Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), magnezyumun günlük yeterli alım miktarını erkekler için 350 mg, kadınlar içinse 300 mg olarak belirtmiştir. Çocuklar için önerilen günlük doz ise yaşa göre 170 ile 300 mg arasında değişiyor. Bazı beslenme uzmanları, magnezyum için uygun dozun vücut ağırlığına kg/gün başına 4–6 mg) dayanması gerektiğini ifade ediyor. Magnezyum takviyeleri magnezyum sitrat, magnezyum klorür, magnezyum oksit, magnezyum taurat, magnezyum orotat ve diğer amino asit şelatları olarak alınabilir. Magnezyum emiliminin etkinliği, oral magnezyum kompleksinin tipine göre değişir. Sitrat, şelat ve klorür formlarındaki magnezyumun, oksit ve magnezyum sülfat formundaki takviyelerden daha iyi emildiği belirtiliyor. Şelatlı magnezyum takviyeleri, şelasyon olarak bilinen özel bir işlemle amino asitlere kimyasal olarak bağlanmış olan magnezyumu ifade eder, bu durum vücudun mineralleri emmesini kolaylaştırır. Şelatlı magnezyum, diğer magnezyum formlarına göre daha iyi emilim sağlar.
Magnezyum Mineralinin Görevi Nedir?
Vücutta 300’den fazla enzimin de ko-faktörü olan magnezyum minerali kas fonksiyonlarında görev alır, sinir iletiminde önemli görevler üstlenir ve kemik bütünlüğüne destek verir. Ko-faktörler, bir enzimin çalışmasında önemli rol oynayan madde ya da moleküllerdir. Sinir sisteminin düzgün çalışabilmesi, kasların güç ve kuvvetini koruyabilmesi, vücudun asit baz dengesini devam ettirmesi, kemiklerin ve damarların sağlığı için de magnezyum önemli bir mineraldir. Vücutta salgılanan en önemli antioksidan olan ve glutatyon’un doğal şekilde oluşması için de magnezyum gerekir. Ayrıca vücudun kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum ve C vitaminini daha etkili bir şekilde kullanabilmesine yardım eder. Damar elastikiyetinde ve kan basıncının düzenlenmesinde rol oynayan magnezyum kalsiyumla birlikte çalışır. Kalsiyum kasın kasılmasını sağlar magnezyum ise gevşemesinden sorumludur. İki mineral arasındaki ideal oran 1:1 ya da kabul edilebilir oran 2:1. Ancak birçok insanda bu oran 5:1 veya daha düşüktür. Yetişkin bir insanın vücudunda ortalama 21-25 gram magnezyum bulunur. Bunun üçte ikisi kemiklerde, üçte biri ise dokularda yer alır.
Magnezyum Eksikliği Testi Nasıl Yapılır?
Magnezyum kanda, idrarda, hücre içindeki miktarları ölçülebilen bir mineral. Magnezyumun sadece %1’i kan akışında olduğu için, kandaki düzeyinin ölçülmesiyle, gerçek sonuca ulaşmak kolay değildir. Bu yüzden idrar ya da hücre içindeki seviyenin tesbit edilmesi gerekir. Basit magnezyum kan düzeyleri, beyinde doğru bir magnezyum seviyesi ölçüsünü vermez. İyonize magnezyum ya da kırmızı kan hücresi magnezyum seviyelerinin ölçülmesinin muhtemelen daha doğru olduğu ifade edilmektedir, fakat bu laboratuvar testlerini elde etmek daha zor ve pahalıdır.
Magnezyum Eksikliği Nedenleri
Gıdalarla yetersiz alımı dışında magnezyum eksikliğine diyabet, crohn ve çölyak gibi çeşitli hastalıklar ile ilaç kullanımı ve alkolizm gibi faktörler de neden olur. Fazla miktarda kola, kafein ve şeker tüketimi vücudun hızla magnezyum kaybetmesine yol açar.
Magnezyum Eksikliğine Yol Açan İlaçlar
- İdrar söktürücü ilaçlar
- Doğum kontrol ilaçları
- Mide asit pompasını baskılayan ilaçlar
- Kortizon ilaçları
- Laktasifler
- Bazı antibiyotik ilaçları
Magnezyum Eksikliğinde Görülen Belirtiler
- Kas krampları
- Yorgunluk
- El ve ayaklarda uyuşma
- Sinir, anksiyete ya da depresyon
- Sıklaşan migren atakları
- Şiddetli adet sancıları
- Kabızlık
- Uyku sorunları
- Nedensiz çarpıntı, baş dönmesi ve ani tansiyon yükselmeleri
Magnezyum Eksikliğinde Hangi Hastalıklar Görülür?
Magnezyumun eksikliği birçok soruna neden olabilir. Depresyon, bipolar bozukluk, adet öncesi görülen şiddetli ağrılı durumlar, astım atakları, kramplar, yorgunluk, yüz tikleri ortaya çıkabilir. Yine magnezyum eksikliği olanlarda vücutta uyuşma, epilepsi benzeri nöbetler, kalp ritim bozuklukları ve kalp spazmı görülebilir. Önemli magnezyum eksikliği kan kalsiyumunda ve potasyumunda düşmeye neden olabilir. Kan kalsiyum düzeyini ayarlayan paratiroid hormonun salınması için de bu minerale gereksinim vardır ve eksikliği durumunda kas spazmları görülür. Normal serum magnezyum konsantrasyonları 0.75 ile 0.95 milimol (mmol) / L arasında değişir. Hipomagnezemi durumu, serum magnezyum düzeyinin 0.75 mmol / L’den az olmasıdır. Kronik bir magnezyum eksikliği (serum magnezyum <0.75 mmol / L), hipertansiyon, inme, ateroskleroz,kardiyak aritmiler, insülin direnci, tip 2 diabetes mellitus, osteoporoz ile ilişkilidir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.