Vücutta Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

Vücutta Kaşıntı Nedenleri. Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntı birçok deri hastalığında görülen bir belirti olmakla birlikte başka hastalıkların ön belirtisi de olabilir.

Deride görünür herhangi bulgu yokken, kaşıntı şikayeti oluyorsa, bu durum aksi kanıtlanana dek, altta yatan bir hastalığın belirtisi olarak düşünülmelidir. Kansızlık, karaciğer veya böbrek hastalıkları, tiroid hastalıkları, barsak parazitleri ve diğer etkenlerle ilgili incelemelerin yapılması gerekir.

Kaşıntının Nedenleri

• Kaşıntılar egzema, mantar enfeksiyonları, ürtiker, suçiçeği, böcek sokması, uyuz, bitlenme, isilik, dermatitis herpetiformis gibi bazı dermatolojik hastalıklar nedeniyle oluşabilir.

• Kronik bir cilt hastalığı olan sedef ciltte beyaz pullarla kaplı kırmızı bölgelerin oluşmasıyla ortaya çıkar ve ciltte kızarıklık, pullanma, kaşıntı gibi yakınmalara neden olur.

• Farklı alerjik etkiler nedeniyle, cildin çeşitli bölgelerinde meydana gelen bir deri hastalığı olan egzama kabuklanma, pullanma, kızarıklık ve kaşıntı gibi yakınmalara yol açar.

• İsilik, derideki küçük ter bezi kanalları olan gözeneklerin tıkanması nedeniyle oluşan deri döküntüleridir. Bu döküntüler sıcak havada veya bebeğin fazla sıcak ortamda bulunması halinde daha da artabilir. Aşırı terlemeye sebep olan kalın giydirilme ve sık yıkanmama gibi etkenler de sorunun ortaya çıkışını kolaylaştırır. Bir süre sonra kızarıklıkların üzerinde kaşıntı ve iğnelenme hissi başlar. Bebek bu bölgeleri kaşırsa enfeksiyon ve kabuklanmalar oluşabilir.

• Çocukluk döneminde başlayan alerjik bir deri hastalığı olan Atopik dermatit deride kaşıntılı kızarıklık ve kabarma ile kendini belli eder. İlerleyen dönemlerde ise yerini kuru, kalın, kabuklu çok kaşıntılı alanlara bırakır. Genellikle kolların ve bacakların iç kıvrım yerleri, ense, yüz ve vücudun diğer bölgelerinde de döküntüler oluşur.

• Uygun olmayan deterjan kullanımı, bebeklerin cildinde kaşıntı, kızarıklık ve beneklenme gibi sorunlara neden olabilir. Bu tür deterjanla yıkanan giysilerin giydirilmesi, bebek cildinde kontakt dermatit olarak bilinen alerjik cilt reaksiyonuna zemin hazırlar.

• Astım ya da saman nezlesi kuru kaşıntılara yol açabilir. Saman nezlesi burun akıntısı ve gözlerde kaşıntıyla ortaya çıkar.

• Önlenemeyen cilt kabarması ve kaşıntısı alerji belirtisi olabilir. Sıcak havalar sebebiyle yeni çiçek açan bitkilerin tozları bazı insanlarda alerjiye neden olmaktadır.

• Yaz mevsiminde görülen vajen mantarlarının en önemli nedeni nemdir. Deniz sonrası ıslak mayo ile güneşlenmek mantar oluşumunu tetikler. Kaşımaya bağlı olarak tahriş ve yaralar meydana gelir. Dış genital organda kaşınmaya bağlı kızarıklık ve ödem  oluşabilir.

• Hamilelikte hormonların etkisiyle safra kanallarında konsantrasyon artar ve safra atılımı yavaşlar. Kanda safra asitlerinin birikmesi kaşıntıya neden olabilir.

• Yaşlı kişilerde sıkça görülen deri kuruluğu da kaşıntıya yol açabilir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte derinin nemini koruyan doğal yağ üretiminde azalma olur. Kuru hava ve sık sık sıcak suyla banyo yapılması gibi etkenler, derinin kurumasına yol açabilir.

• Antibiyotik ilaçlar, ağrı kesiciler ve bazı ilaçlar yaygın kaşıntı ve döküntüye sebep olabilirler.

• Yün, kimyasal maddeler, sabunlar, kozmetikler deriyi tahriş ederek kaşıntıya yol açabilir.

• Nörolojik ve psikolojik bozukluklar kaşıntıya sebep olabilir.

• Diyabet, iç organ kanserleri, safra kesesi taşları veya viral hepatit gibi sebeplerle oluşan safra yolu tıkanıklıkları, lösemi ve lenfoma gibi malign  kan hastalıkları, böbrek yetmezliği, AIDS gibi sistemik hastalıkların mevcudiyeti durumunda veya bazen bu hastalıkların ilk belirtisi olarak yaygın kaşıntılar hissedilebilir.

• Hipertiroid ve  hipotiroid gibi rahatsızlıklar kaşıntıya neden olabilir.

• Kronik böbrek yetmezliği olan kişilerde yükselmiş Paratiroid hormon, A vitamini, kalsiyum ve düşük demir düzeyleri kaşıntıya yol açabilir.

• Kaşıntı kolestatik karaciğer hastalığının belirtisi olabilir. Önce ellerde, ayaklarda ortaya çıkar ve geceleyin daha da kötüleşir.

• Hodgkin lenfomalarda kaşıntı, ateş ve gece terlemesi gibi şikayetlere sıklıkla rastlanır.

Kaşıntı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bir haftadan uzun süren ve geçmeyen kaşıntı, tüm vücutta yaygın kaşıntı, irinli akıntı, yüksek ateş, boyun, koltukaltı veya kasıktaki lenf bezlerinde şişlik gibi durumlar görülüyorsa bir dermatologa başvurulmalıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Vücutta Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?” üzerine 123 yorum

  1. MERHABA ARKADAŞLAR.

    BU İŞİN ÇÖZÜMÜ KORTİZONDUR.

    5 GÜN BOYUNCA GÜNDE 12 SAAT ARA İLE TOK KARINA (PREDNOL) 16 MG KULLANIN.
    BU İLLETTEN KURTULACAKSINIZ.

    BEN KENDİM BİZZAT KULLANDIM.

    GEÇMİŞ OLSUN.

  2. Merhababende özellikle güneşe çıktığım zaman inanılmaz kaşınıyorum ve minik kabarcıklar oluyor soğuk su vs bile fayda etmiyor ama mutlaka limon bildiğimiz limonu alın kesin banyonda kaşınan yeri 3, 5 dakika ovun anında geçiyor ben kasımaktan kanatıyrdum kollarımı artık en azından tedavi bulunanaa kadar limonla idare edin sonuç alrsınız

  3. selam abiler ablalar bende 3 gündür kaşınıyorum kabarçıklar cıkıyo ama evin içindeyken gidiyor tm dışarı çıkıyorum gine başlıyor bıktım bu doktorlardan onlar sade kesip biçmeyi biliyorlar bana yardım edin neo lur

  4. Kaşınmaya doymadınız herhalde .Devam edin kaşınmaya ve doktor doktor gezmeye.Birde sebeplere sarılıp iyileşme yerine internette laflamaya.İyileşen insanların beyanlarınada inanmayın kaşınmaya ve laf tokuşturmaya devam edinki kaşıntınız geçsin.Birileri iyeleştiğini söylüyor.İyileştiren aranıyor bildiği doğruları size aktarıyor yine ianmıyor kaşınmaya devam ediyosunuz.Çok bilyodunuzda neden kendinizi iyileştremiyosunuz.Teslimiyet bir bilene teslimiyet çoğu zaman iyidir beyler biraz paranız gitsede.

  5. Slm arkadaslar bende yaklaşık 3 haftadır boynum bobrek cevresi karın bacaklarım bırden kasıno sonra geçıo hafıf bır yanma kaşımadan dolayı kızarıklık oda gecıo hangı bolume gıdeyım ve neden kaşındını bılen varmı herkese saygılar gecmış olsun

  6. Aynı dertten muzdaripim. Önce tatlı bir kaşıntı ardından kaşınan yer şişiyor ve sertleşiyor. Ertesi gün geçiyor. Gitmediğim araştırma ve üniversite hastanesinde doktor kalmadı. Sadece alerji değerim lge yüksek 448 onun dışında tüm tahliller temiz. Deri testi yaptırdım. Polen,çiçek,metal alerjisi ve dermografizm mevcut. Mevsimsel alerjik rinit de bonusu. Boşuna doktor doktor gezmeyin. 9 tüp kan ve idrar tahlili sonrası sonuç: ürtiker… İlaca gelince crebros 5 mg. Onuda çok kaşınırsam.. Hepsi bu… Geömiş olsun herkese. Korkulacak bi durum değil. Sadece kan ve prick testi yaptırmanız yeterli.. Doktorun söylediğine göre çoğu zaman sebep bulunamayabilirmiş… O yüzden neye alerjiniz var kendinizin bulması gerekiyor…

  7. cocugum2bucuk yaşindayüzünde kızarırılar varara cıkıyor ara gidiyor doktora gitik unemli bişey yok dedi eve geldik gene kızarıklık var kızaran bulge ısısı yuksek napacagımı bilmiyorum

  8. Bende kucuk sinek isirigi gibi bir nokta cikiyor sonra onlar fosur fosur kabariyor. Ayaklarim şişiyor. Kemiklerime kadar ağrıyor. Cok sancı çekiyorum. Hic bir ilaç kullanmiyorum. Kendi kendine geçiyor. Bir suru doktora gittim her gittiğim doktor bunun bizle alakasi yok bide şuna git deyip başkasına yönlendirdi. Noroloji ortopedi. Ramotoloji cildiye dahiliye hastanerden nefret ettim. Dogru düzgün dinlemeden testler isteyip temiz diyip başkasına yonlendiriyolar. Sancilarla dolu 15 gun geciriyorum ne moral kalıyor ne de is yerine bunu anlatabiliyorsun. Her kafadanda bir ses cikiyor. Dudagimin icinden ayak topuguna kadar sislikler oluyor. Sanki iceriden disa doğru yumrular çıkıyor. Bunu 5 senedir çekiyorum. Uyku haram Artik ne yapacagimi bilmiyorum.

  9. Üniversitelerin İmmünoloji se vislerinde bu sorunla ilgili tanılar daha hızlı çözülüyor. Ben faydasını gördüm

  10. kaşıntı ciddi problem. şakası yok.dayanması zor. bende kaşınma 3 aydır var.kaşıntı kabarma ve yanma kizarma çatlama agri. kaşınıyor kaşıntı siddetleniyor kaşındıka çıldırmış gibi kaşıntıya neden oluyor . ayrica kaşıdıgim yer kalinlasiyor deri sertlesiyor. iyi olmayan kaşıntı sebebi büyü olabiliyor. okunmak şart. dualar gerekli.

  11. Bacaklarımda ve govdemde kasinti var ve artik bacaklarim kasimaktan tahris oldu kasidikca cevreside kasinmaya başlıyor gecmiyor lutfen bisey onerin hangi bölüme gitmeliyim

  12. 16 yaşındayım ilk bilegimin orda başladı kaşıntı ordan ne ara yayıldıysa bu illet vücudum da her yer kaşınıyor gece uykumu bile böldüğü oluyor

  13. 1 aydır acatyıp kasınıyorum.kasıdıkca kabarıyorum kendımı parcalayacak dereceye gelıyorum.ve dusa gırmeden rahatlayamıyorum.aynı sekılde bıt varmıs gıbı sacımda kasınıyor.dahılıyeye gfıttım tahlıllerde bıseyım cıkmadı stres dedı gonderdı.bugun cıldıyeyey gıttım vıtemın eksıklıgın var ondan dedı cıdden alakası varmı acabaa bıde ıdrar yolları ıltıhaplıymıs

  14. Karın bölgemin sağ ve sol tarafında sivilce şeklinde ufak ufak kızarıklık oluyor avuç içi kadar bir bölgede ve aşırı kaşıntı var acaba içten gelen bir hastalık olabilirmi.

  15. Yaklasik iki haftadir vucudumda önce ellerimde basladi ayaklar simdi yavas yavas vütün vucudumda kasinma var sebebi ne olabilir bana yardimci olursaniz sevinirim tsk ler

  16. el ve ayaklarim kasiniyor sonrada kizariyor bu bir tur alarji galiba cunku bir sey yedikten sonra oluyor

  17. bende kaşıntı 1 aydır falan var minik minik sivilce gibi kızarıyor kaşıdığımda farkında olmadan morluk oluştu uyku esnasında sıcaktan fazlalaşıyor ve uykudan uyandırıyor vücuduma soğuk su tuttuğumda iyi geliyor bacaklarımda daha fazla ne yapmam lazım bilemedim

  18. onu kasinanlar bilir kotumu deyilmi insan 24 saat durmadan qasinsa uyku haram olsa onun neresi kotu deyil tabikida bunada sukur bunanda zor durumda olonlar var. benim kulandigim ilagin komeyi yok 1 gun ilak amiyim kasintidan sinirlerim bozulup agliyorum.

  19. Bitkisel ilac tabir edilen ilaçlardanda söz etseydiniz uygulardık. Sonuçta kaşıntı o kadarda önemli birşey değil gibi geliyor bana.

Yorum yapın

css.php