Magnezyum Faydaları

Magnezyum Nedir ve Magnezyum Faydaları Nelerdir? Magnezyum insan vücudunda temel bir mineraldir ve vücudun kritik metabolik işlevlerinden 300 den fazlası için gerekli bir bileşendir.

Yetişkinlerin vücudunda 20-28 gram magnezyum minerali bulunur. Bu miktarın %60’ı kemiklerde, geriye kalan bölümü ise kas, yumuşak doku ve vücut sıvılarında yer alır. Özellikle kalp ve beyin hücrelerinde magnezyum yoğunluğu yüksek seviyededir.

Vücudda devamlı doldurulması gereken bir magnezyum rezervi vardır. Magnezyumun görevlerini yerine getirebilmesi için sürekli olarak vücudun ihtiyaç duyduğu miktarın karşılanması gerekir. Vücut magnezyumu gerektiği kadar alamazsa  kemiklerde depo edilmiş olan magnezyumu kullanmaya başlar.

Eksiklik Neden Olur?

Hazır gıdalar, alkol kullanımı yaşlılık, idrar söktürücüler ve doğum kontrol haplarları magnezyum yetersizliğine neden olabilir.

Takviye şeklinde alınan çinkonun yüksek dozları magnezyumun emilimini engeller.

Eksiklik Belirtileri Nelerdir?

Magnezyum yetersizliği stres, sinirlilik, psikolojik değişimler, yorgunluk, iştahsızlık, kas krampları, uyku sorunları, kalp ritminde bozulmalar, koroner spazm,  adet öncesi şikayetler, böbrek taşı, zihinsel konsantrasyonda azalma gibi belirtiler gösterir.

Bedenlerimizde daha fazla denge yaratmak için ne yapabiliriz? Beslenmemize bir dizi sağlıklı besini ekleyerek, yaşantımızdan magnezyum tüketici etkenleri elimine ederek ve beslenme planımızı magnezyum içeren besinlerle  tamamlayarak genel sağlığımızı iyileştirebiliriz.

Magnezyumun Faydaları

· Enerji Üretimi

Enerji gerektiren bütün metabolik olaylarda magnezyum minerali önemli rol oynar. Magnezyum olmadan vücutta enerji dönüşümü gerçekleşmez.

Magnezyum ikinci bol miktarda hücrelerarası mineraldir ve her hücrenin enerji üretiminde kritik rol oynar. Enerji verici reaksiyonların meydana gelmesini sağlaması magnezyum yararları arasındaki en önemli etkisidir. Enerji üretimini tetikleyen enzimler magnezyuma bağımlıdırlar ve eksikliği kronik enerji eksikliği olarak ortaya çıkabilir. Birçok kronik yorgunluk hastalarının alyuvarlarında düşük magnezyum düzeyleri vardır ancak magnezyum takviyesi kullanmanın kronik yorgunluğu azaltmaya ve enerji düzeyini artırmaya yardımcı olduğu görülmektedir.

· Anti-stres Mineral

Magnezyum eksikliği depresif sorunlara yol açabilir. Depresyon ve anksiyetesi olan kişilerde magnezyumun düşük olduğunu saptayan araştırmalar vardır. Anti-stres Mineral özelliği bir diğer magnezyum yararları arasındadır.

Magnezyumun aynı zamanda doğal sakinleştirici özellikleri vardır, bilhassa kalsiyum ile birleştiği zaman.

· Daha Sağlıklı bir Kalp

Magnezyum kalp atış hızını iyileştirir, kan damarlarını açar ve kan pıhtılaşmasını ve kalp krizlerini önler. Magnezyum böylelikle sağlıklı bir dolaşım sistemi muhafaza etmek için önemlidir.

Magnezyum aritmilerin ve kalp krizinin tedavisinde olumlu etkilere sahiptir. Kalp kasının kasılma şiddetini azaltarak kalbin daha az enerji ve oksijen kullanmasını sağlar.

Magnezyum mineralinin beyin hücrelerinin canlı tutulmasında çok kritik bir rolü vardır. Uzunca bir süre magnezyum yetersizliği beyin metabolizmasına zarar verir.

Yağ asitlerini beyin hücre zarlarında bulunan DHA yağ asitlerine dönüştüren D6D enziminin aktif hale dönüşmesi için magnezyum mineraline gereksinim vardır. DHA eksikliği alzheimer gibi birçok nörolojik rahatsızlıklara yol açmaktadır.

Magnezyum hücre zarında görev yapan bir enzimi harekete geçirerek sodyum ve potasyum dengesini kontrol altında tutar. Sodyum-potasyum dengesi hücrenin yaşamı ve beyin hücrelerinin elektriksel faaliyetleri için gereklidir.

Magnezyum minerali beyin hücrelerinde kalsiyum oluşumlarının önlemesinde görev alır. Beyin hücrelerinde meydana gelen kalsiyum beyin hücrelerini öldürür.

Karolinska Tıp Kurumunca  13 yıl süren araştırmaya göre magnezyum minerali sigara kullanıcılarının felç riskini azaltmaktadır. Kan basıncını düşüren magnezyumun günlük 589 mg kullanımı damar tıkanması felci riskini  %15 düşürmektedir.

Diğer Magnezyum Yararları

Magnezyum kendisini vücudun pek çok temel kimyasal reaksiyonunda çok önemli bir bileşen yapan vücudun yüzlerce enzim sistemlerinde önemli bir öğedir. Magnezyumun aynı zamanda kramplar, astım, böbrek taşları, kabızlık tedavisi, diyabet, yüksek kan basıncı, migren ve tansiyon baş ağrıları,  adet öncesi gerginlik ve osteoporozis dâhil birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Araştırmalar

•Düşük magnezyum düzeyleri, kardiyovasküler hastalık, hipertansiyon, insülin direnci ve tip-2 diabetes mellitus, migren baş ağrıları ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (ADHD) gibi çeşitli hastalıklarla ilişkilendirilmiştir.

•Çin’deki Zhejiang ve Zhengzhou Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, diyetinde daha fazla magnezyum olan insanların, inme riski %12, koroner kalp hastalığı riski %10, tip 2 diyabet riskinin %26 oranında azalmaktadır.

•Magnezyum kemik oluşumunda rol oynar ve hem paratiroid hormonunun hem de kemik homeostazının ana düzenleyicileri olan aktif D vitamini konsantrasyonlarını da etkiler. Birkaç popülasyona dayalı çalışma, hem kadınlarda hem erkeklerde magnezyum alımıyla  kemik mineral yoğunluğu arasında pozitif ilişkiler olduğunu göstermiştir.

•Çeşitli prospektif çalışmalar magnezyum ile kalp hastalığı arasındaki bağlantıyı incelemiştir. Topluluklarda Ateroskleroz Riski Çalışmasında 45-64 yaş arası 14.232 kişi kalp hastalığı risk faktörleri ve serum magnezyum seviyeleri açısından değerlendirildi. Ortalama 12 yıllık takip süresi boyunca serum magnezyumu en yüksek dörtte birindeki kişilerin (en az 0.88 mmol / L) en düşük çeyrekteki (0.75 mmol / L veya daha az) kişilere göre % 38 daha az ani kardiyak ölüm riski vardı.

•Mart 2006 yılında yayınlanan “Medical Hypotheses” konulu bir makaleye göre, depresyon, magnezyum eksikliği olduğunda nöronların maruz kaldığı zarar sonucu oluşabilir. Araştırmacılara göre, magnezyum, depresyonun yanı sıra, bipolar bozukluğun belirtileri olan anksiyete, sinirlilik ve uykusuzluk tedavisinde de etkili olabilir.

•”Journal of the American Geriatrics Society” tarafından bildirilen 2005 tarihli bir çalışmada magnezyum bakımından zengin besinler tüketen ya da magnezyum takviyesi kullananların, düşük magnezyum alımına sahip kişilere göre kemik yoğunluğunun anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulunmuştur.

“American Journal of Nutrition” tarafından yayınlanan 1992 tarihli bir çalışmaya göre, magnezyum takviyeleri insülin aktivitesini artırabilir, kadınlarda ve erkeklerde tip 2 diyabet gelişme riskini azaltabilir.

Günlük Magnezyum Dozu

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre günlük magnezyum ihtiyacı 300 mg’dır. WHO’nun açıklamasına göre günlük gereksinimin karşılanmaması ölüme kadar gidebilen riskler içermektedir.

Magnezyumun Yan Etkileri

Besinlerle doğal olarak alınan magnezyumun yan etkisine rastlanmamıştır. Takviye biçiminde alınan magnezyum ishale sebep olabilir. Aşırı dozları kalp ritminde bozukluğa, kaslarda zayıflığa, solunum proplemlerine, nabzın yavaşlamasına ve komaya yol açabilir.

Magnezyum Hangi Besinlerde Bulunur?

Magnezyum içeren besinler : Takviyelerin yanı sıra magnezyum yiyecekler yoluyla da alınabilir. Birçok zengin magnezyum içerikli besin tüketmek mantıklıdır. Badem, fındık, yer fıstığı ceviz,  kabak çekirdeği, kakao, soya fasulyesi, hurma, kuru incir, avokado, muz, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek ve koyu yeşil sebzeler doğal magnezyum kaynaklarıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Magnezyum Faydaları” üzerine 81 yorum

  1. magnorm efervasanabasladım ek takviye olarak iciyorum bnm boyum 170 idi düzenli 2 ay kullandım şuan 1 74 boyundayım 4cm uzattıbeni

Yorum yapın

css.php