Lökosit Nedir ve Neden Yükselir?

Lökosit Yüksekliği Neyi Gösterir? Lökosit Nedir? Akyuvarlar (lökosit), alyuvarlar ve trombositler olmak üzere kanda dolaşan 3 tür hücre mevcuttur. 1 mm3 kanda lökositler 4.000–8.000, alyuvarlar 5.000.000, ve trombositler de 150.000–400.000 adettir. Kemik iliğinde üretilen lökositler kanın dışında lenf sistemi, dalak ve diğer vücut dokularında da bulunur. Kanın beyaz küreleri olarak bilinen lökositler vücudun mikroplara karşı savunmasında başlıca rolü oynayan hücrelerdir. Kanda normal seviyesi mm3’de 4.000 – 8.000 arasında olup, mikrobik hastalıklarda bu oran artar.

Lökositler hücre içinde tanecik bulunup bulunmamasına göre tanecikli ve taneciksiz olarak 2 ana gruba ayrılır. Tanecikli olanlar, içlerindeki maddenin boyanma özelliğine göre 3’e ayrılır. Asit boyalarla boyananlar asidofil, bazik boyalarla boyananlar bazofil, nötr boyalarla boyananlar nötrofil olarak adlandırılır. Sitoplazmasında tanecik taşımayanlar ise lenfosit ve monocyt’lerdir.

1 litre kanındaki lökosit sayısı 5-10 milyar; vücuttaki toplam kanda bulunan lökosit sayısı ise, 25-100 milyardır. 1 mm3 kandaki lökosit sayısı, yeni doğanlarda 15.000-40.000; 1 yaşındaki çocuklarda ise 10.000 civarındadır. Yetişkinlerde 5.000-10.000 arası normal kabul edilir. Enfeksiyonda 40.000’e kadar çıkan bu sayı, lösemilerde 500.000’lere kadar yükselebilir. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açan nedenler ya da kemoterapi ve radyasyon tedavisi lökositte azalmaya sebep olur.

Lökosit Sayımı

Lökosit sayımı bir milimetreküp periferik kandaki lökositlerin sayısının saptanmasıdır. Enfeksiyon ve löseminin tespitinde önem taşır. Lökosit sayımı kan sayım cihazlarıyla yapılır.

Lökosit Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur?

Lökosit sayısında artış lökositoz olarak ifade edilir. İnflamasyon, lösemi, bakteriyel enfeksiyon, travma, yoğun egzersiz ya da stresin neticesi olarak bu durum ortaya çıkabilir. Lökosit sayısında azalma ise lökopeni olarak tanımlanır. Kemoterapi, radyasyon terapisi veya bağışıklık sistemi sorunları gibi faktörlerin sonucu lökopeni görülebilir.

Sistemik enfeksiyonlar, lokal enfeksiyonlar,lösemiler, miyokart enfarktüsü gibi durumlarda lökosit değerleri normalin üstüne çıkar. Bazı virüs hastalıkları, tifo ve paratifo, brucella, miliyer tüberküloz, aplastik anemi gibi durumlarda ise lökosit değerleri normalin altındadır. Lökosit sayısı sabah saatlerinde daha azdır, öğleden sonra ise yükselir. Aşırı sigara kullanımı lökosit sayında artışa sebep olabilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Lökosit Nedir ve Neden Yükselir?” üzerine 7 yorum

  1. Bağısak bozukluğu şikayetimde lmukoslu alanda 10-15 lökolosit görüldü.bu durum neyi gösteriyor

  2. Ciddi gribal enfeksiyon ve boğaz iltihabı şikayetiyle doktora gittim.
    Serum ve antibiyotik verildi.
    Lokasitim 18000 çıktı tehlikeli bir durumdur?

  3. idrar tahlil sonucunda lokosit 1 çıktı bu ne demek iyimi kötümü

  4. Benim lokositim 43 çıktı bunun sonucu nedir?? Lütfen cevap yazz

  5. H WBC65.6 lyHm%
    H 85.9 lym 56.4 mid.3.2 LGRA9.1bu sonuclara göre tehlike arz ediyormu wBC .BILYORUM BEYAZ KAN OBIRLERINI BILMIYORUM LÜTFEN BANA YAZARMISINIZ NE ILE ILGILI ŞIMDIDEN TŞK EDERIM

  6. Annemin tahlil sonucunda eritrosit 44çıktı. Lokositte 44 çıktı yoğun ağrısı var sizce bunun tanımı nedir?

Yorum yapın

css.php