Uyku Apnesi Belirtileri ve Uyku Apnesi Nedir? u kadar çok uyuma bozukluğu rahatsızlığı olduğunu duyduğunuzda gerçekten şaşırabilirsiniz.
Bazıları bir çok kişi tarafından, bazıları da daha seyrek olarak yaşanır. Ama bir tek şey kesindir: Eğer bir tanesine bile sahipseniz, iyi bir gece uykusu çekemeyeceksiniz demektir.
Bu yüzden, bu uyuma bozukluklarıyla ilgili bilgi sahibi olursanız, en iyi ipuçlarını edinir, soruna hakim olabilirsiniz. Şimdi aşağıdaki liste ile öğrenme sürecine geçebiliriz.
İnsomnia (Uykusuzluk) Nedir?
Dünyada 60 milyondan fazla insan, insomniyadan şikayetçidir, bu da bu rahatsızlığı en yaygın sorun haline getirmektedir. İnsanın uyumakta güçlük çekmesi ile karakterize edilebilir. Kişi ya uyku hali esnasında aniden uyanır, ya da asla uyku durumuna geçmek için zorlayamaz kendisini.
İnsomnia, hafiften şiddetliye doğru seyredebilir. Eğer üç günden fazla sürerse, bir uzmana görünmelisiniz demektir. Bu da rahatsızlık için düzgün bir tedavi görebileceğiniz anlamına gelir.
Rahatsızlığın oluşmasında bir çok faktör vardır. Bu faktörlerin arasında, stres, uyku alışkanlıklarında zayıflık ya da değişiklik, zaman diliminin ya da çalışma saatlerinin değişmesi, kafeinli içecekler, ve duygusal çöküntü vardır.
İyi haber ise, iyileşmesi en kolay uyku bozukluklarından olduğudur.
Uyku Apnesi Nedir?
Nefes alma biçiminden birisinin uyku apnesi rahatsızlığına sahip olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer nefesler arasında uzun aralıklar varsa, – ki bunlara apne adı verilir – kişi bu rahatsızlıktan musdariptir demektir.
Obstruktif (tıkayıcı-engelleyici) uyku apnesi ve merkez uyku apnesi olmak üzere, iki çeşit apne mevcuttur. Bu iki çeşidin arasındaki ise en yaygın olanıdır. Kişi, dar hava yolu yüzünden nefes alma güçlüğü yaşar. Sebepleri arasında, obezite, çene, gerdan ve boyun yapısı, büyük burun delikleri, genizde sıkışıklık sayılabilir.
Merkez uyku apnesi, nefes salmayı düzenleyen kasların beyinden sinyal almama durumunda ortaya çıkar. Bu apne son derece tehlikelidir ve ölümle sonuçlanabilir.
Bu durum aynı zamanda, çocuk felci, inme ve boyun yaralanmaları gibi sorunlar yaşayan insanları daha fazla etkiler.
Horlama Sorunu Nedir?
Horlama sıklıkla apne ile karıştırılır, çünkü apnenin semptomlarından biridir.
Farkı anlayabilmeniz için solumalar arasındaki aralıklara dikkat etmeniz gerekir. Eğer 10 saniyeden fazla ise, büyük olasılıkla kişide apne vardır.
Bunun yanı sıra, horlama; genç-yaşlı, hatta hayvanlarda bile son derece sıradan bir durumdur. Ama yine de tedaviye ihtiyaç söz konusudur, çünkü bir diğerinin uyku kalitesini bozma riski oldukça yüksektir.
İnsan, daha düzgün solumayı sağlayacak havanın geçebileceği pasaja sahip değildir. Bu, dokuların sarkmasından ileri gelebilir. Ötesi, eğer ağzınız kapalıyken horluyorsanız, sorun dilinizle ilgili olabilir.
Eğer tüm uyku pozisyonlarında horluyorsanız, bir terapiye gereksiniminiz var demektir.
Narkolepsi Nedir?
Narkolepsi, kişinin beyninin uyuma-uyanıklık düzenlemesini yaparken zorluk çekmesi durumuna verilen addır. Bu rahatsızlık kişinin günün ortasında bile birkaç saniye, dakika hatta saatliğine uyuklamasına sebebiyet verir.
Diğer işaretler arasında, kısa süreli total felç durumu (bu durumda kişiyi asla uyandıramazsınız), istemli kasların kullanımında kayıplar ve halüsinasyon sayılabilir. Uyku bozuklukları tiplerinden biri olan narkolepsi bir çok araştırmanın ana konusu olmuştur.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Arkadaslar bende yillardir uyku apnesi var.Her iki cesidiyle birlikte.Normalde dagcilarda gorulen bir hastalik dagda konakladiklarinda basinc farki nedeniyle olusuyormus.ben deniz kenari bir yerde yasamama ragmen bendede vardi.Ancak gecen sene yazin memlekete gittim rakim 1500 metre yani yasadigim yerden epey yuksek ilginc sekilde uyku apnesi hic yasamadim orda 5saat uyusam bile yetiyordu zipkin gibi cok dinc bir sekilde uyaniyordum.yani bu basinc farki bende ters bir sekilde etki gosteriyordu.Arkadaslar uyku apnesi varsa eger bu dedigimi bir deneyin.yani eger rakımı yuksek biryerde yasiuorsaniz ve uyku apneniz varsa deniz kenari bir yere gidip gozlemleyin ya da rakımı dusuk deniz kenari biryerde yasiyorsaniz benim gibi dag kenari yuksek bir yere gidip gozlemleyin.hatta bu gozlemi hastanede yaptirabilirsiniz daha net sonuc almak icin.Duruma gore evinizi tasiyabilirsiniz cunku nadirde olsa ölümcül bir hastalik.