Kalsiyum Takviyesine İhtiyacımız Var mı?
Kalsiyum faydaları açısından tüm yaşantımız boyunca sağlığımızı yakından ilgilendiren etkilere sahiptir. Kalsiyum takviyesi içeren ürünlere olan ilgi, kalsiyum eksikliği ile ortaya çıkan olumsuzluklara maruz kalan insanların çoğalmasıyla birlikte artmaya devam etmiştir. 25 milyondan daha fazla sayıda Amerikan vatandaşına kalsiyum eksikliği ile bağlantılı bir çeşit kemik hastalığı olan osteoporoz tanısı konulmuştur.
Beslenmede kalsiyumun önemi sadece kemik hastalıklarıyla da sınırlı değildir. Sağlığımız açısından rol oynadığı başka etkileri de bulunmaktadır.
Kalsiyum Nedir?
Kalsiyum, vücudumuzdaki kemikleri ve dişleri oluşturan ve onları güçlü ve sağlıklı tutan gerekli bir elementtir.
Vücudumuzda bulunan kalsiyum’un %99’u kemiklerimiz ve dişlerimizde yer almaktayken geri kalan %1’lik oran ise kan pıhtılaşmasını sağlayan, eklemleri yapılandıran, kalp atışlarını düzenleyen ve sinir sisteminin onarılmasına yardımcı olan yumuşak dokularda ve kanda bulunmaktadır.
Kalsiyum Faydaları
İnsan vücudunda en çok bulunan mineral kalsiyumdur. Kalsiyum kemiklerin ve dişlerin temel yapısını oluşturur. Kalp basıncı kalp atışları ve kanın pıhtılaşmasıyla ilgili görevleri vardır. Sinir sistemin düzenli çalışması için kalsiyuma ihtiyaç vardır. Kemik erimesini engeller.
Hamilelikte kalsiyum kullanımı; Kalsiyum mineraline olan gereksinim doğumdan evvel henüz anne karnındayken başlar. Hamilelik sırasında yeterli miktarda kalsiyum alınmazsa bebek ihtiyacını annenin vücudundan ve kemiklerinden sağlar . Bu da annenin daha iler ki yıllarda sağlığının olumsuz yönde etkilenmesine neden olur.
Yapılan bir araştırmada yeteri kadar kalsiyum almayan kadınların kanlarında bebeğe zararlı olacak maddelerin çoğaldığı görülmüştür. Kandaki kalsiyum düzeyi düşük olan kadınlarda kurşun düzeyinin arttığı belirlenmiştir. Gebelikte kalsiyum kullanımı hem anne hem de bebek sağlığı için ciddi önem taşır. Ayrıca gebelik döneminde kalsiyum eksikliği kramplarda artışa sebep olur.
Kemik Erimesi Nedir?
Kadınlarda kemik erimesi; kemik erimesi daha çok menopozdaki kadınlarda görülen bir sorundur. Kadinlarda ileri yaşta görülen kemik erimesi nedeni östrojen hormonunun azalmasıdır. Kemiklerin kalsiyumu tutmasında işlevi olan kadınlık hormonu östrojenin menopoz döneminde azalmasıyla birlikte kemik erimesi de başlar. Kemiğin mineral içeriğinde değişimler olur ve de buna bağlı olarak kemik yoğunluğunda azalma meydana gelir. Dayanıklılığı azalan kemikler kırılgan hale gelirler.
Erkeklerde kemik erimesi; Kemik erimesi daha çok kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde de kemik erimesi sık rastlanılan bir durumdur. Erkekler de kemik erimesi kadınlara nazaran daha geç yaşlarda başlar.
Kemik erimesine karşı alınacak önlemler; kemik erimesini önlemek için ergenlik çağından itibaren tedbirler alınabilir. Çocukluk döneminden itibaren alınan kalsiyum kemik kütlesini en üst düzeye çıkarır. İlerki yaşlarda alınan kalsiyum takviyesi de kemik erimesini yavaşlatmak için yardımcı olur.
Kemik erimesi hakkında bilinmesi gereken bir diğer konu ise düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, alkol ve sigaranın bırakılmasının kemiklerin güçlenmesini olumlu yönde etkileyeceğini unutmamaktır.
Kalsiyum Eksikliği Nasıl Meydana Gelir?
Yiyeceklerinizle, kalsiyuma ihtiyaç duyan farklı sistemlerin en üst düzeyde fonksiyonlarını yerine getirmek için gerekli olan miktarı alamadığınızda, vücudumuz kemiklerimiz dişlerimiz ve yumuşak dokularımızda bulunan kalsiyumdan ihtiyacı olduğu miktarı çalar ve onu, çok daha gerekli işlerde kullanır. Sonuç olarak kalsiyum eksikliğin de; dişlerimiz ve kemiklerimizdeki kalsiyum oranı, onları kolay kırılabilir ve hasar görmeye eğilimli bir duruma getirerek azalmış olur.
Ne yazık ki; genel dünya nüfusunda kalsiyum eksikliği çok yaygındır. 1996 yılında Amerikan Tıp Kuruluşu Dergisinin yönetimiyle yapılan çalışmalar sonucunda, hemen hemen tüm Amerikalıların kalsiyum eksikliğine maruz kaldıkları beyan edilmiştir.
Kalsiyum eksikliği belirtileri; Kas krampları ve kas ağrıları, kalp çarpıntısı, tırnakta görülen kırılmalar, uyku sorunları, eklem ağrıları, diş çürükleri, dişeti proplemleri .
Çok Fazla Kalsiyum Alabilirmiyiz?
Kalsiyum takviyesi alımıyla ilgili herhangi bir yan etki var mıdır?
Kalsiyum fazlası böbrek taşları oluşma riskini artırır mı? Yapılan çalışmalar, uzun süreli yüksek dozda fazla kalsiyum alımı böbrek taşı riskini arttırdığını ortaya koymaktadır. Diğer bir çalışma ise, daha düşük dozda kalsiyum kullanımı ise böbrek taşını önlemede yardımcı olduğunu göstermektedir. Bu yüzden; böbrek taşı problemi olan insanların kalsiyum alımında RDA değerini (1200mg) aşmamada olağanüstü dikkatli olmaları gerekmektedir. Kalsiyum d vitamini sayesinde vücutta emilir.
Günlük kalsiyum miktarı; Günlük kalsiyum kullanımı yaşa bağlı değişir. Ortalama tavsiye edilen doz 800-1200 mg arasındadır. Günlük kalsiyum miktarı 1500 mg geçmemelidir.
Kalsiyum İçeren Besinler
Sütteki kalsiyum miktarı fazladır. Süt kalsiyum içeren gıdalardan ilk akla geleni olsa da, süt ve süt ürünleri o kadar çok işlemden geçmişlerdir ki, vücuda verebilecekleri zarar faydalarından çok olabilir. Vücudumuza gereksiz katkı maddelerini sokmadan sağlığımızı destekleyen daha iyi ve daha uygun kalsiyum kaynakları da vardır.
Kalsiyum içeren yiyecekler soya fasulyesi, soyadan yapılan bir tür peynir, fıstık, ceviz, lahana, brokoli, sardalye ve alabalıktır.
Diğer kalsiyum içeren besinler içeren ise koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, şalgam, kurutulmuş meyveler, tatlı badem ve kuru baklagillerdir.
Kalsiyum Mineralinin Doğru Seçimi
Yetişkinlerin çoğu günlük beslenmeleriyle yeterince kalsiyum almadıklarından, genel sağlığı desteklemek için, ek kalsiyum alımı gerekmektedir.
En iyi kalsiyum takviyesi alımı için faydalı olacak bazı tavsiyeler ve önlemler aşağıda belirtilmiştir.
Aldığınız kalsiyum vücutta kolaylıkla emilebilir mi?
Kalsiyum emilimi hakkında bilinmesi gerekenler: Vücudun kalsiyumu emebilme becerisi, mide asidi seviyesi ve sindirmekte olduğunuz kalsiyum bileşiminin çözünürlüğüne bağlıdır. Mide asidinin üretimi yaşla birlikte azalma gösterdiğinden, kalsiyumdan çok daha kolay bir şekilde emilebilen kalsiyum destek ürünlerinden birinin alımı daha önem kazanmaktadır.
Kalsiyum takviyelerinin çoğu kalitesiz kalsiyum karbonat içerir. Bu durum, her ne kadar kalsiyumun bir diğer şekli olan kalsiyum sitratdan daha doğal kalsiyumu sağlayacaksa da, vücutta daha az kolaylıkla emilebilecek ve gaz ve peklik problemlerine çok daha fazla neden olabilecektir.
Diğer taraftan Kalsiyum Sitrat, kalsiyumun vücutta kolaylıkla kullanılan bir şeklidir ve bu destek ürünün emilimi, minerallerin kan dolaşımı içine emilmesini arttırabilen mide asidinin miktarıyla ilintili değildir.
Yüksek seviyede zehirli olabilecek kurşun içerebilme olasılıkları yüzünden, kemik tozu, beyaz mermer, istiridye kabuklarından elde edilecek kalsiyum ek ürünlerini tavsiye etmiyoruz.
·Kalsiyum’un Diğer Besinlerle Birlikteliği: Kalsiyum D vitamini olmadan vücut tarafından emilemez. Bu nedenle de, vücudumuzda D vitamininden yeterli miktarda olmadığı müddetçe kalsiyum takviyesi faydalı olmayacaktır
Kas hareketlerimizin kontrolünde kalsiyum magnezyum ile birlikte çalışır.
Kalsiyum fosfor ve demir minerali, A ve C vitaminleri, ve eser minerallerden çinko, bor, manganez ve stronyum ile birlikte fonksiyonlarını daha iyi yerine getirir.
Bu yüzden, kalsiyum ek ürünlerinden oluşan bir bileşim bütün bu sonuçlara çözüm olacaktır ve tüm bu besinlerin yaklaşık miktarlarını sağlayarak sağlığımıza maksimum faydalar getirecektir.
· Üreticinizi Tanıyın: Sonuç olarak; Satın alacağınız ürünün kalitesi, onu üreten üreticinin kalitesine bağlıdır. Bu alanda düşük kalitede besinsel ek ürün üretimi ne yazık ki yaygın bir problem olduğundan, üreticinizi seçerken, eczaya uyum yasasını (GMP) izleyip izlemediğinden emin olun. Takip edilmesi gereken en uygun yol budur ve en iyi uygun destek ürünleri aldığınızdan emin olurken imalat ve kalite kontrol süreçlerinin izlendiğinden şüphe duymamalısınız.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
arkadaslar ben 8 senedir bahar gribiyle ugrasiyorum yani alerji diger adiyla doktorlara gitim calsiyim eksikligin var dedi günde 2 tablet icmen lagzim dedi ne dersiniz faydasini görürmüyüm calsiyumun?
bende 20 yaşında guatrdan amliyat oldum şuan 30 yaşındayım ve hala kalsiyumu dışardan alıyorum ve tiksiniyorum artık bazen uyuşsamda içmiyorum bunu hapı olsa belki daha düzenli içilir ve uyuşup kasılmak zorunda da kalmayız gerçekdende mide bulandırıyo çok sık içince allah yardımcımız olsun cok zor bi hastalık senim ses tellerimde felç amliyat sırasındada uyuşuk cıktım ve halan düzelmedim hangi doktora gitsem umutsuz vakka gibi yüzüme bakıyo neyse hepinize geçmiş olsun
çok güzel bir site benimde 5 yaşındaki kardeşim tek böbrek ama ALLAH öyle yaratmışki sağlamlara göre daha çok hareket ediyo 🙂 🙁 🙂 ^-^ 🙂
arkadaşlar benim anneminde guatr ameliyatında paratroidleri alındı malesef…ömür boyu kalsiyumu dışardan almak zorunda.biz solgarın kalsiyum içeren ürünlerini kullanıyoruz ve memnunuz.tavsiye ederiz.hepinize geçmiş olsun..
arkadaşlar çok güzel ve güvenilir bitksel vitaminler var.ilaç deyil tamamen bitkisel vitamin gerçekten işe yarıyor.yan etkisiz hap bu sıvı deyil yemeklerle birlikte alınıyor.saglık çok önemli güvenmediginiz ürünleri kullanmayın….
arkadaşlar dr schüssler Mineral tuzlarında seyreltilmiş olarak calcium fosfor mevcut. fazla lınması mümkün değil zira ağız yolu ile günde 2 kez 5 tane emiyorsun ağız mukozasında kana karışıyor ve hücre zarına kadar ulaşabiliyor dolayısyla yan etki vb durumlar görülmüyor.. ürünler türkiyeye yeni geldi..mutlaka alın deneyin.. ancak başlamadan önce calcium durumunuz kontrol ettirin sonra ürünleri kullanın ki faydasını gördüğünüzü anlayasınız.. Ben 1 aydır bu konuda eğitim alıyorum ve almanyada yaşayanlar bu minerallerin ne kadar güvenilir olduğunu biliyor.. hepinize acil şifalar dilerim..
selam arkadaşlar herkese geçmiş olsun ben de 2003 yılında troid ameliyatı oldum ve kalsiyum depolarım zarar görmüş şöyle bir açıklama yapıldı troitlerin kalsiyum depolarına bağlı idi kazımak zorunda kaldık ve dört depodan ikisi zarar gördü ikiside yeterli olmadığından kalsiyum içmek zorundasın hem de ömür boyu artık içemiyorum sizlerden ricam tablet tarzı yutulmalık kalsiyum hapı tavsiye etmeniz içmediğim zamanlar çok kötü oluyorum içince midem bulanıyor
40 yaşındayım.osteoporoz var.hiperparatiroid var.heryerim ağrıyor.kalsiyum 3 yıldır demir ve çinko eksikliği yapıyor bende .saçım dökülüyor.dengesini bilemedim demekki diyetisyene gidicem
arkadaşlar bende troid ameliyatı oldum.ilk günler herşey normaldi.troid ilacını kestiler atom tedavisine kadar.allahım bu kadar mı zormuş?!?!?!son 1 ayım resmen eziyet, çorabımı bile 7 yaşındaki oğlum giydiriyo 🙁 atom aldım düzelicen dediler 5 gün oldu tık yok. saçlarımı bile toplayamıyomıyorum her yanıma kramp giriyo…sırtım midem kollarım baldırlarım..meğer vucudumda çok kas varmış ve kalsiyum yetmiyomuş,normalmiş.böle yaşamak nasıl normal olabilir.39 yaşındayım ne zamana kadar böle yaşanır.allah hepimizin yardımcısı olsun…
ben araştırma için bakmıştım ama allah yardımcınız olsun
Allah hepinizin yardımcısı olsun gerçekten çok zor bir hastalık. Araştıranlar sanırım sonuçları çok iyi biliyorlar! Ben ileri düzeyde bir hasta olarak şunu söyliyebilirim ki kesinlikle ama kesinlikle stresten uzak durun her sinir ve stres anı kasların gerilmesine ve dolayısıyla solunum azalmasına ve kas kasılmalarına neden oluyor! Trioid ameliyatı olan arkadaşlar eğer parathorman zedelenmesi ya da alınması olduysa yapacak hiç birşey yok 🙁
Hale hanimin kullandigi tabletlerin ismini rica edebilirmiyim lütfen! 44 yasindayim ve menopoza giriyorum ve ve veeee
bende tiort ameliatı oldum yaklaşık2 sene olcak hala kalsyum eksiklğim devam ediyo sürekli takviye kulanıyorum ama bi işe yaradğı söylenemez kemik erimesi ve solunum yetmezlğine yol açtı ve ben hala bunu bana kimse açıklamıyo guatr ameliyatlarınn yüzde 5nde parat hormonları yanluşlıkla alına biliyomuş benm hayatm karadı bunun yanlışlk değil ciddi anlamda bir açıklaması olmalı…
Merhaba bende tiroid ameliyatı sonrasında hipoparatiroid oldum 🙁 özellikle kollarım ve bacaklarım karıncalanıyor, bana kalsiyum karbonat ve d vitamininin aktif formu olan kalsitriol verdiler, günde 3 kere 0,5mcg alıyorum ama yan etki olarak çok fazla kabızlık yapıyor. Ayrıca inanılmaz bir saç dökülme problemi yapşıyorum bunun nedeni kalsiyum eksikliğinden mi yoksa hipotiroid mi yada levotiron mu anlamıyorum 🙁
çok işime yaradı Allah razı olsun kim hazırladıysa sağlıklı yaşaması dileğiyle eyvallah.
sayın sevda hanım ve tarık şakar bey bende diylaiz hastasıyım şubat ayında paratirouid ameliyatı oldum kalsiyumum o günden beri çok düşük her gün 5 ampul kalsiyum serum yapılıyor ama düzelmem tam değil sadece az bir düzelme oldu sevda hanım benimde şikayetlerim sizin gibi sürüyor merak ediyorum acaba giderebildiniz mi şikayetlerinizi. saygılarla.
bu bilgiler çok işime yaradı saol kim yazdıysa
bnde troid ameliyatı oldm yaaa aşırı kalsiyum ekskliqim var dha 20 yasndayım 80 yasnda gbi hertarfm aqrıo uyuşuo halsizim.günde 3 kez kalsiyum verdiler ama ck zor içiyorm sıvı olarak napıcam bilmiyorm en iyi şekli buymuş ama ck zor içiyorm :((
kalsiyum eksikligi için bir firmanın tabletlerini kullakmaktayım.ablamada önerdim,aşırı derecede menepozdan dolayı kemik erimesi var.kalsiyum degerleri yükseldi.ilgilenen arkadaşlar mail adresimden ulaşın
Bir Hipoparatirioidi (Kalsiyum Eksikliği) olan hasta olarak belirteyim ki günde 6000mg kalsiyum (ilaç) takviyesi alıyorum buna rağmen bedenimde ki anormallikler tam anlamıyla düzelmiş değil ve tabi ilaçların yan etkileri buna ekleniyor bu nedenle beslenmenize çok ama çok fala dikkat edin.