Vücudun kendi ürettiği güçlü antioksidanlardan biri olan glutatyon, tüm organ ve dokuları serbest radikallerin neden olacağı zararlı etkilere karşı korur. Glutatyon karaciğerde sistein, glisin ve glutamit adlı aminoasitlerden yapılır. Bağışıklık sistemini destekler, sigara ve alkolün zararlı etkilerinin önlenmesinde görev alır.
GLUTATYON NEDİR?
Glutatyon, kataliz, metabolizma, sinyal iletimi, gen ekspresyonu ve apoptosiste rol oynar. Glutatyon, protein olmayan hücre içi tiyoldur ve hücre içi redoks bakımı adına çok önemli bir rol oynar. Bu hücre içi redoks tampon olarak düşünülebilir.
SERBEST RADİKALLER
Glutatyon, serbest radikalleri nötralize ederek, dokuları korur, antijen sunumu teşvik ederek ve CD8 hücrelerini uyararak bağışıklık sistemini geliştirir. Glutatyon, çeşitli karaciğer detoksifikasyon süreçlerinde yer almaktadır. Glutatyon, indirgeyici olarak hizmet verir, ilaçlarla eşleşerek, onları daha çok suda çözünür hale getirir, amino asit taşıma hücre zarlarının (g-glutamil döngüsü) arasında yer alır, aynı zamanda, peptidoleukotrienes bir parçasıdır, bazı enzimatik reaksiyonlar için kofaktör olarak hizmet verir ve protein disülfit bağlarının yeniden düzenlenmesine yardımcı olur.
AĞIR METAL ZEHİRLENMESİ
Glutatyon, bir cıva ve antioksidan taşıyıcısı olarak, vücudu cıva toksisitesinden korumakta üç ayrı rolü vardır. Birincisi, özellikle metil cıva ile bağlanan glutasyon, cıvayı, hücresel proteinlere bağlanarak enzimler ve dokulara zarar vermekten alıkoyan bir kompleks oluşturur. İkincisi, karaciğer, böbrek ve beyinde bulunan Glutatyon-cıva kompleksleri, cıvanın vücuttan taşınması ve elimine edilmesinin birincil formu gibi görünür. Üçüncü olarak, Glutatyon, cıva tarafından üretilen hidrojen peroksit, tekli oksijen, hidroksil radikalleri ve lipid peroksitlerine karşı savunma sağlayarak, hücrenin antioksidan kapasitesini artırır.
HIV
Oksidatif stres; viral replikasyon, inflamatuvar yanıt, bağışıklık hücre çoğalma azalması, bağışıklık işlevi kaybı, apoptoz, kronik kilo kaybı ve ilaç toksisiteleri, artmış duyarlılık da dahil olmak üzere, HIV hastalığı sebeplerine çeşitli yönleriyle katkıda bulunabilir. Glutatyon bu süreçlerde rol oynar, glutatyona doymuş ajanlar, HIV hastaları için umut verici bir tedavi sunabilir.
TAKVİYELER İŞE YARIYOR MU?
Glutatyon bir besin takviyesi olarak pazarlanıyor olmasına rağmen, glutatyon takviyeleri aslında hücrelerin içindeki glutatyon düzeylerini arttırıcı olarak görünmemektedir. Insanlar üzerindeki çalışmalarda, oral dozlardaki glutatyonun kan düzeylerini yükseltmekteki etkisinin çok az olduğu görülmüştü. Ayrıca, glutatyon ortak gıdalarda o kadar yaygındır ki, takviye şeklinde alınmasına gerek yoktur. Glutatyon glisin, glutamin ve cystein adlı 3 aminoasitten üretilir. Glisin ve glutamin et, tavuk ve balıkta; cystein ise soğan ve sarmısakta bulunur.
GLUTATYON NASIL ARTIRILIR?
• Glutatyonu yükseltmekte, C vitamini takviyeleri oral glutatyon takviyelerinden daha etkilidir. Glutasyon hücre içi düzeylerini yükseltmek için peynir altı suyu proteini ve alfa-lipoik asit oral takviyeleri alınabilir.
• Bir çalışmada, 3 gr’ lık çok büyük bir glutasyon akut oral doz uygulamasında, Witschi ve yardımcıları; ağız yoluyla glutatyon dolaşımını, 3 gr ‘lık bir takviye ile klinik olarak yararlı bir ölçüde artırmanın mümkün olmayacağını tespit etmişlerdir.
• Ancak, doku ve serum glutasyon konsantrasyonları; öncü sistein ya da kronik koşullarda S-adenosylmethionine (SAMe) alımı ile önemli ölçüde yükseltilebilir. N-asetilsistein (NAC) de dahil olduğu sistein zengini glutatyon öncüleri ve doğası değiştirilmemiş peyniraltı suyunun, hücre içindeki glutatyon içeriğini arttırdığı gösterilmiştir. Milk Thistle ‘de bulunan silimarin adlı etken madde karaciğer hormonlarının, ilaçların ve kimyasalların detoksifkasyonundan sorumlu glutatyon içeriğini destekler.
• Bazı klinik çalışmalar sonucu, adele içi enjeksiyon yapıldığında, günlük ya da gün aşırı 600 mg.’lık doz önerilmiştir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
çok faydalı bir yazı olmuş.
Limon nasıl konacak
*5 lt sute 5 limon, 1 sogan, 1bas sarimsak, deve dikeni tohumu, yulaf ezmesi, enginar gobegi rendesi, atkuyrugu, dereotu, maydonoz, tere, ceviz ici vb katip 1 gece birakin. Biraz isitip cokelmesini bekleyin. Torbaya koyup suzdurun. Cokelegini yeyin. Suyunu sabah aksam 1er bardak icmeye devam edin. Tursu suyunuzu da bu suyla yapmayi ve icmeyi unutmayin…Saglikbolsun…
peynir altı suyunun bu kadar faydalı olduğunu bilseydim döktüğüm peynir altı sularını ziyan edermiydim.