Grip, influenza adlı virüsün sebep olduğu, aniden başlayan 39°C üzerinde ateş, halsizlik, şiddetli kas ve eklem ağrıları, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle kendini gösteren bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Grip, genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılsa da her ikisi farklıdır. Grip ilk 24-72 saat arasında bulaşıcı hale gelir ve bazı durumlarda ölümcül risk taşıyabilir.
Elderberry (Sambucus nigra) ya da diğer adıyla Mürver, meyve veren ve yaprağını döken bir çalı cinsidir ve en az 30 farklı çeşide sahiptir. Mürverin siyah meyveleri siyanogenetik glikozitler içerir ve fazla oranda alımı özellikle çocuklarda zehirlenmelere yol açabilir. Bu yüzden tedavi amaçlı olarak özel olarak üretilen mürver özütü kullanılır.
Almanya’daki, Bundesforschungsanstalt Research Center for Food’da, araştırmacıların mürver üzerinde yaptığı çalışmalar, bitkideki antosiyaninlerin, sitokinleri baskılayarak bağışıklık sistemini desteklediğini göstermiştir. Norveç’deki diğer bir çalışma, mürverin sadece bağışıklık sistemini canlandırmakla kalmayıp aynı zamanda grip virüsünü de doğrudan baskıladığını göstermiştir. Bitkinin aktif içerikleri hücre duvarlarına saldıran enzimi silahsızlandırarak virüs yayılmasını durdurmaktadır.
2004 yılında The Journal of International Medicine Research’de yayınlanan küçük ölçekli bir çalışmaya göre mürver şurubu gribin süresini plaseboya göre dört gün azaltmıştır. Journal of Alternative and Complementary Medicine‘de bildirilen araştırmalar, iki gün içinde mürver şurubunun grip semptomlarını % 93 oranında iyileştirdiğini, kontrol grubunda ise hastaların % 91 nin semptomların giderilmesinin altı gün sürdüğünü göstermiştir.
Mürver, Şubat 2011’de BMC Complementary and Alternative Medicine’da yayınlanan bir araştırma, bakteriyel pnömoni gibi akut influenza enfeksiyonu sırasında önemli komplikasyonlara yol açabilen sekonder bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde de etkili olduğunu göstermiştir.
Purdue Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin emekli dekanı olan Dr. Varro Tyler, ekinezya bitkisinin bağışıklık işlevini güçlendirerek enfeksiyonlarla savaştığını belirtmektedir. 1992 yılında Almanya’da yapılan iki araştırmada, ekinezya’nın nezle ve gribin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olduğu ve onların şiddetini azalttığı sonucuna varılmıştır. Bitki, özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler üzerinde iyi sonuçlar vermiştir. Ekinezyanın şurup olarak daha etkili olduğu belirtiliyor. Ancak uzun süreli kullanımından kaçınılmalıdır.
Dr. Mark Hyman’a göre, D vitamini eksikliği olan insanların grip olma veya soğuk algınlığına yakalanma olasılığı 11 kat daha fazladır ve D vitamini ile takviye soğuk algınlığı ve gripleri %42 oranında azaltabilir. Hyman’a göre zencefil, zerdeçal, sarımsak, soğan ve gibi besinler bağışıklığı destekleyebilir ve antimikrobiyal ajanlar olarak hareket edebilir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.