanımı kadar etkili olduğunu söylemektedirler.

B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Fakat korunma tedaviden daha iyidir yani, yaşlılar ve katı vejetaryenler gibi yüksek eksiklik riski altında olanların vitamin düzeylerini kontrol etmeyi göz önünde bulundurmaları ve günlük beslenmelerini sağlık sorunlarına karşı koruyucu olarak B 12 ile takviye etmeleri gerekir.

Kırmızı et, karaciğer, yumurta, süt, peynir ve balık B12 vitamini içeren yiyeceklerdir. B12 Vitamini, mikroorganizmalar tarafından sentezlenir ve temel  kaynağı bakteriyel sentezdir. Bitkiler tarafından doğrudan sentezlenemediği için B12 vitaminin temin edilme yolları oldukça azdır. Bazı hayvanların bağırsaklarında yaşayan mikroorganizmalar aracılığıyla üretilip karaciğer ve böbrek gibi organlarda depolandığı için böbrek-karaciğer gibi hayvansal orjinli proteinler bu vitaminin en önemli kaynağıdır. Yumurta, peynir, süt ve deniz ürünleri daha düşük oranda B12 içerir. Sebzelerde B12 miktarı ise oldukça azdır.

B12 Kullanımı – Doğru Dozaj

B12 için dogru miktar ne kadardır? Vücudun sadece küçük miktarda B12 ye gereksinimi vardır.  – önerilen B12 normal günlük dozaj 2 ila 3 mcg dir. Vücuttaki eksikliğin ciddiyetine bağlı olarak kullanılabilecek 50 ila 2000 mcg lik B12 takviyeleri mevcuttur. B12 vitamini fazlalığı yan etkiye sebep olur mu? Yüksek dozajlarda bile herhangi bir toksisiste  raporlanmamıştır.

Günlük tavsiye edilen doz, 9-13 yaş grubundaki çocuklar için 1.8 mikrogram, 4-8 yaş grubundakiler için 1.2 mikrogram; 1-3 yaş grubu çocuklar için ise, 0.9 mikrogram’dır. Yeni doğmuş bebeklerde, 7 aylık olana kadar günlük doz 0.4 mikrogram B-12 vitaminidir. 7-12 aylık bebeklerin gereksinim duyduğu B-12 vitamini günlük 0.5 mikrogramdır. Hamile kadınların gereksinimi 2.6 mkgr, emziren annelerin ise günlük 2.8 mkgr B-12 vitamini gereksinimleri tespit edilmiştir.

Yetişkinlerin günlük gereksinimi 2.4 mkgr. Ancak 50 yaş üstü yetişkinlerin, gereksinimlerini besinler yerine takviyelerden almaları onlar için daha uygundur, çünkü yaş ilerledikçe bedenin besinlerden B-12 vitamini absorbe etmesi zorlaşır. Yaşlı kişilerde günlük, 25-100 mkgr B-12 vitamini takviyesi oldukça uygundur.

B-12 vitamini ile ilgili yaşanan sorun, çok iyi absorbe edilememesi ve bağırsaklardaki intrinsik faktörünün varlığına bağlı olmasıdır. Gastrointestinal sağlığına bağlı olması yüzünden 500 mkgr’lık mega B-12 dozunun sadece 2 mkgr’ı vücut tarafından kullanılabileceği, “Contemporary Nutrition“da belirtilmiştir. Emilimi sağlama ve gereklilikleri yerine getirme açısından bazı yetkililer, 1000 mikrogramlık dil altında hızla çözülebilen B-12 dil altı tabletlerini önermektedirler.

Takviye Seçmek

• B12  folik asit, vitamin A, C ve E gibi diğer vitaminlerle beraber, bu vitaminin diğer maddelerle birlikte alındığında vitaminin etkinliğinin artması anlamında sinerjik olarak  etkili olur.  B12 emilimi için kalsiyum gereklidir.

Günümüzde beslenme bozuklukları son derece yaygın olduğundan, başka vitamin ve besinler de içeren bileşenleri kullanmak anlam kazanır.

• Takviye endüstrisi Birleşik Devletlerde gevşek olarak düzenlenmiştir ve  iyi kalitede takviye ürünü bulmak biraz sağlığınızla kumar oynamak gibi olabilir. Bazı ürünler etiketlerinde yazılı aktif maddeleri bile içermezler ve diğerleri bildirilen miktarlardan daha az veya fazla içerebilirler. Daha kötüsü, bazıları sağlığınıza gerçekten zararlı olabilecek maddeler içerir.

Ürünün saflığı ve kalitesini sağlamak için, üretim ve kalite kontrol yöntemlerinin ulaştığı mevcut en yüksek standart olan farmasötik GMP uygunluğunu izleyen üreticiyi tercih edin.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“B12 Eksikliği” üzerine 804 yorum

  1. Merhabalar… Ben de B12 eksikliği mağduruyum. Bana da Dodex iğne verildi ancak B12 takviyesi için kullanılan ilaçlar çok kilo aldırıyor diye duymuştum. Ciddi kilo problemi olan biriyim. Böyle bir yan etki gerçekten var mı ve eğer varsa bunu en aza indirgemenin bir yöntemi var mı aydınlatırsanız sevinirim. Cümlemize acil şifalar diliyorum…

  2. slm bende de b 12 problemı cıktı bende benexol kullanıytorum yenı başladım sonuç ne olur bılmıyorum inşallah işe yarar

  3. slm arkadaşlar ben hepinizin yorumunu pur dikkat okudum.şikayetler aynı ortak noknada birleşiyor,fakat cözümleri çok celişkili,yani b12 eksikliğinin sebebleri ve neden başlar neden oluşur.bilmiyoruz bu konuda uzman birinin zahmet edipde yorum yazarsa memnun olurum .arkadaşlar bizim yorumlarımız
    sadece yüzeyseldir.ALLAH rızası için yokmu bunun prafösörü filan aydınlatsa ne olur üst düzey yorumlar bekliyoruzzzz. herkeşe teş.ediyorum.byy

  4. merhaba benimde değerlerim sizinki ile aynı bana bilgi verirmisiniz…

  5. arkadaşlar bütün yorumları okudum benzer sıkıntıları taşıyorum. özellikle gebelikten sonra benim sıkıntılarım arttı. demir eksikliği tedavisi gördüm fakat sıkıntılarım geçmedi.ismi geçen tatlı yosun hapını alıp kullanıcam. öncelikle bu yöntemi denicem bundan fayda göremezsem ilaç tedavisi düşünüyorum. açıkcası ilaçcı bir insan değilim doğallıktan yanayım. bu arada halsizlik sinirlilik yorgunluk uyuşma belirtileri bende 3 yıldır var. şu aralar tavan yapmış durumda.yosun hapının faydasını görürsem burada paylaşıcam

  6. ben kullandım yüzümde asırı sivilce yaptı görenler yüzüne ne oldu bisey yoktu diye soruyolar cildiyeye gidicem geçmezse bir tane aylık iğnem kaldı ondan snra b12 de yükselme war mı yazacağım arkadaşlar ama halszliğime iyi geldi çok sükür bırakmayı düsündüm kilo da aldırdı azcık ama bunların hepsi geçicek insallah bence kullanmaya devam edin

  7. arkadaslar bendede aynıı sorunn var bende benexol kulladın kan ve demır ılacıylaa bırlıktee değerler düzeliyorr ama bırakınca tekrarr düşüyor devam lı ıcmek gerekıyor ılac bıttıkden sonraa kontrolee gıdınn sureklı ve ac karnınızaa aldırınn cunku tok karna ilee degeerler farklı cıkıyorr

  8. mrb. beinmde saçlrım dökülmesi üzerine doktora gittim ve b12’min düşük oldgunu dotex kullanmam gerektiğini söyledi yarın igneye başlanıcak ama çok korkuyorum düzelmick die saç dökülmesine MİNOXİL diye bi saç spreyi verdi bi kere kullandm daha etkisi nolur bilmiyorum saçınızla ilgili sorununuz varsa doktornuza danışın derim umrm bnm gbi sorunu olan kişilre ii glr ;(

  9. merhaba bende de b 12 vitamin eksikliği olduğu tespit edildi.su anda da dotex kullanmaya başladım.ama farklı bir rahatsızlığım da var kilo almam hastalığımın daha da tedavisi zor duruma düşürecek.bundan dolayı çok korkuyorum.acaba bu iğneler kilo yapıyor mu.bir biligisi olan varsa söyleyebilir mi bu konuda

  10. b 12 ömür boyu arkadaşlar .ben bıraktım çok zararını gördüm şimdi devam ediyorum 8 senedir iğne kullanıyorum bırakmayın toparlanması zor feritinle birlikte alıyorum ve devamlı jimnastikle kilo sorunumu çözüyorum,boğazınızda yanma varsa kesin ilaçlara devam.

  11. ben de oluyor . hem de çok şliddetli . sanki tüfekle vurulmuyormuşum gibi . halimeden iyice korkmaya başladım . kulak çınlamaları ve sürekli hastalanma gibi durumlar da var .

  12. bende B 12 VİDAMİN EKSİKLİĞİ BULUNDU İĞNESİNİ YAPTIRIYORUM DEDAVİ OLURSAM ELLERİMDEKİ AĞRILAR GİDERİLİRSE DOPKDORUMA MİNNETKAR KALACAĞIM SAYGILAR.

  13. Arkadaşlar,
    Yaklaşık 2 aydır dodex iğne kullanıyorum. Artık bıraktım. Çünkü hiç bi faydasını göremedim. Halsizlik, yorgunluk ve baş dönmesi halim aynen devam ediyo. Ne yapıcağımı bilmiyorum. Merak ettiğim, acaba B12 eksikliği olup da düzelen varmı? varsa ne olur söylesin.
    Bütün yorumları okudum, genelde b12 eksikliğini yeni farkedenler yazmışlar. Ancak sonrasında ne oluyo, tedavi sonrası durumu düzelen varmı belli değil.
    Çok umutsuzum. İlk günler demiştimki nihayet hastalığımı öğrendim, artık düzeleceğim diye. Malesef 2 ay oldu bi gelişme yok. b12 düzeyim 150’den 2000’e çıktı son kan tahlilinde ama şikayetlerim hiç azalmadı. Galiba hiç de düzelemiyeceğim. Bi arkadaşın dediği gibi bu hastalık öldürmüyo süründürüyo.

  14. dodex ignesi kullanıyorum alnımda ve yanagımda baya sivilce çıktı ne yapacağım yaa…

  15. merhaba arkadaşlar ben uyurken ani sıçramalar ve titreme yaşıyormusum ve bunun dışında ağzımda yara sürekli çıkıyor,yaranın nedeni vitamindir die düşünürken uykudaki halimin nedeni de sanırım b12 eksikliğiymiş,en yakın zamanda doktora gidiyorum , uykuda bu sebepten titreme sıçramalar yaşayan arkadaşlar war mı?? (doktorunuzun söylediği)

  16. herkeze geçmiş olsun arkadaşlar.1 haftadır yataktan kalkamıyorum.omuzlarımlarımdan yukarıya doğru başım dahil,hem kasılıyor hem uyuşuyor hem ağrıyor.doktora gitmeye halim yoktu.gözlerimi bile açamıyordum.sürekli uyuyorum.uykudan uyandığım ilk dakikalar çok az kalkabiliyorum ayağa ama sonra tekrar yatak.kalp çarpıntısı nefes alamama arkadaşların yazdığı bütün belirtiler mevcut.unutkanlık konuşmkta zorluk v.s v.s. üstelik ben yıllarca b 12 vitamini kulannmış bende eksiliği olduğunu bilen biriyim.düşünün ki hastalığımı dahi unutmuşum o derece kötüydüm.dün akşam bi arkadaşım aradı nete gel konuşalım dedi yataktan zor kalktım.arkadaşım hastamısın sesin kötüydü dedi bende evet hastayım deyip belirtileri anlattım.ne komiktir ki benim hastalığımı bana tekrar söyleyince aaaa dedim. evde b12 vardı dün akşam içtim bu sabah içtim sabahtan beri düne göre çok iyiyim.AMAN ÇOK DİKKAT EDİN ARKADAŞLAR gecici bi hastalık değil yıılar sonra tekrarlayabiliyor ve kendinizde olan hastalığı unutacak seiyeye geliyorsunuz ben gibi.herkeze acil şifalar.cümle düşüklüklerim varsa kusura bakmayım iyiyim dediysem o kadarda iyileşmedim. oturabiliyorum en azından şükürler olsun…

  17. yeşim selam ÖNCELİKLE ŞİFA ALLAH’TANDIR
    ALLAHA YALVARALIM ÖNCE ŞİFALAR DİLERİM…
    sana sabahları aç karnına 1tatlı kaşığı sarı kantaron yağı içmeni öneririm. dodex ampul de iyi gelebilir..et ye bol bol.. onu yapmam bunu yapmam deme…saçma gurur insanı bunaltır..

    gamsız ol
    hayat sana seninle daha güzel, sensiz hiçbir şey..

    grşrz

  18. arkadaslar bende de b12 vıtamını eksıklıgı cıktı dodex ıgne verdı doktor fakat herkes kılo aldırır dedıgınde ne yapmam gerektıgını sasırttım kullananlar var mı gercekte kılo aldırıyor mu zaten kılo aldırmaya meyıllı bır bunyem var cevap atarsanz sevnırım tesekkurler

  19. MERHABA ARKADASLAR HERKEZE GECMIS OLSUN ONCELIKLE BEN HOLLANDADA IKAMET EDIYORUM BENDE SIDETLI AVUC ICI KOL VE VUCUDUMUN DIGER YERLERININ BIRCOK BOLGESINDE SIDETLI KASINTIDAN BURADA TAHLILER VERDIM VE DOKTOR B 12 EKSIKLIGI VAR DEDI BANA ARADA SIRADA BAS AGRISIDA YAPIYORDU SIZLERDE DE OLUYORMUYDU BU BELIRTILER SITRESDEN OLUSABILECEGINI SOYLEDILER VE 4 ADET IGNE VERDI DOKTORUM HER HAFTA BIRKERE SONRASI BIRAKACAGIMI SOYLEDI EGER BU IGNE BENDE IYLESMEMI SAGLARSA SIZLERE ISMINI YAZACAGIM AMA SIZLERDE KASINTI OLUYORMUYDU CEVAPLARSANIZ SEVINIRIM.BEN BUGUN BIRINCISINI VURUNDUM 3 HAFTA SONRA BELLI OLACAK

  20. ben de hem migren hem de fibromiyalji var. uzun zamandır uykumu alamama, asabiyet, hayattan zevk almama..vs etkenler vardı. ben daha çok fibromiyaljiye bağlıyordum ancak cuma günü kollarımda ciddi uyuşma ve kendimi yataktan alamama gibi sebeplerle işe gitmek yerine acile gittim. acil doktoru anlamadı ve nörolojiye bir görün ama pek de birşey bekleme dedi.ertesi gün nörolojiye gittim, yürüme testi yaptı birkaç kez ve yürüyemediğimi söyledi, şaşırdım… B12 eksikliği olmalı dedi ve diğer rahatsızlıklarla birleşince de etklerinin ağırlaştığını. henüz reçetemi yazmadı boyun filminin sonuçlarını görmek istedi. bakalım iğne mi hap mı?? ama ne olacaksa tedavi beni tekrar eski neşeli halime çevirsin yeter…hepimize geçmiş olsun..

Yorum yapın

css.php