Sivilce Tedavileri

Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır? Sivilce tedavileri sivilceye karşı ya da sivilce izlerine yönelik olarak uygulanır. Sivilce izlerinin tedavisi, sivilcenin tedavisinden daha zordur. İz ortaya çıktıktan sonra yapılacak tedavide başarı olasılığı %50-60 civarındadır.

Sivilce İzleri Nasıl Geçer?

• Sivilce tedavisiyle öncelikli olarak sivilce izlerinin meydana gelmesini önlemek hedeflenir. Sivilcenin ileride iz bırakıp bırakmayacağı belirlenemediğinden dolayı sivilce tedavisine erken dönemde başlanması gerekir. Çünkü sivilce izlerinin tedavisi sivilceyi tedavi etmekten daha güçtür. Sivilce tedavindeki bir diğer amaç ise sivilceli olarak geçirilecek süreyi kısaltmaktır. Bayanlarda ve erkeklerde sivilce görülme olasılığı birbirine yakındır.

Sivilce tedavisi için kullanılan ilaçlar 2 çeşittir.  Sivilcelerin gitmesi için cilte harici olarak sürülen  krem jel losyon gibi ürünler ve de ağız yoluyla alınan ilaçlardır. Ergenlik dönemindeki sivilceler için harici ürünler genellikle iyi sonuçlar verir. Eğer bunlarla bir sonuç elde edilemezse oral yoldan alınan ilaçlar kullanılır.

• Sivilce tedavisini cilt hastalıkları uzmanı doktorlar yaparken sivilce izlerinin tedavisi ise plastik cerrahinin alanına girer. İzlerin durumuna göre farklı tedavi biçimleri uygulanır.

Kimyasal Peeling
Microabrazyon
Dermabrazyon
Lazabrazyon

• Sivilce izleri yüzeysel nitelikteyse retinoik asit içeren krem ve kimyasal peeling kullanılır. Derin sivilce izleri içinse lazer tedavilerine başvurulur.

• Cilt soyma işlemi olan peeling sivilce izlerinin silinmesinde etkili olan bir yöntemdir. Peeling yöntemiyle sivilce izlerinde azalma ve ciltte parlak bir görünüm amaçlanır.

• İzin derinliğine göre yüzeysel veya derin peeling uygulaması yapılır. Yüzeysel sivilce izlerinde meyve asitleriyle yapılan peeling tercih edilir. Üçer haftalık ara dönemlerle meyve asitli peeling uygulaması tekrarlanır. Daha derin izlerde ise orta peeling uygulamasına başvurulur. İyileşme süresi yüzeysel peeling yöntemine göre daha uzun sürer.

Anti Sivilce Önlemleri

• Sivilce tedavisine ne kadar erken başlanırsa sivilceden kurtulma şansı o denli fazla olur. Zaman kaybı sivilcelerin ilerlemesine ve de tedavisi mümkün olmayan izlere sebep olabilir.

• Sivilcelerle oynanmamalı ve sıkılmamalıdır. Sivilceleri patlatmak kalıcı izlere neden olabilir.

• Sivilcelerin sıkılması sadece iz bırakmasına değil çok daha fazla soruna da yol açabilir. Bu konuda ülkemizde yaşanan bir olay bunu göstermektedir. 2 yaşındaki çocuğunun burnunda çıkan sivilceyi annesinin  sürekli sıkması sonucu çocuk komaya giriyor ve iltihabın beyne ulaştığı görülüyor.

• Sivilceli cilde sahip olan kişiler yağsız, su bazlı ve etkiketinde non-komedojenik ibaresi bulunan  ürünleri tercih etmelidir. Mümkün olduğunca az makyaj yapılmalı ve gece yatmadan önce temizlenmelidir.

• Yaz aylarında Alfa Hidroksi Asit (AHA) içeren formülasyon kullanan kişiler, SPF değeri 15 olan ve niasinamid içeren özel güneş kremleri ve standart anti-akne jel veya jel kremlerini kullanılabilirler. Güneş kremlerinin 4 saatte bir uygulanması gerekir. Yeterli oran veya sıklıkta uygulamaması güneş koruma faktörü SPF-15 olarak adlandırılan etkinin işe yaramamasına yol açar.

• Cilt temizliği, ciltteki yağın uzaklaştırılmasını sağladığı için yararlı olur. Cilt temizliği için dermatolojik temizleme kalıpları olarak bilinen sindetler ya da kimyasal olarak aynı içerikteki sıvı temizleme jelleri tercih edilebilir.

• Bazı uzmanlar özellikle çok yağlı ciltler ve komedonlu ciltler için  salisilik asit ve scrub denilen güçlü temizleme jelleriyle günde en az bir defa cildin temizlemesini öneriyorlar. Scrub türü cilt temizleyiciler zarifçe parmak uçlarıyla cilde uygulanmalı ve 1-2 dakikalık hafif masaj sonrasında cilt bol ve sıcak olmayan suyla yıkanması gerekir. ( Aşırı bastırarak veya bir beze koyup cilde friksiyon şeklinde uygulama yapılırsa tahrişe bağlı sivilcelerde alevlenmeye neden olabilir.)

• Sivilceli ciltlerde pH 5.5 temizleyici jeller kullanılmalıdır.

• Güneşte kalınacak ise  yağsız koruyucu kremler kullanılmalı.

• Egzersiz yaptıktan sonra hemen yıkanılmazsa ter ve cilt üzerindeki yağlar karışarak gözeneklerin tıkanmasına neden olabilir.

• İçerisinde kükürt ve zeytinyağı olan sabunlar kullanılabilir. Sadece kükürt içeren sabunlar tahrişe yol açabilir. Zeytinyağı, antiseptik etkisi nedeniyle bakteri ve mantar oluşumunu engelleyebileceği gibi kükürdün tahriş etkisini de hafifletir.

• Yapılan bazı klinik araştırmalarda cilde Evening Primrose Oil gibi güçlü iltihap baskılayıcı ve antioksidan etkileri bulunan doğal bitkisel yağların sivilce oluşumuna karşı olumlu etkileri olduğu görülmüştür.

• Cildi tahriş olmuş ve cilt hassasiyeti olan sivilceli kişilerin, jel krem formunda ve içinde niasinamid ile beraber Evening Primrose Oil, Pantenol ve benzer doğal bileşikleri barındıran formülasyonlar kullanmaları yarar sağlayabilir. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmada da bu tür bir formül içeren acnecinamide jel krem ile jel krem formulasyonunun, % 90’nın üzerinde sivilce lezyonlarında etkili olduğu tespit edilmiştir.

Beslenme Sivilce Yapan Unsurlar Arasında mı?

Sivilceleri önleme ile beslenme arasında bir ilişkinin olduğu kabul edilmemektedir. Aksini savunanlar da olmasına rağmen genel olarak kabul edilen düşünce beslenme şeklinin sivilceye neden olmayacağıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Sivilce Tedavileri” üzerine 19 yorum

  1. Bence dìş macunu veya limon surun çok ise yariyr ama limon sivilceli yeri biraz yakiyor

  2. Bol Bol yeşil elma tüketin walla bnde cok etkili olduu sürekli yiyince geçmiştii

  3. Arkadaşlar AKNİLOX KULLANIN BEN KULLADIM ÇOK İYİ GELDİ ÖNCE SİVİLCELERİ KÜÇÜLTÜYO SONRA YOK EDİYOR SÜPER BİŞİ VEDE HEMEN GEÇTİ DEYİP TEDAVİYİ BIRAKMAYIN DEVAM EDİN İYİ GÜNLER

  4. ne yapsam boş alnımdan bir türlü sivilceler eksilmiyor

  5. ya burnumun orada çok büyük bir sivilce çıktı ne yapıcağım

  6. valla bnm suratımda hiç sivilce cıkmıyo cok sanslıyım galba

  7. *lı yüzümde sivilcceler çıktı bunu nasıl önleyebilirim

  8. burnumda sivilceler çıktı sonraçenemde çıktı bunu nasıl önleyebilirim

  9. @buse: gerçekten işi yarıyo mu bn daha önce buna bnnzer karışımları sürdüm fakat azalmadı aksine çoğaldı diyebilirm snde işe yaradı mı?

  10. sırtımda asırı sıvılce var lşlm geregı tozlu ıste calısıyorum su degdıgın de terledıgımde asırı yanmalar ve cogalmalar oluyor doktarların tavsıyelerıyle ılaclar kullandım hıc faydasını gormedım ne onerırsınız su anda sırtımın tamamın da var vede ılerlıyor

  11. ya bende aşırı sivilce var ben bu sivilceleri sıkmıyorum 16
    yaşındayım sivilcelerim gitmesi için ne yapabilirim ilaç kullandm ama gitmedi

  12. yha bn 13 yaşındayım ama alnımda çok sivilce var her yolu denedim bana bi yol önerir msiniz lütfen…

  13. şimdi elma suyu bir kahve fincanına doldur bir kahve fincanı da maden suyu karıştır yüzünü ilk önce temizle ve sonra bunu sür bak iyi gelicek. geçene kadar devam et 🙂

  14. ya yuzum berbat olmus lutfen bişey onerin bana, ne yapabilirim…

  15. peeling yaptırmayı düşünüyorum sizce faydası olurmu? alnmdaki sivlceler çıldırtıyr bni birkç öneride bulunursnz sevnrm .d

  16. alnımda sivilceler çıkmaya basladı ve bundan çok rahatsızım

  17. gerçekten süper anlatmıssın eline sağlık ..

Yorum yapın

css.php