Sarkoidoz Nedir ve Neden Oluşur?

Sarkoidoz hastalığı genellikle 20-40 yaş arasında ve daha çok kadınlarda görülür. Hastalık, bazı insanlarda kendiliğinden gerilerken, bazılarında ise ilerleyerek solunum yetersizliği ve ölümlere yol açabilmektedir.

Sarkoidoz Nedir?

Tüm doku ve organları tutabilen ve sebebi tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Uzun süreli ve düşük yoğunluktaki antijenik bir uyarının bağışıklık sistemini harekete geçirmesiyle oluşmakta fakat buna neyin yol açtığı tam olarak bilinmemektedir. Hastalığın, kalıtsal yatkınlığı olan insanlarda çevresel faktörlerin de etkisiyle oluştuğu sanılıyor. Tüberküloz mikrobu gibi bazı enfeksiyon etkenleri, killi toprak, çam ağacı polenleri, oksalat, berilyum, alüminyum ve zirkonyum gibi dış etkenlerin sorumlu olabileceği düşünülüyor. Sarkoidoz hastalığı tüm doku ve organlarda oluşabilmekle birlikte en çok akciğerler ve lenfatik sistemi etkiler ve aynı anda birçok organda birden görülebilir.

Sarkoidoz Belirtileri Nelerdir?

Sarkoidoz hiç belirti vermeyebilir. Herhangi bir yakınması olmayan kişilerde genellikle başka bir nedenle akciğer filmi çekildiğinde tesadüfen tanı konulur. Vücutta her organ tutulabilse de en fazla etkilenen organlar akciğerlerdir. Hastaların %90’ında akciğer tutulumu vardır. Belirtiler tutulan organa göre  değişir. Özellikle eforla gelen nefes darlığı, kuru öksürük, balgam, kan tükürme, göğüs ağrısı, halsizlik, ateş, iştah ve kilo kaybı gibi belirtiler görülebilir. Deri tutulumu olan hastalarda bacakların ön yüzlerinde ağrılı, kırmızı şişlikler ve yüzde morumsu lekeler olabilir. Görme bulanıklığı, gözlerde yaşarma veya kuruma, batma hissi ve kızarıklık meydana gelebilir. Ayrıca karaciğer, dalak ve lenf bezi büyümesi, kalp tutulumuna bağlı ritm bozuklukları, böbrek taşı, böbrek yetersizliği, beyin tutulumu ve yüz sinirlerinde felçler, baş dönmesi, duyma kaybı, burun akıntısı, burun kanaması, koku alamama, eklem ağrıları, el ve ayaklarda ağrılı kistler de oluşabilir.

Nasıl Teşhis Edilir?

Tam kan sayımı, akciğer filmi, lenf nodu biyopsisi, deri lezyonları biyopsisi, bronkoskopi ve açık akciğer biyopsisi gibi tetkikler yapılır. Kanda kalsiyum ve ACE enzimi yüksekliği veya idrarla atılan kalsiyumun çok artmış olması da sarkoidoz hastalığında görülen bulgulardır.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalık genellikle tedavi gerektirmeden kendiliğinden kaybolur. Hasta genelde 12 ay boyunca izlemeye alınır ve bu dönem içerisinde hastalıkta herhangi bir ilerleme saptanmazsa tedavi uygulanmaz. Hastaların % 10-15inde ise hastalık kronikleşir ve senelerce aktif olarak kalır veya ara sıra hastalık nöbetleri kendini gösterir. Sarkoidozda ölüm oranı %1-5 arasında olup ölüm sebebi genellikle solunum yetmezliği, sinir sistemi tutlumu ve kalp tutulumudur.

Akciğer grafisine göre, evre 0 ve evre I hastalarda eğer diğer organlarda tutulum mevcut değilse tedaviye gerek duyulmaz ve bu hastalar izlemeye alınır. Yakınmalara neden olan, ilerleyici evre 2 ve 3 akciğer sarkoidozu, beyin ve göz tutulumu olguları gibi durumlar tedavi gerektirir. Sarkoidozun tedavisinde kullanılan en etkili ilaç kortizondur. Ancak önemli yan etkileri de olduğu için mutlaka doktor önerisi ve kontrolünde kullanılması gerekir. Kortizon tedavisinin sonuç vermediği hastalarda bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar verilebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Sarkoidoz Nedir ve Neden Oluşur?” üzerine 9 yorum

  1. Banada sarkodioz tanıdı kondu.daha yeniyim.ama başka doktorlardan da görüş almak iletişimde olmak isterim.0532 6745706 numaram herkese geçmiş olsun.en önemliside işyerimde sıkıntılar bas göstermektedir.bu konularda da bilgi alor verişinde bulunmak isterim.

  2. Bana da sarkoidoz teshisi kondu. Bronkoskopi sonucunda. Ne yapacağımı bilmiyorum ki. 3 ay sonra gel dedi dr. 3 ay sonra ya geç kalırsam. Büyüyor çünkü. 6ile8mm boyutunda. Akıla ihtiyaçım var.

  3. annem 5 yıldır sarkoidoz hastası kademeli olarak hastalığı ilerledi ve şu an yatalak doktor bu kadar diyor kortizon da kullan diarada bir hastaneye kaldırıyoruz kal beden baskı yapmaya başladı yorum yazan arkadaş kanser ilacı iyileştirdi bu tedavi nerdeyse nasıl yapılıyor biraz açarsanız yukarda yazdığım gibi çaresiz

  4. Hasret hanim hangi ilde ve hastanede tedavi gordugunuzu ogrenebilirmiyim annemde sarkoidoz hastasi yardimci olusaniz gercekten cok seviniriz.

  5. Ben menenjit nobetiyle bi devlet hastanesinde 4 ay tedavi gordum ALLAH a sukur menenjitten ne bi hasar nede hucre kaldi bu sure zarfinda gozde uveit tespit edildi lenf buyumesi gozuktu sol koltuk altindan ameliyat edilip patolijiye gonderildi ama temiz cikti ben ordan tedavi retle iuctf yatis yaptim orda kandaki ace 104.7 cikti yuksek ama israr kalsiyumu normal geldi sarkoidoz tani netlesmedi taburcu oldum dahiliyeye yonlendirildim orasida yatis verdi ama ben ne yatis yaptim nede tekrar gittim acaba sarkoidoz olabilirmiyim

  6. Arkadaşlar merhaba ben 5yıldır sarkoidoz hastasıyım ve tedavi görmekteyim şimdi bana farklı bir tedavi uyguladı doktorum kanser ilacı 5 senede alamadığım sonucu üç ayda aldım akciğer filimler güzel çıkmaya başladı ama bişey söyliyeyim size bu tedaviyi yaparken Allerji testi yaptırmayı ihmal etmeyin birbirine bağlı allerjik durumunuz varsa bu hastalığı tetikliyor bence ben yaptırdım ve aşı tedavisi yaptı doktorum ve şu an iyiyim rahatladım Avuturalyadaki arkadaşım klima sağlam adamı bile hasta ediyor vebiz akciğer hastasıyız uzak durun klimadan herkese geçmiş olsun

  7. Merhabalar bana nisan2015 te sarkoidoz 2 teshisi kondu nisandan simdiye kadar kortizon tedavisi görüyorum..Baslangicta 40 mg ila basladim ama kademeli olarak doktor kontrol altinda 5 mg kadar düsürüldü.21 kasim hastane kontrolüne kadar 5 mg alacam..Bu hastaliktan dolayi isimden ciktim erken iyi olmak icin..calistigim yer soguk hava deposu(klimali) isime geri dönmek istiyorum acaba bir sakincasi olurmu soguk hava klima sarkoidozuyu tediklermi..Bu konuda her doktor farkli tavsiyler veriyor nedeni ise Sarkoidoz hastaligin neden kaynaklandigi bilinmedigi icin..Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim..(Bu arada Avusturya Viyanada yasiyorum)

  8. romatid atrid ve akciğer tutulumu olan hastamın bir üniversite hastanesinde sürekli gözetim altında. (1000’lik en90 ve 500’lük kortizon ayda 1 sefer ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılıyor. fakat doktorun cevabı olumsuz.)hasta bir türlü tedavi edilemiyor.hastalığın başkaca tedavi yöntemi varmıdır.konu hakkında ilgileneceğinizi düşünerek şimdiden teşekkür ederim.

Yorum yapın

css.php