Göz Tansiyonu Kaç Olmalı? Göz Tansiyonu Belirtileri Nasıl Ortaya Çıkar? Genellikle göz tansiyonunun yükselmesi olarak bilinen Glokom göz tansiyonu sebebiyle, görme sinirinin hasarı ve görme hücrelerinin kaybıyla neticelenen bir rahatsızlıktır. En çok görülen ikinci körlük sebebi olan Glokom tüm körlüklerin yüzde 13.5’ini oluşturur. Göz tansiyonunda göz içindeki sıvı basıncı görme yeteneği için gerekli olan göz sinirini harap edecek kadar yüksektir .
Göz Tansiyonu Normalde Kaç Olmalı?
Normal göz içi basıncı genel olarak 6-21 mmHg arasıdır ve gün içerisinde değişkenlik gösterir. Gün boyunca 5 mmHg ya da daha fazla basınç farkı olması glokom olasılığına işaret eder.
Ancak gözün göz içi basıncına dayanıklılığı insandan insana değişkenlik gösterebilir. Bazı kimselerde normalden yüksek sayılan 22-26mmHg göz içi basınçları göze herhangi zarar vermeyebilir. Bazı kişilerde ise normal değerler bile hasara yol açabilir.
Göz Tansiyonu Neden Olur?
Normalde göz içindeki işlevlerin yerine getirilebilmesi, göz içi oluşumlarının beslenmesi için göz içi sıvısı salgılanır. Sıvı bir taraftan üretilirken diğer taraftanda bazı kanallarla gözü terkeder. Bu kanallarda tıkanıklık meydana gelirse göz sıvısı gözde birikir ve göz tansiyonunun yükselmesine yol açar. Bu durum görme siniri hücrelerini bozar ve bu da görme kaybına sebebiyet verir.
Göz Tansiyonunun Belirtileri
Göz tansiyonu başlangıç aşamasında belirti vermez. Görme bozukluğu veya ağrı hissedilmez. İlerlediğinde görme alanı daralır, daha sonra merkezi görmede de azalma olur.
Göz tansiyonunun görülme oranı 40 lı yaşlardan sonra artar. Bu rahatsızlıkta erken teşhis önemlidir. İlk çıktığı zamanlarda farkına varılmazsa görme siniri yavaş yavaş tahrip olur ve körlüğe kadar götürür.
Göz Tansiyonu Nedenleri
• Göz tansiyonu daha çok ilerleyen yaşlarda görülür. Erken teşhis için herkesin senede bir defa muayne olup göz tansiyonunu ölçtürmesi önemlidir. Göz tansiyonunun görme sinirine yaptığı tahribat tedavi edilmediği takdirde geri dönülemeyecek boyuta ulaşır.
• Göz tansiyonunun kalıtsal yönüde vardır. Kardeşinde göz tansiyonu olan birinin bu rahatsızlığın meydana gelme olsılığı 4 kat daha fazladır.
• Kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet ve miyopi gibi durumlar göz tansiyonunun meydana gelmesinde rol oynayabilir.
• Göz içi iltihabı, uzunca süren kortizon kullanımı ve migren gibi proplemler sebebiyle de göz tansiyonu oluşabilir.
• En çok rastlanan glokom tipi olan Primer Açık Açılı Glokom genellikle 40 yaşından sonra oluşur ve yıllar içierisinde sinsi bir şekilde gelişir. Bu zaman içerisinde glokomlu kişilerin bir kısmında da hastalığa ait herhangi bir belirti hissedilmez. Birçok kişi ileri dönemde ve belirgin görme kaybı meydana geldiğinde glokomu farkeder.
• Akut Glokom krizi, irisin drenaj kanalını engellemesi sebebiyle, göz içi basıncın hızla artması neticesinde meydana gelir ve genellikle şiddetli olur. Bu durum acil tıbbi müdahele gerektirir. Tıbbi yardımda gecikilmesi halinde, kısa süre içinde görme yetisinde kalıcı tahribat meydana gelebilir.
Ani Göz Tansiyonu Belirtileri;
• Görme bulanıklığı
• Şiddetli göz ağrısı
• Baş ağrısı
• Kusma
• Bulantı
Göz tansiyonunun ani yükselmesi gözde ve göz arkasına yayılan şiddetli ağrı, görmede bulanıklık, kusma, bulantı ve eşyaların çevresinde renkli haleler görme gibi belirtilerle kendini gösterir. Göz tansiyonunun ani yükselmesi hastaların çok az bir kısmında olur. Rahatsız edici belirtilerle karşılaşmalarına rağmen aslında bu kişiler daha şanslıdır. Böyle ağır belirtilerle karşılaştıkları için doktora giderek hastalığa erken teşhis konulmasını sağlayabilirler.
Bunun dışında kalan ve çoğunluğu oluşturan hastalarda ise glokom belirti vermeden yıllar içerisinde ilerler. Bu kişilerde göz tansiyonu yavaş yavaş arttığı için göz bu artışa uyum sağlar ve de bu şekilde ağrı hissedilmez. İlerde belirtiler kendini gösterdiğinde ve görmeme olayı meydana geldiğinde ise genellikle geç kalınmış olur.
Göz sinirinde tahribat oluşmuş ve görme derecesi düştükten sonra teşhiş yapılmışsa kayıplar tedaviyle geri getirilemez ancak mevcut görmeyi korumaya yardımcı olacak tedavi yapılır.
Kimler Bu Hastalık Riskiyle Karşı Karşıyadır?
• 45 yaş sonrası
• Yakınlarında glokom olanlar
• Göz içi basıncı normalin üzerinde yüksek seyredenler
• Göz yaralanması
• Miyop
• Uzun süreli kortizon tedavisi görenler
• Diyabetliler
• Yüksek tansiyonlular
• Kansızlık sorunu olanlar
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
merhaba 29 yaşımdayım 1 haftadır göz tansiyonumu ölçüyorum 21/17 24/12 gibi aralıklarla çıkıyor normalmi acaba olması gereken sonuç kaç
Merhaba 37 yaşındayım gözlerim çok kizariyor sonrada başımın arkasında boynunda ağrılar oluşuyor ve gözlerim bulanık görüyor göz tansiyonu olabilirmi.z
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM AYDINLATICI BİR BİLGEİ
Çok teşekkür ler çok faydalı oldu….
Teşekkürler gerekli bilgileri aldım
Tewekkur ederim. Gerekli bilgileri aldim. Sag olun