A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur, A Vitamini Nelerde Bulunur? A vitamini vücud için gerekli 13 temel vitaminden biridir. Vitamin D, E ve K ile birlikte, dört yağda çözünen vitaminden biridir. A vitamini bedensel süreçlerde bir dizi görev alır.
A vitamini iki çeşittir. Biri yalnızca hayvansal besin kaynaklarında yer alan hazır besin maddesi olan retinoldür. Diğeri ise pro-vitamin şeklinde ve ihtiyaç olduğunda retinole dönüşen karotendir. Bu, hem hayvansal hem de bitkisel besin kaynaklarında bulunur.
Başka bir deyişle A vitamini sadece hayvansal kaynaklarda bulunur, sebze ve meyvelerde ise vücudda A vitaminine dönüşen karotenler vardır. Meyve ve sebzelerle alınan karoten ihtiyaç duyulması halinde vücudda A vitaminine dönüşür. Beta karoten karaciğerde depolanır ve gereksinim duyulduğunda A vitaminine dönüşür. 600 e yakın karotenoid vardır ama hepsi A vitaminine dönüşmez. Dönüşme oranı en çok olan karoten beta karotendir.
A Vitamini Hangi Besinlerde Var?
Hayvansal Kaynaklar: Sığır ve tavuk ciğeri. Karaciğer A vitamini bakımından en zengin kaynak olarak kabul edilir. Yağlı balık, tam yağlı süt, tereyağı, yoğurt, peynir, yumurta, balık karaciğeri yağı, kabuklu deniz ürünleri, ringa balığı salamurası.
Bitkisel Kaynaklar: Havuç, kavun, mango, kayısı, şefali, kuşburnu, domates, ıspanak, lahana, pancar yaprağı, brokoli, yosun ve alg, yulaf ezmesi, taze ve kuru kayısı, bezelye, balkabağı, tatlı patates, şalgam, kuşkonmaz A vitamini içeren meyve ve sebzeler arasındadır.
Havuç, tatlı patates, ıspanak, lahana, domates gibi besinlerde olan karotenoidlerin kullanılabilirliğini artırmak için bu gıdaların çiğ veya hafifçe haşlanmış olarak yenmesi daha uygun olabilir.
A Vitamininin Görevleri
Göz sağlığı için önemlidir. Sağlıklı bir cilt, kemik ve dişlerin oluşumu için gereklidir. Enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin faaliyetlerini destekleyen etkisi nedeniyle anti- enfektif vitamin olarak da adlandırılır. Akyuvarları ve antikor üretimini artırır. Hem kadın hem erkeklerde üreme süreçleri için gereklidir. Vücutta oksidatif stresin etkilerini azaltmaya yardımcı olan bir antioksidandır.
A Vitamini Eksikliğinde Ne Olur ve A Vitamini Eksikliği Belirtileri
A vitamini eksikliği yoksul toplumlarda görülen körlük ve viral enfeksiyonlarla ilişkilidir. İştahsızlık, kemik bozuklukları, büyüme geriliği ve kaybı da bu vitaminin yetersiz alımı ile ilişkili olmasına rağmen A vitamini eksikliği öncelikle, deri, saç , göz ve bağışıklık sisteminin sağlığını etkiler. A vitamini eksikliği gece körlüğüne yol açabilir. Kuru cilt, yorgunluk, saç dökülmesi gibi durumlar A vitamini eksikliğiyle oluşabilir.
A Vitamini Günlük İhtiyaç
A vitamini kadınlarda 700 mikrogram erkeklerde ise 900 mikrogram olarak tavsiye edilmektedir.
A Vitamini Fazlalığında Ne Olur?
A vitamininin yüksek dozda alımı baş ağrıları, eklem ağrıları, kusma, bulantı, iştahsızlık, saç dökülmesi, karaciğer proplemleri, riskli doğum gibi sorunlara yol açar.
A vitamininin yüksek dozları hamile kadınlar için tehlikelidir. Doktorun gözetimi olmadan takviye (tablet) biçiminde kullanımdan kaçınılmalıdır.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Havuc kereviz erik
Tavuk karası hastalığı için bir tedavi çıkmasıdır lütfen bunun için çalışın gözümün diğer insanlar gibi görmesini istiyorum bu yüzden kitap bile okuyayım ne gündüz ne gece arkadaşlarım bu yüzden benimle dalga geçiyorlar bu yüzden ne okula nede ders çalışmak istiyorum çok görmekte zorlanıyor lütfen bizim için bu hastalığa tedavi bulun