Vücutta Kaşıntı Nedenleri. Kaşıntı Neden Olur? Kaşıntı birçok deri hastalığında görülen bir belirti olmakla birlikte başka hastalıkların ön belirtisi de olabilir.
Deride görünür herhangi bulgu yokken, kaşıntı şikayeti oluyorsa, bu durum aksi kanıtlanana dek, altta yatan bir hastalığın belirtisi olarak düşünülmelidir. Kansızlık, karaciğer veya böbrek hastalıkları, tiroid hastalıkları, barsak parazitleri ve diğer etkenlerle ilgili incelemelerin yapılması gerekir.
Kaşıntının Nedenleri
• Kaşıntılar egzema, mantar enfeksiyonları, ürtiker, suçiçeği, böcek sokması, uyuz, bitlenme, isilik, dermatitis herpetiformis gibi bazı dermatolojik hastalıklar nedeniyle oluşabilir.
• Kronik bir cilt hastalığı olan sedef ciltte beyaz pullarla kaplı kırmızı bölgelerin oluşmasıyla ortaya çıkar ve ciltte kızarıklık, pullanma, kaşıntı gibi yakınmalara neden olur.
• Farklı alerjik etkiler nedeniyle, cildin çeşitli bölgelerinde meydana gelen bir deri hastalığı olan egzama kabuklanma, pullanma, kızarıklık ve kaşıntı gibi yakınmalara yol açar.
• İsilik, derideki küçük ter bezi kanalları olan gözeneklerin tıkanması nedeniyle oluşan deri döküntüleridir. Bu döküntüler sıcak havada veya bebeğin fazla sıcak ortamda bulunması halinde daha da artabilir. Aşırı terlemeye sebep olan kalın giydirilme ve sık yıkanmama gibi etkenler de sorunun ortaya çıkışını kolaylaştırır. Bir süre sonra kızarıklıkların üzerinde kaşıntı ve iğnelenme hissi başlar. Bebek bu bölgeleri kaşırsa enfeksiyon ve kabuklanmalar oluşabilir.
• Çocukluk döneminde başlayan alerjik bir deri hastalığı olan Atopik dermatit deride kaşıntılı kızarıklık ve kabarma ile kendini belli eder. İlerleyen dönemlerde ise yerini kuru, kalın, kabuklu çok kaşıntılı alanlara bırakır. Genellikle kolların ve bacakların iç kıvrım yerleri, ense, yüz ve vücudun diğer bölgelerinde de döküntüler oluşur.
• Uygun olmayan deterjan kullanımı, bebeklerin cildinde kaşıntı, kızarıklık ve beneklenme gibi sorunlara neden olabilir. Bu tür deterjanla yıkanan giysilerin giydirilmesi, bebek cildinde kontakt dermatit olarak bilinen alerjik cilt reaksiyonuna zemin hazırlar.
• Astım ya da saman nezlesi kuru kaşıntılara yol açabilir. Saman nezlesi burun akıntısı ve gözlerde kaşıntıyla ortaya çıkar.
• Önlenemeyen cilt kabarması ve kaşıntısı alerji belirtisi olabilir. Sıcak havalar sebebiyle yeni çiçek açan bitkilerin tozları bazı insanlarda alerjiye neden olmaktadır.
• Yaz mevsiminde görülen vajen mantarlarının en önemli nedeni nemdir. Deniz sonrası ıslak mayo ile güneşlenmek mantar oluşumunu tetikler. Kaşımaya bağlı olarak tahriş ve yaralar meydana gelir. Dış genital organda kaşınmaya bağlı kızarıklık ve ödem oluşabilir.
• Hamilelikte hormonların etkisiyle safra kanallarında konsantrasyon artar ve safra atılımı yavaşlar. Kanda safra asitlerinin birikmesi kaşıntıya neden olabilir.
• Yaşlı kişilerde sıkça görülen deri kuruluğu da kaşıntıya yol açabilir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte derinin nemini koruyan doğal yağ üretiminde azalma olur. Kuru hava ve sık sık sıcak suyla banyo yapılması gibi etkenler, derinin kurumasına yol açabilir.
• Antibiyotik ilaçlar, ağrı kesiciler ve bazı ilaçlar yaygın kaşıntı ve döküntüye sebep olabilirler.
• Yün, kimyasal maddeler, sabunlar, kozmetikler deriyi tahriş ederek kaşıntıya yol açabilir.
• Nörolojik ve psikolojik bozukluklar kaşıntıya sebep olabilir.
• Diyabet, iç organ kanserleri, safra kesesi taşları veya viral hepatit gibi sebeplerle oluşan safra yolu tıkanıklıkları, lösemi ve lenfoma gibi malign kan hastalıkları, böbrek yetmezliği, AIDS gibi sistemik hastalıkların mevcudiyeti durumunda veya bazen bu hastalıkların ilk belirtisi olarak yaygın kaşıntılar hissedilebilir.
• Hipertiroid ve hipotiroid gibi rahatsızlıklar kaşıntıya neden olabilir.
• Kronik böbrek yetmezliği olan kişilerde yükselmiş Paratiroid hormon, A vitamini, kalsiyum ve düşük demir düzeyleri kaşıntıya yol açabilir.
• Kaşıntı kolestatik karaciğer hastalığının belirtisi olabilir. Önce ellerde, ayaklarda ortaya çıkar ve geceleyin daha da kötüleşir.
• Hodgkin lenfomalarda kaşıntı, ateş ve gece terlemesi gibi şikayetlere sıklıkla rastlanır.
Kaşıntı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Bir haftadan uzun süren ve geçmeyen kaşıntı, tüm vücutta yaygın kaşıntı, irinli akıntı, yüksek ateş, boyun, koltukaltı veya kasıktaki lenf bezlerinde şişlik gibi durumlar görülüyorsa bir dermatologa başvurulmalıdır.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Arkadaşlar bnim problemim dahade buyuk bnim bu kabarma vùcüdumun her yerini kapldadı cok kasiniyor kasicikca buyuor bana cevapp soyleyin ne oluurr
19 yasindayim iki yildir cekiyorum bunu once kaşiniyorum daha sonra geniş bir şekilde kabariyorum. Eskiden bu kadar fazla yoktu ama şu siralar neredeyse her gün böyleyim. Babamdada ayni şeyler olduğu icin doktora gitmek istemedim. Tek sebebi ise stres sinir sıkıntı… Ve tek kurtaricim ALLERSET ilaç,OVADRİL krem. Bence bir deneyin…
Merhaba, bir ayi askindir vucudumda yanma, kasinti ve akibinde kabariklik ve ufak sivilceler cikiyor zaman zaman. Yanma,kasinti,kizarma ve kabariklik bir saat icinde kayboluyor. Fakat farkinda olmadan boynumu yada baska bir bolgemi kasisam aninda kizariyorum. Bu arada beyaz tenliyim. Ve bu kizarikliklardan cok rahatsiz oluyorum. Cok kotu bir goruntu sagliyor. Tenim cok hassaslasti dokuncam kizariyor ve kabariyor. Nedendir? Yardimci olur musuz? Tesekker ederim..
elimde ve dirseklerimde döküntüler var bunlar kaşınıyor ve sonra kabuklaşıyor bunun nedeni nedir ama genellikle yaz yaklaştığında meydana geliyor
ıkı gun once berbere gıttım ensemı jıletle aldı sımdı ıse jıletle aldıgı bır yer su kabarcıgı gıbı oldu tatlı tatlı kasınıyor cevap lütfen
Bendede bu sikayetler oluyor kulaklarim yaniyor sonra kasinmaya basliyor sonra boynum gögsüm derken kipkirmizi oluyo ve isirgan otu dalamis gibi kabariyo bende bi caresini bulamadim atarax kullaninca ikigün rahatim sonra tekrar basliyo sasirdim kaldim iki aydir basladi cevap lütfen
Çok kaşınıyorum derimde kırmızı pullar meydana geliyor.Doktor söylüyorki 5 yıl tedavi olmasa öle bilir.Her doktor bi şey söyıüyor
merhaba… benım problemim yaklasık 5 6 senedir var. zaman zaman azalıyor zaman zaman artıyor. ve sorunum şu;
-vücudumun berlirli bir bölgesi degil nereye dokunsam veya kasısam orası aşırı bir kaşıtı yapıyor ve cok az bi şekilde kabarıyor. bu rahatsızlık 5 6 senedir var.. atarax diye bi ilaç kullanıyorum 10dk içinde geçiriyor fakat haftada bir geri tekrar oluşuyor. bunun nedeni ne olabilir ilk tahminleriniz nedir.
öle belirli bir mevsimde veya belirli yiyeceklerde olmuyor, hermevsim oluyor. uzun yıllardır oldugu için dıkkatimi çeken tek şey çok aşırı ve agır yemekler yedıgımde periyot kısalıyor ama öle yememe içmeme cok dıkkat etsemde düzelmiyor bu konudaki tahminleriniz nedir ?
Benim ilkbaharları olmazdı hep yazın olurdu ama şimdi hep oluyor neden cevapppppppppppppp
bnm bı suredır war genelde kıs aylarında asırı terlemede btn wucud kasınıyor ınge gbı heryer batıyo kasındıkca kızarıyo smdı dhada arttı nedenı szce ne olablr
benim sabah başladı önce ellerim kaçındı kızardı sonra ayaklarım kaşınmaya başladı şimdi ise tüm vücudum kaşınıyor ve sanki üşürsün gibi titreme geliyor anlayamadım nedenini zor sabrediyorum.
osman dedi ki:
08 Ocak 2013 at
ben 29 yaşındayım ilk defa böyle bişeyle karşılaştım gitmedigim hastane kalmadı ama bi care bulunamadı vucudumun sadece koltuk altımın bölgesinden başlıyo belime kadar kaşıntı ve kızarıklık kaşıdıgım zamanda kabarıyo ufak sivirce gibi cıkıyo kaşındıgında kaşıyorum ve o sivirce gibi kızarıyo ve dayre şeklini alıyo iz kalıyor okadar ilac kullandım alarji dediler doktorlar ama bu 3 aydır cekiyorum ve doktorlar bir türlü bulamadılar bunun ne oldugunu bana yardım cı olursanız sevinirim ne yapmam gerekiyo sürekli cildiye doktoruna gittim başka doktorlaramı gitmem gerekiyor lütfen bana yardımcı olun saygılar
Moda da barış derventin muaynanesı var cogu doktorun bulamadıgınıa teşhis koyuyor
benimde boynumda kasinti var antibiyotik krem alerji yapti sanirim kucuk kucuk kabarciklar olustu ve ara ara kasiniyor gecer mi
ben 29 yaşındayım ilk defa böyle bişeyle karşılaştım gitmedigim hastane kalmadı ama bi care bulunamadı vucudumun sadece koltuk altımın bölgesinden başlıyo belime kadar kaşıntı ve kızarıklık kaşıdıgım zamanda kabarıyo ufak sivirce gibi cıkıyo kaşındıgında kaşıyorum ve o sivirce gibi kızarıyo ve dayre şeklini alıyo iz kalıyor okadar ilac kullandım alarji dediler doktorlar ama bu 3 aydır cekiyorum ve doktorlar bir türlü bulamadılar bunun ne oldugunu bana yardım cı olursanız sevinirim ne yapmam gerekiyo sürekli cildiye doktoruna gittim başka doktorlaramı gitmem gerekiyor lütfen bana yardımcı olun saygılar
benim kollarımda ve ensemde 3 ay dan fazla devam eden kasıntı var bunun sonucunda kanama ve yanmalar olusuyor doktorda 1ay sonrasına randevu verdı benzer durumlarla karsılasan varmı aranızda
Ben 13 yaşındayım sırtımda kabarıklıklar var çok kaşınıyor ve artıyor.Koltuk altımda bi şişlik var ve kolumu zorladıgımda acıyor ne yapmalıyım?Lütfen yardımcı olun.!
vucudum da bi yer kaşınıyor orayı kaşıdıkça çok geniş bir şekil de kabarıklık oluşuyor ve o kısım da aşırı yanma oluyor belli bir süre sonra o kaşınan kısım sönüyor başka bkısımda aynı kaşıntı başlıyor bu şekil de 2 3 saat devam ediyor daha sonra normale dönüyor bu kaşıntı sene de 1 sefer oluyor du ama artık 2 3 ayda bi olmaya başladı bana yardımcı olursanı<z sevinirim
8 aydır kasınıyorum doktora gittim ama bir sey olmadiğini soyluyor ama hala gecmedi kasınıyorum ve de kasınan yer kabarıyo sizce ne yapmalıyım bana yardımcı olur musunuz
benimde boynumda sırtımda ensemde ve kafamda çok aşırı kaşıntı oluyo daha çok igne batıyo gibi ama dayanılmaz acı veriyo ilk başta kollarımda sivilce gibi şeyler cıkıyodu ama artık yok sinirlenince sıcak ta dısarı cıkınca ve sıkınrı yapınca başlıyo bazende gece terleyince oluyo bana yardımcı olabilirmisiniz teşekkürler şimdiden email adresim [email protected]
benimde kollarımın üzerinde çıldırtacakak kadar kaşıntılar oluyordu geceleri uyku diye bişey kalmamıştı bir yakınım bana sülük tuturmayı önerdi şimdi allaha şükür bişeyim kalmadı yılda iki defa yapılması gerekiyormuş ben ancak bir defa yaptırdım yalnızburası çok önemli lütfen bu sülük işini bazı özel hastanelerde yapılıyormuş lütfen hastanelerde yaptırın ama tavsiye ederim sülük konusunuda lütfen internette araştırın okuyun