Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Mide Kanaması Nasıl Anlaşılır? Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir? Gastrointestinal sistem kanamaları çok sayıda nedenden dolayı oluşabilir. Sözkonusu kanamalar bir hastalık olmaktan çok bir bulgudur.

Kanamalar 3 farklı şekilde oluşur;

Hematemez: Taze, parlak kırmızı ya da kahve telvesi şeklindeki kusmadır.

Hematokezia: Dışkılamayla makattan parlak kırmızı kan gelmesi şeklinde görülür.

Melena: Parlak, siyah, katrana benzeyen gaita şeklinde kanamadır.

Mide Kanaması Neden Olur ve Mide Kanaması Nasıl Anlaşılır?

• Aniden ortaya çıkan mide erozyonları ve duodenum ülserleri üst gastrointestinal kanamalarının en çok görülen nedenleridir. Kalın bağırsak polipleri ya da İyi huylu tümörler, açık veya gizli kanamaya yol açabilirler.

• Makattan gelen kanamaların nedeni; basur, bağırsak polipleri, anal fissür, iltihabi bağırsak hastalığı, bağırsağın divertiküler hastalığı, bağırsak kanseri, enfeksiyonlu kolit gibi rahatsızlıklardır.

• Mide asidi, midede ve yemek borusunda iltihaplanmaya neden olarak kanamaya yol açabilir. Ayrıca yemek borusu ile mide arasındaki kasın gerektiği gibi kasılmaması, besinlerin ve asidin yemek borusuna kaçmasına ve iltihaplanmasına sebep olabilir.

• Ülserler bazen kendiliğinden iyileşebildiği gibi bazen de hayati risk taşıyan komplikasyonlara da neden olabilir. En çok görülen komplikasyon olan mide kanaması, kanlı kusma veya siyah dışkı ile kendini gösterir. Ani kanamalarda bayılma, halsizlik ve solgunluk da gözlenebilir.

• Ülserli bir hastada, kanlı veya kahve telvesi şeklinde kusma ,siyah renkli dışkılama, bulantı ve kusma, nedeni tespit edilemeyen demir eksikliği ve kansızlık gibi bulgular görülüyorsa vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınmalıdır.

• Mide ve onikiparmak bağırsağından kaynaklanan kanamalar dışkıyla çıktığında katran gibi siyah renkli olur. Eğer çok hızlı bir kanama durumu varsa dışkı rengi kırmızımsı da olabilmektedir. Bazen hızlı kanaması olan kişi kahve telvesi kıvamında kusabilir. Hızlı kanaması olan ülserli kişilerde kan kaybının miktarına bağlı olarak soğuk terleme, nabzın hızlanması, çarpıntı  ve bayılma gibi durumlarda oluşabilir.

• Rektal kanamayla görülen kanın rengi genellikle kanamanın oluştuğu yere göre değişir. Kırmızı renkli kanama genellikle kalın barsağın alt bölümlerinin ya da anal bölgenin hastalıklarından kaynaklanır.

• Dışkıya bulaşık olmayan, damlama biçiminde ve kırmızı renkli kanamalar çoğunlukla basur ve fissür olarak bilinen anal hastalıklarla ilişkilidir. Dışkıya bulaşık, koyu kırmızı ve siyah renkli kanamalar ise kalın barsağın üst bölümlerinden, ince barsaktan, üst sindirim sisteminden ötürü olabilir. Kanın siyah renkte olmasının nedeni, uzun süre bağırsaktaki bakterilerle temas ederek bakteriler tarafından sindirilmiş olmasıdır. Bazen mide, duodenum, ince barsaklar ya da kalın barsağın başlangıç kısmında aşırı kanama olması sebebiyle, bakterilerle temas etmeden hızlı bir şekilde aşağıya doğru ineceği için kanın rengi de kırmızı olur.

• Bazı ilaçlar gastrite ve mide ülserine neden olarak kanamaya sebebiyet verebilir. Ayrıca alkolle birlikte alınan Aspirin, Vermidon, Gripin gibi bazı ilaçlar mide ve karaciğer için risk oluşturabilir. Aspirindeki salisilik asid, Gripin ve Vermidon’da yer alan paracetamol ve romatizmal ağrı kesicilerde bulunan ibuprofen, naproxen, gibi maddelerin alkolle birlikte alımı mide kanamasına  ve karaciğer hasarına yol açabilir.

• Aspirin ve non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar mideyi tahriş ederek doğrudan yaralanmaya yol açabilir. Aspirin ya da romatizma ilaçları midenin koruyucu örtüsünü ortadan kaldırarak mide iç yüzeyinin asitle doğrudan temasına sebep olurlar.

• Aspirin ve yeni NSAID türü ilaçlar, midede, asitlere karşı mukus tamponu görevini gören ve bikarbonat birikimini sağlayan siklo-oksijenaz enzimini baskılayıcı etki gösterirler. NSAID’ler gastroentestinal kanama riskini 5 kat artırır. New England Journal of Medicine’de yayınlanan bir yazıya göre, 2 yıl boyunca her gün aspirin kullanan her 200 kişiden birinde mide kanaması oluşmaktadır.

• Eğer mideki yara, damar duvarını delecek olursa kanama meydana gelir. Az miktardaki kanamalar zaman içerisinde demir eksikliğine ve kansızlığa neden olur. Kanama fazlaysa kanlı kusmaya, kanlı dışkılamaya ya da dışkı renginin siyaha boyanmasına yol açar.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Mide Kanaması Belirtileri Nelerdir?” üzerine 6 yorum

  1. Makatan kan geldi tahret alırken selpakta gördüm normal kırmızı kan dı simdide midem yanma hisediyorum cok hafifte sanki ağrım var ne olabilir yardım edermisinz lütfen… Simdiden tsk edrim.

  2. karnımda şişlik oluyor. iki gündür midem eritmiyormu bilemiyorum ama saat: 11 gibi kahvaltı yaptım. şişkinlik gitmedi. agzıma geliyor. bir gün boyunca mideden gelen hıçkırık hiç gitmedi. yürüyüş yaparken agzıma yemek parçaları ve su geldi. 5-6 kez tükürdüm. ayrıca rahatsızlık verdiği için kumaya çalıştım ve iki kez yaptım. biraz rahatladım ama yinede rahatsızlıgım devam ediyor. birde çay içerken midemde yanma oldu. yani midemi yakıyor rahatsızlık veriyordu. ve midemin üstü karın boşlugunun bittigi yerde iki gündür yanma. agrı var. teşekkürler.

  3. Siyah siyah kusuyorum feci sekilde midem yaniyor bogaz kismimda yanma var ve bazende cok halsiz oluyorum nedeni nedir acaba lutfen

  4. Hafif Şişkinlik ve koyu kanlı yapışkanlı gibi dışkı miğde kanaması’mı? Acil Yardim

  5. Benim mide de şişkinlik oluyordu önceleri simdi siskinligin yanında beni rahatsız edicek şekilde ağrı oluyor hiç bir şekilde kanli kusma olmuyor ticalete cikiyirum hafiften isal var ama hiç bir şekilde kan yok ve katran siyahi yok.ben panik atak,ve depresyon hastasıyım

  6. benimde midem çok yanıyor 7. ay hamileyim bilgiler için tşk

Yorum yapın

css.php