Tetanoz Aşısının Yan Etkileri. Tetanoz Belirtileri. Tetanoz Nedir? Tetanoz (Kazıklı Humma), Clostridium Tetani denilen sporlu bakterinin salgıladığı toksine bağlı olarak gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır. Toprakta, nemli ortamda, gübre içerisinde oksijensiz ortamda yaşayabilen ısıya dayanıklı bir mikrop olan tetanoz mikrobu, salgıladığı toksin ile omuriliğe ve sinir sistemine zarar verir.
Tetanoz mikrobu spor adı verilen forma gelmesiyle kendini dış ortamda canlı tutabilecek özelliğe sahip olur ve yıllarca toprakta canlı kalabilir. Bakterinin oluşturduğu sporlar ısıya ve kimyasal ajanlara karşı oldukça dayanıklıdır ve öldürmesi çok zordur.
Tetanoz Bulaşıcımıdır?
Tetanoz hastalığı insandan insana bulaşmaz.
Tetanoz Nasıl Bulaşır?
Tetanoz mikrobun toprak, toz, hayvan dışkılarıyla bulaşmış yaralanmalar sonrası bulaşır ve oluşturduğu zehiriyle sinir sistemine geçer, kas felçlerine yol açarak ölümcül sonuçlara neden olur. Hastalık bulaştıktan sonra tedavisi zordur ve ölüm oranı yüksektir.
Ameliyat yaraları, damardan ilaç kullanımı, yaralanmalar, sıyrıklar, açık yaranın etraftan bulaşması, deri yaraları, hayvan ısırıkları, diş enfeksiyonları, piercing ve dövme gibi durumlar bakterinin vücuda girmesine neden olur.
Her çeşit kirli yaralanma durumunda önce temiz sabunlu suyla ardından da oksijenli suyla yıkanmalı. Sonra alkol ve tentürdiyot gibi bir dezenfektanla temizlik yapılmalıdır.
Tetanoz Ne Zaman Belli Olur?
Vücuda giren mikrobu belirti göstermesi için geçen kuluçka süresi 2-14 gündür.
Tetanoz Nasıl Anlaşılır – Tetanoz Belirtileri Ne Zaman Başlar?
Kuluçka döneminden sonra toksininin merkezi sinir sistemi üzerindeki etkisiyle belirtiler ortaya çıkar. Çenede, boyunda, omuzlarda ve sırtta kasılmalar oluşur. Daha sonra karın, kol ve bacaklara yayılır. Tetanozun en çok görülen şeklinde ilk belirti çene kitlenmesidir. Çene ve ağızdaki spazmlara bağlı yutma güçlüğü oluşur. Ayrıca ateş, terleme, kan basıncı artışı ve kalp hızında artış görülür.
Tetanoz Öldürür mü?
Salgıladığı zehirle tüm vücutta felç ve kasılmalara yol açar. Hastanın bilinci kaybolmaz ama solunum sistemi felci gelişirse solunumu bozulur ve solunum yetmezliğinden hayatını kaybeder.
Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Tetanoz aşısı toksoid denilen inaktive toksindir. Difteri – tetanoz – boğmaca (DBT) aşısı, difteri ve tetanozun zararsız hale getirilmiş toksinlerini ve ölü boğmaca mikrobunu içerir. Tam etki sağlaması açısından DBT aşısının çocukluk döneminde 5 defa uyuglanması gerekir. İlk 3 doz 2, 3 ve 4. aylarda, 4. doz 16-24 ay arasında, 5. doz ise ilköğretim 1. sınıfta uygulanmaktadır.
Gebelikte Tetanoz Aşısı
Anne adayına hamileliğinin 20. haftasından itibaren 2 doz tetanoz aşısı yapılır. 15-49 yaş arasındaki kadınların 5 doz tamamlayacak şekilde tetanoz aşısı olması gerekir. Yeni doğan bebeklerde tetanoz sebebiyle ölüm oranı oldukça fazladır. Yeni doğan bebekte emme güçlüğü en çok görülen belirtidir. Yenidoğan tetanozuna yakalanan bebekler doğumdan sonraki 3-28 gün arasında emmeyi bırakır ve kaslarındaki kasılmalar nedeniyle vücutları kaskatı kesilir.
Yenidoğan tetanozu, aşı olmamış annelerden ve temiz olmayan şartlarda doğan bebeklerin göbek kordonunun steril olmayan aletlerle kesilmesinden dolayı oluşur. Gebelik sırasında aşılanma bebeğin koruyucu miktarda tetanoz antitoksiniyle doğmasını sağlar.
Hamilelikte yapılmaması gereken aşılar canlı virüs aşılarıdır. Canlı virüs aşıları yapılması durumunda 4 hafta gebe kalınmaması gereklidir.
Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?
Hastalığın geçirilmesi bağışıklık sağlamaz. Tetanoza karşı bağışık hale gelmek için en az 3 doz aşının uygulanması gerekir. Aşıdan sonra 10 yıl geçmişse risk vardır. Tetanoz aşısı canlı aşı olmadığı için sağladığı bağışıklık zaman içerisinde azalır. Çocukken ya da erişkin yaşta aşı serisi tam olarak uygulanmışsa ve her 10 yılda bir uygulanıyorsa etkinliği %100’dür.
Tetanoz Aşısının Yan Etkileri
Tetanoz aşısı sonrası bölgesel ağrı, şişlik, kızarıklık, lenf bezi büyümesi ve ateş oluşabilir. Ağrı, kızarıklık ve şişlik gibi etkiler 4. ve 5. dozlardan sonra daha fazla görülür. Bazı çocuklarda, aşının uygulandığı kol veya bacak tamamen şişebilir ve birkaç gün sonra kendiliğinden düzelir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Evet sıkıntı yapmayın ölümden öte köy yok.
Ağrıma olayları kişiden kişiye değişir ben 8.sınıfa gidiyorum okulda yaptılar bizim çopu kişi kolu çok acıyor ama benim hiç kolum acımıyor ama benim vücüdümda bir sürü şişlik oluştu kaşınıor bu kişiden kişiye değişir
İlk vuruşta hiç ağrıtmıyor ama 30 dk sonra yandınız demek 😀
kolumun kası 3 gündür ağrıyor.kasımı oynatırsam çok ağrıyor
ben aşıyı olalı 1 hafta oldu aşıyı yaparlarken hiç acımıyor hatta bana 2 kere yaptılar 1. damara denk getirmişler aşıyı olduktan 1 gün sonra az ağrıyor sonra ağrıda geçiyor kolum biraz şişti oda çok kolumuzu yorduğumuzdan oluyor dinlendirin şişersede ceviz gibi falan olursa korkmayın şişme görülürse 4 gün şişmeye devam edermiş sonra kendiliğinden inermiş benim 1 hafta oldu aşı olalı ama fazla şişmedi bağışıklık sistemiyle ilgili bişey fazla kolunuzu yormayın telaş etmeyin
Ayy bence abartmayin hic acimiy hatta oldugunu bile hissetmedimo ben de daha bugun oldum biraz basim agridi ama bisey yok hepinize gecmis olsun
beyler bayanlar ozur dilerim ama yaptıktan sonraki 1 haftanızda feci ağrır
Arkadaşlar ben 8.sınıfa godiyorum ve bugün tetenoz olduk ilk vurduklarinda acucuk acidi ama hemen gecti ama vurulduktan 1 saat sonra iki ayagimada kramlar girdi bir türlü gecmiyor doktora gitsemmi diye düşünüyorum
Tetanoz olalı 4 gün oldu şuan ateşler içindeyim başim agriyo vucudumda bir halsizlik anlatamam yani hap falan ictim inşallah gecer ve teoga cok az kaldı napicam bilmiyorum ???
8. sınıfa gidiyorum okulda tetonoz aşısı yaptılar hiç ağrımadı ilk çok rahattım 1 saat sonra fena halde ağrıdı 1 hafta sonra teog var inşallah geçer arkadaşlar 1 hafta 10 gün filan yazmış inşallah öyle değildir çok kötü ağrıyo keşke okula gitmeseydim bu ne yazılı olmasaydı gitmezdim