Anavatanı Doğu Hindistan olan ve baharatların kraliçesi olarak bilinen zerdeçal, tropik bir bitki olan “Curcuma Longa”dan elde edilir. Zerdeçal bitkisine sarı rengini veren içeriğindeki aktif kimyasal olan curcumin pigmentidir. En çok araştırılan bitkilerden biri olan zerdeçalın tıbbi etkileri ve bileşenleri 5600’ün üzerinde biyomedikal incelemeye konu olmuştur. Yeni araştırmalar bu bitkinin hastalıkların tedavisinde 14 tane reçeteli ilaç kadar etkili olduğunu göstermiştir.
My Science Academy’de yer habere göre; bilim adamları zerdeçalın 600’den fazla önleyici ve tedavi edici kullanımını tespit etmiş. Zerdeçaldaki etken maddelerden biri olan curcumin, enflamasyona karşı bazı reçeteli ilaçlar kadar etkili olmakta. Vücuttaki canlı dokunun mikrop ve toksinlere verdiği reaksiyon olan enflamasyon iltihap ya da yangı olarak da bilinir. Kronik enflamasyon bir çok hastalığın gelişiminde rol oynar. Zerdeçal enflamasyonu azaltma etkisi osteoartrit gibi durumlarda eklem ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Şubat 2003’te The Journal of Alternative and Complementary Medicine‘da yayınlanan bir inceleme, curcumin’in iltihaplanmaya neden olan farklı maddeleri bloke etme kabiliyeti nedeniyle bir anti-inflamatuar ajan olarak etkinliğini göstermiştir. Cincinnati Üniversitesince yapılan araştırmalarda zerdeçalın içinde iltihap ve ağrıya yol açan COX-2 adlı enzimi durduran doğal bir bileşik tespit edilmiştir.
Curcumin’in kimyasal özellikleri, serbest radikalleri vücuttan atmasına ve hücrelerdeki DNA hasarını önlemesine olanak tanır. Curcumin belirli enflamatuar enzimleri inhibe edebilir ve vücut hücreleri tarafından doğal antioksidan üretimini de destekleyebilir. Curcumin, zerdeçalde bulunan polifonik bileşikler olan birkaç curcuminoidden biridir. Zerdeçal, ağırlıkça yaklaşık %2 curcumin içerir. Araştırmacılar curcumin’in biyolojik açıdan en aktif curcuminoid olduğuna inanıyorlar. İn vitro çalışmalar, zerdeçalin temel biyoaktif bileşeni olan curcumin’in nöroprotektif, anti-enflamatuar, immünomodülatör, anti-proliferatif ve kimyasal önleyici etkiler sergilediğini ileri sürmektedir. Curcuminoids vücudu birkaç şekilde korur: önemli bir detoksifıye edici enzimin aktivitesini arttırırlar ve serbest radikalleri nötralize ederek antioksidan gibi davranırlar.
Curcumin bir antioksidandır ve vücudda anti-inflamatuar olarak işlev görür. Bu nedenle, osteoartrit, romatoid artrit ve Alzheimer hastalığı gibi enflamatuvar durumlara yarar sağlayabilir. Zerdeçal kolon kanseri, meme kanseri ve prostat kanserinin önlenmesinde etkinliğe sahiptir. Curcumin maddesi kanser hücrelerinin yayılmasını geciktirir. Hintlilerde batı toplumlarına nazaran kalınbağırsak, prostat, meme, mide, böbrek ve akciğer kanserlerine daha az rastlanmasının nedeninin zerdeçal kullanımının yaygın olmasıdır. 2011 yılında Johnson Kanser Araştırma Merkezi’nde yapılan bir araştırma, zerdeçal çiğnetilen hastalarda baş boyun kanserinin büyümesine neden olan hücre sinyallerinin engellendiğini göstermiştir.
Çeşitli kanıtlar curcumin’in anti-inflamatuar bir ajan olabileceğini ve kanseri önleyebileceğini veya bastırabileceğini önermektedir. Curcumin ayrıca vücudun potansiyel kanserojenleri ortadan kaldırmasına ve kanser hücrelerinin sağlıklı dokuları istila etmesini önlemesine yardımcı olabilir. Curcumin, kanserli tümörlere olan kan akışını engellediği ve dolayısıyla tümör hücrelerinin büyümesini ve replikasyonunu bastırdığı görülüyor. “Pediatrik Onkolojinin Prensipleri ve Uygulaması” dergisine göre, kapsamlı bir araştırma, curcumin’in hayvanlarda kanseri önleyebileceğini gösteriyor. Zerdeçal; östrojeni taklit eden maddeleri bloke edebilme etkisine sahiptir. İnsanlar üzerinde gerçekleştirilen bir çalışma zerdeçalın, östrojeni taklit eden kimyasalların sebep olduğu kanserli hücreleri %75 oranında bloke ettiğini ve büyümeyi tersine çevirdiğini göstermiştir. 62 hastayı kapsayan bir çalışmada, standart tedavilere yanıt vermemiş, cilt kanseri olan (sukamöz hücre karsinoması) ya da ülserleşmiş ağız kanserleri olan hastalara %9.5 curcumin içeren bir vazelin bölgesel olarak uygulanmış ve hastaların tamamında kanserli lezyonların boyutlarında çok belirgin küçülmeler meydana gelmiş ve ayrıca kaşınmada, acı veya ağrıda, kokuda ve iltihapta da azalma olduğu gözlenmiştir. Ocak 2003’de “Anticancer Research” dergisine yer alan bir yazı, son 50 yıldaki kapsamlı araştırmanın, curcumin’in kanseri önleme ve tedavisinde muazzam bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koyduğunu belirtir. Güçlü etkisi çeşitli tümör hücrelerinin yayılmasını önleme kabiliyetinden kaynaklanmaktadır.
Zerdeçalın bağırsakta polip oluşumunu engelleyici etkisi bulunuyor. Bir çalışmada 6 ay boyunca günde üç kez 480 mg kurkumin alan hastaların polip sayısında %60 ve polip boyutunda %51 azalma tespit edilmiştir. COX-2 inhibitörü celecoxib adlı ilaç ise %31 oranında azalma sağlamıştır.
2009 yılında Biochemistry and Biophysical dergisi tarafından yayınlanan ve zerdeçalın diyabet tedavisinde etkisini inceleyen bir araştırmada zerdeçalın ana maddesi olan curcuminin diyabet tedavisinde kullanılan bir ilaçtan çok daha etkili olduğu saptanmıştır. Kurkumin, kan damarlarındaki plakları yok edilmesinde ve kan pıhtısı oluşumunu engellenmesinde rol oynar. 2011’deki bir araştırma, 3 hafta boyunca kullanılan zerdeçalın, erkek farelerde kalp sağlığında olumlu etkiler sağladığını göstermiştir.
Zerdeçal beyinde amiloid plaklarının oluşumunu önlerken anti-iltihap etkisiyle beyin hasarını azaltabilir. Bazı laboratuvar ve hayvan deneyleri bu bitkinin Alzheimer’a yol açtığı düşünülen beyindeki amiloid plak birikimini önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. David Geffen Tıp Okulu ve San Diego Biyomoleküler Araştırma Enstitüsü araştırmacılarının yürüttüğü çalışmaya göre zerdeçalda aktif olarak bulunan Bisdemetoksikurkumin beynin savunma mekanizmasını güçlendirmektedir. Araştırmacıların belirttiğine göre makrofaj adı verilen bağışıklık hücreleri, alzheimer hastalığında beyinde meydana gelen ve nöronları yok eden protein plaklarını temizliyor ve Bisdemetoksikurkumin adlı kimyasal buna yardımcı oluyor.
Beth Israel Deaconess Medical Center’a göre, zerdeçal kullanımı, özellikle de mide bulantısı, iştah kaybı ve mide rahatsızlığı gibi dispepsi belirtilerinde rahatlama sağlayabilir. Curcumin, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit de dahil olmak üzere çeşitli inflamatuvar bağırsak hastalıklarını tedavisinde etkili olabilir. Curcumin, safra kesesini safra oluşturması için uyarır. Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu, zerdeçalı sindirim problemleri için onaylamıştır. Çift kör, plasebo kontrollü bir çalışma zerdeçalın, hazımsızlık çeken insanlardaki şişkinlik ve gaz belirtilerini azalttığını göstermiştir. Zerdeçal ülseratif kolit olan insanlara yardımcı olabilir. Ülseratif kolit sindirim sisteminin kronik bir hastalığıdır. Bir çift kör, plasebo kontrollü çalışmada ülseratif kolit remisyonda olan kişiler, tıbbi tedavi ile birlikte curcumin veya plasebonu 6 ay boyunca aldılar. nüks oranı Curcumin alanlarda plasebo alanlara göre daha düşüktü.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Multiple skleroz MS hastsları kullanabilir mi
Krinol Curcumin, içeriğinde ödüllü patentli, 185 kat etkili ve kanda kalma süresi 24 saat olan Novasol’un curcuminini kullanıyor. Fiyat olarakta muadilleri içinde en uygun olanı. Kesinlikle tavsiye ederim.
Bu tür konularda cahil ve bilgisiziz,onun içinde doğal olarak almaktan ve kullanmaktan korkuyoruz.koca karı yöntemlerine daha çok bağlıyız buda araştımayan okumayan,sorgulamayan bir toplum oluşumuzun kanıtıdır.saygılar
Kullanım şekli nasıl acaba hergun 1 tane mi ve sabah yada akşam farkedermi
Akçiger kenserinr iyi gelirmi
Curcumin extrak45 bu hapı ablam bir yıl içti ve beynindeki 3 tümörden birtane kaldı faydasını gördü, mutlaka kullanın Yavrunuzada Rabbim şifasını versin inşallah
Zerdeçal nasıl kullanmalıyız
7 yasindaki kizimda beyin kanseri var zerdacal kullanip iyi olan varmi
Tansiyon hastaları kullanabilirmi?