Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi ve Belirtileri

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir? Dinlenme halindeyken ağrı, karıncalanma, uyuşma ve çekilme gibi belirtilerle kendini gösteren huzursuz bacak sendromu (Restless Leg Syndrome) daha çok akşam ve geceleri görülür. Kesin nedeni tam olarak bilinmese de omurilik ve beyindeki refleks aktivitenin artmasıyla bağlantılı olabileceği düşünülüyor.

Huzursuz Bacak Sendromu Neden Olur?

Hastalığa yol açan etkenler 2 grubta değerlendirilebilir. Birinci grup, kadınlarda daha çok görülür, genetik geçiş önplandadır ve belirgin bir sebebi bulunmaz. İkinci tür huzursuz bacak sendromu’nun ise demir eksikliği anemisi, vitamin eksikliği, vücut tuzlarında dengesizlik, beta bloker, östrojen, lityum, antihistaminik ve antidepresan ilaçlar, gebelik (özellikle son üç ayı), diyabet, böbrek hastalıklarıyla ilişkisi vardır. Ayrıca sigara, alkol ve kafein gibi faktörler hastanın yakınmalarını artırabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri

Hasta yattıktan kısa bir süre sonra her iki bacağında uyuşma, ürperme, karıncalanma, yanma, çekilme gibi yakınmalar hisseder. Bacaklar hareket ettirildiğinde ise geçici bir rahatlama sağlanır. Bu yüzden hastalar kolayca uykuya dalamaz ve yataklarından kalkıp dolaşırlar.

Huzursuz bacak sendromu olan kişilerin birçoğunda uyku esnasında 10-60 saniyede bir oluşan istemsiz bacak hareketleri ve atmalarıyla karakterize periyodik bacak hareketleri hastalığı da görülmektedir.

Huzursuz Bacak Sendromu İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Nöroloji kliniği ya da uyku merkezlerine müracat edilmesi gerekir.

Huzursuz Bacak Sendromu Tanı Kriterleri

Huzursuz bacak sendromu tanısı için yapılacak özel kan testi ya da film bulunmamaktadır. Ayrıntılı bir hastalık öyküsü ve fizik muayeneyle tanı koyulur. Kas ve eklem hastalıkları, diyabet,  fibromyalji, damar tıkanıklığı gibi benzer klinik özellikler gösteren olası hastalıkları elemek için kan testleri, elektromiyografi ya da uyku testleri yapılabilir.

Romatizmal hastalıklarla karıştırılması nedeniyle bazen teşhisi uzun sürmektedir. Ağrının hareketle azalması ve dinlenme ile yeniden başlaması huzursuz bacak sendromu’nun ayırıcı özelliğidir.

Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

• Demir eksikliği anemisi gibi altta yatan bir neden varsa öncelikle bunun giderilmesi gerekir. Birinci gruptaki hastalara ise ilaç tedavisi uygulanır. Parkinson tedavisinde kullanılan, omurilikteki dopamin geçişini düzelten ilaçlar hastanın şikayetlerini giderilmesine yardımcı olur.

• Fiziksel, kimyasal, psikolojik, elektromanyetik gibi farklı etkenlerle vücutta oluşan organ fonksiyon bozukluklarının düzeltilmesini sağlayan nöralterapi, huzursuz bacak sendromu’nun tedavisinde de kullanılan bir yöntemdir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi ve Belirtileri” üzerine 4 yorum

  1. Lütfen siyah çekirdeğin ne olduğunu yazarmısınız.slm.

  2. siyah çekirdek nedir ayçekirdeği mi acaba???hamileyim ilaç alamıyorum çıldırıcam artık…

  3. huzursuz bacak sendromu için arginine iyi geliyor.doktor tavsiyesiyle başladım.dogal bir kaynak olan bir avuç siyah çekirdek cok etkılı olacaktır.denemekte fayda var.sendrom baslayınca yenmesi yeterlidir.normal zamanda yenmesi ters etki yapabilir.saglıklı gunler..

  4. selam benim safra kesemde 3 adet 1.5 cm taş var tedavisi mümkünmü?

Yorum yapın

css.php