Kurdeşen Nedir ve Kurdeşen Hastalığı Neden Olur? Kurdeşen (ürtiker) vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen etrafı kızarık, ortası soluk, yüzeysel ve kaşıntılı cilt döküntüleridir. Kaşıntılı, kabarık, 2 mm den 30 cm ye varabilen farklı boyutlarda ve şekillerde görülen plaklar biçimindedir.
Toplumda kurdeşen olarak bilinen ürtiker adı latincesi Urtica olan ısırganotundan kaynaklanmaktadır. Ciltte meydana gelen döküntü ısırganın ciltte yaptığı reaksiyona benzetildiği için bu şekilde adlandırılmıştır.
Plak biçimindeki bu döküntüler genel olarak 20 dakikayla 3 saat arasında devam edip, iz bırakmadan gider. Sonra başka bir yerde yeniden oluşur. Derideki kızarık alanlar birleşip, büyük, yuvarlak ya da düzensiz biçim alabilirler. Kızarıklıklar bastırılınca beyazlaşıp solar. Yaygın kaşıntı ve yanma hissi görülür. Tek bir ürtiker plağı 24 saatten daha uzun sürmez, fakat tekrarlayarak sürebilir ya da kronik bir durum alabilir.
Kurdeşen diğer insanlardan daha hassas olmaları ve daha kolay reaksiyon göstermeleri sebebiyle alerjik bünyeli kimselerde daha fazla görülür.
Kurdeşen Neden Olur?
• Deri damarlarının geçirgenliğinin artması ve genişlemesi sonucunda dokuya kan sıvısının sızmasıyla meydana gelen hastalık, daha derin kısımları etkilediğinde kaşıntı ve kızarma olmaksızın ağrı ve şişlikle kendini gösteriyor ve anjiyo-ödem olarak adlandırılıyor.
• Kurdeşen hastalığı toplumda yüzde 15-20 arasında görülür. Kadınlarda daha fazla görülen kurdeşen, genel olarak 20-40 yaşlarında daha çok görülüyor.
• Bahar mevsiminde deri alerjilerinde önemli artışlar olmakadır. Ancak kurdeşenin tek sebebi polenler değildir. Enfeksiyonlar, ilaçlar, genetik unsurlar, stres, böcek sokmaları, bazı iç hastalıklar, besinlerdeki katkı maddeleri ve fiziksel uyaranlar da ürtikeri tetikleyebilir.
Kurdeşen Bulaşıcımıdır?
Kurdeşen hastalığı bulaşıcı değildir.
Kurdeşen Kaç Günde Geçer?
Akut kurdeşen 6 hafta kadar sürebilir ve bunun nedeni çoğunlukla tespit edilip tedavi edilebilir. Kronik kurdeşen ise hastalığın 6 haftayı geçmesi halinde sözkonusu olur. Kronik kurdeşende %70-80 oranında sebep saptanamıyor. Bunların bir kısmında hastalığı psikolojik etkenler tetikliyor.
Kurdeşen Tehlikelimidir?
Ürtiker bazen önemli sorunlara yol açabilir. Solunum proplemine, dudaklarda, gözlerde, el ve ayaklarda şişmelere neden olabilir. Sistemik anaflaksi (şok) ise hayati risk oluşturan bir tablodur.
Kurdeşen Belirtileri
• Kurdeşenin en belirgin özelliği ciltte 1-2 santim çapında kırmızı, kabarık, kaşıntılı, yer değiştiren döküntülerin buunmasıdır. Kabarıklıklar genel olarak yüzde, kollarda, bacaklarda ve parmaklarda meydana gelir.
• Stres, fiziksel unsurlar, bazı cilt sorunları ya da cilt dışı sistemik rahatsızlıklar ve ailesel hastalıklar kurdeşenin önemli sebepleri arasında yer alır.
• Kurdeşen hastalığının iki türü vardır. Her ikisinde de döküntünün görünümü aynıdır, süreleri ise farklıdır.
• Akut hastalık genellikle 24 saat içinde düzelir. Tekrarlayan ürtiker plakları nadir olarak bir aya dek devam edebilir. Her yaş gurubunda görülebilir ve kronik ürtikere nazaran daha çok rastlanır.
• Akut ürtiker parazit, bakteri, mantar, virüs biçimindeki enfeksiyonlar, fıstık, fındık, yumurta, süt, balık, kabuklu deniz ürünleri, ilaç reaksiyonları ( antibiyotikler, ağrı kesiciler, epilepsi ilaçları), böcek sokmaları akut ürtikerin sebepleri arasındadır.
• Kronik ürtiker genç erişkinlerin rahatsızlığıdır. En az 6 hafta müddetince her gün ya da bir iki gün arayla döküntüler meydana gelir.
• Kronik ürtikerde neden çoğunlukla anlaşılamaz. Hastaların sadece bir bölümünde sebep anlaşılabilir. Stres, fiziksel faktörler, ailesel hastalıklar, bazı cilt rahatszlıkları ya da cilt dışı sistemik hastalıklar kronik ürtikerin sebepleri arasında yer alır. Kronik üritkerde yüzde 70-80 oranında sebep bulunamamaktadır.
Kurdeşen Tedavisi
Kurdeşen hastalığının tedavisi için öncelikle kurdeşene sebebiyet veren unsurun alımına son verilmesi gerekir. Kurdeşene sebep olan başka bir sistemik rahatsızlık bulunuyorsa onun tedavisine başlanmalıdır.
Kurdeşen İlaçları
Kurdeşenin yol açtığı şikayetler için antihistaminikler kullanılır. Tek bir ilaç ya da öbür ilaçlarla kombinasyon biçiminde de verilebilir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Ben 2 haftadan fazla sürede bu rahatsızlığı çekiyorum çok fazla kaşıntım oluyor ne yapmalıyım bu konu ile ilgi bir çok Dr ye gittim ama çare bulamadım
Ben 1yıl 2 aydir bu hastalikla yasamaya calisiyorum. Rabbim herkese sifa versin. Çok zor.
Bende 2 aydır çekiyorum bu hastaligi gitmediğim doktor kalmadı Rabbim herkese şifa versin
Bu hastalık babamda var biz antibiyotik,asprin gibi ilaçları kullanmayı bıraktık aynı ürünü 2 gün üst üste yedirmiyoruz ,soğan sarımsak süt deniz ürünleri domates ve yumurta yı da kaldırdık menüden bu safhadan sonra arada bir ürtikerı azdigi oldu bizde prednol ceebros ve mide koruyucu hap kullandik son 1 aydır durumu çok iyi Allah bu hastalığı cekenere sabır versin gerçeken zor ama psikolojik olarak kendinizi rahat hissetmeniz de fayda olduğunu söylemem gerekiyor..
Bir iki defa keçi boynuzu pekmezi içtim çok geçirmesede idare ediyor.
Bende 4ayır kurdeşen le baş etmeye çalışıyorum ama kötü durumdayım kullandığım ilaç yan etkileri beni inanılmaz kötü yapıyor.