Gastrit Nedir? Midenin iç yüzündeki zarın iltihaplanmasıyla oluşan gastrit mide mukozasında çoğu kez bölgesel ya da yaygın bir kızarıklık biçiminde görülür. Midede ekşime, yanma ve ağrı proplemleriyle kendini belli eder.
Gastrit genel olarak kronik bir tabloyla seyreder. Günler, haftalar süren şişkinlik hazımsızlık, gaz sorunları vardır. Bazen de aniden karın ağrısı, üşüme hissi, ateş, kusma, bulantı gibi akut bir tablo görülür. (Akut gastrit)
Sigara, alkol, sağlıksız beslenme mideye zarar verebilecek ilaçlar, çeşitli virus ve bakteriler gastritin oluşmasına neden olur. Gastrit tanısı endoskopik inceleme, biyopsi raporuyla, helikobakter taramasıyla konulur.
Gastrit Çeşitleri
Gastrit 3 şekilde incelenir. Kimyasal maddeler, ilaçlar, alkol gibi nedenlere bağlı gastrit, mikrobik sebeplerle meydana gelen gastrit ve otoimmun gastrit. Otoimmun gastrit nedeni bilenmeyen, az görülen ve vücudun kendi dokusuna karşı geliştirdiği antikorlarla meydana gelen bir gastrit türüdür. Bu türde bağışıklık sistemi kendi dokularına karşı antikor üretir ve dokularını tahrip eder.
Helikobakter enfeksiyonuyla meydana gelen oluşan gastrit, ülser ya da kanserlerde herhangi bir belirti görülmeyebilir. Ancak çoğu hastada ağrı, ekşime, yanma, geceleri uykudan uyandıran mide ağrıları ortaya çıkmaktadır.
Gastrit Sebepleri Nelerdir?
•Mide derisinin iltihabı olan gastritin en önemli sebebi helicobacter pylori adlı mikroptur. Helicobacter pylori mikrobu mide derisi üzerine yerleşerek bir enfeksiyon meydana getirir. Mide derisinde şişme, kızarıklık ve hücrelerde harabiyete sebebiyet verir. Bu bakterinin varlığı endoskopi, kan, dışkı ve nefes testleri gibi yöntemlerle belirlenebilir.
•Helikobakter pilori enfeksiyonu, insandan insana geçebilir. Yetersiz hijyen, kaşık, çatal, tabağın ortak kullanılması gibi sebebler bulaşmayı artırır.
•Bir diğer sebebi strestir. Ağır ve ani stresler, tekrarlayan, uzun süreli stresler gastrite neden olabilir.
•Bazı ilaçlar da (İbuprofen, Naproksen, Aspirin gibi) gastritin meydana gelmesinde etkili olabilir.
•Ağrı kesici ilaçlar doğrudan midede yara oluşturabilir veya mide derisinin korunmasını sağlayan prostaglandin adlı maddenin üretilmesini azaltarak midede yara oluşmasına neden olabilir.
•Alkol, sigara, stres yanlış beslenme gibi unsurlar bu rahatsızlığın oluşumunda ve seyrinde çok önemli yer tutar.
•Alkolün doğrudan tahriş edici özelliği vardır. Nikotin mide asit salgısını artırır olumsuz etkilere sebep olur.
Gastritli kişiler acı baharatlar, turşu, salamura gibi tuzlu besinlerden uzak durmalıdır.
Gastrit Beslenme
•Bazı besinlerin tüketilmesinden sonra mide yanması, midede ekşime, gaz ve şişkinlik gibi yakınmalar daha çok gastritte kendini gösterir.
•Aç karnına ve sıkça koyu çay ve kahve fazla oranlarda tüketilmemelidir. Bunlar mideyi uyarıcı, tahriş edici ve mide asit salgısını arttırıcı etkiye neden olurlar.
•Kızarmış gıdalar, yağlı sosla yapılan yemekler, kaymak, krema, mayonez gibi yoğun yağ içeren besinler hazmı güçleştiren, gastrite bağlı sorunları arttıran besinlerdir.
•Asitli yiyecek ve içecekler mide için zararlıdır.
•Yemekler az az ve sıkça tüketilmelidir. Yemekler yavaş yenmeli ve iyi çiğnemelidir. Besinler çok soğuk ya da çok sıcak alınmamalıdır.
•Uzun süre açlık gastritlerde sorunları artırabilir. Bazen aç karnına sorunlar daha yoğun görülürken bazılarındaysa yemek sonrası şişkinlik, gerginlik, gaz gibi şikayetler görülebilir.
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
Banada zeytin çekirdeği önerdiler.ama.egri burun yada uslu zeytin olmasi gerekiyormus
Bilmiyom. Her hangi bi organik evde yaptığım zeytjn olurmu
Sorularınıza yardımcı olabilirim
Merhaba arkadaşlar.Öncelikle su bir gerçektir ki bir insanın en önemli yaşam kaynağı besindir. Ve bu besinlerin hazinesi ise midedir. Mide iltihabı görülen hastalarda aşırı yorgunluk,iştahsızlık,kusma,ishal görülmektedir. Endoskopi sonucu dokturunuzun verdiği ilaçları “mutlaka” düzenli kullanmalısınız.İlk olarak bu hastalığın birinci basamagı stres ve sıkıntıdır.Bunlardan uzak durmalısınız.Mide hastası olan bir kişi asla sigara ve alkol tüketmemelidir. Yapmanız gereken sadece kendi kendinizin doktoru olmanızdır. Düzenli beslenin. Yağlı,kızarmış,baharatlı ve acılı besinler tüketmeyin. Ve bitkisel olarak katron yağı,çörek otu kullanın. Tabi herşeyden doktor kontrollerinde ilaçlarınızı ihmal etmeyin. Mide iltihabı ilaçları ve şuruplarını aç karnına kullanmaya özen gösterin. Unutmayın ki en büyük tedavi sabırdır.
Sağlıklı günler dilerim.
Arkadaşlar,herkese iyi günler diliyor.gastrit tedavi yöntemlerini paylaşmak istiyorum.1.hergün 7-10 tane zeytin çekirdeği yutun .2.aktardan yada çam ağacından çam sakızı alıp havanda toz haline getirip bal ile karıştırıp aç tok farketmez bir kaşık yiyin.3.patatesin suyunu çıkarıp aç karnına 40 gün boyunca için.Ben zeytin çekirdeği yutuyorum 2 günde tesir etti. Ayrıca 2.seceneğide uyguluyorum.3-4 gün yanma hafifleyinceye kadar gaviscon yafa reeni alabilirsniz.Allah şifa versin ben çektiğim için acısını bilyorum,benim yanmam durdu 2.günde iyice geçinceye kadar devam edin.