Magnezyum, sinir iletimi ve nöromüsküler iletimin düzenlenmesi, DNA ve RNA sentezi, protein sentezi, kan şekeri kontrolü ve kan basıncı regülasyonu dahil olmak üzere vücutta farklı biyokimyasal reaksiyonları düzenleyen 300’den fazla enzim sistemindeki bir kofaktördür. Yetişkin bir insanın vücudunda yaklaşık 25 gr magnezyum bulunur. Bunun %50-60’ı kemiklerde ve geri kalanların çoğu yumuşak dokularda yer alır. Toplam magnezyumun %1’inden azı kan serumunda bulunur.
Besinlerle yetersiz alımı, çeşitli hastalıklar, bazı ilaçlar, alkol kullanımı, fiziksel ve mental stres, aşırı egzersiz yapma gibi etkenler magnezyum eksikliğine neden olur. Rafine şeker içeren gıdalar ayrıca fazla miktarda kola, kafein alımı ve yüksek tuzlu beslenme de vücudun magnezyum kaybetmesine yol açar. Magnezyum eksikliğinde kas krampları, yorgunluk, iştahsızlık, kas güçsüzlüğü, ayaklarda uyuşma, karıncalanma, uyku sorunları, konsantrasyon kaybı, kalpte ritim bozuklukları, menstruasyon döneminde şiddetli sancı gibi belirtiler görülür.
Magnezyum Hangi Yiyeceklerde Var?
Badem, fındık, fıstık, ceviz, kaju fıstığı, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, susam, chia tohumu, çikolata ve kakao, muz, hurma, incir, avokado, somon, uskumru, ıspanak, mercimek, kereviz, fasulye, börülce, bezelye, pancar, pırasa marul, roka, tam tahıllı ekmekler, buğday, yulaf, çavdar ve kinoa magnezyum bakımından zengin besinlerdir.
Fizyoloji uzmanı Rune Eliasson endüstriyel çiftçiliğin yaygınlaşması nedeniyle yiyeceklerdeki magnezyum miktarının önemli şekilde düştüğünü söylüyor. Eliasson, ABD’de yaptığı çalışmada 1914 ile 1992 yılları arasında bir elmanın besleyiciliğinin %82 oranında azaldığını ifade ediyor. 1994’da Gallup Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen araştırmaya göre, Amerikan halkının 1900-1908 yıllarında günlük magnezyum alımı 475-500 mg iken, bu miktar 1990-2002 yıllarında 175-225 mg’lara düşmüştür.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.