Grip Belirtileri Nelerdir?

Grip Belirtileri Nasıl Ortaya Çıkar? İnfluenza virüsünün solunum yoluyla insan vücuduna girmesiyle meydana gelen ve salgınlara sebebiyet veren bir enfeksiyon hastalığıdır.

Grip virüsü Influenza’nın A, B ve C olarak 3 tipi vardır. Ancak bunların da kendi içlerinde üzerlerindeki antijenlerine göre farklı alt grupları bulunmaktadır. Salgınlara yol açan ve bulaşıcı özelliği daha fazla olan A tipi virüs. Grip virüslerinin antijenik yapıları sürekli değişir. Bu değişiklik sebebiyle daha önce enfeksiyon geçirilrmiş olsa bile vücut yeni virüsü tanımaz.

Virüslerle bulaşan viral bir hastalık olan gripin en sık bulaşma yolu öpüşme, tokalaşma gibi yakın temaslardır. Antibiyotiklerin virüsler üzerinde etkisi olmadığından gribin başlangıç döneminde antibiyotik ilaçların kullanılmaması gerekir.

Grip Olunca Ne Yapmalı?

Grip olan kişilerin dinlenmeleri, C vitamini ve bitki çayı, sebze suyu ve bol su tüketmeleri olumlu katkı sağlayabilir. Bağışıklık sistemini zayıflattığı için şeker alımının azaltılması ya da kesilmesi önerilir.  Sigara ve kahve gibi şeyler bağışıklık sisteminin işleyişini güçleştirdiklerinden dolayı kullanılmamalıdır.

Grip Belirtileri

• Birdenbire 39 – 40 dereceye yükselen ateş

• Kuru öksürük

• Halsizlik

• Baş ağrısı

• Şiddetli kas ve eklem ağrıları

• Bulantı

• Kusma

• Balgamlı öksürük varsa bu durum gripten sonra zatürree olabileceğini gösterebileceğinden dolayı bir doktora gidilmesi gerekir.

Grip hastalığı önemsenmediği takdirde farenjit, larenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabına dönüşebilir. Menenjit, zatürree, beyin ve kas iltihabı gibi hayati risk taşıyan hastalıklar meydana gelme ihtimali olduğundan özellikle de risk grubunda olan kişilerin salgından önce aşı olmaları gerekir.

Grip Nasıl Önlenir? Gribe yakalanmamak için bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekir. Sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve sigara içilmemesi bağışıklık sisteminin güçlü olmasında önemli rol oynar.

Çinko ve C vitamini bakımından zengin meyve sularının içilmesi gribe karşı koruyuculuk bakımından destek sağlar. Ekinezya, Beta Glukan, Umklaoba gibi doğal ürünler bağışıklık sitemini güçlendirmeye yardımcı olurlar.

Grip Aşısı Ne zaman Yapılır?

• Aşı için en ideal zaman eylül ve ekim aylarıdır. Aşının etkisini gösterebilmesi için yaklaşık 2-3 hafta zamana gerek olduğundan dolayı aşının salgından önce yapılması gerekir. Salgınlar Mart-Nisan aylarına dek sürebildiği için hastalığı geçirmedikçe ve aşı bulunabildiği takdirde Ocak ve Şubat ayları ve sonrasında da aşı olunabilmektedir.

• Aşısının etkisi dolaşımda olan virüs tipleriyle uyumuna, yaşa ve aşılanan kişinin sağlık durumuna göre değişmekle beraber %70-90 arasındadır. Yaşlı kimseler ve başka hastalığı olan kişilerde gribe karşı koruyuculuk etkisi biraz azalmasına rağmen grip sebebiyle oluşabilecek komplikasyon ve hayati riskleri önlemekte etkindir.

• Grip aşısı inaktive edilmiş influenza virüslerinden ya da antijenlerinden yapılır. Aşıdan sonra savunma sistemi aşıdaki inaktif virüse karşı antikorlar meydana getirir. Aktif virüsle karşılaşıldığı zaman önceden oluşmuş antikorlar enfeksiyonun oluşmasını önler ya da ağır hastalık riskini azaltır.

• Grip aşısının koruyuculuk etkisi de 6 – 12 ay sürer. Aşının her sene yapılması gerekir. Virüsler her yıl değişime uğradıkları için daha önceden yapılmış olan aşının koruyucu etkisi biter.

Kimler Grip Aşısı Olmalı?

65 yaş üzeri kişiler

Karaciğer, akciğer, böbrek, kalp damar, diyabet rahatsızlığı olanlar

Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar yaşamsal risk altında olduklarından dolayı mutlaka aşı olmaları önerilmektedir.

Grip Aşısı Nasıl Yapılır? Grip aşısı tek doz olarak üst kolun dış yüzeyine uygulanır.

Grip Aşısının Yan Etkileri Varmıdır?

• Aşı olduktan sonra aşı bölgesinde ağrı, şişlik, kızarıklık meydana gelebilir. Tüm vücudu etkileyen yan etkiler çok nadir görülür. Eğer ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi yan etkiler görülürse bunlar 1-2 gün içinde kendiliğinden geçer.

• 6 aydan küçük bebekler

• Hamileliğin ilk 3 ayı

• Yumurta ve tavuk proteinlerine alerjisi olanlar

Guillain-Barré Sendromu diyle bilinen nörolojik bir rahatsızlığı olan kişilere aşı yapılmamalıdır.

Grip Soğuk Algınlığı Farkı? Soğuk algınlığı ve gribin bulaşma biçimleri ve de belirtileri bakımından benzerlikleri olsa da gripte baş ağrısı, kas ağrıları ve ateş belirtisi daha belirgindir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php