Kabızlık tedavisi ve şifalı bitkiler kabızlık.Keten Tohumu: Keten tohumu kronik kabızlık çözümü için kullanılabilecek doğal bir alternatiftir. Bilindiği üzere kabızlık için kullanılan ilaçlar yararlı olmakla birlikte sürekli kullanılmaları durumunda bağırsakları tahriş edici ve minerallerin azalmasına yol açıcı gibi etkileri de bulunmaktadır.
Sabah ve akşamleyin 1-2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu bol suyla yutulur daha sonrada 1-2 bardak su içilir. Bağırsaklara ulaştığında genişlemeye başlayan keten tohumu bağırsakları uyarır ve uyarılan bağırsaklar dışkılama işlemine başlar. Keten tohumunun müshil etkisi mekaniktir.
Yararlı etkisi olan keten tohumu sarı keten tohumudur. Bazı yerlerde kuş yemi olarak kullanılan keten tohumu da satılmaktadır. Bu sebebten dolayı kullanılan ürünün gerçekleğinden emin olmak gerekir.
Hazır olarak satılan Keten tohumu alınmamalıdır. Keten tohumu kullanılacağı zaman öğütülüp tüketilmelidir.
Keten tohumu sağlıklı koşullarda saklanmalı ve kullanılmalıdır. Çabuk bozulmaya yatkın olması nedeniyle yanlış kullanımı sağlık açısından olumsuz etkilere neden olur.
Kabıza Ne İyi Gelir?
Lif: Çözünmez lif dışkıyı yumuşatır ve hacimlendirerek bağırsak boyunca daha çabuk kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Günlük 20 ila 30 gr lif alımı tavsiye edilmektedir. Şişkinliği önlemek için lifin yavaş yavaş alınması gerekir. Eğer az oranda lif alınıyorsa bir günde 30 gr lif alınması sağlıklı olmayabilir. Şayet bağırsak düzensizliği sorunu varsa diyete lif eklenmeden önce doktora danışmak daha doğru olur.
Karnıyarık Otu (Psyllium Seed): Öğütülmüş karnıyarık otu hassas bağırsak sendromu ve kronik kabızlık proplemi için kullanılan bitkisel bir yardımcıdır. Karnıyarık otu nadiren de olsa bazı hassas kişilerde alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Farklı yiyeceklere alerjisi olanlar kullanmadan önce doktora danışması önerilmektedir.
Karnıyarık otu suda şişerek dışkının kolay atılmasını sağlayıcı etki gösterir. Bağırsakları tahriş etmeden temizlemeye yardım eder.
Psyllium Asya’nın, Akdeniz’in ve Kuzey Afrika’nın belirli bölgelerindeki, Plantago Ovata bitkisinin ezilmiş tohumlarından elde edilir. Çözünür lif anlamında oldukça zengin olan psyllium bitkisi geleneksel olarak kabızlık tedavisinde kullanılır. Ayrıca dışkıyı yumuşatmaya ve hemoroid ile ilgili ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Suyla birleştirildiğinde, şişerek hacimlenir ve bağırsakların, sindirim sistemi yoluyla dışkı geçişini hızlandırmasına neden olur. Psyllium’un plasebo ile karşılaştırılması üzerine, 283 denek üzerinde yapılan 3 deneyin, 2011 değerlendirmesinde, (yaklaşık günde 10 gr.) oldukça olumlu sonuçlar tespit edilmiştir.
Probiyotikler: Probiyotikler bağırsak çalışması ve bağırsak doğal florasının korunmasında yararlıdır. Kabızlığın önlenmesi ve kabızlığın giderilmesinde kullanılmaktadır. Bu besinlere alerjisi olanlar ve kolit sorunu olanlar kullanmamalıdır.
Probiyotik yoğurtların en önemli yararı bağırsak tembelliğine ve kabızlık proplemlerine iyi gelmesidir. Bazı araştırmalar düzenli olarak yenilen probiyotik yoğurdun, kalın ve ince bağırsakta birçok proplemi giderdiği ve hastalıkları önlemede yardımcı olduğunu göstermektedir.
Probiyotik yoğurt tüketildiğinde vücuda giren bakteriler, emilmeden bağırsaklara kadar gelir burada yerleşir ve etkisini göstermeye başlar. En az 15 gün yenildiğinde şişkinliği, kabızlığı, sindirim sorunlarını ve bağırsak enfeksiyonlarını önleyici etki gösterebilir.
İçerisindeki probiyotik bakterilerin ölmemesi için yoğurdun sıcak yemeklerle beraber yenmemesi gerekir. Bekletildiği zaman tüm etkisini yitirdiği için paket açıldıktan hemen sonra yenmelidir.
Sinameki: Kabızlık için kullanılan bir başka bitki sinamekidir. Sinemakinin (Foliüm Sennae) müshil etkisi içeriğindeki antrachinon türevleri (rhein, aloe emodin) ve bazı glikozitler (sennosid A ve B) den kaynaklanmaktadır.
Sinameki yaprağı kabızlık sorununda kısa süreli olarak kullanılır. En fazla 10 gün kullanılmalıdır. Aksi takdirde bağırsakları tahriş edebilir.
Haşlama ve demleme şekilinde kullanılır. Sinameki kaynatılacak olursa ve sıcak içilecek olursa dışkılama şiddetli ishal şeklinde gerçekleşir.
Sinameki çayı bağırsakları çalıştıran bir çay olmasına rağmen uzun müddet tek başına ve fazla miktarda kullanımı bağırsaklarda sorunlara neden olabilir.
Tek olarak içilen sinameki çayı gaz ve karın ağrısı yapabilir. Bu yüzden sinamekiyi tek olarak değil rezeneyle içmenin daha doğru olacağı belirtilmektedir.
Kolit ve spastik kabızlıkta kullanımı uygun değildir.
Düşüğe neden olma riski olduğundan dolayı hamileleler sinameki kullanılmamalıdır.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
bende bir aydan beri 3 günde bi cikiyodum tuvalete oda zorlayarak.burda okuduğum zeytin yağı içme yorumunu okudum ve denedim.sonuç çok iyi.ama sırf yağ olduğu için içerken midem bulaniyordu bende bi kaç damla üzerine limon damlatip sabah aç karnına bi kaşık zeytin yağı içiyorum.iki saat içinde etkisini görüyorum.ve sancı yada ıkınma çekmeden tuvalete cikiyorum.yardımı için arkadaşa teşekkürler
bende kabızlık sorunu çekiyorum inş. keten toğumu işe yarar selülüt yapar diyenle var.sınava çalışıyorum yürüyüş yapamıyorum düzenli olarak 2 yıldır soun oldu bu yüzden
2 aydır kabızlık problemi çekiyorum keten tohumunu denedim ilk günden etkisini gösterdi. sabah ve akşam aç karnına 1 tatlı kaşığı dolusu yiyip üzerine iki bardak su içiyorum yatarkende yiyebilirsinz aktardan 100 gr kadar alıp toz haline getirtiyorum buzdolabında cam kavonazda muhafaz ediyorum
üstteki karışımı sadeleştirdim. sinameki,keten tohumu,karanfil,çörekotu,nane,kekik,zeytin yaprağı,
bağırsaklarımdaki şişkinlik-kabızlık-iltihap ve bitkinlik için kendime öğütülmüş bitkisel bir karışım oluşturdum. keten tohumu, civan perçemi, pelinotu,kekik,nane,çörekotu,karanfil,sinameki,barutağacı kabuğu,zeytin yaprağı,meşe kabuğu,yulaf,çobançökerten. çok rahatlatıyor ama zararı olabir mi.
Eğer stres ve sıkıntı içindeyseniz ne yapsanız nafile.Ama stres yoksa hakikaten bol su,kepek ekmeği,sebze,zeytinyağı tüketimi bir hayli etkili.
sinem geçmiş olsun doktora görünmekte fayda var tabi. sadece su içerek olmaz. sulu besinler tüketmeye çalış. sporla aran nasıl? kan gelmesi bağırsaktaki kılcal damarlardandır büyük ihtimalle. tekrar geçmiş olsun
mrb. benimde kabızlık sorunum var 1 aydır böyleyim lavoboya gitmeye korkuyorum ıkınarak çıkartıyorum ama zorlanıyorum baya.. çıkartırkende dışkıda 1 damla kan oluyor. korkuyorum hemde çok..ben fazlasıyla su içerim günde 2.5 litre nerdeyse akşam yatarken 5 bardaga yakın içip yatarım.. karın agrısı yada şişkinlik yok bende sadece lovobada sorun yaşıyorum çıkartırken. doktora görünmeyi düşünüyorum açıkcası .. :((
@ülkü: Oncelikle bir kolonoskopi yaptırmanızda yarar var..Dr nuza tetkik oncesi anestezı ile yani ilaçlı yaptırmak istediğinizi belirtirseniz fazla bir ağrı duymazsınız Çoğu hastane direk uyguluyor
Kabızlıktan kurtulmak icin oncelikle beslenme seklini degistirmek gerekir. Bol posalı yıyecekler sebze turu beslenme ve kepek ekmeği tercih etmek bu sorununuzu buyuk olcude giderir.. ve tabikihareket ve bol bol yuruyuş yapmakta onleyici tedbirler arasındadır.. Asla ve asla sinameki kullanmak ve bağımlı kalmak uygun değildir..Evet laksatif etkisini kısa sürede gosterir..yani kabızlığı giderir. dogrudur. Ama vucudunuza vericegi zararları yani yan tesirlerini asla ve asla goz ardı etmemek gerekir.. Yatmadan once Bir yemek kaşığı tazeliğine guvendiğiniz keten tohumunu yarım çay bardağı sıcaksu içine atıp yarım saat bekledikten sonra ciğniyerek tuketmek.. bitkisel ilaclar arasında tercih edilmelidir.. Aldığınız keten tohumunu ıslak bir pamuk arasında tutup birkaç gunde cimlenme sağlayabilirseniz guvenle kullanabilirsiniz.. Toz halinde alacagınız keten tohumu sağlığa zarar verebilir dikkatli olun
sabahlari ac karnina bir tatli kasigi elma sirkesini suya katip iciyorum dogrumu
valla arkadaşlar ayçekirdeği en güzel ilac bişeyin kalmıyor günlük muntazam bi şekilde tuvalete cıkarsınız ayçekirdegini aksatmadan her gün yiyeceksin
Arkadaşlar bende 3 ay önce kabızlık sorunum başladı bir çok yöntemi(kuru kayısı,incir,portakal yaprağı, bitkisel ilaçlar pırasa vs vs…) denedim ama hiç bir işe yaramadı en son çareyi zeytinyağı içmekle buldum her sabah aç karnına 1 yemek kaşığı zeytinyağı(eğer inatçı bir kabızlıksa 2veya 3 te olabilir)için.Ben ilk kullandığımda pek umudum yoktu ama müthiş bir etki gördüm şiddetle tavsiye ediyorum. En sağlıklı en pratik ve en ucuz yolun bu olduğunu düşünüorum.
benim 1 haftadan beri kabızlık sorunum var.ne yapacağımı bilmiyorum.tuvaletim geliyor ama dışkımı yapamıyorum. bana sinamekiyi önerdiler.ama bazıları zararlı olduğunu söylüyor.zararlı mı? birde ne zaman etkisini gösteripde müsil yapar? acba………..
Kabizlik cekenler icin .Ac kalmanizi sadece cesitli meyve yemenizi Meyveleri yemeklerden önce yiyiniz bol su icin.Ve bir önerim daha var Sabah yüzünüzü yikamadan 1,5 litre saf su klorsuz ve asitsiz olmali ac karnina her sabah bu suyu ilik olara icin 7 gün devam edin kabizliktan kurtulun.SAKIN HA RAHATLADIKTAN SONRA COK YEMEGE BASLAMAYIN ACLIK HISI OLDUMU BIR BARDA SUYU YUDUM YUDUM ICIN
doğal besinler tüketin saf gerçek zeytinyağı için
Sayın arkadaşlar, bende uzun müddetten beri kabızlıktan şikayetçiydim. Buğday kepeği ile rahatladım diyebilirim. Baharatçılardan veya marketten buğday kepeği alın, bir bardak içinde bulamaç haline getirin ve için, içemezseniz az yağda pide gibi pişirebilirsiniz. sabah öğle ve akşam yiyin, hergünde aynı saatlarda olsun veya olmasın çıkmaya bakın, geçmiş olsun.
slm benim yıllardır çektiğim kabızlık sorunum var kabız olduğum için çok kilo alıyorum ne yapıcam bilmiyorum lütfen bana yardımcı olun ilaçlardanda fayda alamıyorum
slm nbr ben selma ne yapacağımı bilmiom vALA TUVALETGE ÇIKAMIOM
slm ben selma çok kabız olyom ne yapacağımı bilmiom valla tuvaletimi yapamıom valal çok üzgünüm?