Mide Bulantısı Tedavisi

Mide bulantısı tedavisi için bitkiler. Nane ( Mentha piperita ): Mide bulantısına yönelik etkisiyle tanınır. Hastalığa bağlı olmayan sorunlarda, karaciğer ve safra fonksiyon bozukluklarında ve gebelik kusmasında etkilidir.

Nane çayı: 2 tatlı kaşığı nane 1 bardak kaynar suyla haşlananır ve üzeri kapalı olacak şekilde 10 dakika demlenir ve süzülerek içilir. Tatlandırılmadan içilmelidir. Günde 2-3 bardak içilebilir.

Nane çayı barsak kanalındaki spazmları yumuşatarak, barsakla ilgili kramplarla birlikte olan bulantıya yönelik etkili koruma da sağlar.

Reflü sorunu olan kişiler nane çayı kullanmamalıdır.

Gebelikte Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

Zencefil ( Zingiberis rhizoma ): Araç tutması ve gebelik kusmasında etkilidir. Zencefil Geleneksel Çin Tıbbında gebelik kusmasında kullanılmakla beraber tedbiren gebelerde kullanılmamasını belirtenler de vardır. Hamilelikte yalnızca taze rendelenmiş zencefil rizomu nun kullanılmasının daha doğru olacağı belirtilmektedir.

1 kahve kaşığı toz zencefil üzerine bir fincan kaynar su döküldükten sonra, 5-10 dakika süresince üzeri kapalı olacek şekilde demlenip süzülür. Yemeklerden önce birer fincan içilir.

Zencefil ayrıca tentür ve kapsül olarak da kullanılmaktadır.

Araba Tutmasına Ne İyi Gelir ? Araç tutmasına karşı yola çıkmadan 30 dakika önce 2 kapsül, daha sonra 4 saatte bir 2 şer kapsül alınır.

Gebelik ya da seyahat sırasında oluşan bulantıya iyi gelmesiyle bilinen zencefilin aynı zamanda mide rahatsızlığını sakinleştirme ve safra akışını geliştirme özellikleri de vardır.

Zencefil ameliyat sonrasında görülen bulantılara karşı ve de kemoterapi görenlerin mide bulantılarının azalmasında da kullanılmaktadır.

Gebeliğin ilk 2 ayında günde 4 defa 250 mg oranında (1gr) alınabileceği belirtiliyor. Ancak gebeliğin ilk iki ayından sonra kullanılmaması gerekir.

Zencefilin adet söktürücü özelliği de bulunduğu için fazla kullanılması zararlıdır. Düşük gibi bir soruna yol açabilir.

Bu yüzden kullanım miktarı konusunda dikkatli olmak gerekir. Gebelikte zencefil kullanımının hekim gözetiminde olması daha doğrudur.

Zencefilin kan inceltici özelliği olduğu için kan inceltici ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır.

Herhangi bir ameliyat durumu varsa ameliyat olmadan önce zencefil kullanımına son verilmelidir. Trombositleri daha az yapışkan hale getirmeleri ve dolayısıyla kanama riskini artırması sebebiyle ameliyattan bir süre önce kullanımı bırakılmalıdır.

Enginar yaprağı ( Cynarae folium ):  Gebelik kusması ve karaciğer ve safra fonksiyon bozukluklarında etkilidir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php