Mide Fıtığı Tedavisi Hakkında Bilgiler

Mide Fıtığı Tedavisi ve Mide Fıtığı Nedir? Anatomik sebeplerden dolayı midenin üst kısmının yemek borusuna doğru sarkması olan mide fıtığı, midenin üst kısmındaki kas gevşekliği sebebiyle oluşur.

50 yaşın üzerindeki insanların  dörtte birinde, 65 in üzerindekilerin de yarısında mide fıtığı görülebilir. Mide fıtığı mutlaka bir rahatsızlıklık vermesi gerekmese de bazı kişilerde reflüye sebeb olabilir.

Reflüsü olanların  yaklaşık olarak yüzde 40 ında mide fıtığı vardır ve reflü, bu bozukluk cerrahi şekilde giderilirse tamamen ortadan kaldırılabilir. Her reflü sorunu olan mide fıtığı olmadığı gibi, her mide fıtığı olan kişininde mutlaka reflü hastası olmadığını unutmamak gerekir.

Mide fıtığı hayat kalitesini bozucu ya da hayatı tehdit eden bir rahatsızlık değildir. Fakat reflünün olması ve de sorun yaratması durumunda ya da fıtığın çok büyük olması sebebiyle mekanik bir engel komplikasyon meydana gelirse mide fıtığına bağlı şikayetlerin tedaviyle kontrol altına alınması ya da fıtığın cerrahi olarak onarılması gerekir.

Göğüs ile karın boşluğunu ayıran diyafram kasında mevcut olan açıklıktan midenin üst kısmının, yemek borusuna doğru sarkması mide fıtığı olarak adlandırılır. Nedeni bu bölgeyi saran kasın gevşemesidir.

Mide Fıtığının Nedenleri

Karın içi basıncın artmış olması mide fıtığının en yaygın sebebidir. Karın içi basınç kusma, öksürme, aşırı bağırsak hareketleri esnasındaki gerginlik, ağır kaldırma sebebiyle her zamankinden daha çok artabilir. Hamilelik, şişmanlık ve batın içindeki serbest sıvı da mide fıtığına yol açabilir.

Kilo fazlalığı mide fıtığında, sıkışma ataklarını kolaylaştıran sebeplerin başında yer alır. Fazla kilo nedeniyle karın içinde biriken yağlar mideyi iterek fıtıklaşmayı kolaylaştırıcı etki gösterirler.

Mide Fıtığı Çeşitleri

Mide fıtığının en çok görülen şekli  midenin yemek borusuyla birlikte göğüs boşluğuna kaydığı durumlardır. Buna kayma tipinde mide fıtığı denir. Paraösefagal fıtık ise diğer fıtık tipidir. Bu mide fıtığı tipine kadınlarda daha fazla rastlanır. Paraösefagal mide fıtığı daha az görülmekle birlikte yaşamsal risk oluşturabilecek çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Mide Fıtığı Belirtileri

Küçük boydaki fıtıklar herhangi bir yakınmaya neden olmaz. Orta ve büyük çap fıtıklarda ise göğüs kemiğinin altında yanma hissi, ağza birdenbire berrak bir su veya gıda artıklarının gelmesi, boğaza doğru yayılan ağrı, geceleri uykudan uyandıran öksürük, boğazda gıcık oluşması, boğulma hissi, ses kısıklığı en çok rastlanan belirtilerdir.

Paraösefagal tip fıtıklarda yutkunma zorluğu ve yemek yenildikten sonra dolgunluk hissi gibi belirtilere rastlanır. Ayrıca bazı hastalarda mide kanamasına ve kahve telvesi gibi ağızdan kan gelmesine neden olabilir. Bu tip mide fıtığı teşhis edildiğinde ameliyat gündeme gelir.

Mide fıtıkları endoskopiyle kolayca tespit edilebilir.

Mide Fıtığı Ameliyatı

•Mide fıtığında ameliyat seçeneğine fıtıklaşmanın ileri derecede veya diyaframdaki yırtığın çok büyük olduğu durumlarda başvurulur.

•Mide fıtığı birçok insanda hiçbir belirti olmadan bulunabilir ve tedaviye gereksinim olmaz. Bazı kişilerdeyse mide asidinin ve yenilen besinlerin yemek borusuna kaçmasıyla, mide yanması, gaz ve geğirme, boğazda acı bir tat, yemekten sonra göğüste sıkıntı hissedilmesi ve kusma gibi yakınmalar meydana gelebilir.

•Midenin girişini kontrol eden kasın görev yapamadığı tespit edilirse, uzun süreli asit tahrişine bağlı yemek borusunda önemli hasarlar meydana gelmişse, fıtık çok büyük olup hacmi ile proplemler yaratıyor veya boğulma tehlikesi varsa cerrahi müdahale yapılabilir. Ameliyatla, fıtıklaşıp göğüs boşluğuna taşan midenin eski yerine çekilmesi ve yeniden kaçmayı önleyici bariyerlerin oluşturulması amaçlanır.

•Laparoskopik ameliyat, hastanın ameliyat yerinde uzun bir kesi yapmadan yalnızca 0,5-1 cm’lik birkaç delik açarak ameliyatı gerçekleştirmeyi sağlayan bir cerrahi uygulamadır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Mide Fıtığı Tedavisi Hakkında Bilgiler” üzerine 79 yorum

  1. bendede mide fıtıgı rahatsızlıgı var 3 senedir çekiyorum,doktorum ameliyat dedi olmadım.ameliyat olupta aynı şikayetleri devam edenlerin yorumlarını okudukçada olmayı düşünmüyorum.kendime göre bi çare buldum düzenli beslenme 3dilim kepek ekmegini geçmiyorum artı çig sebze sert meyveler yemiyorum aşırı sulu gıda,asitli içecekler içmiyorum.yani tıka basa midemi doldurmuyorum ve rahatım cok şükür,boşu boşuna bıçak altına yatmak istemiyorum.rabbim bütün hastalara içinde banada şifa versin inş.

  2. slm oğlum henüz 4 yaşında ve mide fıtığı olduğu doğuştan ortaya çıktı. Yemek yedirmemiz en erken 1 saati buluyor .Midem ağrıyor diyor yemek yerken . ameliyat dedi doktor. Lakin ben araştırmak istedim bana yardımcı olursanız teşekkür ederim bu konuda

  3. Annem bikac yol once kapali safra kesesi ameliyati oldu. Midenin ustunde sol gogus altinda safra kesesi ameliyatinin tam yaninda şişlik ve acima hissediyor. Bunun nedeni sizce ne olabilir.

  4. benim annem de 2-3 senedir mide fıtıgı var tedavisi var mı

  5. merhaba ben iki yıldır mide fıtığı ve gastrik var ilaç tedavisi gördüm ama geçmedi ne yesem iki saat sancı çekiyorum çoğu günüm aç geçiyor ne yapmam lazım lütfen söyleyin

  6. Merhaba ben 2010 yilindan bu yana bu rahatsizlikla uğraşıyorum her yutkunmakta midemin üstünde balon patliyor sanki kalbimi yoruyor kalp drunada gittim.ama.hicbirsey cikmadi ritim bozukluğu yapiyor bende gastrit fıtık dedi bana ve hayattan sogudum resmen ne yapabilirim bana söyleyin lütfen

  7. İyi günler. uzun zamandır mide rahatsızlığı çekiyordum. Şükürler olsun sığla yağı iyi geldi. Tavsiye ederim…

  8. bende HİATAL HERNİ (Grade 2) + ANTRAL GASTRİT olduğu ve mide fıtığının ikinci aşamada olduğunu söyledi doktorum.mide fıtığını tedevi edilebilr olduğunu belirtti ancak yeme ve içmelere dikkat edilmesi gerektiğini söylemişti şimdi ise ben de zaman zaman bu sıkıntı yapıyo ve sinirleniyorum ne yapmam lazım

  9. çok teşekür ederim bu yazıyı yazana oktay beye katılıyorum açık bizlerin anlaycağı dilden yazılınca çok doyurucu ve verimli oluyor sade bir herzaman faydalı olur bir laf vardır değerli doktorlar senin bildiğin benim anladığım kadardır saygılarımla öyle latince terimlerle birşey anlatılmaz sadece kafa karıştırırsınız ve ortamda ağır görünmenize yardımcı olur bize faydası olmaz

  10. merhabalar yaklaşık yedi sekiz senedir midemin üst kısmında gögüs kafesimin hemen altında yumruk gibi ve hafif bastırsamda acı veriyor oradaki şişlik hiç gitmiyor ayrıca tuvalete günde onsefer gitmekteyim ve dıçkımdada çok bozukluklar var ne yapmalıyım ne olur bana yardımcı olursanız sevinirim şimdiden iyi çalışmalar dilerim…

  11. 21-09-2011 tarihinde özofago-gastro-suodenoskopi raporu verdiler raporda ENDOSKOPİK: hipofarenks ve üst özofagus lümeni ve peristaltik hareketleri normal bulundu.Z çizgisi üzerinde lineer erezyonlar şeklinde özofajit izlendi. mide sekrasyonu berrak ve normal miktarda bulundu. retrofleksiyonda kadiya dogal bulundu ve endeskobu geşek olarak sardıgı gözlendi,mide mukozası solunum hareketleriile herniye oluyordu. fundus mukozası hiperemikdi. midenin hava vermeyle tam olarak ekspanse olduğu ve plilerin kaybolduğu gözlendi. büyük kurvatura, küçük kurvatura ve insusura angularis doğal bulundu. antrumda daha belirgin olmak üzere mide mukozası minimal eritemli gözlendi. histopatolojik tetkik için antrumdan mukozaya biyopsi alındı. pilor setralize açık görüldü. bulbus forme mukozası kıvrımları, lümen ve mukoza normal bulundu. BİYOPSİ: antrumdan alındı. ENDESKOPİ: ÖZOFAJİT. TANI:eritematöz antral gastrit diyor biz ne yapacagız ğörüşünüz nedir saygılar

  12. selamlar,benim yaşım 23. yaklaşık 2sene doktorum bana önce reflü ve beraberinde mide fıtığı teşhisi koymuştu.ancak yaşımın daha genç olduğu gerekçesiyle ameliyata gerek olmadığını söyledi sadece dikkat etmem gerektiğini söyledi.ancak son 6aydır midemde yemek sonrası aşırı şişkinlik ve buna bağlı nefesimde sıkışma,daralma oluyor,sürekli geğirme isteği oluyor ve ağzıma mide içeriği geliyor.bazende sanki midem büzülmüş top gibi olmuşta yediklerim hiç geçmiyormuş gibi geliyor.yemek fazla yediğim için öyle olduğunu düşünüyordum ama azalttığımda da herhangi bir değişiklik olmadı,bunun beraberinde kilo almaya ve diyet yaptığımda da hiç bi faydasını görmüyorum artık,yemeği azalttığım ve sulu gıda ağırlıklı beslendiğim halde kilo problemim devam ediyor.boyum 1,50 kilom 59.hem bu hastalıktan hemde bu kilolardan kurtulmk istiyorum ama ameliyattan korkuyorum,herhangi bir riski yada tekrarlama durumu olur mu??yrdım ederseniz ok sevinirim…

  13. merhaba ben 28 yaşındayım mide fıtığım var ilaç kullanıyorum yutkunma zorluğu çekiyorum hamilelik düşünüyorum ancak çok korkuyorum bana çıok ciddi sorun yaratır mı

  14. bnim annem 35 yşında mide fıtığı var ilaç tedavisi gördü ama hiç faydası olmuyo midesi devamlı sıkışıyo ne yese sırtına ağrı vuruyo . mide fıtığı bnları yaparmı

  15. merhaba bitkisel ürünler var acaba nekadar faydalı olur.iyleştirici olurmu.ben henüz 32 yaşındayım ilaclagecermi.mide fıtıgım var.

  16. AMMELİYAT ŞARTMI İLAÇ LA OLMAZMI TEDAVİ . MİDE FITIGI GECMEZMİ
    .

  17. merh ben 1 hafta önce miğde fıtıgı laporskopk amelıyat oldfum.Turkıye hastanesınde en unlu genel cerrah doktoruna.Fakat yemeklerisu dahı yutkunmakta gucluk cekıyorum ve sankı yıyecekler sırtma oturuyor acayp sesler gelıyor.1 haftadır buyuk abdestme cıkamıyorum.pekı u yutkunaamam gecııcımı yoksa fazla mı sıktıkları ıcın boyle oldu gecıcı b surec mı surecı nezaman.lutfen bu konu le ılgılı yardımlarınjzıı beklyorum

  18. ben iki seneden beri miğde fıtıgıyım yanı reflüyüm . bunun yanında isalim var hiç gecmiyor. ne yapmalıyım sızce neden olabilir. simdiden tesekkrler

  19. merhabalar hocam benim annem bir ay önce mide fıtığı ameliyatı oldu ancak ameliyat öncesi şişkinlik gaz ve ağrılar ameliyat sonrasında devam etmekte ne ne yerse yutamıyor neler önerirsiniz şimdiden teşekkürler…

  20. demek ki tıbbi terimler kullanılmadan bizlerin anlayacagı şekilde de ifade edilebiliyormuş..kendini agırdan satma eğilimindeki tabiplere duyurulur..hatta tıp eğitimi bile böyle türkçe yapılabilir.. diger doktorlara vede eczacılara vede reçete yazanlara örnek olsun..arkadaşı tebrik ederim..

Yorum yapın

css.php