İshali Ne Keser?

İshal Nasıl Geçer? İshali Ne Keser? İshal bakteriyel enfeksiyon gibi geçici bir duruma bağlı olarak ya da bağırsak rahatsızlığı gibi devamlı bir hastalığa bağlı olarak meydana gelebilir.

İshal günde üç defadan fazla, sulu ve gevşek dışkılama durumudur. İshal genel olarak özel bir tedavi olmadan birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak bu sürenin uzaması başka sorunların belirtisi olabilir.

İshal Nasıl Geçer?

İshalde en önemli şey kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. Bazen ishal durdurucu ilaçların kullanımına ihtiyaç duyulabilir. Fakat parazite veya enfeksiyona bağlı ishallerde ishal durdurucu ilaç kullanımı organizmaların bağırsak içinde kalmasına yol açarak durumu daha da kötüleştirir. Böyle durumlarda bu organizmalara karşı etkili antibiyotikler doktor tarafından reçete edilebilir.

Elma, muz, pirinç, kuru ekmek gibi gıdalar ishalde yardımcı olabilir. Yararlı bakterilerin aktif kültürleri olan probiyotikler ishalin şiddetini azaltıp süresini kısaltabilir.

Probiyotikler: Uzmanlar ishal oluşumunun önlenmesinde ya da tedavisinde probiyotik kullanımının faydalı olduğunu belirtiyorlar.

Yapılan araştırmalara göre probiyotikler ishalde olumlu özellikler göstermektedir. Probiyotiklerin virüs kaynaklı ishallerde daha faydalı olduğu, ancak dizanteri türündeki ishallere ise fazla etkisinin olmadığı belirtiliyor. 2005 yılında Ulusal Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi tarafından organize edilen konferansta probiyotiklerin rota virüsler nedeniyle meydana gelen ishalde faydalı olduğu belirtilmiştir.

Probiyotikler, kalın bağırsaklarda olan ve  sağlığımızın korunmasında görev alan yararlı bakterilerin adıdır. Bağırsakta bulunan bu yararlı mikroroganizmalar bağışıklık sisteminin gelişmesi ve düzenlenmesinin dışında zararlı mikropların bağırsaklara yerleşmesi ve alerjenlerin vücuda girişlerinin engellenmesi gibi fonksiyonlara sahiptirler. Kalın bağırsaklarda, havasız ortamda gelişme niteliğine sahip milyarlarca mikroorganizma yer almaktadır.

Yoğurt probiyotikler açısından zengin bir besindir. Fakat önemli durumlarda özel olarak güçlendirilmiş laktik bakteri tiplerinin ilaç biçimindeki formülasyonlarının kullanılması önerilmektedir.

İshalde faydalı olabileceği belirtilen bazı bitkiler vardır;

Greyfurt Tohum Özleri:  Greyfurdun tohumundan, meyve özünden veya iç kabuğundan yapılan ürünlerin, bakteriyel ve parazittik enfeksiyonlara karşı mücadelede yardımcı olabileceği belirtiliyor. Bazı araştırmalar bu ürünlerin, salmonella şigella, Kolera V’ ve kandidaya karşı etkili olabileceğini göstermiştir.

Kasık Otu (Agrimonia eupatoria): Bu bitkinin bağırsakta kurutucu etkiye sahip olan astrenjanlar içerdiği belirtilmektedir. 1 çay kaşığı kurutulmuş yapraklar bir bardak suda 10 dakika demlenerek günde 1 ila 3 bardak içilebilir.

Sarımsak (Allium sativum): İshal için faydalı olan besinlerden biri olan sarımsağın  bakteri, parazit ve virüsün birçok çeşidine karşı etkili olduğu belirtilmektedir.  Önerilen doz : Günlük  bir ya da iki çiğ, kıyılmış sarımsak dişi; veya günde 500- 600 miligrama kadar üç kapsül.

Mahunya Kabuğu (Mahonia aquifolium): Mahunya Kabuğu ve bunun berberin içerikli türlerinin mikroplarla savaştığı belirtilmektedir. Bazı araştırmalara göre salmonella, şigella, koli E,V. Kolera gibi bakteriler nedeniyle meydana gelen ishalde berberin faydalı olmaktadır. Günlük kullanım önerisi 500-600 mg’a kadar kapsül. Uyarı! Hamile kadınlar berberin içeren bitkiler kullanmamalıdır.

Bu tür bitkisel ürünler çocuklarda kullanılmamalıdır. Yetişkinlerde ise doktor onayı ile kullanmak daha doğru olur.

İshal Neden Olur?

• Gıda zehirlenmesi

• Mikrobik hastalıklar

• Parazitler

• Müshiller

• Bağırsak yapısını bozan rahatsızlıklar

• Bağırsak işlevini bozan hastalıklar

• Bazı ilaçların yan etkileri

İshal Zararları: İshal dehidratasyona (vücudun işlevlerini devam ettirebilmesi için gerekli sıvıların eksilmesi) neden olabilir. Dehidratasyon çocuk ve yaşlı kimselerde önemli sağlık proplemlerine sebeb olabileceği için hemen tedavi edilmesi gerekir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“İshali Ne Keser?” üzerine 12 yorum

  1. Yaklaşık 1 aydır kullandığım antibiyotiklerden sonra ishal devam etti.bu sabag eczanede cslcadin 20 aldım.ilk poşet suula karıştırıp içtim.şıp diye kesildi.3 gün sabah akşam devam etmeliyöişim..şiddetle öneririm.kronikleşen ishaldi üstelik..bu ilacı sgk karşılamıyor 40 ve 50 lira seçenekliselma erdoğan

  2. Bağırsak sorunlarıyla sürekli uğraşan biri olarak diyebilirim ki bu hastalığın en iyi ilacı şu an Reflor. çok hızlı bir şekilde ishali kesiyor barsakları düzene sokuyor. bir bakıma probiyotik gibi

  3. ishalde eczane ilaçları işe yaramıyor 3 aydır ishalim bir vanilyayı yarım çay bardağı suda eritip içiyorum ishali 30dk da kesiyor her dışkılama sonrasıda bir lt suya bir yemek kaşığı şeker bir tatlı kaşığı tuz koyup karıştırın size harika bir doğal serum oluyor her dışkılama sonrası yarım bardak için hem sizi halsiz düşmekten kurtarıyor hem iştahınızı açıyor vanilya bulamayan bir tatlı kaşığı kuru çayı ağzında çiğneyip suyla yutsun oda çok işe yarıyor

  4. Ben hem kendimde hemde cocuklarimda dunyanin parasini verip probiyotik kullandim.hic bir ise yaramadi.tamamen para tuzagi…tefalarca denedim kuru kahve +limon birebir

  5. yogurt yedim muz yedim hala tuvalete cikiyom sivi kaybi oluyo ne yapmam lazim

  6. bu site muhteşem diyemem ama idarede ede diyebi,lirim

Yorum yapın

css.php