Menenjit Belirtileri ve Menenjit Nedir? Beyin zarlarının iltihabı olan menejit hastalığına virüsler ya da bakteriler neden olur. Hastalık, santral sinir sistemindeki zarların, beyin ve sinir dokusunun iltihabı sonucu meydana gelir. Menenjit olan hastaların birçoğu tamamen iyileşirken bazı hastalarda ise ölümcül sonuçlara veya sakatlıklara yol açabilmektedir.
Meningokok, pnömokok ve H. influenza tip B (Hib) bebeklik döneminde menenjite yol açan 3 etkendir. Karma aşıyla Hib’e karşı korunma sağlanabiliyor. Pnömokok aşısı da pnökokoksik menenjit vakalarında azalma sağlamıştır. Menenjit hastalığının en çok rastlanan ve en ağır belirtilerine neden olan meningokok’a karşı geliştirilen konjige aşı da batı ülkerinde uygulanmaktadır.
İki tip görülen meningokokseminin biri öldürücü olabilirken, ikinci tipi ise zeka geriliği, işitme bozukluğu gibi sorunlara sebeb olabilmektedir. Viral menenjit bakteriyel menenjite göre daha hafif seyreder.
Menenjit Belirtileri – Menenjit Nasıl Anlaşılır?
Yüksek ateş, baş ağrısı, kusma, kas ağrısı, ışık ya da sese karşı hassasiyet, şuur bozukluğu, havale, morluk gibi belirtiler görülür. Ense sertliği denilen durum en önemli bulgudur. Başın öne doğru eğilmesi sırasında boyun kaslarının çok dirençli olması sebebiyle çene göğse değdirilemez. Teşhis ve tedavide 24 saatten daha geç kalınması ölümcül sonuçlara neden olabilir.
Menenjitin Komplikasyonları
Körlük, sağırlık, zeka geriliği, konsantrasyon bozukluğu, hidrosefali gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bazıları düzelse bile sağırlık kalıcı olabiliyor.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.