Migren İlaçları ve Migren Çeşitleri. En çok görülen auralı ve aurasız migrendir. Bunlar arasında da en sık görülen migren tipi aurasız migrendir. Migren hastalarının yaklaşık yüzde 80-90’ında görülen basit migren tipidir. Yalnızca baş ağrısıyla başlayıp baş ağrısıyla biter.
Migreni diğer baş ağrılarından ayıran en önemli fark yarım baş tutmasıdır. Ancak ağrı şiddetlendiği zaman tüm başa yayılır. Zonklayıcı olması, ağrının yanında bulantı, kusma, ışık ve gürültü rahatsızlığının da olması migren olasılığını güçlendirir.
Migrenin süresi genel olarak 3-72 saat civarında olur. Beyinde hücresel düzeyde bir bozukluk başlamakta ve bunun sonucunda beyin damarları ve beynin etrafını saran zarlar etkilenmekte ve şiddetli zonklayıcı ağrı ortaya çıkmaktadır.
Migren Neden Olur?
Migren hastalığı kadınlarda daha fazla görülmektedir. Her 5 kadından biri ve her 10 erkekten birinde migrene rastlanmaktadır. Migrenlilerin bu hastalığa doğuştan yakınlıkları vardır. Migrenli insanların beyni ve sinir sistemi daha hassas ve uyarıya yatkındır. Migrenin östrojenle de ilgisi bulunmaktadır. Hormonlarının aktif olduğu genç kadınlarda görülme oranı erkeklerden 3 kat fazladır.
Migren Ağrısı Nasıl Olur?
Migren ağrısı sırasında beyin çevresindeki damarlar genişler, damarların etrafında şişmeler oluşur. Sinir uçları, damardaki her genişlemede uyarılır ve hasta bu ağrıyı zonklama şeklinde algılamaya başlar.
Migreni Tetikleyenler
Sigara dumanı, floresan ışığı ya da titreyen herhangi bir ışık, parfüm, basınç farklılıkları, sıcaklık ve nem değişikliği, kuvvetli rüzgâr, lodos, mevsimsel değişimler, uyku düzenindeki bozukluklar, doğum kontrol hapları, adet dönemi ve hamilelik gibi kadınlarda hormonal değişiklikler, stres, açlık, öğün atlama, ağır kokular migreni tetikleyen unsurlar arasındadır.
Migreni Tetikleyen Besinler
Şarap, çikolata, peynir, her türlü kafein, et ve tavuk suyu tabletleri, salam, sucuk, çerez türü gıdalar migreni tetikleyebilir.
Migren Çeşitleri
Migren genel olarak auralı migren ve aurasız migren tipi olarak ayrılmaktadır. Bunun dışında daha az görülen hemiplejik migren, oftalmik migren, komplike migren gibi çeşitleri de vardır.
Auralı Migren
Auralı migren %10-20 oranında rastlanan bir migren tipidir. Auralı migren tipinde baş ağrısı gelmeden bazı nörolojik belirtiler olur. Birçok hasta sağ ya da solu görememek, ışık sapmaları, karanlık noktalar görmek gibi şikayetlerde bulunurlar. Kişi parlak ışıklar, zikzak çizgiler gördüğünü veya görmesinin bulanıklaştığını ifade eder. Bazen de bir gözü tamamen görmez. Bu sorunlar beş dakikayla bir saat arasında devam eder, sonra baş ağrısı başlar. Auralı migren genetik unsurların daha fazla rol oynadığı bir migren tipidir.
Auralı migren durumu kişinin doğuştan özelliğidir. Genel olarak 20 yaşından önce ortaya çıkar.
Aurasız Migren
Aurasız migren en yaygın görülen migren türü olmasına rağmen risksizdir. Bu migren türü doğrudan başağrısıyla başlar.
Hemiplejik Migren
Hemiplejik migren çok az görülür. Ağrıdan önce tüm gün sürebilen güçsüzlük, uyuşma, görme bozukluğu ya da konuşma bozukluğu ortaya çıkar. Hemiplejik migren komaya ve felce yol açabilen bir migren türüdür.
Baziler Migren
Baziler migrene nadiren rastlanır. Çift görme, baş dönmesi, uyuşmalar ya da bulantı gibi belirtiler kendini gösterir. Baziler migren profilaktik tedavi gerektirir.
Abdominal Migren
Herhangi bir başağrısı hissedilmeden günler süren bir mide bulantısıyla kendini gösterir. Karnın orta bölümünde tekrarlayan hafif veya şiddetli ağrı nöbetleri bazen üç güne kadar devam edebilir.
Retinal Migren
Migren atağı öncesinde hastada körlük olur, bir gözü görmez, saatlerce, dakikalarca sürebilir ve sonrasında ise düzelir. Ancak atak öncesinde oluşan körlük, yanlış tedavi sebebiyle kalıcı hale gelebilir.
Migren Teşhisi
Migren teşhisi baş ağrısı tanısı, klinik muayene ve MR ile konulur.
Migren İlaçları – Migren Tedavisi Nasıl Olur?
Migrenli hastalara uygulanan ilaç tedavisi atak tedavisi ve önleyici tedaviden oluşur. Önleyici tedavide en az 6 ay veya daha fazla süreyle günlük düzenli ilaç kullanılarak atak sıklığı ve şiddetinin azaltması hedeflenir. Atak tedavisi ise o sıradaki migren atağını bitirmek için yapılan tedavidir.
Analjezikler, non-steroidal anti-inflamatuvarlar, ergot türevleri, nöroleptikler, anti-emetikler, anti-depresanlar, beta-blokerler migren tedavisinde kullanılan ilaçlar arasındadır.
Migrenin Zararları
• Migren hastalarıyla ilgili yapılan araştırmalara göre beynin yaşamsal merkezlerinin yoğun olduğu bölgelerinde lezyon riski, migreni olmayan kişilere göre 7 kat daha fazla olmaktadır. Risk, auralı migreni olan kişilerde ya da ayda en az bir kez migren atağı yaşayanlarda daha çoktur. Sık atak yaşayan auralı migren hastalarında ise risk 16 kat fazladır.
• Auralı migren tipi olan kadın doğum kontrol hapı ya da menopozda östrojen hormonu kullanırsa felç olasılığı 15 kat artar.
• Auralı migren tipi damar tıkanıklıklarına zemin hazırlar. Bu sorunu olan kişi sigara içerse damar tıkanıklığı olasılığı artar veya beyin krizi riskiyle karşılaşabilir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Mrb. Hilal hanım öncelikle geçmiş olsun. Aynı şeyi bende yaşıyom bu bazen 20 günü bulabiliyor ama bu ağır migrem değil. Bir emar çekmenizde fayda vardır. Bildiğim kadarıyla tedavisi zordur ama çesitli ilaçlarla ağrılar hafifletilebiliniyor tabi bu doktor kontrolünde yapılmalıdır. Allah acil şifalar versin.
Herkese acil sifalar diliyorum arkadaslar bende doktora gittim daha oncede cok kere gittim emar film mide cektim beyinle ilgili bir sorun olmadigi tespit ettiler cok sukur bende 5 senedir bu bas belasi olan migren sorunu yasiyorum ve. En son ozel bir hastaneye gittim bana şöyle dediler migrenin caresi yoktur yalniz dedi kendine iyi bak mumkun oldukca sakin ve isigi az yerleri tavsiye et yemegini duzenli uykunu duzenli tut tek care ALlah sifalar versin ama cok dengeli dikkatli olmamiz gerekiyor bol sivi su gibi seyler tuketmemiz gerekir gozlerimizi siksik kipirdatmamiz gerekir uzun süre ayni noktaya bakmamamiz gerekir en cok sakin ve karanlik yerleri tercih etmemiz gerekir herkese Allahtan acil. Sifalar dilerim saygilarimla
migren ağrısı 2 hafta sürer mi ben doktora gittim basımın genelde bi tarafı ağrıyo ve hiç geçmiyo 1 haftadır sizce bu kadr uzun sürer mi acıl cvp yazarsanız sevinirim
Arkadaşlar hepinize geçmiş olsun. 22 yaşındayım. 4 yıldır sol kafatasımdaki migrenle uğraşıyorum. Migren başladığında sol tarafım tamamen tutuluyor. Korkum o ki başka hastalıklara çevirmesidir. İlaçların bir etkisi olmuyor. Başka bir çözüm önerisi olan varsa lütfen ulaşsın. 05399863262
Benim migrenim aralık ve ocak ayların oluyor. Sol tarafıma feci bir ağrı giriyor. Sol gözümden yaş gelmeye başlıyor. 15 senedir çekiyorum bunu. En son bir arkadaşımın tavsiyesi ile lavanta yağı aldım. Bugün kullanmaya başladım çaya 2 damla damlatıyorum. Fazla damlatmayın zehirlenebiliyormuşsunuz(5-6 damlayı gecmesin) Önceleri avmigran işe yarıyordu şimdi ise yaramaz oldu. Nörol terapi nin iyi geldiğini duydum . Ve migreni %99 yok ettiğini.Bana bu konularda bilgisi olan tavsiye verebilecek kişilerden mail bekliyorum Saygılar… Mail adresim [email protected]
herkese gecmıs olsun. ben cok kucuk yaslarda bu ılletle taıstım. Annemdede aynısı var. Yannlız bızdekı durum bas agrısı degılde bas donmesı olarak goruluyor. cok hastaneye gıttım bır cok doktor mıgrenı sadece bas agrısı olarak tanımladıkları ıcın benım hastalıgıma bı ısım bulamamıslardı takı ızmır 9 eylul unv hastanesındekı bır doktorun arastırma tezıne konu olana kadar. su an o doktorun bana sen auralı mıgrensın dedıgı durumla yasıyorum tavsıye ettıgı bı ılac var onu kullanıyorum. atak gelınce ılacı kullanıyorum karanlık gurultusuz yerde uyuyorum bas donmesı gecıyor ama halsızlık bır sure daha devam edıyor. Benım hastalıgımada mıgren denıldı baska bı bılgısı olan varsa lutfen yardımcı olsun bıktırdı artık bu ıllet. Bas donmesı mıde bulantısı kasların ust kısmında ve goz ceverısnde agrılar kımı zaman kulak cınlaması. kısmı körlük. sag el parmak uclarından baslayım kademelı olarak (bı yerın uyusması gecerken baska yerde uyusma olması genel olarak parmak – el- göz- burun – dudak- sol el- parmak dıye devam edıyor)uyusma. Su an dıkkat ettıgım asırı ıctıgım sıgaradan cok etkılenıyorum
arkadaslar allah herkeze sifa versin bende aurali migren denilen cesidi var.en kotusude ne zaman tutacagi belli deyil gorme kaybi ile basliyor ilk tutunda araba surerken kor oldum resmen ve kaza yaptim simdi her an toz olan ilacimi ve 1 sise suyu cantamdan ayirmiyorum en azindan gormemi geri sagliyor daha sonrasinda 2 gun cok sidetli bas agrisi cekiyorum felc olma olasiligim varmis.allah herkezi korusun
arkadaşlar bnde migren olduğunu sanıyordum ama 3 ay önce doktora qttm. Emar ve tomografi çektirdim bynmde kist çıktı. Yıllardır miqren war diye biliyordum. Allah herkese acil şifalar wersin.
arkadaşlar bende 18 yaşındayım.bir yıl önce serum yememi gerektirecek şiddette ensemdeki zonklamalarla tanıştım bu illet ile:( O günden bu güne bir sorun yoktu ama bu yaz spor amaçlı yüzmeye başlamamla aynı bölgede zonklamalar ve mide bulantıları… Araştırmalarıma göre spora başlamakta tetikleyici olabiliyormuş.Bir hafta bile olmadan sporu bırakmam gerekti.Umarım tüm arkadaşlar sağlığına kavuşur.BELKİDE DOĞMAMAK DAHA İYİYDİ.
Migren ağrıları günümüzde bir çok insanın sorunudur ve çzöümü henüz bulunamamıştır fakat azaltıcı bir çok doğal besin bulunmaktadır.Bunların içinde en etkilisi Arı Sütü dür.Düzenli günük kullanımda migren sorununu büyük ölçüde engellemiştir.Arı Sütü Alırken yetişkinde olsanız mutlaka çocuklar için üretilen Arı Sütü Doz 1 alın bu en doğalıdır nedeni çocuklar için olduğundan ciddi kontroller yapılarak piyasaya çıkarılır yetişkinlerde istedikleri gibi kullanabilirler
Kaynakça:Gazi Üniversitesi
herkeze geçmiş olsun dileklerimle
bende yok ama eşimde bu rahatsızlık var ben şöyle bir tedaviyi uygulamayı düşünüyorum,HACAMAT bune diyecek olursanız sıcak iklimlerde yaşayan insanların vücutlarından kan aldırmaları tabi her bölgenin rahatsızlık rahatsızlık yerine göre bu durum deyişiyor akapuntur nasıl biliniyor malesef hacamat bilinmiyor,bu işi bilen uzmanlara yaptırmak lazım uzmanlardan kastım tıp ta böyle bir durum yok bu işi yapan ustalar diyeyim çırak usülü öğretiliyor benimde aradığım bu işin ehli kişi, yaşanmış bir gerçek var bildiğim bu durum beni bu düşünceye sürükledi tanıdığım bir arkadaşım uzun süreden buyana baş ağrısı çekiyordu tabi kullandığı ilaçların mg ları hatırı sayılır derecede artmıştı gittiği doktor bu kişiye hacamatı tavsiye ediyor ve güzel sonuçlar aldı. sürekli diyolog halindeyiz işin ehli kimseyi beklemekteyim. buradan paylaşmak istediğim yakınlarınızda varsa bu işi bilen kişi buradan paylaşırsa sevinirim.unutmadan hacamat bir sünnettir.acil şifalar
şifanın nereden geleceği belli olmaz biz aramakla yükümlüyüz.
Ben 30 yaşındayım.2 yıldır migrenle baş ediyorum.bende de rüzgar,florasan ışıkları,direk güneş ışığı,parfüm kokuları,stres ve yorgunlukla ortaya çıkıyor.şimdiye kadar belirlediğim nedenler bunlar.başladımı bazen 6 saat bazen daha uzun sürebiliyor.karanlıkta uyuyunca geçiyor.ilaç kullanma taraftarı değilim o yüzden bazen çekiyorum bazen de uyumayı tercih ediyorum.allah herkese şifa versin.
stres,rüzgarlı hava,üzüntü,ağlamak,aç kalmakta migreni etkiliyor.
Ben 10 yasındayım babamda ve bende migren var ilk migren olduğumda geziye gitmiştik gezi sonu eve geldiğimde 3 saat başım kesintisiz ağrıyordu 2 kere kustum doktor serum yazdı o anlık geçti. Migren belirtileri : Göz Çevresinde siyah benekler ,karanlık odada düz yatmak istemek başın yarısı ağrımak (bende kaşımın üstünden itibaren sizde nasıldır bilemem)
Migreni Etkileyen seyler: Çiklata yemek, kahve ve .çay içmek Sigara ve alkol içmek (ben bukadar biliyorum sizinde bildiğiniz varsa yazın bilgilenelim)
benim oğlumda var miyde ara ara baş ağrısıyla geliyor şiddetleniyor miğde bulantısı olup kusuyor yatıp uyuyunca geciyor .uyumak iyi geliyor oğlum 10 yaşında
herkese merhaba ben 16 yaşındayım, küçüklükten beri bu ağrıyla yaşıyorum. haftada en az 2 günüm mahvoluyor. Hm annemde hem anneannemde var bu migren.Ne yapmam gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim.
merhabalar, 49 yaşındayım, kendimi bildiğimden beri başağrım var, ne yazıkki migren, yıllardır tedavi görküyorum ama hala geçmedi, geçmesi bir yana hafiflemedi bile, bıktım, elimde olsa kafamı koparacağım 🙂 inanın
arkadaslar mıgren gecmıyor.sadece hafifletiliyor.çok agrı kesici kullanmak bağısıklık sistemini harekete geçirip ilacların etkısını kaybettırıyor.3senedır benden hiç gitmedi.düzenli uyuyun,aç kalmayın,güzel bile olsa kokulardan uzak durun,elde olmasada sitres ve sinir yapmayın,ışıktan uzak durun,rüzgara güneşe çıkmayın,kilolu olanlar yediklerine dikkat etmeli,gürültüden uzak durun.ağrı baslayınca migrenin inadına gitmeyin.onun istemediklerini yapmayın.ben artık migrenin kendi başına buyruk bir illet oldugunu anladım.gecmıs olsun.benım gıtmedıgım doktor,içmedigim ilac,kaynatmadıgım şifalı bitkı kalmadı.allah sifa versın
bende 3yıldır çekiyorum bu illet i tedavisi hiç bir şeyi yok sinir ilaçlarına kadar yolu var o bile etki etmiyor artık geçmiş olsun allah şifa verssin hepimize
ben yaklasik 5 senedir basimin sag kisminda migren hastaligini cekiyorum her sene katlanarak artiyor kullandigim ilaclar faydasi olamuyor sadece o gunluk agriyo dindiriyor.once herkese verilen siradan migren haplarini ver di ev doktorum sonra ozel karisimlari kullaniyorum faydasi olmuyor tuttumu o gunum mahvoluyor dun mesela sabah biraz sinirlendim ondan sonra basladi hap kullanmama ragmen gece 12 ye kadar gecmedi.bilgilerinize ihtiyacim var yadim etmenizi rica ediyorum