Taşikardi Tedavisi Nasıl Yapılır? Taşikardi Nedir? Kalbin atım sayısının 60’dan az olması bradikardi, 100’ün üzerinde atması ise taşikardi olarak adlandırılır. Kalp hızını değiştiren, azaltan ya da çoğaltan birçok faktör vardır. Kalp hızının yavaşlamasına daha az rastlanır. Taşikardi yani kalbin hızlanması durumu daha çok görülmektedir.
Kalbin içinde uyarı üreten sinüs düğümü adı verilen bir merkez vardır. Kalp normal olarak da atsa, bradikardik veya taşikardik de atsa ilk elektrik uyarısı bu noktadan çıkar. Bu noktadan uyarı çıkmayıp kalp içerisinde başka noktalardan elektrik uyarısı çıkması durumuna aritmi denir.
Taşikardi Nedenleri
• Taşikardi,herhangi bir rahatsızlık ya da nedene bağlı olarak görülebildiği gibi, doğrudan yalnızca kalple ilgili olarak da meydana gelebilir.
•Vücudun kan ve oksijen ihtiyacının çoğaldığı egzersiz durumunda kalp normal olarak hızlanır ve fizyolojik bir taşikardi oluşur.
• Vücudun, kan ve oksijen ihtiyacını arttıran korku, kansızlık, ateş troid bezinin fazla çalışması gibi sorunlar sebebiyle de fizyolojik taşikardi oluşabilir. Çünkü bu durumlarda kalple ilgili bir rahatsızlık bulunmamaktadır.
• Bunların dışında doğrudan kalple ilişkili olarak meydana gelen taşikardiler vardır ve bunlar kalple ilgili hastalıklardır.
• Taşikardi 30 saniyeden fazla sürerse, kendiliğinden düzelse bile sürekli taşikardi olarak adlandırılır. Bu süreden daha az sürüyorsa ve arada normale dönüyorsa süreksiz taşikardi sözkonusudur.
• Doğrudan kalple ilişkili olan taşikardiler arada bir nöbetler biçiminde meydana gelir. Birkaç saniye sürebileceği gibi, saatlerce ya da günlerce de sürebilirler. Bu taşikardilerin kalbin kulakçıklarından ya da karıncıklarından oluşmalarına bağlı olarak değişik tipleri vardır. En riskli olanı karıncıktan kaynaklanan bir tipi olan ventüküler taşikardidir ve hemen müdahale edilmezse hasta yaşamını yitirebilir.
Taşikardi Belirtileri
Aritminin belirtileri kişiden kişiye ve anormalliğin kaynaklandığı nedene göre değişebilir. Bazı insanlarda belirti görülmeyebilir. Hasta herhangi bir anormallik hissetmese de aritmi mevcuttur.
En çok görülen belirtiler; çarpıntı, yorgunluk, göz kararması, bayılma, göğüs ağrısı, nefes darlığı, yaşlılarda sebebi anlaşılamayan düşmeler ve bazı önemli durumlarda kalp durması ve ani ölüm meydana gelebilir.
Taşikardi Tedavisi
• Aritmi teşhisinin konulması önemlidir. Çünkü uzun zaman tanı konmamış aritmiler zaman içerisinde kalpte geri dönüşümsüz hasara neden olurlar. Bu yüzden çarpıntı hissedildiğinde vakit geçirilmeden bir kardiyoloğa gidilmelidir.
• Tedavi yöntemi aritminin cinsine ve öneminde göre belirlenir. Kalp dışı nedenlerden kaynaklanan taşikardiler, altta yatan sebebin tedavisiyle düzelir. Örneğin kansızlık sebebiyle oluşan taşikardi kansızlığın tedavisiyle düzelir.
• Bir çok süreksiz aritmi kahve, sigara, alkolu bırakmak, grip ilaçları gibi bazı ilaçlaları kullanmamak, stresi kontrol etme tekniklerini uygulamak ve belirli ilaçları (Betabloker, kalsiyum kanal blokerleri, digoksin) kullanmak gibi önlemlerle düzelebilir.
• Önemli durumlarda antiaritmik ilaçlar kullanılabilir. (Ancak bu ilaçların önemli yan etkileri olduğu için çok dikkatli kullanılması gerekir)
• Aritmiler çoğunlukla kalbin çalışma düzenini bozduğundan dolayı kalp durması ya da kalp yetersizliğine yol açarak ciddi risk oluştururlar.
• Atriyal fibrilasyon gibi aritmilerde kalbin içinde pıhtı meydana gelip daha sonra buradan kopan pıhtıların beyin ve kalp damarlarını tıkama olasılığı bulunmaktadır. Böyle bir riski olan hastalar devamlı kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorundadırlar.
• Ventriküler taşikardi gibi kalbin karıncıklarından ileri gelen aritmilerde tedavi hastaneye yatırılarak yapılmalıdır.
• Kalbin kulakçık veya karıncık kısmından kaynaklanan taşikardi eğer tansiyonun düşmesine sebep olmuşsa ya da göğüs ağrısı, nefes darlığı ve bayılma gibi belirtilere yol açıyorsa zaman geçirilmeden elektroşokla düzeltilmesi gerekir.
• Kalp hızı iyice yavaşlarsa derinin altına yerleştirilen kalıcı kalp pilleri ihtiyaç halinde kalbe elektrik uyarıları verirler. Kalp hızı fazlalaşmışsa, hızını düzelten otomatik elektroşok cihazları hastanın göğsüne ameliyat yoluyla yerleştirilir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
benim kalp ritmim bazen 100 bazen 98 di acaba bu da mı taşikardi ?
bende 14 yaşındayım ve kalbim de ritim bozukluğu war
15 yasındayım rıtım bozuklugu var ve 9 aydır ılac kullnıyorum merk ettıgım su taşikardi miyim dktora dnsmam grekıyor mudur ?
@ Salih cinar
Merhaba!
Bitkilerin kullanma seklini bilmeden, tüketmeyin ve önermeyin. Mesela ökse otun yalniz 10-12 soguk suda demlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde sicak suyla zehirli bir bitkiye dönüsüyor ve yarar yerine zarar verebilir…Kedi otu bitkiye karsi duyarli insanlarda agresiflik meydana getirebilir ve nabizla tansiyon daha yükseklere cikabilir…
Ilginize arz ederim…
slm arkadaslar arkadasımızın biri kalp hızını kesen bitki soruyormuş. evet süyliyorum. alıç yapragı ve meyvesi.. ve. kedi otu kökü. ve aslan kuyrugu. otu. ve ökse otu. bunları karıstırıp üzerine kaynar su düktükten sonra 20 daka beklenir sonra karıştırıp içilir. geçmiş olsun ben salih çinar mersin erdemli ilçesinde . aramak istiyen araya bilir 0533 4269065
Kalple ilgili yaşadığımız her sorun her zaman kalbimiz de bir sorun olduğu analamına gelmez. Kardiyojiden sonra bir de pskiyatriste gidin bence panik atakta aynı belirtileri verir çünkü.
evet ben geçen hafta çok büyük bir çarpıntı geçirdim…kalp atışım 300 e yakındı çok şiddetli idi.acile gittim EKG çekildi tansiyonum çok düşüktü…4 saat sürdü çarpıntım…öncedende oluyordu ama 5 dk sürüp geçiyordu bu en şiddetlisiydi…gözüm karardı bayılacak gibi oldum…acilde bir kardiyoloğun görmesi gerektiğini söyledi.ertesi gün kardiyoloğa gittim ultrason ve EKG çekildim..çarpıntının o anki EKG si çok önemliymiş Allahtan o an çekilmiş EKG vardı ..dr kalp ritimlerine bakarak iyi huylu ritim bozukluğu var dedi..bende panikatakta var…perhiz verdi sigara çay kahve yasak özellikle bunlar arka arkaya kullanılmayacak dedi.stresten ve uykusuzluktan kaçınmamı söyledi..ve bir ilaç yazdı bunu kullan eğersonuç alınmazsa ameliyat dedi..anjiyo gibi oluyormuş ameliyatı ..ameliyat olmak istemiyorum..:((((((((yokmu bunun başka çözümü…Allahım herkese yardım etsin içindede bana inşallah
bende o hastalık var kalbim 215 attı
merhaba arkadaşlar ve bu yorumu okuyacak olan doktor bey veya hanımm ben 16 yaşında erkek bir hastayım bugün sağlık ocağına gittim sağlık raporu almak için doktor steteskop ile kalbimi dinledi ve kalbimin çok hızlı ve sert attığını söyledi elini kalbime koydu ve elinin kalktığını hissettiğini söyledi bunun ihmal edilmemesi gerektiğini ve hemen bir kardiyologa görünmem gerektiğini söyledi internetten bu hastalığı araştırdım ve bu hastalığa taşikardi deniyormuş bir kalp bir dakikada 100 den fazla atıyorsa taşikardi oluyormuş ama ben saydım 93 tane attı acaba ban taşikardimiyim yoksa baridikardimiyim lütfen bana yardım edin !!!!!
yazı kısıtlaması vardiye oldu bitti şekilde yazdım kusura bakmayın adresimi vermeyi fesatca düşünenler hariç tüm arkadaşlar ekleyebilir ben dertleşecek kimse bulamadığım için ben oldum.kimse benim gibi olmasın kendinize iyi bakın.disguiseboy @ gmail. com <——– facebook
ARKADAŞLARRR yazıyı dikkatli okuyun .ben beynimin kimyasını bozacak kadar her gün alkol kullandım 3 ayda saçları dökecek şekilde stres yaşadım.sonunda dengemi bozdum panik atak oldum. bu hastalığı yenmem gerekti çünkü çok acı veriyordu. sonra bu hastalı yenmek için taktik geliştirirken bu hastalığa sebeb olan şeyin alkol+stres olduğunu anladım.çünkü alkol almadığım zamanlar panik nöbetleri yaşıyordum.ve asitli içtiğim içkiler kalbin düzeninide bozmuş acemi davulcu gibi dum tıs dum tus gibi atıyordu.anlıcanız horkullandığım bu vicudun bana intikam alırcasına acı çektirme gibi bir durum söz konusuydu.bir birayı yere dökün gördüğünüz görüntüyü vicudunuzda olduğunu bilin . buna ne kalp dayanır ne beyin. stres de aynı ölçüde bir durum. sonuç olarak ,düşünmeye,yürümeye,yemeye ,içmeye vs. gibi şeyleri yapmamızı sağlayan iç içe olduğumuz bu bedeni hor kullanırsanız. kızgın bir at gibi sizi üzerinden atar.iyi kullanırsanız sizi nazikce indirir.
alkol tüm kötülüklerin anası.
gerçekten !!
arkadaslar ben geçenlerde kalp çarpıntısı şikayetiylen doktora gittim bütün incelemelerin ardından kalbimde bir sorun cıkmadı ve kalbim 120 130 dan asağı inmiyordu genellikle stres ve uyarıcı içecekler alındıgından(kola,kahve vb..) kalbin hızı cok fazla artıyor kalbinizden şikayetiniz varsa illaki bir kardiyoloğa görünmeniz gerekmektedir.
selam ben 23 yaşındayım ve skleroderma hastasıyım benim kalp atışım dakikada 120 atıyo ve beni çok rahatsız ediyo ne yapmam lazım ve bu taşikardi hastaları ne yemeli ve ne yememeli şimdiden tşkler
ben 30 yaşındayım.haftada bir yada iki kez alkol alıyorum.alkol aldıktan belirli bir müddet sonra kalbimin çok hızlı attığını hissediyorum. bu 1 veya 2 dakika sürüyor ancak bu süre zarfında elim ayağımda derman kalmıyor ve gözümün önü kararıyor.
bu durumdan ben çok korkuyorum.
merhabalar ben ismail 38 yaşındayım yaklaşık 2 yıldır sol boşluğumdan sıtıma ve kasıgıma üç nokta arasında agrı çekiyorum tüm batın usg yaptırdım zaman zaman 3. 5 milim civarında taşlar düşürdüm bu taşlar düşme zamanı çok rahatsız oluyorum düştükten sonra 20 30 gün rahat ediyorum ama ağrılar tekrar başlıyor çok su tüketiyorum uzun süreli agrılar beni rahatsız ediyor bilgiledirirsenin çok sevinirim saygılarımla
Aynı problem bendede var.Normalde 80-90ken nabızım gün içersinde bir anda 100 ü geçiyo birkaç dakikada tekrar normele dönüyor.Ama sık sık yasıyoum bunu.Hamileyken 206 ölçülmüstü.yasam kalitemietkiliyo ve bebeğim olduuiçinde dahada çok etkiliyo.Kesin tedavvisi nedir bilgi vverirseniz sevinirim
merhaba iyi günler ..
ben 25 yasındayım turizm de calısıyorum, yogun ve stresslı bır iş hayatım var, akabinde uykusuzluk da tabi..
geçen aylarda bir ahatsızlık hıssettım kalbım normalden daha hızlı atıyordu bunu kulaklarımla duyabılıyordum ama bunu pek önemsemedim gecer dedım cunku alkol, sigara yada kahveden dir dedım ,çunku boyle bır sey yasamadım daha once ve bu ara ara 10 yada 15 sn surecek kadar dewam etmeye baslşadı gun ıcerısınde 10 defa oluyor..
bu durumdan cekındıgım ıcın check-up a gırdım orda da herhangı bır sey yok gayet saglıklısınız dedıler ..
ve suanda da bazen oluyor 5 sn de gecıyor
sızce; bu benım kendı kuruntum mu?
** yoksa stress ve kullandıgım alkol, sıgara yada kahve ile alakalı mı
yardımcı olursanız sewınırım sımdıden tesekkurler
taşikardi nedir* tanasiyon yükseldiğinde büyük tansiyon 15’e çıktığında nabız atışlarıdüzensiz hale geliyor.Kardiyolog herhangi bir teşhis koymadı bu durum beni kaygılandırıyor.Şimdiden teşekkürler.
ya aritmiyle taşikardi iç içe girmiş yazıda.taşikardi için yokmubilinen bi bitkisel yontem.dogal yoldan nabız nasıl düşer bilgisi olan paylaşırsa sevinirim
merhabalar. ben bilgisayar mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. şu ana kadar kalbimle ilgili hiçbir problem hissetmedim ve yaşamadım. geçenlerde arkadaşımın evinde bir tansiyon aleti ile tansiyonumu ölçtüm. tansiyon değerlerim normal çıktı fakat nabız sayım 100 ün üzerindeydi. yemekten sonra ölçtüğüm için böyle çıktığını düşündüm fakat daha sonra sürekli ölçmeye başladım ve nabız sayımın sıklıkla 100 ün üzerinde olduğunu farkettim. normalde de 85-90 arasında değişen nabzım bazen 115 lere kadar çıktı. Bölümümden dolayı uyku düzenim biraz bozuk ve bazen stresli durumlarla karşılaşıyorum. Bunların etkisi var mıdır? ve ileride bir tehlike oluşturabilir mi? Tavsiyeleriniz nelerdir?