Reflü Belirtileri Nelerdir?

Reflü Hastalığı Nedir ve Reflü Belirtileri Nelerdir? En sık görülen sindirim sistemi rahatsızlığı olan reflü kendini, tekrarlayan ses kısıklıkları, ses yorgunluğu ve boğaz proplemleriyle belli eder. Reflüye bağlı olarak görülen geniz-boğaz yakınmaları en çok sabah saatlerinde meydana gelir.

Yiyecekler ağızda çiğnenip tükürükle yumuşatıldıktan sonra yemek borusunun aracılığıyla mideye ulaşır. Mideye gelen yiyecekler mide özsuyu ve güçlü bir asit ile karışarak boza kıvamına gelir. Reflü bu içeriğin yemek borusuna geri kaçışı sonucu oluşur.

Reflünün günlük toplam süresi 24 saatin %4’lük bölümünü aşmıyorsa, bu durum fizyolojik olarak kabul edilir. Fakat  mide içeriğinin bu süreden daha uzun zaman yemek borusunda kalması durumu fizyolojik reflüden çıkar ve hastalık haline dönüşmüş kabul edilir.

Reflü Nedenleri – Reflü Neden Olur?

Yemek borusunun alt ucundaki sifinkter adı verilen halka biçimindeki kasların kasılması sayesinde midedeki sıvı ve yiyeceklerin yemek borusuna geçmesi önlenir. Reflü normal kişilerde de kısa süreli olarak meydana gelir. Midefıtığı, şişmanlık, gebelik, sık kusmalar gibi nedenler bu sifinkterin gevşemesini, mide asidi ve yiyeceklerin yemek borusuna kaçmasını kolaylaştırır. Mide asidik içeriğinin yemek borusuyla uzun süreli temas etmesi burada hasara neden olur ve yanma hissi oluşur.

Reflü, mide içeriğinin istem dışı yutma borusunun içine doğru, bazen de gırtlağa kaçması durumudur. Nadirende olsa mide içeriği akciğere de kaçabilir. Ağıza acı su gelmesi ve göğüs arkasında yanma olması en çok görülen yakınmalardır.

Reflü hastalarının yarısında endoskopi normal çıkar. Sorun olmasına rağmen hastalık gizlenir. Bu tip vakaların teşhisi ve tedavisi zordur. Endoskopisinde hasar görünen hastalar verilen ilaçlardan faydalanırken endoskopisi normal olan reflü hastalarında ise tedavi bazen yanıtsız kalır.

Bazı reflü hastalarında kanser öncesi işaret olan, displazi gelişirse ve bu yüksek dereceli ise ameliyat gündeme gelir.

Reflünün Belirtileri

Reflünün en çok görülen belirtisi mide içeriğinin ya da yenilenlerin istem dışı olarak ağıza doğru geri gelmesi ve buna bağlı olarak göğüs kemiğinin arkasında yanma hissedilmesidir. Bu durum bazen yanma biçiminde olmayıp ağrı olarak da hissedilebilir. Bu ağrı zaman zaman kalp kriziyle de karıştırılabiliyor.

Reflü rahatsızlığı birçok insanda sık tekrarlayan ses kısıklıkları, seste çatallanma, ses yorgunluğu ve boğaz sorunları biçiminde kendini belli eder. Bunun sebebi ileri derecede asit özellikte olan mide içeriğinin ses tellerinde ve etrafındaki dokularda tahribat meydana getirmesidir.

Reflü hastalarında yaygın olarak görülen göğüs ağrısı bazen o kadar şiddetlidir ki kalp ağrısıyla bile karıştırılabilir.

Erişkinlerde görülen astım rahatsızlığının sebebi çoğu zaman reflüdür. Ataklar biçiminde gelen öksürük krizleri, hırıltılı solunumla karakterli astım tablosunun altında reflü olabilir. Gece uyunulduğunda mide içeriği reflüsü olan birinin ağzına oradan da akciğerlerine kaçabilir. Hava yollarına devamlı kaçan çok az miktardaki asit, hava yollarında spazmlara sebep olur. Bu durumda da  klasik astım bulguları meydana gelebilir.

Reflü ağız kokusuna da neden olabilir. Yutma borusuyla mide bileşkesindeki kapanma mekanizmasında bozukluğa neden olan mide boşalma güçlüğü, mide fıtığı ve reflü  gibi sebepler nadiren de olsa ağız kokusuna sebep olabilir.

Reflünün uzun zaman devam etmesi önemli sorunlara neden olabilir. Yutma borusundaki devamlı tahriş yutma güçlüğüne yol açabilir. Daha sonra  yutma borusu kısalabilir ve alt ucunda darlık oluşabilir. Bu da  katı besinlerin yutulamaz hale gelmesine neden olur.

Devamlı tahriş altında kalan yutma borusunun alt ucunda kanser gelişimi reflünün en ciddi tehlikesidir. Uzun zamandan beri  reflü hastası olan kişide yutma borusunun alt ucunda barrett olarak tanımlanan bir yara gelişmişse bu kişide yutma borusu alt uç kanseri olasılığı 100 kat artar.

Reflü Olan Ne Yememeli?

• Portakal suyu, greyfurt suyu, kola, kahve, sarmısak, soğan, baklava, pizza, kızartılmış yiyecekler, yağlı kremalar, yağlı peynirler reflüde yenmemesi gereken yiyecekler arasındadır.

• Kuruyemişler, çikolata, mentol ve alkollü içecekler alt yemek borusu kapakçığını olumsuz olarak etkiler.

• Baharatlı besinler, soğan, sarmısak, portakal suyu ve kahve yemek borusu duyu sinirlerini doğrudan etkileyerek reflüye yol açar.

• Ayrıca aspirin gibi mideye dokunan ilaçların kullanımında dikkatli olunması gerekir.

Reflü Nasıl Teşhis Edilir?

Endoskopi uygulamasıyla, ucunda kamera bulunan plastik bir hortumla hastanın ağzından girilir ve bu hortumun ucundaki kamerayla hastanın yemek borusu, midesi ve 12 parmak bağırsağı görüntülenir.

Manometre reflünün derecesini tespit etmek için uygulanan bir diğer yöntemdir. Yemek borusu ile ucundaki kapağın basıncını ölçen Manometre, aynı zamanda kapağın gevşekliğinin derecesini tespit etmekte de etkili olmaktadır.

PH metre monitorizasyonu; PH metre adı verilen bir aletle, yemek borusuna kaçan asit, 24 saat müddetince monitörize edilerek bir kayıt cihazına aktarılır. Bu şekilde günün hangi saat ve aktivitesinin reflüye sebep olduğu ve ne kadar sürdüğü saptanır.

Reflü İlaçları

Yemek borusunu koruyan ve mide asiditesini bastıran antiasitler, midenin asit üretimini kontrol altına alan proton pompası baskılayıcıları, asidin yemek borusundan mideye aşağı doğru geçişini kolaylaştıran Prokinetik ilaçlar reflü tedavisinde kullanılan ilaçlar arasındadır.

Reflü Ameliyatı

8-12 haftalık ilaç tedavisi sonrasında hala yakınmaları olan veya şikayetleri nüks eden hastalar, devamlı ilaç kullanmak istemeyen kişiler ve de erken dönem Barretli hastalar için ameliyat sözkonusu olur.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Reflü Belirtileri Nelerdir?” üzerine 29 yorum

  1. Merhaba bende duzenli olarak mide bulantisi ve halsizlik oluyor qqliba uzaninca artiyor reflu ola bilirmiyim acaba?

  2. Ben de yaklaşık 2 aydır mide ağrısı çekiyorum. Doktorlar ilk başta stresten dolayı bağırsakların kasılmış dediler daha sonra gittiğim bi doktor reflü dedi ve gaviscon adında bir ilaç verdi ilacı kullanıyorum ama iki aydır geçmedi en çok sabahları ağrıyor. Reflü de ağıza doğru yemek ya da su geliyormuş ben de öyle olmuyo ama sürekli midemde bi rahatsızlık var ne yapacağımı gerçekten şaşırdım daha lise öğrencisiyim hayattan bezdim allah hepimize şifa versin ):

  3. ARKADAŞLAR AĞRINIZ GELDİĞİNDE HEMEN BİR BARDAK SUYU HIZLI BİR BİÇİMDE İÇİNİZ AGRINIZ HEMEN KESİLEÇEKTİR DENEYİNİZ

  4. arkadaşlar bende yaklaşık 7 yıldır reflü rahatsızlığı çekiyorum ancak kulanndığım ilaç çok iyi geldi. eczanelerde mevcut (LANZEDİN) SABAHLARI aç karnınıza 1 adet alın ben faydsını çok gördüm belkii sizede yararı olabilir.

  5. Merhaba,
    benim doktora gittiğimde sırtımı dinlemesi ve boğazıma bakarak reflü başlangıcı var demesi normal mi.? Yoksa bu reflü hastalığı öyle açıklanacak birşey değil mi.?

    LÜTFEN YARDIMCI OLUN ACİL ÇOK İHTİYACIM VAR BUNA.!!!!

  6. 10-15 gündür terlik almaya eğildiğimde,evi süpürdüğümde,ayak tırnaklarımı bile kesmeye eğilince boğazımda şiddetli acı geliyor yanma şeklinde ardından öksürük ve geğirti oluyor dik durmam gerekiyor hep.ılık su içince çok rahatlıyorum bu durumlarda.reflü olduğumu sanıyorum benim merak ettiğim,gece santral nöbetçisiyim,günaşırı nöbet tutuyorum uykusuzlukla vede kilo alımıyla bir alakası varmı bu hastalığın.sabahları kalkınca değilde gündüz nöbet çıkışı evde uyuyunca ,kalktığımda midemde şiddetli yanma oluyor.

  7. reflü nün belirtileri=ağıza sıvı gelmesi,boğazda yanma ağrı şişlik,yatınca burun tıkanıklığı sık tekrarlayan sinüzit veya üst solunum yolu hastalıkları göğüs ortasında yanma ve ağrı yemekten hemen sonra başlayan nefes darlığı

  8. Reflünün uykusuzlukla bi alakasi varmidir… Ciddi bi bilgi verirseniz sevinirim…

  9. filiz gerçekten teşekkür ederim benimde ağzıma kadar geliyor açılık ve yemek gibi şeyler midem devamlı bulanıyor doktorun verdiği nexium ondan sonra motis ve şurup gaviscon fayda etmiyor ama senin dediğin gibi yanlış ameliyat olmakta tehlikeli belik senin hastalık hem mide hem safra kesesi idi acil şifalar dileri ağrı sırtıma geliyor kalp yorgunluğu hissediyorum ses yorgunluğu halsizlik kuvvetsizlik gibi allah kimsenin başına vermesin böyle hastalık ne yapmam gerekiyor acil yardım endoskobi yaptırmadım ama bazen sinsi oluyormuş belliş olmuyor muş akraba lazer ameliyatı oldu mide fıtığıda var mıştı şimdi her istediğini yiyebiliyor..

  10. 15 aylık bebeğimizde doğduğundan itibaren sürekli kusma var hiçbir şey yemek istemiyor sadece sulu şeyleri zorlada olsa yiyor doktora gittik gaviskon ilacı verdi ilacı bırakınca yine aynısı oluyo reflü olabilirmi ne yapmamız gerekir

  11. anneme doktor mide kapakçıklarının çalışmadıgını ve ameliyat olmasını söyledi bu nasıl bir hastalık anlatırmısınız tehlikeli birşeymi

  12. Gece uyurken mide asidi akciğere kaçıp solunum kesilmesine neden oluyor nefesimi içime çekiyorum dışarı çıkmıyor sırtıma vurulduğunda düzeliyorum geğirti gelerek düzeliyorum kısa bir süre olmasına rağmen korkutuyor bu olay geç yemek yediğimde tekrarlıyor.

  13. meraba . 23 yasındayım sporcuyum . yaklasık 10 gundur mıdemde yanma asırı gaz agzıma gelen yemekler oluyor ıstem dısı. ozellıkle mıdemın sol tarafı daha sıs ve agrıyor gıbı.. bazem sırtımada vuruyor agrısı . dktra gttım ılac verdı 1 ay kullanıp tekrar gelmemı soyledı suan ılac kullanıyorum . belırtılerımı okudugumda ıntrnette bı yerde pankreas kanserıne benzer belırtıler gordum . endıselenmem gerekıyor mu ??? yardımcı olursanız cok sevınırım ıyı gunler

  14. benim öyle hergün olan bir ağrım söz konusu değil ama bazen miğdeme çok acılı bir ağrı saplanıyor.(bu ağrı çok acılı bir ağrı o 1 dkkada kitleniyorum resmen)bu ağrı yaklaşık 1 dk sürüyor ve bu süreçte ağzıma tuzlu su geliyor. ben bu suyu ağzıma tükrük bezlerinin salgıladığı düşünüyordum. bu reflü hastalığını ilkkez duydum ve kafam karıştı açıkçası.. bana yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler..

  15. arkadalar ben reflü hastasıyım ve doktorum bana yanlış bir teshiş koyduğu için reflü ameliyatı oldum aslında reflü hastası değilim aslında safra kesesi ameliyatı olmalıydım ama olamadım uyarıyorum sizde doktorunuzdan emin olmadan ameliyat olmayın aman dikkkkkkkkkkkat!!! edin!!!!!

  16. ben bir profösör olarak neslicim senin reflü olman imkansız sen sadece hazımsızlıa yakalanmışsın:):):)

  17. ramazan ayı nedeniyle oruç tutuyorum sabahları midemde yanma ve mide bulantısı oluyor ara ara karnımın sol üst kısmında ağrı oluşuyor acam bu reflü olabilirmi?

  18. midemde yaklaşık 10 gündür aşırı derece yanma oluyor yanma ağızımın içine kadar çıkıyor ne yapmam gerek reflü olabilir mi?

  19. hiç bişe yemediğim halde sürekli istifra ediyorum ve bu bana çok acı veriyo reflü olup olmadığını nasıl anlıyablrim 🙁 ve bu nsl bi hastalık?

Yorum yapın

css.php