Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir? Magnezyum eksikliği oldukça yaygın bir problemdir ve düzenli olarak tükettiğimiz bütün rafine ve işleme tabi tutulmuş besinlerle sürpriz değildir.
Bu besinler sadece vücudumuzun işlevini yerine getirmesi için tüketmemiz gereken tam dizi besini sağlamamakla kalmazlar, sağlığımıza zararlı birçok katkı maddesi içerirler.
Üstelik stres, kafein, şeker, alkol, ilaçlar ve hatta aşırı miktarda kalsiyum, işleme tabi tutulmuş ve rafine edilmiş gıdalar gibi modern yaşam biçimi de vücudun magnezyum tüketimini fiilen hızlandıran etkenlerdir.
Magnezyum Eksikliği Neden Olur?
Magnezyum eksikliği genellikle yaşlı kişilerde, beslenme bozukluğunda, alkol kullanımı ve idrar söktürücü ilaç kullanan kişilerde meydana gelir.
Karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları, sindirim sistemindeki emilim proplemleri, ameliyatlar, pankreas iltihabı, diyabet magnezyum yetersizliğine neden olur.
Stres, sigara, fazla alkol tüketimi, hamilelik, emzirme, hastalıklardan sonraki iyileşme dönemleri ve ağır egzersizlerde vücudun magnezyum gereksinimi artar.
Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri
Magnezyum eksikliğinde ise, halsizlik, yorgunluk, sinirlilik, uyuşukluk, dalgınlık, iştahsızlık, uyku bozuklukları, depresyon, göz kararması, kas krampları- kasılmaları, kas seğirmeleri ve titremeleri, sinirsel bağırsak rahatsızlıkları, tansiyonun yükselmesi, kalp ritminde bozulmalar ve koroner spazm gibi belirtiler oluşabilir.
Magnezyum birçok kimyasal reaksiyonlar için gerekli olan temel bir mineraldir. Enerji üretimini tetikleyen enzimler magnezyuma bağımlıdırlar ve eksikliği kronik enerji eksikliği sonucunu doğurabilir.
Magnezyumun aynı zamanda kramplar, astım, böbrek taşları, diyabet, yüksek kan basıncı, migren ve tansiyon baş ağrıları, adet öncesi gerginlik ve osteoporozis dâhil birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Bu yüzden magnezyum noksanlığı sağlığımızı birçok yönden etkiler. Yüksek düzeydeki magnezyum eksikliği ise ölümle sonuçlabilecek ciddi bir durumdur.
Ayrıca magnezyum potasyum fosfor kalsiyum ve C vitamininin vücutta daha iyi bir biçimde değerlendirilmesini de sağlar.
Magnezyum Eksikliğinde Neler Olur?
• Çok sayıda çalışma magnezyum eksikliği ile depresyon arasında bağlantı kurmuştur.
• Anksiyete veya başka sinir bozukluğu olan kişiler ve ADD ‘li (Dikkat Eksikliği Bozukluğu) ve ADHD ‘li (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu) çocuklar önemli magnezyum eksiklikleri göstermektedirler. Yakın geçmişte bir çalışmada, ADHD bozukluğu olan 6 ay süreyle magnezyum takviyesi kullanan çocuklar hiperaktivite belirtilerinde önemli azalma göstermişlerdir.
• Eksikliği iştahsızlık, kalp çarpıntıları-kalp ritim bozukluğu, konsantrasyon eksikliği, mide bağırsak krampları, depresyon-Anksiyete durumları, adet öncesi gerilimi gibi sorunlara yol açar.
• “Yaşlanma Karşıtı Besin ve Fitness Planları” kitabın yazarı Beslenme uzmanı Rick Hay magnezyumun sinir sisteminin normal bir şekilde çalışmasını sağladığını, uyku bölünmelerinin engellenmesine de yardımcı olduğunu belirtiyor. Magnezyum minerali beyindeki GABA (Gamma aminobütirik asit) adlı kimyasalın miktarını arttırarak rahatlık ve uyku sağlıyor.
• Sporcular, şeker hastaları, stresli durumlar, sigara içenler, alkol kullanlar, hamile ve emziren bayanların magnezyuma ihtiyaçları daha da artar.
• Aşırı alkol alan kişilerde magnezyum eksikliğine bağlı kalp rahatsızlıkları daha çok görülür. Alkol magnezyum mineralinin böbrekten atılımını fazlalaştırır. Ayrıca magnezyum eksikliği kanın pıhtılaşmasını fazlalaştırır.
• Hamilelikte magnezyum eksikliği rahim kasılmalarını arttırarak erken doğum olasılığını artırır. Yeni doğmuş bebekte magnezyum yetersizliği bebeğin ısı kaybetmesine ve ani bebek ölümü sendromuna neden olabilir.
• Magnezyumun aşırı eksikliği sinir sisteminde bozukluklara yol açar.
• Kas kasılmasını ve karbonhidratların enerjiye dönüşümünü kontrol ettiği için bu mineral sporcular için de özel bir önem taşır. Magnezyum eksikliğinde egzersiz sonucu çabuk yorulma, ağır kas krampları ve spazmları görülebilir. Bazı araştırmalar fazla oranda magnezyum kaybının ve magnezyum eksikliğinin ani sporcu ölümleriyle bağlantılı olabileceğini düşündürtmektedir.
Nelerde Magnezyum Var?
Koyu yeşil sebzeler, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek, fındık, fıstık, badem, susam, muz, maden suyu, soya fasulyesi, kuru yemişler, kuru baklagiller magnezyum içeren besinlerdir. Yiyecekler yoluyla alınmasının güç oldugu ciddi magnezyum eksikliklerinde hekim önerisiyle magnezyum takviyeleri alınması gerekir.
Günlük Magnezyum İhtiyacı Ne Kadar?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Alman Beslenme Birliği’ne (DGE) göre günlük magnezyum gereksinimi 300 mg’dır.
Magnezyum takviyelerinin farklı çeşitleri vardır. Magnezyum takviyelerinin emilim oranı ve biyoyararlanımı, çeşidine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Fonksiyonel tıp uzmanı Dr. Mark Hyman , magnezyum sitrat, glisinat, aspartat gibi daha emilebilir türleri öneriyor. Magnezyum karbonat, sülfat, glukonat daha ucuz olmasına rağmen çok daha az emilebilir magnezyum formları.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
magnezyum yağı kullanın ben yarın alıcam uyuşan ağrıyan bölgelere masaj yapın intewrnetten nasıl kullanmanız gerektiğini araştırın
En iyi magnezyum kaynağı acaba hangisi ?
burda sadece sorumu soruluyor cevap nerede ?
ayağım ağrıyor geceleri bacakarımın damarları çekiliyor yol yürüyemiyorum ayak hissim kayıp oluyor başım çok ağrıyor geceyeleri uyuyamıyorum ne yapmam lazım lütfen cevapınızı verirmisiniz bu kadar kişi sizden cevap bekliyor
😀 herkes soruyor soruyor soruyor ama cevap veren kimse yok…
Sürekli kırgınlıklarım, dalgınlıklarım oluyor. Dr lar benim de magnezyum kullanmamı önerdi. B12 vitamini ile birlikte almaya basladım…
Benim göz kapağında ve parmaklarımda ara sıra kasılma oluyor, pals gibi, vücudumun genellikle kol ve bacak kaslarında sürekli yorgunluk var, acaba mg eksiklikliğindenmi kaynaklanıyor?
yaa ben çok titriyorum yaa ölücek gibi öloyrum şurdan şşuraya giderken nefes alamıyorum.çok zor acı çemk
bizim tükettiğimiz su arıtma sudur ve bir televizyon proğramındaki doktor arıtma cihazların sudaki magnezyumudu arıttğını söyledi doğrumudur acaba eğer öyleyse bizim ailece magnezyum takviyesi almamız gerekirmi?
yuzumde ve basimda uyusmadan acile gittim butun gerekli testleri yaptilar ve potasyum vucudumda cok dusukmus bir serum taktilar dort tane potasyum hapi verdi ve eve geldim .uyusmam gecmedi bazi gunler hic olmuyor cok rahat ve mutlu oluyorum ama bazi gunlerde uyusma beni cok rahatsiz ediyor ne yapmam gerekiyor bilmiyorum
benim de mağnezyum eksikliğim var doktorun verdiği mağnezyum magnorm ilacı iyi gelir mi bilmiyorum kas ağrılarım ve ellerimde ve ayaklarımda uyuşma vardı tanı doğrumudur
Benim şikayetim gece uyurken o tatlı uykuda baçağımı karnıma doğru topladığımda birden kramp giriyor dizimden aşağı baldırıma neuyku kalıyor nede yatıp dinlenmek.
bacak baldırlarımda hafif karıncalanma ve uyuşukluk vardı doktor magnezyum eksikliği nedeniyle mafnorm verdi. acaba doğru tetkikmi…
benim oğlumda atopik dermatit var gitmediğim doktor ve hastane kalmadı. sürekli vücudunda kaşıntı mevcut ve dikkat eksikliğide var. sinirlilikte mevcut. bu durumların mağnezyum dengesi ile ilgisi olabilirmi acaba.
gece bacağımda kasılmalar oldu şiddetli ağrıyla uyandım.ayrıca sürekli halsizlık var çok çabuk yoruluyorum ve sinirliyim.işyeri doktorum bende magnezyumeksikligi olduğunu söyledi acaba magvital 365 diye ilaçverdi kullanmalımıyım
bende 20 senedir baş ağrısı var kullanmadığım deprasyon ilacı kalmadı halsizlik uyku bozukluğu unutkanlık iştahsızlık tansiyon kolostrol şeker arada çıkıyo ritim bozukluğu ve ayrıca boyun fıtığı ve bana maknezyum eksikliği var dediler acaba doğrumudur
gece uyurken sanki kriz geçirirmiş gibi titreyerek uyanıyorum titreme yavaş yavaş başlayıp hızlanıyor bi süre sonra geçiyor bunun nedeni nedir magnezyum eksikliği olabilirmi?
sol kasığım ağrıyor.spor yaptığımda dayanılmaz ağrılar hissediyorum
gece bacak kasılmalarım oluyor,doktor magnezyumumun çok düşük olduğunu söyledi, aşırı sinirliyim, kalp çarpıntım oluyor,doktor magvital 365 mg önerdi acaba kullanmalımıyım,yoksa besin olarak mı almalıyım, bilgilendirirseniz sevinirim
Eşimin sol böbeği kis nedeniyle bir yıl önce alındı.Böbrek fonksiyonlarında sorun yok.Tahlilde magnezyum normal.Diz ağrısı nedeniyle doktor, Magvital 365 verdi.Kullanmamanın bir sakıncası var mı?