Horlama Tedavisi İçin Öneriler. Horlamayı Nasıl Engelleriz? Horlamayı durdurmanın bir çok yolu vardır. Eğer kiloluysanız, yaşam şeklinizde değişiklikler yaparak fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.
• Bunun anlamı sağlıklı ve dengeli beslenmek ve daha fazla egzersiz yapmaktır. Yatmadan önce içki içmeyin. Sigarayı bırakın.
• Horlama, ağız ve burun arkasındaki hava yolunda darlık olduğunda meydana gelen gürültü şeklindeki sestir. Boğaz-burun bölgelerindeki sorunlar, yatakta dengesiz yatılması ve yorgunluk horlamaya sebep olabilir.
• Horlama, uyku – apne sendromu gibi uykuda solunum bozukluğunun ciddi bir belirtisidir.
• En fazla dikkat edilmesi gereken horlama şekli, sessizlik dönemleriyle kesintiye uğrayan şiddetli horlamalardır. Bu tür horlamalardaki sessizlik dönemleri, solunum durmalarını ifade eder. Solunum durmaları ya da azalmaları gece boyunca defalarca tekrarlayabilir. Horlamanın solunum durmalarıyla beraber olduğu durum uyku apne sendromu olarak adlandırılır.
• Uyku apnesi, geceleyin nefes darlığına yol açan, kalp krizi riski ve tansiyonu etkileyen bir sorundur. Yapılan bir araştırmaya göre bazı insanlar sadece sırt üstü uyurken horlarken, diğerleri uyku pozisyonundan bağımsız olarak devamlı horlamaktadır.
• Uyku düzeninde meydana gelen huzursuzluk sebebiyle, uyku apnesi olan kişiler gün içinde kendilerini uykulu hissederler ve performanslarında düşmeler olur. Bu kişilerde sinirlilik, depresyon, cinsel fonksiyon kaybı, yüksek tansiyon, kalp sorunları, baş ağrıları, öğrenme ve hafıza güçlüğü gibi olumsuzluklar görülebilir.
• Uyku-apne sendromu daha çok şişman erkeklerde görülmektedir.
• Uyumadan alınan alkol uykuda apnelerin daha çok ve uzun süreli olarak meydana gelmesine sebep olur.
• Alkol bu kişilerde uykuda ani ölümlere yol açabileceği için, bu kişilerin akşam saatlerinde alkol kullanmamaları gerekir. Uyku ilaçları da alkol gibi solunum merkezini baskı altına alır ve apnelerin uzamasına sebebiyet verir.
• National Sleep Foundation tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre yetişkinlerin %40’ı horluyor. Horlama en çok 45- 65 yaş aralığında görülüyor ve erkekler kadınlara göre iki kat daha fazla horluyor.
• Horlama erkeklerde daha fazla görülür. Yağlanma kadınlarda, kalça bölgesinde, erkeklerde ise boyun ve karında yoğunlaşmaktadır. Bu da, yatar pozisyonda yutak çevresinde daralmaya ve göğüs içi basınçta artışa yol açar.
• Bu durum erkeklerin daha çok horlamasına sebep olur. Menopoz döneminden sonra kadınların hormonal dengeleri değişir ve özellikle de kas yapıları erkeklerinkine benzediği için, kadınlar da erkeklerdeki biçim ve sıklıkta horlamaya başlarlar.
• Çocuklardaki horlamalar ise çoğunlukla kilodan kaynaklanır.
Horlamaya Çözüm
Burun Spreyi
Eğer hekiminiz, sürekli tıkalı burnun sorunun bir parçası olduğunu düşünüyorsa, burun açıcı sprey ya da damla kullanabilirsiniz.
Özel Çene Protezi
Arkadaki alt ve üst dişlere takılan ve kişiye özel hazırlanan tek parça protezle hem ağız kapalı kalmakta hem de alt çeneyle beraber dil 5-6 milimetre öne doğru çekilerek horlama ve nefes kesilmesi önlenmektedir.
Kullanımı kolay ve kişiye uyku sırasında rahatsızlık vermeyen bu alet alt çeneyi öne doğru iterek dilin geriye kaçmasını ve hava yolunun tıkanmasını engeller.
Alt çenesi küçük olan veya geceleri burun tıkanıklığı olmamasına karşın ağzı açık uyuyan kişiler için uygun bir çözüm olduğu belirtiliyor.
Ağızlık adı verilen alet diş hekimlerinin çene yapısını ya da dişleri düzeltmek için hastalarına taktıkları ağızlığa benzer.
Hipotiroid Tedavisi
Eğer hekiminiz, hipotiroidin olduğunu düşünürse (tiroid hormonunun çok az seviyeye düşmesi) sizden kan testi isteyecektir. Test sonucunda hipotiroidiniz olduğu bulgulanırsa, size tiyroksin hormonu takviyesi yapılır. Her gün alınması gerekir.
Uyku Fiyongu
Bu yöntemle dilin geri kaçmasını engelleyen bir ip çeneye düğümlenerek hastanın geceleri boğulması önlenir. Prolen adı verilen mavi renkli, vücudun reddetmediği bir maddeden yapılmış olan misina tarzı bir ip kullanılmakta. Sözkonusu ip, çene altından ve ağız tabanının içinden dil köküne gönderilerek, dil kökü çenede askıya alınır. Bu şekilde geceleyin geri kaçarak, apneye yol açması engellenir. Hasta ipin varlığını hissetmez. Konuşmasına veya yemek yemesine engel olmaz.
Snore Relief
Amerikadan ithal edilen ve FDA onaylı ürün buruna takılarak kullanılıyor. Ürünün, laboratuvar ortamında üretilmiş mıknatıslarla burun deliğindeki sinirlere titreşim ve sinyaller göndermek suretiyle horlamayı engellediği belirtiliyor.
Sürekli Pozitif Basınç Tedavisi
Sürekli pozitif basınç tedavisinin uyku-apne sendromunda en etkili yöntem olduğu belirtiliyor. Sürekli pozitif basınç tedavisiyle horlama, uykuda solunum durmaları ve bunların yol açtığı kısa ve uzun dönemli sorunların tümüyle giderildiği ifade edilmektedir.
Bu tedavide basıncı ayarlanabilen bir hava kompresörüyle burundan basınçlı hava verilir, ağız içinde oluşan pozitif basınç, uykudayken hava yolunun tıkanmasını engeller.
Sürekli pozitif solunum yolu basınç makinesi denilen bu cihazdan çıkan hortum hastanın sağlıklı bir şekilde uyuyabilmesi için tüm gece burnuna takılır.
Horlama Ameliyatı
Ameliyatın birkaç farklı çeşidi mevcuttur; bir çoğu damak üzerine uygulanır. Bu ameliyatlardaki amaç, siz uyurken, hava yolunuzdaki yumuşak dokuların titreşerek horlamaya sebebiyet veren parçalarını küçültmek, değiştirmek ya da çıkartmaktır.
Ameliyatla sarkmaya müsait olan sarkık ve gece uyku sırasında gevşeyen dokular toparlanır. Damağın küçük dilin kısaltılıp, gerdirilmesi çok nadir uygulanan bir yöntemdir. Eğer bademcikler çok büyükse ve onlar da alınacaksa genellikle kombine edilir. Ancak ameliyat türleri, her zaman horlamayı tedavi edemeyebilir.
Snorolift Yöntemi
Hastanın damağında lokal anezteziyle birkaç dakika süren invazif bir cerrahi girişimde bulunuluyor. Bir hafta sonra hastanın kontrole çağrıldığı tedavinin ücreti ise 1000.euro
Pillar İmplant
Horlama ve uyku apnesinin tedavisinde uygulanıyor. Yumuşak damağı sertleştirerek, horlamaya yol açan titremeyi azaltacak ve yumuşak damağın havayolunu tıkamasına engel olacak üç küçük implantın, yumuşak damağa yerleştirilmesi yöntemidir.
Uygulamadan sonra implantlar damak içinde onları sabitleyen doğal bir doku etkisi oluşturarak, yumuşak damağın kas tabakasına yapısal destek olurlar ve bu şekilde yumuşak damağa bağlı horlama ve uyku apnesinin giderilmesini gerçekleştirirler.
Damağın lokal anesteziyle uyuşturulmasından sonra 3 tane küçük implant özel bir alet yardımıyla damağa yerleştirilir ve işlem 15 dakika sürer.
Radyo Frekans Uygulaması
Radyo frekans tedavisinde nerede tıkanıklık varsa oraya radyo frekans verilir. Radyo frekans enerjisi horlayan gevşek ve sarkık dokuların içerisini buharlaştırarak zaman içinde sertleşmesine ve dirileşmesine neden olur. Böylelikle de gürültü yapan ve horlayan dokular ortadan kalkmış olur.
Horlamayla ilgili dikkat edilmesi gereken 2 konu;
•Horlama sorunu olanların uyamadan önce sakinleştirici ilaç, uyku ilaçları ve antihistaminik ilaçları almamaları gerekir.
•Uykudan birkaç saat önce alkol ve ağır yemeklerden kaçınılması gerekir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
merhaba,
orbit denilen bir aletin reklamı yapılıyor. bu cihazı faydalımıdır?