Yüzdeki Sivilce İzleri Nasıl Geçer? Sivilce Nasıl Geçer? Sivilce uzun süreli tedavi gerektiren bir sorundur. Kullanılacak ilaçlar sivilcenin şiddetine göre düzenlenir. Tedavide kullanılan ilaçlar etkisini en erken 2 ya da 3 ay sonra göstermeye başlar, bu yüzden sivilce proplemleri olan kişilerin tedavi konusunda sabırlı olmaları gerekir.
Sivilce Lekeleri Nasıl Geçer?
Tıbbi ilaç tedavisi 2 türlü yapılır.
1-Topikal İlaçlar: Daha çok hafif ve orta şiddetli sivilce sorunlarında tercih edilir. Cilde uygulanan bu tedavide antibiyotikler ve retinoik asit türevleri kullanılır.
2-Ağız Yoluyla Alınan İlaçlar: Oral tedavide 3 tür ilaç kullanılır.
• Antibiyotikler: Antibiyotik ilaçlarla Propionibacterium Acnes bakterisinin sayısı azaltılarak cilt üzerindeki enfeksiyon engellenmeye çalışılır.
• Hormonal İlaçlar: Yağ bezleri nispeten cinsel hormonlarının kontrolünde olduğu için bu tedaviyle hormonal salgılama kontrol altına alınır.
• Retinoidler: Diğer tedaviler etkisiz kaldığında ya da çok şiddetli seyreden sivilce proplemlerinde kullanılır. Yağ üretimini önemli oranda durdurur. Bakteri sayısını ve iltihabı azaltır. Bu tedavi, dermatoloji uzmanının gözetiminde yapılır. Periyodik kan tetkikleriyle ilaç dozu ayarlanır. (Hamile yada hamile kalma riski olan kadınlarda bu tedavi uygulanmaz)
Sivilceyi Ne Geçirir – Sivilce Yaraları Nasıl Geçer?
Kimyasal Peeling
Sivilce tedavisinde ve sivilce izlerinin hafifletilmesinde yararlanılabilecek bir yöntemdir. Kimyasal peeling, etken maddelerin cilde uygulanmasıyla yapılır. Genellikle salisilik asit, glikolik asit, jessner solusyonu ve triklorasetik asit gibi maddeler kullanılır. Derinin üst tabakaları kimyasal maddelerle soyularak alttan yeni cilt tabakasının oluşması sağlanır.
Önce sivilceye yol açan siyah ve beyaz noktacıklar temizlenir ve ardından solüsyon uygulanır. Tekrarlayan peeling işlemiyle sivilceler ve sivilcelerin sebep olduğu izlerin tedavisi gerçekleştirilir.
Açık renkli ve ince cilt yapısı olan kişilerde başarı oranı daha yüksektir. Esmer kişilerde peeling sonrası lekelenmelere karşı daha dikkatli olunması ve daha düşük konsantrasyonlar tercih edilmesi gerekir.
Kimyasal peelingden uygulamasından sonra cilt güneş ışınlarından ve tahrişten korunmalıdır.
Mezoterapi ile Sivilce Tedavisi
Cilt altına retinoic asit, C vitamini, antibiyotikler, salisilatlar ve çinko enjekte edilir. Enjekte edilen bu maddelerle sivilceler kurur ve hücre yenilenmesi hızlanır. Antibiyotik, salisilatlar ve A vitamininin sivilcelere karşı doğrudan etkisi vardır. Çinko yağ dengesini düzeltir, C vitamini ise hücre yenilenmesini hızlandırarak iz kalmasını önleyici etkide bulunur.
PRP (Platelet Rıch Plasma)
Doku yenileme tedavisi olarak da bilinen bu yöntemle sivilce izlerinin giderilmesi, lekelerin azalması, cildin daha gergin, canlı ve parlak görünmesini amaçlanır.
Hastadan alınan kan santrifüj işlemi uygulamasından sonra özel bir tüp içinde bir jel yardımıyla kırmızı kan hücreleri, beyaz hücrelerden ve plazmadan ayrıştırılır. Bu plazma elde edildikten sonra hastanın cildine farklı yollarla enjekte edilebilir. Kandan alınan büyüme faktörleri, kollajen üretimini artırır ve doku yenilenmesine yardımcı olur. Bu şekilde sivilce izleri ve güneş lekeleri tedavi edilerek pürüzsüz bir cilt sağlanır.
Sivilceye Ne İyi Gelir? Sivilce Lekelerine Doğal Çözümler
Niasinamid
Antibiyotikten daha güçlü ve sivilceye karşı olan etkinliği klinik olarak kanıtlanmış doğal bir bileşiktir. Amerika’da 1995 yılında yapılan geniş kapsamlı bir çalışmada etkinliği sivilce tedavilerinde sıkça kullanılan antibiyotikle karşılaştırılmış ve üçüncü ayın sonunda antibiyotik tedavisinin başarı oranı %68 olurken, Niasinamid’in başarı oranı ise % 82 çıkmıştır.
Niasinamid’in farklı dozları cilt üzerinde farklı etkiler yaratmaktadır. Düşük dozları cildi yağlandırmadan nemlendirmektedir. Yüksek dozajları ise doğrudan iltihap önleyici ve giderici etkiler göstererek, orta ve şiddetli sivilce iltihaplarını hızla giderip, cildin yapısını düzeltici ve kızarıklık önleyici etki oluşturmaktadır.
Niasinamid ‘Acnecinamide’ adıyla krem, jel ve tek kullanımlık yüz temizleme mendili şeklinde satılmaktadır.
A Vitamini
A Vitamini, ciltte tahribata sebep olan unsurları nötralize ederek, yağ bezlerinin oluşturduğu sebum adı verilen salgının üretimini azaltır. Aynı zamanda kırışıkların engellenmesine yardım eder, enfeksiyonla savaşır ve cildinizin parlak, kuvvetli ve genç görünmesini sağlar. A vitamini eksikliği yaşıyorsanız akne lekeleri çoğalacaktır.
Çinko Takviyesi
Çinko minerali iltihabı azaltma ve yara iyileştirmede aktif bir rol oynadığından akne için iyi bir tedavi yöntemidir. Çinko takviyesini yemekle birlikte almak, ağızda kötü bir tat ve bulantı gibi yan etkileri azaltır. Çinko eğer losyon ve kremlere de ilave edilirse akne izlerini azaltacaktır.
C Vitamini
Sivilce tedavisinde kullanılan yöntemlerin C vitaminiyle desteklenmesi bu tür cilt proplemlerinde iyileştirici etki sağlıyor. Sivilce tedavisinde C vitamini, besin olarak veya cilt üstü uygulama olarak iki farklı şekilde uygulanabiliyor. C vitamini yaraların iyileşmesini sağlamakta, kolajen sentezini artırmakta ve güneşin verdiği hasarları önlemektedir.
Omega-3
Omega-3 yağlarının kronik inflamasyonu azaltığı bilinmektedir. İnflamasyon akne oluşumunda bir etkendir. Omega-3 yağları doğal anti-inflamatuar bileşiklerdir.
Omega 3 yağ asidi, Lökotrien B-4 olarak bilinen pro-inflamatuar proteinin aktivitesini engelleyerek sivilce proplemlerini hafifletirler.
Son yıllarda yapılan araştırmalar yüksek glisemik yükün sivilceyi artırdığı, insülin yüksekliğinin uzun sürmesinin sivilceyi kötüleştirdiği ve aşırı yağlı besinlerin sivilce oluşturduğunu göstermektedir.
2004 yılında yapılan ve American Academy of Anti-Aging Medicine’de yayınlanan araştırmaya göre omega-3 yağ asitleri, düşük glisemik diyet ile kombine edildiğinde akne lezyonlarını azaltıcı etki göstermektedir.
Aloe Jel
Aloe Jel cildin yüzeyine yakın kan akışını destekler ve cilde ulaşan oksijen miktarını artırır. Aloe jel irin dolu sivilce ile ilgili ağrı, şişme ve kızarıklığı hafifletici enzimler, antifungal ve anestezik maddeler içerir.
Mahonya Kabuğu
%1 berberin içeriğine standardize %10 tentür içeren krem gün içerisinde 2-3 defa sürülür. Etkisini iki hafta sonra göstermeye başlar.
Yeşil Çay
Yeşil çay içerdiği antioksidanlarla hücre ve dokularda hasara yol açan serbest radikallere karşı mücadele eder. Yeşil çay ekstresinde bulunan epigallocatechin gallate (EGCG), adlı madde E vitamininden 200 kat daha güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Yeşil çay aynı zamanda anti-inflamatuar özelliğiyle akne semptomlarının azaltılmasına yardımcı olabilir.
Bir çalışmada altı hafta boyunca günde iki kez ( % 2) yeşil çay losyonu cilde uygulanmış ve süre sonunda sivilce lezyonlarının sayısı % 58 oranında azalmıştır.
Çay olarak tüketiminin dışında krem veya jel olarak da kullanılabilir.
Glikolik Asit
Doğal meyve asitlerinden elde edilen ve alfa-hidroksi asit ailesine ait doğal bir kimyasal olan glikolik asit, hasarlı cilt hücrelerinin giderilmesine yardımcı olur. Glikolik asit kremleri, ölü cilt hücrelerininin dökülmesine yardım ederek cilt üzerinde birikmelerini önlerler.
Glikolik asit uygulaması yapılırken güneş koruyucu kullanılmalısı gerekir. Yüze uygulanmadan önce cildin küçük bir bölümü üzerinde test edilmeli, tahriş ya da kızarıklık oluşursa kullanılmamalıdır.
Glikolik asit’in sizin için uygun bir seçenek olup olmadığını öğrenmek için bir uzmana danışabilirsiniz.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.