Sinüzit Belirtileri

Sinüzit Belirtileri Nelerdir ve Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır? Sinüzit burun ve göz çevresindeki kemiklerin içinde bulunan boşlukların içini döşeyen mukozanın iltihaplanmasıdır.

Sinüsleri temizleyen ince kanallar tıkanırsa sinüzit başlar. Bu tıkanıklık tedaviyle veya  kendiliğinden açılırsa sinüzit iyileşir ama eğer açılamazsa hastalık kronikleşir.

Sinüzit Nasıl Oluşur?

Sinüslerin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için  sinüs salgıları normal olmalı, sinüslerin burna açılan yolları tıkalı olmamalı ve sinüslerde temizleme görevi yapan tüysü hücrelerin sağlıklı olması gerekir. Bunlardan biri etkilenmişse kişi sinüzite yatkın hale gelir.

Sinüslerin burna açılan ağızları tıkandığında mukus sinüs içinde kalır ve koyulaşır. Bu şekilde bakterilerin yerleşmesine uygun bir ortam meydana gelir. Sinüs içinde oksijen azalır ve havasız ortamda üreyen bakteriler artmaya başlar.

Sinüzit Neden Olur?

Bazen tek, bazen de birçok sebep bir araya gelerek sinüzite yol açabilir.

•Burun ve sinüsler, bakteri ve virüslerin sık sık yerleşip iltihap oluşturduğu bölgelerdir. Bu bölgelerde her zaman iltihaba sebep olacak bakteri ve virüs bulunur fakat normal çalışan bir sinüste iltihapa her zaman rastlanmaz. Eğer sinüsün normal çalışmasına önleyecek bir etken varsa kolayca sinüs iltihabı meydana gelir. Sinüzit en çok nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında gelişir.

•Bu tür enfeksiyonların varlığında sinüslerin burun içine açılan delikleri ödem sebebiyle kapanır ve sinüs salgıları burun içine boşalamaz. Bu durumda sinüslerin havalanması da bozulur ve sinüs içerisinde kolayca iltihap oluşumu meydana gelir.

•Astım ve bronşit gibi sorunlar, üst solunum yollarındaki sinüzitle karşılıklı etkileşime yol açabilir.

•Soğuk ve kuru hava, mukus akışını bozarak sinüzite neden olabilir.

•Bağışıklık sisteminin güçlü olmaması durumunda soğuk algınlığı nezleye, sinüzite ve bronşite dönüşebilir.

•Bunun dışında büyük geniz etleri, burun polipleri, burun anatomik bozuklukları, alerji ve bazı kalıtsal mukoza hastalıkları da mekanik ve fonksiyonel drenaj bozukluğu yaparak sinüzite neden olabilirler.

•Diş ameliyatları ve çekimi sinüzite yol açabilir. Üst çeneye  tekniğine uygun yapılmayan implantlar sinüzite neden olabilir.

•Kistik fibröz ve tiroid hormonlarının yetersiz çalışmasıyla meydana gelen hipotiroidi gibi hastalıklar da sinüzite sebebiyet verebilir.

•İliadin ve Otrivine gibi burun damlalarının uzun süreli kullanımı,hipertansiyon ve doğum kontrol ilaçları da sinüzite neden olabilir.

Sinüzit Çeşitleri

Sinüzit, akut ve kronik sinüzit olmak üzere iki şekilde görülür.  Akut sinüzit kışın mevsim değişikliği, alerjik reaksiyonlar, vücut direncinin azalması, banyo yaptıktan sonra hemen sokağa çıkma gibi durumlarda ortaya çıkar.

Kronik sinüzitte, sinüslerin normal çalışmasını gerçekleştiren sinüs çıkış kanallarının yanında hücrelerde tıkanır. Hasta kişilerde görülen en önemli bulgu, geceleri şiddeti artan burun tıkanıklığıdır. Kronik sinüzit tedavi edilmezse  görme bozukluğuna da neden olabilir. Gözlerin şişmesi, tamamen kapanması ve görme bozuklukları oluşabilir. Sinüslerin beyne yakın  olması sebebiyle  beyin iltihaplarına dek varabilecek  riskleri bulunur.

Akut sinüzit yeni oluşan sinüzit, kronik sinüzit ise sinüslerde sürekli bir iltihap olması anlamına gelir. Akut sinüzit, viral üst solunum yolları enfeksiyonunu  takiben ortaya çıkar.

Sinüzit Belirtileri

Akut sinüzit daha şiddetli şikayetlerle kendini gösterir. Ağrı, en çok görülen şikayettir. Baş ağrısı, yüz ağrısı, göz çevresinde ağrı şeklinde görülebilir.

Bunun dışında burun tıkanıklığı, koyu kıvamlı ve sarı-yeşil renkli burun akıntısı, geniz akıntısı, koku duyusunda azalma, çene ve dişlerde ağrı, ateş, ağız kokusu, burun kanaması, göz kapakları ve yüzde şişme gibi belirtiler görülür. Öksürük hem akut hem de kronik sinüzitte görülen belirtidir.

Kronik sinüzitte şikayetler daha az şiddetlidir fakat süre olarak 3 aydan uzun sürer.  Ağrı daha az hatta bazen belli belirsizdir. Kişide daha çok burun tıkanıklığı, öksürük, geniz akıntısı, koku almada azalma görülür,

Sinüzit İlaçları – Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedaviye yönelik akut sinüzitte güçlü antibiyotikler, burun damlaları, antihistaminikler, analjezikler ve dekonjestanlar kullanılır.  İlaç tedavisinin uygulanmasına karşın düzelmeyen ve sinüzitin kronikleştiği kişilerde sinüs drenajının sağlanması maksatıyla cerrahi müdaheleler yapılabilir.

Ponksiyon İşlemi: Antibiyotiğe yanıt vermeyen çok ağrılı bloke olmuş sinüzitlerde sinüs boşaltma işlemi uygulanabilir. Yüz ve alın sinüslerinde bu işleme başvurulabilir. Bu yöntemle sinüs boşaltılarak apseleşmenin önüne geçilir. Sinüsün boşaltıldığı deliğe 6 gün boyunca ince lastik bir tüp yerleştirilir. Bu durum, içeride yeniden bir birikim olmasını önler.

12 haftadan daha uzun süren sinüzitlerde, burunda kemik eğriliği ya da et gibi anatomik sorunların varlığında cerrahi uygulama gerekir. Sinüs ağızlarındaki anatomik tıkanıklığık için de ameliyat gerekebilir.

Sinüzit Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Sinüzitin tedavisinde iltihapla mücadele etmek, ağrıyı gidermek ve hastalığın kronikleşmesini önlemek hedeflenir. Sinüzitin tedavisinde antibiyotik ilaçlar, ağrı kesiciler ve ödem çözücü ilaçlardan faydalanılır. Antibiyotik tedavisi 10 gün sürer. (güçlendirilmiş penisilin ve sefolasporin grubu antibiyotikler)

Ağrı kesici ve ödem çözücü ilaçlar 4 ila 6 gün kullanılır. Burun damlaları ise en fazla 5 gün kullanılır.

Sinüzit Tedavi Edilmezse Ne Olur?

•Sinüzit tedavi edilmediğinde aşırı koyu sarı yeşil renkte akıntı sinüs bölgesinde ağrıya yol açabilir. Daha önemli riskler de oluşabilir.

•Sinüzit göz ve çevresinde iltihapa yol açabilir. Böyle bir durumda göz kapağı şişebilir, göz etrafında apse meydana gelebilir ve gözün toplar damarı tıkanabilir.

•Mukopiyosel adı verilen rahatsızlık en çok alın sinüzitinde görülür ve kemik erimesine sebep olabilir. Kemik iltihabı oluşumu da bir başka risktir.

•Sinüzit kronik yorgunluğa neden olabilir. Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezince yapılan ve Archives of Internal Medicine’ adlı dergide yayınlanan araştırma sonucuna göre kronik yorgunluktan şikayet eden kişilerde diğer kişilere nazaran 6 ila 9 kat daha fazla sinüzite rastlanmıştır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Sinüzit Belirtileri” üzerine 5 yorum

  1. Sinüzit ağrıları için baş arkasından hacamat yaptırın faydası kesin olur ben faydalandım

  2. bu hastalıktan çok çektim ne yaptıysak sonuç alamadık anck bu kitabı aldım ve düzeldim çok şükr…

  3. sinüzit damlası işe yarıyor.ben 5 yıldır sinüzit’im.
    ve damla gerçekten işe yarıyor.artık rahat rahat yatıyorum.

  4. sinüzit ameliyatı oldum ama şikayetlerim devam ediyor. başımdan çıtırtılar geliyor. şapka giymekten bıktım.

  5. bas agrısı ve bas donmesıyle ılgılı sıkayetlerle doktra gıttım ve tomografı cektırdım.tomografıde sınüsün beyine yakın oldıgı söylendı ne gıbı riski ve bu risk karsısında ne gıbı tedavi ve önlemler alınması gereklı.

Yorum yapın

css.php