Kilo Almak İstiyorum!
Kilo almak isteyenler bilinçsiz bir şekilde kilo alma programı uygulamadan önce zayıflığın sebeplerini tespit etmeli ve ona yönelik tedavi yaptırmalıdırlar. Kilo vermek kadar kilo almak ta birçok insanın özlem duyduğu ama çoğu kez başaramadığı bir durumdur. Bunun sebeplerinden biri de kilo alma sorunu yaşayanların zayıflığın nedenlerini araştırmadan bilinçsizce giriştikleri kilo almaya yönelik çabalarıdır.
Zayıflık Nedenleri Nelerdir?
Zayıflığın birçok sebebi olabilir.
Yetersiz beslenme: Günlük alınması gereken kalori oranı harcanan kaloriden azsa zayıflama durumu ortaya çıkar. Bu oran herkese göre değişebilir. Günlük aktivite yaş kilo boy gibi unsurlar gözönüne alınarak kişinin günlük kalori ihtiyacı tespit edilir.
Birçok kişi iyi beslendiğini söylemesine rağmen kilo alamadığını söyler. Ancak çoğu kez bu kişilerin beslenme alışkanlıklarına bakıldığında günlük öğünlerinin gereksinimleri için yeterli olmadığı farkedilebilir. Sihirli bir kilo alma formülü yoktur. Burada önemli olan kişinin kendine özgü ihtiyaçlarının belirlenmesi ve ona göre kalori ihtiyacının karşılanmasıdır.
İki farklı insan aynı şeyleri yemelerine rağmen biri kilo alabilir diğeri ise alamayabilir. Kilo almak için gerekli miktardaki besin ögelerinin hesaplanması ve kilo almaya yönelik uygulanacak diyette kullanılması gerekir. Kilo almak için alınan enerjinin harcanandan daha fazla olması gerektiğinden her kişinin kendi enerji ihtiyacı belirlenmelidir.
Hormonal sebepler: Yeterli kalori alınmasına rağmen yine de zayıflık görülebilir. Bazı hormonların (tiroid) fazla çalışması daha fazla enerji harcanmasına neden olabilir. Eğer böyle bir durum tespit edilmişse buna yönelik hormon tedavisinin alınması gerekebilir. Bunun içinde testler yapılması lazım. Endokrin ve metabolizma branşıyla ilgili bölümlere gidip bu testler yaptırılabilir.
Bazal metabolizma nedir?
Dinlenme esnasında vücudun yaşamsal fonksiyonlarını sürdürmek için gerek duyulan enerji miktarıdır. Bazal metabolizma için sarfedilen enerji miktarı tüm vücut enerjisinin % 60 kısmını oluşturur. %30luk kısmı ise fiziksel aktivite sonucu harcanır. %10 ise yenilen gıdaların sindirilmesi için harcanan enerji oranıdır.
Bazal metabolizmanın hızlı çalışması sonucu daha fazla enerjinin harcanmasına ve alınan gıdaların daha çabuk yakılmasına neden olur. Tiroid hormonu fazla salgılanıyorsa bu bazal metabolizmanın hızlanmasına neden olur ve kilo almak zorlaşır.
Bazal metabolizmanın hızı cinsiyet yaş hormonlar gibi sebeplerden ötürü artabilir. Ayrıca bazı besinler (kafein) hızı artırabilir.
Parazitler: Parazitlerin olması besinlerin emilimini etkileyebilir ve de bu kilo kaybına neden olabilir. İlaç tedavisiyle parazitlerden kurtulmak gerekir.
Vitamin ve minerallerin yeteri kadar emilememesi,
Besinlerin emilim bozukluğundan dolayı sindirilememesi gibi sorunlar kilo alamama sebeplerinden biri olabilir.
Eğer kişide kilo almayı engelleyen fiziksel bir sebep yoksa zayıflık için psikolojik kaynaklı nedenler göz önünde bulundurulmalıdır. İştahsızlığın sebeplerinden biri de stres ve psikolojik hastalıklardır. Eğer böyle bir sebep varsa buna yönelik tedavi yapılmalıdır.
Kısaca özetlemek gerekirse kilo almak için öncelikle kilo alamama nın nedenleri bilinmeli, sorun varsa giderilmeli ve de sonra kilo alma diyeti geliştirilmelidir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
15 yaşındayım uzun boyluyum ama kilo alamıyorum lütfen yardım edin
msnim
[email protected]
merhaba ben 1,57 boyunda 42 kilodayım hiçbii sağlık sorunum yok buna rağmen kilo alaaamıyorum artık kilo almak bana hayal gibii gelio yardımcı olursanız çok sevinirim.
bn 1.75 boyundayım 45 kiloyum kilo almak istiyorum ama nasıl=)hiçbirşery olmuo şöle 55 kılo fln olsam ii olcam:) yormlarınızı beklıroum
boy 2.03 yasım 21 78 kiloyum 2 yıl önce 60 kilodayım kondiyonerimiz agırlık programı hazzırladı yanındada ek besin olarak karonhidrat protein tozu ve amino asit verdi 4 ay sonra 18 kilo aldım ayrıca aldım kiloyuda kasa çevirerek güsel bi vücut yaptım tavsiye ederim fakat ondadn sonra bu kilonun üstüne çıkamadım 🙂
155boyunda 20 yasındayım ama40 kıloyum acılen kılo almak ıstıyorum ne yapmam gerek
1.56 boyum var kilom 54 çevremdeiler fiziğimi beyeniyolar manken gibisin felan diyolar ama ben kilo almak istiyorum şöyle bi 60.65 felan :-))) lütfen bana yardımcı olun kısa neler yemem gerektiğine dair liste hazırlarsanız çok sevinirim lütfen şimdiden çok teşekkür ederimmm..
ben 18 yaşında 45 kiloyum kilo alamıyorum.gece 12.30 da kalkıp yemek yiyorum çok sık bişiler yesemde kilo alamıyorum ne yapmam lazım
1.55 boyundayım 43 kiloyum kilo almak istiyorum ama kilolar sadece göbek bölgemde toplanıyor bacaklarım ve kalça bölgem hep zayıf kalıyor eşit bir şekilde kilo alabilirmiyim yada bunu nasıl yapmalıyım tşklrrr
Çok güzeldi
oldukça faydalı oldu yukarıdaki yazınız
teşekkür ederim
hem de çok
Endokrin ile ilgili bölüme gidip burada bazı testler yaptırabilirsiniz.
slm ben duzenlı kılo alamk ıcın bı doktora basvurmak ıstıyorm gun gectıkce yeme ıhtıyacım kayboluyor acaba hastanede hangı bolume gıtmelıyım cvp yazarsanız sevınırım
21 yaşındayım 1.56 boyum ama 39 kiloyum.nasıl kilo alabilirim herşeyden yiyorum amaalmıyorum neler zayıflatabilmiş olabilir beni doktora gitmiş olsam hangi bölümlere gitmeliyim ne testleri yaptırmalıyım..
kilo almak için neler yapmalı ?
Yukarıdaki yazıda da belirtildiği gibi öncelikle zayıflığın nedenlerini tespit etmek ve ona göre diyete başlamak lazım.Bunun için konunun uzmanı doktorlara başvurup kilo almanıza engel olan faktörlerin olup olmadığını belirlemek gerekir.
Herhangi bir sorun yoksa yapılacak tek şey kendi yapınıza uygun günlük kalori alımını artırmaktır. Kendi beslenme programınızı yazmışsınız ama bunların toplam kaç kalori oldugunu ve de sizin ne kadar kalori alımına ihtiyacınız olduğunu bilmiyorsunuz.Sizin diyelim ki günlük normal enerji ihtiyacınız 3000 kalori ise bunu 3500-4000 kaloriye çıkarmak lazım. Bu durumda da beslenmenizde aldığınız tüm besinlerin toplam ne kadar kalori içerdiğini de bilmeniz lazım. Yedikleriniz size çokmuş gibi gelebilir ama belkide sizin ihtiyacınızı karşılamıyordur.Bu durumda beslenme proğramınız için bir diyetisyen yardımı almanız yerinde olur.
merhaba. ben 1,70 boyunda 16 yaşına bi hafta sonra gircek bir gencim..fakat kilom boyuma oranla az sanırm ki kendimi zayıf görüyor ve çevreden işitiyorum..
psikolojim bozuldu.zeki bi insan olmasam hayata küsücem
bende savaşım kazanmayı hedefledim. nette araştırmalar yaptım ve kalori miktarımı artırmaya yönelik bi diyet yazdım kendime.. sonrada bu diyetin beni kas değilde yağ bazlı şişmanlatmasından korktum.. babamda annemde yapılılar.. bi bozukluk olduğunu sanmıyorum sizce diyet mantıklımı ?
___________________________________________________
sabah :
3 dilm yağlı ekmek domates salatalık az miktarda 2 k.kutusu peynirden biraz fazla.. ve bi duble bardak çay.
ara öğün : meyve ne varsa bi tane yanında süt ballı
öğle : allah ne verdiyse belli olmuo.. ama çıkan yemekten yemeye çalışıyorum
ara öğün : çikolatalı çeyrek ekmek süt ballı
bi saat sonra bi tane ferrum fort
akşam : çıkan yemekten bir iki tabak [ tabak arası 1 saat fln oluo ] yanında ne varsa. domates vs ayırmıyorum artık..
gece yatmadan ballı süt..
spor derseniz okul açılıo günde gidiş geliş 2 km yürüyüş ki çok hızlı koşarım bzen deneme koşusu yapıyorum yani koşuyorum..
uyku düzeni sıfır.. ben bundan kaynaklı diyorum ama en az 7 saat uyuyorumda..
yardımcı olun efendim.. lütfen..
186 boyunda 68 kiloyum ve kilo almak istiyorum.gerçekten iyi besleniyorum ve spor yapıyorum ama yinede kilo alamıyorum.doktora gitmem gerekiyorsa hangi bolumlere basvurmalıyım?
Kilo almak için ne yapmalı?
Zayıflığın ya da kilo alamamanın bazı nedenleri olabilir. Eğer fazlasıyla günlük beslenmenize özen gösteriyor ve de buna rağmen kilo alamıyorsanız bazı hormon testleri yaptırabilirsiniz. Aşırı çalışan bazı hormonlar fazla oranda kalori harcamanıza sebep olabilir. Hastanelerin endokrin ve metabolizma ile ilgili bölümlerinde bunları ölçtürebilirsiniz.
Bazal metabolizması çok çalışan insanların kilo almaları zordur. Eğer bazal metabolizma hızlıysa kilo almak için diğer insanlardan daha fazla oranda günlük kalori alımına ihtiyaç vardır. Buna göre bir beslenme programı uygulamak lazım. Kilo almak isteyenler için ek kalori alımına yardım eden ve eczanelerde satılan karbonhidrat ürünleri vardır..Beslenmenize bunu da bir süre ekleyebilirsiniz. Sürekli kullanım yerine bir süre kullanıp bırakmak daha iyidir.
mrb bn 1.70 boyundayım,15 yşındayım ama 45 kiloyum naparsam yapiyim kilo alamıyorum
kolari yüklü ilaç kullandım yine olmadı bir öğün yemesem günlerdir yememiş gibi durum gözlenior hangi bölüm ilgilidir bu durumla
kilo almak için ne yapmam gerekiyor?
Eğer kilo alamayışınızın altında yatan herhangi bir rahatsızlık yoksa beslenmenizdeki kalori miktarını arttırmanız lazım. Kilo almak için günlük beslenmenize ek olarak kilo aldırıcı karbonhidrat ürünlerini ekleyerek kalori alımını artırabilirsiniz.
mrv boyum 1.68 18 yasındayım ve 50 kıloyum acil kilo almak istiyorum.