Sara Hastalığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Sara Hastalığı Nedir? Sara hastalığı (epilepsi), beyin hücrelerinin farklı sebeplerle normal olmayan elektriksel boşalmasıyla ortaya çıkan tekrarlayıcı, beyine ait kontrol dışı hareket bozukluklarıdır.

Sara Hastalığı Nasıl Olur?

Nöbetler beyin hücrelerinde geçici ve anormal elektrik sinyali yayılması nedeniyle oluşur. Beyne ait gelişim bozuklukları, beyin kanaması, tümörler, beyinde hasara sebep olabilecek enfeksiyonlar ve çok sayıda etken epilepsinin meydana gelmesine yol açabilir.

Sara Hastalığı Bulaşıcımıdır?

Sara hastalığı hiçbir yolla bulaşmaz.

Sara Hastalığı Neden Olur?

Sara hastalığı genellikle doğum travmasına bağlı olarak doğumdan hemen sonra ya da çocukluk döneminde ortaya çıkar ve yakınmalar ergenlik döneminde azalır. Fakat daha önceden herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişiler de, geçirmiş oldukları trafik kazası, kurşun yaralanmaları, menenjit ya da beyin tümörleri gibi sebeplerle erişkin yaşta da epilepsiye yakalanabilir.

Araştırmalar, epilepsi ve şizofreni hastalıkları arasında çift yönlü ilişki olduğunu göstermektedir. Tayvan’da 16 bin şizofreni ve epilepsi hastası üzerinde yapılan ve sonuçları Epilepsia adlı dergide yayınlanan araştırma, şizofreni hastalarının epilepsiye yakalanma olasılığının normal insanlara göre 6 kat, epilepsi hastalarında şizofreni görülme olasılığının ise bu hastalığı taşımayanlara göre 8 kat daha fazla olduğunu göstermiştir.

İngiliz araştırmacıların Ulusal Bilim Akademisi Raporu’nda yer alan araştırma sonucuna göre, fareler üzerinde yapılan deneyde ATP1A3 genlerindeki değişimin epilepsiye neden olduğu saptanmıştır. Epilepsili hastalar heyecanlandıklarında beyindeki sinir hücreleri normal bir insanın beynine göre aşırı derecede hareketlenir. Sinirlerin bu şekilde harekete geçmesine yol açan faktörlerden biri de sodyum ve potasyumdur. Eğer beyinde fazladan sodyum varsa, sinirlerin işlevleri yükselir ve sık sık ani hareketlenmeler yaşanır. ATP1A3 adlı genin enzimler üreterek beyindeki soydum ve potasyumun seviyesini belirlediğini söyleyen araştırma görevlisi Steve Clapcote’e göre, ATP1A3 adlı genlerdeki bozukluk bu enzimlerin üretilmesini etkilemekte ve bu enzim sisteminin genlerdeki bozukluk sebebiyle pasif duruma geçmesi epilepsi hastalığına neden olmaktadır.

Sara Hastalığının Belirtileri

En çok bilinen epilepsi nöbeti kollarda, bacaklarda kasılma, arkasından gelen titreme, nefes darlığı, dili ısırma, bazen idrar kaçırma gibi belirtilerle kendini gösterir. Hafif nöbetler, bilinç açık şekilde de görülebilir. Ani korku, daha önce olmuş bir olayı olmamış gibi ya da olmamış bir olayı olmuş gibi hissetmek, hoş olmayan tatlar ve kokular duymak, mideden yukarı doğru yükselen tarifi zor, hoş olmayan bir his, uzuvlarda özellikle sabahları sıçrama şeklinde nöbetler yaşanır.

İlaçların düzenli kullanılmaması, stres, uykusuzluk, hormonal dengesizlikler ve aşırı ışık gibi uyaranlar nöbetleri tetikleyerek  tedavinin başarısızlığına yol açabilmektedir.

Bir nöbetin epilepsi nöbeti olup olmadığının belirlenmesinde ve epilepsi nöbetinin tiplerinin tespitinde, elektroensefalografi (EEG) denilen yöntemden yararlanılır. EEG beynin normal çalışması sırasında sinir hücrelerinin oluşturduğu düşük güçteki elektriksel değişikliklerin özel cihazlarla büyütülüp yazdırılması veya bilgisayar ekranında gösterilmesi esasına dayanır. Ayrıca, cerrahi müdaheleye karar verilen ilaca dirençli epilepsi hastalarında, epilepsiye neden olan sinir grubunu tespit etmek amacıyla beynin yüzeyine yada derinliğindeki yapılara özel alıcı elektrotlar yerleştirilerek EEG uygulamalarına da başvurulmaktadır.

Sara Hastalığı Tedavisi

İlaç tedavisiyle epilepsili hastaların %60’ında nöbetler tamamen durdurulabiliyor. Kullanılacak ilaç, nöbet tipi ve EEG bulgularına göre belirlenir. İlk verilen ilaçla nöbet kontrol altına alınamazsa ilacın değiştirilmesi veya yeni ilaç eklenmesi gerekebilir. İlaç tedavisi hastaların büyük bir kısmında ömür boyu sürer. Ancak çocukluk çağında başlayan bazı epilepsi nöbetlerinin ergenlik çağında kesilme olasılığı yüksektir.

Geriye kalan ve tedaviye dirençli epilepsi olarak adlandırılan hastalarda ise ilaç tedavisi etkili olmamaktadır. Bu grubun bir bölümünde cerrahi tedavi olanağı vardır. Özellikle ‘temporal lop’unda  anormalliği olan hastalar ameliyattan oldukça yarar görürler.

GATA’da uygulanan,beynin hasarlı bölümünün saptanarak çıkarılması yönteminin %90 oranında başarılı olduğu belirtiliyor. Bu yöntemde, ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalar gerekli tetkikler yapıldıktan sonra cerrahi müdahale için hazırlanır. Öncelikle beynin haritası çıkartılır. Daha sonra kafatası açılarak beyne 64 tane algılayıcı elektrot yerleştirilir ve kafatası kapatılır. Hasta, başındaki elektrotlarla birlikte bir süre hastanede kalır ve hastanın, sara nöbeti geçirmesi beklenir. Nöbet, bilgisayara bağlı olan algılayıcılar sayesinde beynin hangi bölgesinde sorun olduğunun tespit edilmesini sağlar. Daha sonra hasta ameliyata alınır. Sara nöbetine sebep olan bölüm eğer önemsiz işlevsel bölgedeyse sorun yaşanmadan bu bölüm çıkartılıp alınır ve hasta ömür boyu sorunsuz bir yaşam kalitesinde hayatını sürdürür. Eğer sorun hayati bölümdeyse bu durumda, sorunlu bölge yatay olarak kesilir ve nöbetin bölgesel kalması ile vücudun diğer bölgelerine yayılması önlenir veya pil takılarak beyne düzenli aralıklarla enerji verilerek nöbetlerin sıklığının azaltılması sağlanır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Sara Hastalığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?” üzerine 21 yorum

  1. Bu hadtalikti nasil kaiyb Etsy olur hec mi tedavisi yokmu?

  2. Bende yeni sara hastasi oldugumu ogrendim acaba hayati tehlikesi varmi

  3. cem says benim babamda epilepsi hastası bence çocuk getirmesi mümkün .

  4. Epilepsi ve sara hastası birinin çocuk getirmesi münkünmüdür acaba?

  5. 15 yıldır sarayım ölmezsiniz korkmayın fazla üzülmeyin uykusuz kalmayın sigara içmeyin düzenli beslenin o kadar düzenli ilaç kullanımı devam

  6. Benim oğlum 2 buçuk yaşında 1 altı ayında su çiçeğinin ateşine dayanamadı nöbet gecirdi2 de 1 buçuk yaşında adalarda yaz sıcağında geçirdi 3 de 2: buçuk yaşında evde uyuyken iç ateşten oldu hastaneye goturdum 5 ust işte saat başı oldu cerrah paşa ya goturdum yoğun bakımda kaldı ordan mitoloji de yattı ön
    gün herşeyi yapıldı herşey temiz çıktı çok şükür su an kepra kullanıyor iyi dediler ama hep yorgun niye acaba bilen yardımcısı olsun

  7. Arkadaşlar bende el ve kol kasılması olmuştu bu yüzden yürüme sıkıntıları oluştu ama 2 gün önce elim ve ayağım çok kötü titremeye başladı bayılıcak gibi oluyorum başım çok ağrıyor. Daha doktara gitmedim emin olmadanda gitmek istemiyorum bu sara belirtilerimi?

  8. Bizim orada serpil adında bir kadın bu hastlaık yüzünden öldü…? Annesi babası geldiğinde altına felan kacirmisti ve elinin içi felan mosmor olmuştu….??( bu hastalığa yakalanlara acil şifalar diliyorum)?

  9. benim cocukum eplepsi hastalixna yakalanmis 6 yasinda ne olacak acaba dusunuyorum olumcul olmadigni biliyorum ama yenede tetirginim

  10. Ben oldum hala var bende hastalik keppra kullanmayin bacaklarda ayaklarda kizamik oluyor

  11. ben de bugun sars hastası oldugumu ogrendım on altı yasındayım nolcak bna sımdı gecer mi bu daha bır kere bayıldım

  12. bizim sınıfta olmuştu gözümün önünde çok ağlamıştım hemde 2 kre oldu yanında oturuyodum doktor beni çaırdı saten derste ark başım arıyo dönüyo fln dedi bende hadi hocaya diyelim kalk dedim kalktı ve bayıldı doktor çaırdı ve dediki ölümcül dedi 5 kere geçirirse nöbet ölüyormuş.

  13. Ablam bir yıl önce beyin tümörü ameliyatı geçirdi patoloji sonucu iyi huylu timör teşisi konuldu üç defa nöbet geçirdi kepra adında bir ilaç kullanmakta ve güç kaybı var asıl korktuğumuz hayatti risk varmı teşekkür

  14. İlk defa duydum ölümcül olduğunu nerden çıkarsınız allah aşkına

  15. bnm annem şimdi geçirdi önceden bekar ken olmuş snra ablamda hamileyken 1 kere olmuş bide şimdi oldu bnm asıl merak ettiğim şu bu sara hastalığının ölümcül bi yanı vrmı lutfen bilgilendirin

  16. Bende bu gün hasta ziyaretine gittigim sırada tansiyon düşmesiyle birlikte bayıldıktan sonra altıma kaçırdıgımı farkettim serum takıldı şimdi eve geldim doktor sara hastası olabilir dedi çok korkuyorum acaba sara hastasımıyım

  17. benim arkadaşım ergenlik çağında bu hastalığa yakalandı ilaç kullanıyor geçermi 🙁 :'( 🙁

  18. Benim kardesimde de yeni teshis konuldu ve baslangici oldugu soylendi ilac tedaavisine baslandi sonuc nasil olur acaba ? :/

Yorum yapın

css.php