Karpal Tünel Sendromu Nedir? Karpal Tünel Sendromu median sinirin el bileğinden geçerken karpal tünel denilen kanal içinde sıkışmasıyla meydana gelir. Sıkışma o noktada sinir üzerine bası yapar ve elin ilk üç parmağında uyuşma, yanma, karıncalanma gibi duyusal güç kaybı ile motor şikayetler oluşur.
Kimlerde Görülür?
En çok el bileğini büküp sıkma tarzında iş yapan kişilerde rastalanır. Et ve tavuk paketleyicileri, bilgisayar kullanıcıları, marangozlar, müzisyenler ve teknisyenler risk altındadır.
Karpal Tünel Sendromu bir bilek injürisi ile de olabilir. Özellikle diyabet, hipotiroidi, akromegali adlı hipofiz hastalığı ve romatoid artrit’te ortaya çıkar. Ayrıca hamile kadınların %25-30’unda da görülür. Karpal tünelin daha dar olması, östrojen içeren doğum kontrol hapları, menopoz ve gebelik dönemleri bu rahatsızlığın kadınlarda daha fazla görülmesine neden olmaktadır.
Karpal Tünel Sendromu Belirtileri
Belirtiler genellikle median sinirin kontrolünde olan başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının yarısında hissedilir. Serçe parmak ayrı bir sinir tarafından kontrol edildiği için serçe parmağında belirti görülmez.
El ve parmaklarda uyuşukluk ve karıncalanma, bilek, avuç içi ve kolda ağrı, ellerin kullanılması ile ağrının artması ve başparmakta güçsüzlük görülür. İleri aşamalarda bilek ağrısıyla birlikte yumruk yapma, küçük cisimleri tutmada zorluklar görülür. Şikayetler, öncelikle gece saatlerinde ve özellikle uyku sırasında ellerinin birinde ya da her ikisinde başlar, hastalık ilerledikçe yakınmalar gündüz saatlerine de yayılır.
Karpal Tünel Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?
Ayrıntılı bir nörolojik ve fizik muayeneyle diğer olasılıklar elendikten sonra EMG testiyle tanı kesinleştirilir. EMG’de el ve bilek üzerinde yerleştirilen elektrotlarla sinir iletimleri ölçülerek kesin tanı ile birlikte hastalığın derecesi saptanır.
Karpal Tünel Sendromu ve Tedavisi
• Hafif derecedeki karpal tünel sendromu tedavisinde splint (el ve bilek destekleri) ve B6 vitamini, ağrı kesiciler, iltihap baskılayıcılar gibi ilaç tedavisi uygulanabilir. Orta ve ileri evrelerde ise ameliyat gündeme gelir.
• Altta yatan nedenler varsa öncelikle onların tedavi edilmesi gerekir .Non-steroid anti-inflamatuar ağrı kesici ilaçlar ağrıların hafiflemesini sağlayabilir. B6 vitamini hastanın elinde oluşan nörolojik kusurlarda etkili olabilir. Tünel içerisine verilen kortizon, şişme ve enflamasyonu durdurmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Lokal kortizon enjeksiyonu beklenen faydayı sağlamamışsa cerrahi müdahele uygulanabilir. Ameliyatla, median siniri baskılayan yapılar kesilir. Ameliyattan sonrada yine rehabilitasyon uygulamaları yapılır.
• Mini açık yaklaşım denilen yöntemde ise küçük bir kesiyle median sinir ile karpal bant arasında bir tünel oluşturulur. Ayrıca karpal bant ile cilt altı arasında bantı tam olarak ortaya koyacak biçimde ikinci bir tünel açılır. Bant daha sonra knifelight özel bir lazer bıçağı ile kesilir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.