Ürtiker Nedir Neden Olur?

Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi. Ürtiker Nedir? Ürtiker (kurdeşen)deride hafif kabarık, pembe-kırmızı renkte ve genellikle kaşıntılı lezyonlarla kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Vücudun herhangi bir yerinde tek ya da birleşmiş olarak meydana gelebilir.

Ürtiker Çeşitleri

Şikayetlerin 6 haftadan kısa sürmesi durumunda akut ürtiker, 6 haftadan uzun olması halinde ise kronik ürtiker sözkonusudur. Her ikisinde de hastalığın bulguları benzerlik gösterse de hastalığın oluşum sebepleri bakımından önemli farklar bulunur.

Kurdeşenin anjiyo-ödem  adlı kronik bir çeşidi daha vardır. Anjiyo-ödemde ciltteki kızarıklıklar dışında dudak ve gözlerde balon gibi şişlikler meydana gelir. Anjiyo-ödemde derinin alt tabakaları da etkilendiği için şişlik ön plandadır. Anjiyo-ödem yalnızca deride değil, ağız içi, boğaz ve genital bölgede de oluşabilir.

Ürtiker Nedenleri – Ürtiker Neden Olur?

• Hastalık önemli hastaların bir kısmında strese bağlı olarak meydana gelir. Genetik faktörler, aspirin ve penisilin gibi bazı ilaçlar, gıdalarda bulunan katkı maddeleri, kabuklu deniz ürünleri, balık, süt, yumurta, kuru yemişler, kakao mantar, çilek,ve  domates  gibi besinler, diş enfeksiyonu, tonsillit, farenjit gibi enfeksiyonlar, vücudun herhangi bir yerindeki iltihaplanmalar, polen, küf, ev tozları, hayvan tüyleri gibi solunum yoluyla alınan maddeler, bağırsak parazitleri, böcek ısırmaları  kurdeşene yol açabilir.

• Birçok sebebe bağlı oluşabilen kurdeşen, yaz mevsiminde çoğunlukla güneş alerjisi şeklinde kendini gösterir. Bu durum güneş ışınlarına maruz kalındığında gelişir. Kaşıntı ve ardınan kızarıklık ve deride kabarma gibi belirtiler gösterir. Aşırı kaşıntı sebebiyle kaşınan ciltte yaralar oluşabilir.

• Bahar mevsiminde polenler hem akut hem kronik ürtikerin nedeni olabiliyor.

• Kronik ürtike yol açan sebep genellikle anlaşılamaz. Hastaların ancak bir bölümünde sebep bulunabilir. Stres, fiziksel faktörler, ailevi hastalıklar, bazı cilt hastalıkları ya da cilt dışı sistemik hastalıklar bunlardan başlıcalarıdır.

Ürtiker Belirtileri

Ciltte aniden başlayan ve birkaç saat devam eden dayanılmaz kaşıntılarla kendini belli eder. Ciltte küçük, kızarık kabartılar meydana gelir.

Döküntüler kaşıntılı, kabarık, 2 milimetreden 30 santimetreye ulaşabilen farklı boyutlarda ve biçimlerde görülen plaklar halindedir. Bu döküntüler genellikle 15-20 dakika ile birkaç saat arasında devam eder ve iz bırakmadan kaybolur. Sonra başka bir bölgede yeniden çıkar. Citteki kızarık yerler birleşerek büyük, yuvarlak ya da düzensiz biçim alabilirler. Kabarıklıklar çoğunlukla yüzde, kollarda, bacaklarda ve parmaklarda meydana gelir.

Ürtiker Ne Kadar Sürer?

Akut ve kronik ürtikerin tedavileri birbirinden farklıdır. Akut ürtiker atağı birkaç saatle birkaç hafta arasında değişir. Kronik ürtiker ise yıllarca sürebilir.

Ürtiker Hastalığı Bulaşıcımıdır?

Bulaşıcı bir hastalık değildir.

Ürtiker Tedavisi Nasıl Yapılır?

• Tedavide önce  ürtikere yol açan faktörün giderilmesi hedeflenir. Ürtikere sebep olan başka bir sistemik hastalığın mevcudiyetinde önce onun tedavisi yapılır. Ürtikerin neden olduğu şikayetlerin tedavisi için antihistaminik ilaçlar kullanılır. Tek bir ilaç ya da diğer ilaçlarla kombine edilebilir. Antihistaminik ilaçlar ürtikeri önlemede ve ani olarak başladığında baskılamada etkilidirler. Nadiren kortizon kullanılabilir.

• Alerjik kaynaklı ürtikerde alerjenden uzak durulması gerekir. Bu yüzden özellikle mevsimsel olarak ürtikeri ortaya çıkan kişilerde, alerji testleri ile alerjen saptanabilir ve hastaya bu alerjenlerden uzak durması önerilebilir. Ayrıca  alerjene karşı bağışıklama da yapılabilir.

• Nedensiz ve tedavilere yanıt vermeyen hastalık varsa, psikolojik stresle tetiklenen bir ürtiker  sözkonusu olabilir.

• Anjiyo nörotik ödemde bilinçaltı psikomotor faktörlerin araştırılması için pskiyatriste başvurulabilir.

• Akut ürtikerin nedeni genellikle bulunup tedavi edilebiliyor. Kronik ürtikerde ise %70-80 oranında neden tespit edilemiyor.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Ürtiker Nedir Neden Olur?” üzerine 45 yorum

  1. Merhaba benim torunumun yuzunde ve vucudunda kirmizi benekler ve su toplar gibi oluo nedeni alerji solendi fakat neden alerjide cikip tekrardan basliormu

  2. Merhaba hocam iyi aksamlar benim 4bucuk yasindaki kizimin 4 gundur vucud ve yuzunde kirmizi benekler olusuyor ve ve kendi kendine geciyor tekrar cikiyor hastaneye goturdum aleeji oldugu soylendi alerjide kendi kendine kirmizi benekler cikip tekrar gecermi?

  3. Merhaba hocam benim kizimin vucud ve yuzunde 4 gundur kizariklik kabarti olusuyor doktora gittik alerji oldugu belirtildi.fakat alerjide tekrar kizariklik cikip kendi kendine gecio tekrardan cikio anlam veremedim yardimci olursaniz sevinirim

  4. Bende bu ataklar ara ara oluyor alegra diye bir ilaç içiyorum. Uzun zamandır yediklerimi takip altına aldım özelikle hazır yiyeceklerde oluyor mesela hazır çorba ve soslar veya cips ve tuzlu bahartlı krakerlerde .Bence Gıda terörü var dikkat edelim .Hazır bisküvi ve tuzlu ürünlerden uzak durmak gerekir.

  5. Benimde geçen yıl Annemin vefatından sonra eylül ayında çıkmıştı vana gittim ama tahlil sonuçlarında bir şey çıkmadı psikoloğa gittim ilaç verdi ama bu verilen ilaçlarda ruh halimi daha çok bozdu dalginlik, ani ağlamalarm bıraktım kullanmadım tekrar tekrar cildiyeyeye gittim arada rahatlatiyordu sadece eskisinden çok daha iyi şükür ama tamamen kesilse çok güzel olur yaa İnşallah bu hastalığı yaşayanlar tez atlattır!!!

  6. Ben neden kaşındıgımı bilmiyorum acilde ultiker dediler. Serum igne veriyolar. Pazsrtesi doktara cildiye ye gitcem. Ya gecmezse stresi sardı üzülüyorum. Allah tüm hastalara sifa versin. Bundan kurtulan varsa lütfen yazsin.

  7. Hiç bir çare bulamadım 4 senedir haftada bitane ilaç içiyorum kesiyo maf ediyo bıktım hayattan kaşımaktan ellerim yoruluyor tek çözüm kestine çözüm bulan varsa söylesin

  8. Kestine 10mg kullanıyorum ilacı bitane içiyorum sonra 7 gün ilaç Yok 4 sene oldu

  9. Isırgan çayı ile hepatit b yi vucudumdan temizledim ve taşıyıcı kalmadım.kanı temizlediğini düşünürsek iyi gelebilir.kesinlikle bahçeden toplanan ısırganları kullandım gubre bile atılmayan bir bahçeydi.inşallah sizlere de faydası olur…

  10. Suratımda hepsi bir arada minik minik ici şu dolu kabarcıklar çıktı bu nedir lütfen yardımcı olun…

  11. 10 yildir care bulamadim. Yazin ensemde yara cikiyor kisin kayboluyor. Yazin sicak havalarda ensem cakmak yakarmis gibi yaniyor. Simdiye kadar 6 doktora gittim. Ne kullandiysam olmadi. Bu sorunu cozebilecek ilac onerebilecek biri varsa lutfen beni arasin tavsiye oneriye bile raziyim. Kurtulmak istiyorum. 10 yil once ilk teshis mantar di yanliz suan mantar degil farkli birsey . ayrica kasinti cok nadir oluyor ve yara kabuk atiyor.

  12. 4 senedir benimde oluyor hele hele yaz ayları geceleri uyutmuyor her gece 2 defa duş alıyorum ama yine oluyor gündüzleri pek fazla çıkmıyor akşam başlıyor sabaha kadar sürüyor 4 senedir ne rahat bi uyku uyudum nede kalıntısız günüm geçti kışın pek sorunum olmuyor açıkçası ama yazın berbat ben tedavi olmak istiyorum araştırıyorum bi sonuç bulamadım yardımcı olurmusunuz

  13. Merhaba yazılmış olan yorumları okudum bende ürtiker hastasıyım 19 yaşındayım 7 yaşından beri bu hastalıkla uğraşıyorum kesin bir çözüm yok bana sadece avil dekort iğnesi yapıyorlar kısa süreliğine geçiyor kaşıntı ve şişmeler ciddi boyutta ama hiç bir doktor bir çare bulamıyor neyapacağımı bilmiyorum 😔

  14. Ben 2004 yilindan beri yasiyorum bu hastalikla benimki kronik anjiyo urtiker cozum yok yani cok kabardigi zaman acilde avil dekor diye ignesi var onu yaptiriyorum geciyor hastaligin cikma sebebinin baslicalari stres sonrasi da katkisi olan yiyecekler yani dogal olmayanlar en buyuk sebebi biraz diyete dikkat edildigi zaman cikmiyor bilginiz olsun

  15. stres ve üzüntüden alarjim azdı .sonrada geçmedi. dahiliyeci tahlil yaptı şeker yüksek çıktı . perhis ve rejimle şeker düşmeye başladı bu arada cildiyeye gitim.ÜRETİKER OLDUM TEŞHİSİ KONDU. ondan allah razı olsun.Dıştan krem ve 2hapla geçirdi . uzun süreli bi tedavi biraz zor geçiyo ama geçiyo.ilaçları yazıyorum Aerus5mg akşam tok karnına 1 tane alınıyo Kestina20mg sabah tok karnına 3 ay en az kullanıyosunuz herkese geçmiş olsun ben çok kötüydüm inşallah sizede iyi gelr.

  16. aynısı bendede var ilac kulanıyorum
    bazen günlerce hic olmuyo bazende cok citi şekilde vücudumun çeşitli yerlerinde cıkıyo oiritnol l 40 diye bir ine var onu kulanıyorum aşırı cıkınca ve kayboluyo

  17. tek çare xolair iğnesidir unutmayın.eşim de yıllardır bu illetten çekiyor

  18. biz de tüm ilaçları kullandık tek çaresi xolair iğnesidir.o iyi geliyor.yalnız o da üniversite fakültelerinde yapılıyor.ayda bir iki iğneyi aynı anda yapıyorlar.en az 6 ay sürüyor.iki üç iğneden sonra etkisi oluyor.

  19. Bende seneler önce stresden oldum aylarca gecmedi krem veriyolardi o anlik geciyordu.1gün ayaklarimin alti şişti acidan hiç yürüyememisdim.en başta stresden cikiyor ara ara hala olur kesinlikle kasimayin soguk su ile yikayin.gecmiyorsa avil ignesi vurunun o tek care diyebilirim.simdi esimde cikti arastirirken gordum bu siteyi.herkese acil sifalar diliyorum.

Yorum yapın

css.php