İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi

İdrar Yolları İltihabı. İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi Seçenekleri Nelerdir? İdrar yolu enfeksiyonu idrarda bakteri oranının belirli sınırların üstünde olması demektir. İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda erkeklere nazaran çok daha fazla görülür. Bunun nedeni kadınlarda idrar yolunun erkeklere göre daha kısa olması sebebiyle bakterilerin daha kolay bir şekilde mesaneye girebilmesidir. Tedavi amacıyla antibiyotiklerin kullanılması özellikle dirençli bakterilerin gelişmesine neden olmaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

İdrar yollarının enfeksiyonları sık idrar yapma, ağrılı idrar yapma, sıkışma hissi, karın alt kısmında ağrı olması ve bazen kanlı idrar gibi belirtilerle kendini gösterir.

Bitkisel idrar yolları dezenfektanları antibiyotikler ve sulfonamidler kadar güçlü değildir. Özellikle orta akım idrarında mikrop sayısı ml’de 1 milyonun üzerinde ise ya da hastanın ateşi varsa, bitkisel idrar yolları dezenfektanları tedavide yeterli olmaz.

İdrar Yolları İltihaplanması İçin Bitkisel Öneriler

Genel Prensip: Bitkisel drogların herhangi bir rahatsızlığa karşı kullanımı tıbbi onay  olması halinde sözkonusu olmalıdır. Bitkisel ürünlerle sentetik ilaçların bir arada kullanımının bazen olumsuz etkileşimlere neden olabileceği gözardı edilmemelidir.

Cranberry

Latince ismi Vaccinium macrocarpon olan Cranberry’nin meyveleri idrar yolları iltihaplanmasında kullanımıyla tanınıyor. Cranberry deki bileşenlerin mesaneyi çevreleyen epitel hücrelerin yüzeyine bakterilerin yapışmasını önlediği düşünülmektedir.

Cranberry ürünleri (Cranberry suyu, tablet) bu rahatsızlığa karşı koruyucu ve tedaviyi destekleyici özelliktedir. İdrardaki asit miktarını artırarak bakterilerin mesanede ürmesini engelleyebilmekte ve de bu şekilde idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisine yardım etmektedir.

Bu bitkiyle ilgili yapılan araştırmalara göre Cranberry meyve suyu kadınlarda daha etkin olmakta yaşlı kişilerde ise etkinliği düşmektedir.

Meyvelerin kırmızı rengini veren proantosiyanidinler koli basilinin idrar kesesi çeperine yerleşmesini önlerken, diğer bileşeni olan meyve şekeriyle beraber bakterileri öldürücü etki gösterir.

İdrar yolu enfeksiyonlarında devamlı olarak antibiyotik kullanılmasının bazı sakıncaları vardır. Antibiyotik kullanımı dirençli bakterilerin gelişmesine sebep olmaktadır.

Bu yüzden öncelikli olarak Cranberry tercih edilmesi ve ağır seyreden durumlarda ise son çare olarak antibiyotik kullanılmasını öneren uzmanlar vardır.

Kranberi meyve suyu ve kapsül şeklinde kullanılmaktadır.

Uva Ursi

Ayı üzümü olarak da bilinen uva ursi bitkisi idrar sistemi enfeksiyonlarına karşı kullanılan bir bitkidir. Bu bitki alınmadan önce idrarın alkalik olması için sodyum bikarbonat alınması gerektiği belirtiliyor.

Ayı üzümü yaprağı, alkali ortamda bakteri üremesini durdurucu olduğundan dolayı idrarı asitleştiren maddelerle beraber alınmaması gerekir.

Uyarı: Uva ursi kısa bir süre için kullanılabilecek bir bitkidir. Bir haftadan fazla kullanılmamalıdır. Fazla ve bilinçsiz kullanım karaciğer ve böbrekleri tahriş edebileceği için doktor gözetiminde kullanılması gerekir. Hamileler, emzirenler ve de böbrek hastalıkları olanlar kullanmamalıdır.

Kızılcık

Kızılcıkta yeralan proantosiyadin, mesane duvarına yapışan zararlı bakterileri durdurucu özelliktedir. Kızılcık şerbeti mesane bölgesinde direnç oluşturarak zararlı bakterilerin üremesini engeller. Eğer idrar enfeksiyonlarına sık yakalanıyorsanız, sık sık kızılcık suyu içmeyi deneyebilirsiniz. Kızılcık, bakterilerin mesaneye tutunmasını güçleştiren bir madde içerdiği için yararlı olabilir.

Latin çiçeği otu

Latin çiçeği otu etkili ve de en geniş etki spektrumlu bakteri üremesini durdurucu özelliğe sahip bitkidir. 4-6 haftadan daha fazla kullanılmamalıdır. Böbrek hastalıkları, mide ve barsak ülseri olanlar kullanmamalıdır. Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu idrar yolları enfeksiyonlarında latin çiçeği otunun kullanımına onay vermiştir.

Altınbaşakotunun idrar yolları iltihabında temizleyici, yıkayıcı olarak kullanımı önerilmektedir.

(Kalp ve böbrek fonksiyon bozukluğuna bağlı ödemlerde kullanımı ödemi artırcağından dolayı bu tür rahatsızlığı bulunanların kullanmaması gerekir.)

Atkuyruğu otu idrar yolları iltihabında yararlı etkisi olan bitkidir.

(Kalp ve böbrek fonksiyon bozukluğuna bağlı ödemlerde kullanılmamalıdır.)

Isırgan otu ve yaprağı da idrar yolu iltihabı tedavisi ‘nde kullanılan bir bitkidir. 2 kahve kaşığı ince kıyılmış bitkinin üzerine 1 bardak kaynar su dökülür ve 10 dakika demlendikten sonra süzülerek günde birkaç defa birer bardak sıcak içilir.

D-Mannoz; D-mannoz idrar yollarını besler ve istenmeyen yabancı mikroorganizmalara karşı koruma sağlar. Huş ve kayın ağaçlarından özütlenerek elde edilen bir glukoz izomeri olan D-Mannoz, bakteriyel lektinlerin, mesane duvarına ve idrar yollarının zarına yapışmasını engelleyerek idrar yolları enfeksiyonlarının önlenmesi ve tedavisinde etkili olur. Enfeksiyonların yaklaşık %80-85’inden E. coli sorumludur. E-coli’nin, mesane ve idrar yollarının duvarlarına yapışan fimbrium olarak bilinen ince kılları vardır. Antibiyotik ilaçlar E-coli’yi öldürürken, mannoz bu bakteriyi bir kapsül içine alarak mesane duvarına yapışmasını engeller ve mannoz ile kaplanmış E-coli, idrarla birlikte dışarı atılır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi” üzerine 74 yorum

  1. lütfen dahafazla bilgi yararsa gönderin ayrıca ısırgan otunu kaynatıp suyunu içmek cok yararlıdiyolar ve mısırın püskülünüde…

  2. arkadaşlar idrar yolları iltihabım var ilaç kullandım fayda yok iğne fayda yok idrarımı yaparken yanma var arkadaşlar şimdi gilaburu diye bir bitkiden oluşan meyve suyu gibi bişey içiyorum inşallah iyi gelecek temizliyomuş. tabiki çok su içmek gerekiyor.

  3. eğer sistit ya da mantar hastalığı bir rahatsızlık gelişmişse bayanlarda fitil kullanımı gerekmektedir.erkek ve bayanlarda mantarda Flucan tablet haftada 1 ya da 2 haftada birer tane olmak üzere ve nidazol fitil sabah akşam birer tane olmak üzere kullanılır.Akıntı olacaktır akıntının türünü ve ne tür bir enfeksyon olduğuna ancak dr karar verir, kaşıntı var ise idrarda yanma ile muhtemelen mantardır.Dr ağızdan Biteral antibiotik kullanmanızıda önerebilir.kaşıntı yok ise Neo penotran adlı fitili önerebilir.En doğrusu dr a gitmek, dr a gitmiş bu tüs ilaçlar kullanıyor iseniz soğan suyu maydonoz suyu gibi antiseptikleri ve Kefiri tüketmenizi öneririri. Geçmiş olsun.PRUNOL u hmal etmeyin idrar yanmanız var ise….

  4. arkadaşlar geçmş olsun.Aynı şikayetler bende yıllardır tekrarlar:dr lar iltahaplanma için mutlaka Cipro tarzı antibotikleri veriyordur zaten.Birde mutlaka idrar yolu antiseptiği olan PRUNOL isimli suda eriyen ilacı alın günde 4 er kaşık suda eritip için.kadınlarda Sistit hastalığı idrar yolu enfeksyonu zannediliyor bunun için kadınlara verilen fitllerde bulunmakta.Fakat antibiotik ve PRUNOL şart.Dr vermeden antibiotik ezbere alınmaz ama Prunolu kullanabilirsniz.Ben birde bitkisel doğal yöntemlerle daha hızlı iyileşiyorum.Bunlarda; mutlaka hastayken kefir içyorum ve bağısıklık sistemim 3 günde yükseliyor iyileşiyorum.kefir yoksa kefir ayranıalıp hergün bir şişe tüketiyorum, hatta kefiri hasta olmasanızda için derim.Birde bu çok iyi geliyor soğan ve maydonuzu bol miktarda kaynatıp sabah aç karnına ikisindende birer bardak için.İyileştiğinizi göreceksiniz daha hızla.Geçmiş olsun.

  5. ben malatyalı arkadaşıma seslenmek istiyoru m benddede idrarda iltihablanma ve enfeksiyon var senin dedigin bu ilaç o hasatalıga iyi geliyormu bana cevap verebilsen ço k sevinirim kardeşim bana e postama göndeirisen çok sevinirim

  6. arkadaslar o sorundan bendede var 2 aydan beri antibiyotık kullanıyorum gecmedi idrar tahlilimde kan cıktı artık cok kotu olmaya basladı eskiden ıdrar gelince mesane ağrıyodu simdi her zaman agrıyor bı cozumu yok mu bunun

  7. sık idrara cıkanlar için, bir tatlı kaşığı at kuyruğu ve bir tatlı kaşığı ısırgan otunu kaynayan bir bardak suya atın ve çay demle gibi demleyin, günde 3 kere aç karnına için
    1 çay kaşığı çörek otunu havanda ezin 1 çay kaşığı bal ile karıştırın ve yiyin bunu sabah akşam günde ikikez uygulayın şifa bulacağınıza inanıyorum
    çörek otu her derde devadır

  8. arkadaşlar bende sık sık idrar çıkıorum.hep idrarım varmış hissi var.bu bende geçen seneden beri var. rehber hocamız ygs de lavaboya girmek yasak ona göre tuvaletinizi ayarlayın dedi ogün bgndür böyleyim . lütfen bir ilaç adı söleyin

  9. idrar yanmasinin bie suru nedeni var yanliz allah korusun mesanede kis olma ihtimali var tek belirtisi sik idrara cikma agrisi falan yoktur ilerledigi zaman idrarinizda kan bulunur yukaridaki belirtiler varsa lutfen bir genel bakim yaptirin eger kis mesanenin kaslarina gecerse hayati tehlikesi var

  10. 3 günden beri idrar yolunda çok fena ağrım oluyor gece bile uyuyamıyorum ecerde mantara benzer yara oluşmuş bilen yaşayan varmı aynı olayı arkadaşlar çok ağrı ve yanma yapıyor

  11. idrallım çok yanıyor ben guatır hastasıyım her ılaçta kullanaıyorum ne yapmam lazım !

  12. yıllar defalarca doktara gittim birsürü ilaç geçiyor birsüre sonra yine başlıyor ama üşüyünce başladığını farkettim artık doktara bile gitmiyorum direk eczaneden ilaç alıyorum çözüm bol su ılık ve üşümemek

  13. en etkili ilaç monurol saşe 10 tl eczanelerde 1 gecede derman buluyor ağrıyı akıntıyı kesiyor gece yatmadan önce tuvalet ihtiyacını gördükten sonra 1 bardak suya katıp içiliyo sabah ne var ne yok mikropları söküyor

  14. sık idrara çıkıyorum Allah rızası için yardım yaşamak istemiyorum artık

  15. yanma sıkayetı olan arkadaslar ıdrar yollarında ıltıhabın yanında candıda albıcans yada baska bır tur mantar vardır yanmayı ve kotu kokuyu genelde bunlar yapar trıflucan alın yedı gun kullanın azalır bol şeker hamur ısı yersenız sonra tekrar baslar kendımde oldugu ıcın konunun uzmanından daha ıyı bılırım saygılar

  16. İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için bol su içmenin çok önemli olduğunu biliyor muydunuz? Her saat başı en az bir bardak su için. İdrar yanması, karın altında şişlik gibi şikayetlerin birkaç gün içerisinde azalacağını göreceksiniz. Ayrıca ayaklarınızı da üşütmemeye dikkat etmelisiniz.

  17. yilardir idrar yaparken cinsel iliskide bulunurken cok yanma oluyor bende bana bir care yada bir ilac onerirseniz cok tesekur ederim prostat amiliyatui oldum gine gecmedi yanma lutfen derdime care bekliyorum

  18. benimde idrar yolum yanıyor geçmesi için minibüse bindim daha beter etti aspirin içtim gine geçmedi tuvalete çıksammı die düşünüyorum Lütfen bana yardım edin!

Yorum yapın

css.php