Erkeklerin sağlığı söz konusu olduğunda, belki de diğer herşeyden çok daha fazla sorun teşkil eden tek konu, büyüyen bir prostatın belirtileridir ve bu sorun neredeyse erkeklerin tüm yaşamları boyunca % 90’nda rastlanır.
Prostat Bezi Nedir?
Prostat bezi, idrar torbası ile dış idrar kanalı arasında yerleşmiş yaklaşık 20 gram ağırlığında bir cinsiyet bezidir. Görevi, sperm hücrelerinin dışarıya atılırken içinde taşındığı sütsü prostat sıvısını üretmektir. Prostat salgısı spermin ikinci büyük bileşeni, meninin oluşumunda etkili ve üreme için gereklidir.
Benign Prostat Hiperplazisi
Büyüyen prostat belirtileri ister istemez prostat kanserini çağrıştırır ve bir kısmında kanserin görülmesine karşın,vakalardaki büyük çoğunluk, prostat bezinin büyümesi benin; yani iyi huylu bir büyümedir.
İyi huylu prostat büyümesi genellikle prostattaki hücrelerin büyümesi sebebiyle değil, hücre sayısının anormal artışından kaynaklanır. Bu büyüme, yaşamın sonuna kadar değişen hızlarda devam eder.
Prostat büyümesi, erkeklerde yaşlanmaya bağlı olarak, normal bir seyirdir ve yapılacak tek şey bu sorunla yaşamayı öğrenmektir. Tabii bazı vakalarda tedavi de şarttır. Ama her koşulda, doktorunuza başvurmalı ve gerekli testlerden geçmelisiniz.
Prostat’ın kanser olmayan büyümesi olan Benign Prostat Hiperplazisi (BPH), erkeklerin büyük bir kısmında görülse de sadece üçte birinde tedavi gerektirecek derecede tıkanıklığa neden olur. Prostat bezindeki büyüme genellikle 50 yaşından sonra belirtiler göstererek ortaya çıkar.
Prostat Belirtileri Nelerdir?
• İdrara çıkmada sorun
• Hiç idrar yapamama
• İdrarı kontrol edememe
• Sıklıkla idrara çıkma
• Geceleri sık tuvalete çıkma
• Düşük seviyede idrar yapma
• Kesik kesik idrar yapma
• İdrar esnasında ağrı ve yanma hissi
• Ereksiyon güçlüğü
• İdrarda ya da menide kan
• Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı
Prostat bezinin büyümesi. Özellikle mesane boynunda neden olduğu tıkanmayla idrar yolunda, idrar kesesinde, böbreklerden mesaneye idrarı taşıyan kanallarda ve böbreklerde patolojik değişikliklere yol açar.
Prostat Teşhisi Nasıl Konur?
Prostat muayenesi, PSA adlı kan tahlili, idrar tahlili, saniyedeki idrar akım hızı ve idrar yaptıktan sonra mesanede kalan idrar miktarının tespiti, urogenital ultrasonografi ile teşhis konulur.
PSA Nedir?
Prostat spesifik antijen’in kısaltılmış adı olan PSA, prostattaki hücreler tarafından üretilen bir protein molekülüdür. Meni sıvısı içinde bulunur ve meninin akışkan kıvamını sağlar. Prostat ile ilgili bir sorun olduğunda kana daha fazla oranda karışır ve kan PSA düzeyinde yükselme ortaya çıkar.
PSA Değerleri
4 ng/ml altındaki değerler normal olarak kabul edilmektedir. 4-10 ng/ml arasındaki değerler kuşkulu sınır değerler olarak değerlendirilir. Değerlerin 10 ng/ml üzerinde çıkması ise yüksek olarak kabul edilir. PSA değeri prostat kanseri yanısıra, prostatın iyi huylu büyümelerinde ve prostat iltihaplarında da yüksek çıkabilir. Kanser şüphesi varsa doktor prostat iğne biyopsisi yapabilir.
Prostat Tedavisi Nasıl Olur?
• Prostat büyümesinin tedavisinde amaç, büyümüş olan adenom dokusunu ortadan kaldırılarak idrar kanalındaki tıkanıklığı gidermektir.
• İlaç tedavisi, ısı ya da termal terapiler, ameliyat, TUR ve lazer tedavileri gibi yöntemler mevcuttur.
• Ameliyatla idrar yolunu tıkayan prostat dokusu çıkarılır. Prostat cerrahisinde kapalı ameliyat ve açık ameliyat şeklinde 2 yöntem vardır. Kapalı ameliyatlar daha fazla uygulanmakla birlikte, prostat çok büyükse ve kapalı ameliyatla prostatı almak çok uzun sürecekse o zaman açık ameliyat tercih ediliyor. Açık ameliyatlar genellikle 100 gramdan büyük olan prostatlar için uygulanmaktadır.
• Ameliyat sonrasında ereksiyon sorunlarının görülme olasılığı % 15-20 civarındadır. Meni boşalmasının dışarıya değil mesane içine olması ameliyat sonrasında en çok ortaya çıkan sorunlardandır.
• Greenlight sistemi prostat dokusunu buharlaştırarak yok eder ve bu şekilde idrar akımını etkileyen baskı giderilmiş olur. Ancak ameliyat sırasında prostat dokusu buharlaştırıldığından patolojik inceleme için doku elde edilemez. Bu yüzden prostat kanseri yönünden incelemelerinin daha önce yapılmış olması gerekir. Çok büyümüş prostatlar için uygun bir tedavi olarak kabul edilmez.
• Holmium Lazer yönteminde yüksek lazer enerjisiyle prostatın içi boşaltılır. Greenlight gibi prostatı eritme yöntemi olmayıp, bütün doku lazer ile kesilerek alınmaktadır. Prostat aynı açık ameliyatta olduğu gibi kapsülünden ayrılır. Patolojik inceleme için prostat dokusu elde edilir. Her büyüklükteki prostata uygulanabilir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Benim babam birbucuk yil once prostattan ameliyet oldu.daha once damar tikanikligi tedavisi goruyordu simdi ameliyat tan sonra bir daha yuriyemedi yatalak oldu.neden olabilir yardimci olacak varmi.