Sistit Bitkisel Tedavi

İdrar Yolu Enfeksiyonuna İyi Gelen Bitkiler. Sistit Bitkisel Tedavi. İdrar kesesinin iltihaplanması olan sistit tedavi edilmediğinde  mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlara neden olabilen bir hastalıktır.

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Bitkisel tedavi kısa süreli sistit, balayı sistiti, antibiyotik ilaçların bırakılmasından sonra oluşabilecek nükslerden korunmada  etkili olur.

Kranberi (Vaccinium macrocarpon) :  İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde ve önlenmesinde Avrupa ve Amerika’da kullanılmaktadır. Deneysel ve klinik çalışmalarda meyveye kırmızı rengini veren proantosiyanidinlerin, koli basilinin idrar kesesi çeperine yerleşmesini önlediği ve diğer bileşeni olan fruktoz ile birlikte bakterileri öldürdüğü saptanmıştır.

Cranberry idrardaki hippurik asit üretimini artırır (asidik idrarda bakteriler ölür), idrar yolları üzerinde güçlü bir antibiyotik etki göstererek, idrar yolu enfeksiyonlarının süresini, ağrı, yanma ve kaşıntı gibi belirtilerini azaltır. Ayrıca en sık görülen idrar yolu enfeksiyonu sebebi olan E.Coli adlı mikroorganizmanın idrar yolları duvarına tutunmasını engeller.

İngiltere’de yapılan bir çalışmada 45 yaş üzerinde 137  kadın iki gruba ayrılarak, altı ay boyunca bir gruba günde 500 mg kranberi özütü içeren kapsül, diğer gruba ise  güçlü  bir antimikrobiyel ilaç olan trimetoprim (100 mg) verilmiş ve süre sonunda kranberi özütünün trimetoprim kadar etkili olduğu ve aynı zamanda yan etkisinin olmadığı görülmüştür.

153 kadın üzerinde yapılan ve sonuçları Journal of the American Medical Association adlı dergide yayınlanan çalışmaya göre, günde 300 ml cranberry suyu idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde etkili olmuştur.

2 bardak kızılcık suyu veya 500 mg tabletlerden günde 1-3 kez alınır.

Yaban Mersini (Vaccinium macrocarpon) : Yaban mersinindeki proantosiyadinler üriner sistem duvarına bakterilerin tutunmasını ve çoğalmasını engeller. İdrar sırasındaki acı ve yangıyı azaltır.

Bromelain: Ananasta bulunan bir enzim olan bromelain anti-inflamatuar özellikleriyle bilinir ve sistit dahil idrar yolu enfeksiyonları üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

C vitamini: Yüksek doz C vitamini alımı idrar yolları enfeksiyonlarında sıkça karşılaşılan patojenlere karşı etkili olabilir. C vitamini idrar yollarını asit hale getirerek sadece faydalı mikropların yerleşmesine uygun bir ortam sağlarlar. 3 ila 6 ay boyunca günde 1000 mg C vitamini alımı idrar kesesinde bakterilerin yerleşmesini ve üremelerini engelleyici etki gösterir.

Uvae Ursi (Ayıüzümü yaprağı): Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu, ayıüzümü yaprağının idrar yolları enfeksiyonlarında kullanımına onay vermiştir. Standardize preparatlarda günlük arbutin dozu 400-800 mg’dır. Uvae ursi alkali ortamda bakteriyostatik etki gösterdiği için, idrarı asitleştiren maddelerle beraber alınmamalıdır. Tedavi sırasında bol su içilmelidir. (Arbutin içeren ürünler bir haftadan fazla kullanılmamalıdır. Böbrek rahatsızlığı olan kişiler kullanmamalıdır)

Probiyotikler: Çalışmalar probiyotiklerin idrar yolu enfeksiyonlarını önlemede etkili olduğunu göstermektedir. Probiyotikler bakterilerin mukozaya yapışmasını engeller ve salgıladıkları maddeler bakterileri etkisizleştirir. Probiyotiklerin fermantasyonu sonucu ortamın pH’nın asidik olması mikroorganizmaların üremesini önleyici etki gösterir.

Sık sık tekrar eden sistit enfeksiyonu varsa öncelikli olarak vajinal bölgeye faydalı bakterilerin tutunmasını sağlamak gerekir. Bunun için Lactobacillus acidophilus içeren takviyeler kullanılabilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php