Mide Fıtığı Tedavisi ve Mide Fıtığı Nedir? Anatomik sebeplerden dolayı midenin üst kısmının yemek borusuna doğru sarkması olan mide fıtığı, midenin üst kısmındaki kas gevşekliği sebebiyle oluşur.
50 yaşın üzerindeki insanların dörtte birinde, 65 in üzerindekilerin de yarısında mide fıtığı görülebilir. Mide fıtığı mutlaka bir rahatsızlıklık vermesi gerekmese de bazı kişilerde reflüye sebeb olabilir.
Reflüsü olanların yaklaşık olarak yüzde 40 ında mide fıtığı vardır ve reflü, bu bozukluk cerrahi şekilde giderilirse tamamen ortadan kaldırılabilir. Her reflü sorunu olan mide fıtığı olmadığı gibi, her mide fıtığı olan kişininde mutlaka reflü hastası olmadığını unutmamak gerekir.
Mide fıtığı hayat kalitesini bozucu ya da hayatı tehdit eden bir rahatsızlık değildir. Fakat reflünün olması ve de sorun yaratması durumunda ya da fıtığın çok büyük olması sebebiyle mekanik bir engel komplikasyon meydana gelirse mide fıtığına bağlı şikayetlerin tedaviyle kontrol altına alınması ya da fıtığın cerrahi olarak onarılması gerekir.
Göğüs ile karın boşluğunu ayıran diyafram kasında mevcut olan açıklıktan midenin üst kısmının, yemek borusuna doğru sarkması mide fıtığı olarak adlandırılır. Nedeni bu bölgeyi saran kasın gevşemesidir.
Mide Fıtığının Nedenleri
Karın içi basıncın artmış olması mide fıtığının en yaygın sebebidir. Karın içi basınç kusma, öksürme, aşırı bağırsak hareketleri esnasındaki gerginlik, ağır kaldırma sebebiyle her zamankinden daha çok artabilir. Hamilelik, şişmanlık ve batın içindeki serbest sıvı da mide fıtığına yol açabilir.
Kilo fazlalığı mide fıtığında, sıkışma ataklarını kolaylaştıran sebeplerin başında yer alır. Fazla kilo nedeniyle karın içinde biriken yağlar mideyi iterek fıtıklaşmayı kolaylaştırıcı etki gösterirler.
Mide Fıtığı Çeşitleri
Mide fıtığının en çok görülen şekli midenin yemek borusuyla birlikte göğüs boşluğuna kaydığı durumlardır. Buna kayma tipinde mide fıtığı denir. Paraösefagal fıtık ise diğer fıtık tipidir. Bu mide fıtığı tipine kadınlarda daha fazla rastlanır. Paraösefagal mide fıtığı daha az görülmekle birlikte yaşamsal risk oluşturabilecek çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Mide Fıtığı Belirtileri
Küçük boydaki fıtıklar herhangi bir yakınmaya neden olmaz. Orta ve büyük çap fıtıklarda ise göğüs kemiğinin altında yanma hissi, ağza birdenbire berrak bir su veya gıda artıklarının gelmesi, boğaza doğru yayılan ağrı, geceleri uykudan uyandıran öksürük, boğazda gıcık oluşması, boğulma hissi, ses kısıklığı en çok rastlanan belirtilerdir.
Paraösefagal tip fıtıklarda yutkunma zorluğu ve yemek yenildikten sonra dolgunluk hissi gibi belirtilere rastlanır. Ayrıca bazı hastalarda mide kanamasına ve kahve telvesi gibi ağızdan kan gelmesine neden olabilir. Bu tip mide fıtığı teşhis edildiğinde ameliyat gündeme gelir.
Mide fıtıkları endoskopiyle kolayca tespit edilebilir.
Mide Fıtığı Ameliyatı
•Mide fıtığında ameliyat seçeneğine fıtıklaşmanın ileri derecede veya diyaframdaki yırtığın çok büyük olduğu durumlarda başvurulur.
•Mide fıtığı birçok insanda hiçbir belirti olmadan bulunabilir ve tedaviye gereksinim olmaz. Bazı kişilerdeyse mide asidinin ve yenilen besinlerin yemek borusuna kaçmasıyla, mide yanması, gaz ve geğirme, boğazda acı bir tat, yemekten sonra göğüste sıkıntı hissedilmesi ve kusma gibi yakınmalar meydana gelebilir.
•Midenin girişini kontrol eden kasın görev yapamadığı tespit edilirse, uzun süreli asit tahrişine bağlı yemek borusunda önemli hasarlar meydana gelmişse, fıtık çok büyük olup hacmi ile proplemler yaratıyor veya boğulma tehlikesi varsa cerrahi müdahale yapılabilir. Ameliyatla, fıtıklaşıp göğüs boşluğuna taşan midenin eski yerine çekilmesi ve yeniden kaçmayı önleyici bariyerlerin oluşturulması amaçlanır.
•Laparoskopik ameliyat, hastanın ameliyat yerinde uzun bir kesi yapmadan yalnızca 0,5-1 cm’lik birkaç delik açarak ameliyatı gerçekleştirmeyi sağlayan bir cerrahi uygulamadır.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
gegirmem var dı 2 dk bir doktora gitim mide fıtıgı dedi
endoskopı sonucunda 4 derecelı mıde fıtıgı oldugu ortaya cıktı. doktorum dev mıde fıtıgı amelıyatla sorun gıderılecegını soyledı. bu hafta ıiçi amelıyat olacagım hergun o acıyı ve stresını cekmektense amelıyat tek cozum mıde fıtıgı olan yerı mıdenın normal halıne getırılecek iç organ felan kesme yok sadece amelıyatla duzeltme olacak. geçmşiş olsun arkdaslar.. amelıyat sonra yazarım
mrb lar been son 6 yıldır karnımdan aşırı ağrılardan şikayetçiyim dokor mide fıtığı dedi ameliyatın şart olduğu söyledi ancak ben son endoskopi den sonra meliyattan çok korkum ve açıları iki katına olaştı eskiden ayda bir ağrı doyardı şimdi ise eğrılar dinmek bilmiyor ve iş hayatım çok zor geçiyor varmı beni bilglendireçek biri yaşım 20 şimdiden ihtiyarlar gibi çökmüş durumdayım…
bendede endoskopi sonucu mide fıtığı 3cm ve reflü teşhisi konuldu 3 ay ilaç tedavisi verildi reflü belki de fıtıkda ialaçla tedavi olunurmu amaliyat olmak istemiyorum.
bende mide fıtıg var mış öyle söyledi dr benim midem den çok şikayetm var neya payım bilmiyorum ameliyat tanda çok korkuyorum sizin yeriniz nerde bana bildirirseniz sevinirim bir de ssk ya bakıyor musunuz sAYGILARIM LA
bende de enddoskopi ile yapılan işlemde mide fıtığı teşhisi konuldu yemek yediğim zamanlarda sanki ayva yiyip tıkanan insan gibi tıkanma oluyordu aşırı mide yanması ağzıma bol su gelmesi oluyordu doktorum bana ameliyat dedi yada ömür boyu ilaç kullanacaksın dedi bana 40 mg nexium hap verdi sabahları yemekten yarım saat önce yutuyorum hiç bir sorunum kalmadı ama hapımı 3-4 gün almazsam tekrar nüksediyor.
Bende de fıtığımda arasıra kasılmalar oluyor fakat fıtığım fazla büyük değil o yüzden korkuyorum bu nedenle ne yapmam gerekir.
mrh ben de bir buçuk ay önce aşırı ağrıyla gittiğim hastanede çekildiğim endoskopi sonucu safra kesemde taş ve midemde fıtık olduğu söylendi ameliyat önerildi ancak öncesinde diyet tedavisi denenmek istendi ancak şuan 2 hatalık hamile olduğumu öğrendim ağrılarım gitgide artıyor. ne yapmalıyım
bende mide fıtığı ve reflü hastasıyım .yıl 2008 de göğüs te sıkışma ,ses kısıklığı, boğazda sanki bir şey var yutkunmaya çalışıyorum fakat yutamıyorum gibi bir şey ,kalp çarpıntısı ,ve sürekli boğazda bir kuruluk hisiyle dr ‘gittim fakat o anda teşhis koymakta çok zorlandılar.kulak burun boğazcı guatırdan şüpelendi ama yok çıktı kalp dr yönlendirdi orda kalp ekoları ve bir sürü tetkikler yapıldı fakat yok çıktı.sonuçlarımı gören dr lar senin hiç bir şeyin yok diye beni eve gönderdiler ama ben rahatsızdım ve bir sonuç alamıyordum .sonunda izmit’ unubel diye bir yer olduğunu ve bu konularda iyi olduğu söylendi oraya gittim ve orda hastalığıma teşhis konuldu.kocaeli fakültesinde endoskopi ve ph metre takıldı .reflü başlangıcı ve mide fıtığı olduğum ortaya çıktı.bu durumu nasıl bana zarar vermeden rahat geçirebilirim diye düşünmeye başladım ve yaşamımda değşiklikler yaptım bana hangi yiyecekler zararlı diye araştırdım ve onlardan uzak durdum streste var en büyük etken aslında ama ona çare bulamadım çünkü işim bir alüminyum şirketinde ön muhasebeci ,siparişler,alış ve satışlar ve telefonlara baktığım için çok yoğun geçiyor ve stresli bir ortam onun dışında şükür halime diyor bütün hastalara ALLAH’acil şifalar dilerim
ben 2 ay önce safra kesesini aldılar ama benim spor yapmam ve kilo almamam gerekdiğini doktorum süylüyor ama bir türlü spor yapalmaktayım eğer kilomda 95 boyu 1,72 olarak biliyorum acaba spor yapmazsan kilo alırsam mide fitiğı oluşurmu tşk…
benimde göbekte ve midede fitik var
sıkıntı millet ameliyat şart mide fıtığı için ömür boyu ağarmasından ialç olarak rennie duo kulllanabilirsiniz ama ameliyat şart endeskbiye girenler için
bende reflü ve ülser teşhisi ile birlikte mide fıtığı tanısı konuldu. ne yapmalıyım. az da yesem şişkinlik bulantı ve nefesimde sıkışma oluyor. nolur bana yardımcı olun
merhaba ben de sırtımda aşırı bi ağrı vardı göğüs hastalıklarına başvurdum mideden olacağı söylendi endoskopi yapıldım ve sonuç olarak da mide fıtığı dendi bunun etkileri midede aşırı yanma acı su gelmesi ve nefes darlığına yol açıyor.ameliyat olmasam ilaçla tedavi yöntemi uygulansa düzelme olmazmı
Babam doktora ilk olarak hıçkırığından dolayı gitti. Daha sonra film çekildi ve midesine yakın bölgesinde fıtık olduğu anlaşıldı.Doktorlar verdiği ilaçlarla babamın hıçkırığını kesemediler ve günlerdir hıçkırık lütfen yardımcı olun ne yapmalı?
çok bilgilendim
merhaba ben surekli geyirme var çok doktara gıttım ama verdıklerı ilaçlar işe yaramadı ne yapacagımı şaşırdım daha önce kulladıgım ilaçlar gastomıl 200 mg – motıllıum 10 mg panraf 40 mg bu benzer bırçok ılaç kullandım ama 2 dakıka bır muhakkak geğirme oluyor ve baş dönmesi bile yapıyor allah rızası için bana bır tedavı bır ilaç yazın
merhaba yusuf arkadaşımızın bahsettiği sorunun aynısı bende var.endoskopi yaptırdım mide fıtıgı gastrit bir de ödem çıktı.tek rahatsız ettiği nefes alıp vermek, dahiliyeye gittim gögüs filmi çektirdim, kan değerlerine baktırdım bir sorun yok sonra mideden oldugunu söylediler, bunalıma girdim nefes darlıgından.nasıl bir tedavi olmam gerekir
bende mayıs ayında yapılan endoskopide midede ödem oluşumu ve gastrit var denildi ve safara kesemde aşırı miktarda polip oldugu ve ameliyatla safara kesem alındı 0smaniye- özel park hastanesi, 1,5 hafta önce midemden yine rahatsızlandım istanbul daydım ve avrupa tıp özel hastanesine geldim burda endoskopide mide kapağında yara ve aşırı miktarda ödem gastrit ve fıtık oldugu söylendi reflü oldugumu nefes alıp vermedebundan zorlandıgımı söyledi doktorum şimdi 5 dk yürüsem yada egilip kalksam nefes akmakta baya bir zorlanıyorum ne yapmalıyım
benimde midedemde fitik var ama cok aciyor belcika