Fibromiyalji Nedir ve Fibromiyalji Tedavisi Nasıl Yapılır? Sebebi tam olarak bilinmeyen hastalıklar grubuna giren fibromiyalji, merkezi duyarlılaşma ya da sinir sistemindeki hormonal ve kimyasal dengesizlikten kaynaklanmaktadır. Yumuşak dokuya da kas romatizması olarak da bilinen fibromiyalji iltihaplı olmayan bir romatizma türüdür.
Fibromiyaljinin toplumda görülme sıklığı %1 ila %5 arasında değişmektedir. Hastaların %80’i kadındır. 20 ila 50 yaş arasında daha çok görülmektedir. Bazı ailelerde sıkça rastlanması bir genin kısmen de olsa bu rahatızlıktan sorumlu olabileceğini gündeme getiriyor.
Fibromiyalji yorgunluk, halsizlik, uyku proplemleri, aşırı gerginlik, endişe, bazen şiddetli ağrılara neden olabilen romatizmal bir rahatsızlıktır. Fibromiyaljide görülen ağrılar eklemlerden çok kaslarda, özellikle kasların kemiğe yapıştığı bölgelerdedir. Kadınlarda daha fazla olur. Orta yaşlı ya da menopozdaki kadınlarda sıkça görülür ve ağrı kesicilerle bile geçmeyen şiddetli ağrılara sebep olur.
Fibromyalji hastası olan genç kadınlarerken menopoza girebilmekte ve ortalama menopoz yaşı normale göreon yıl erken başlayabilmektedir.
Yaygın şekilde görülen vücut ağrısı, yorgunluk, uyku sorunları, baş ağrısı, bütün vücutta tutukluk, el ve ayaklarda uyuşma gibi değişik bir çok şikayet bir arada olabilir.
Erkekler çoğunlukla vücudun belli bir bölgesinde ağrı ve sertlik hissederken, kadınlar daha çok bütün vücutlarında ağrıyı hissetmektedirler.
Eskiden doktorlar fibromiyalji ağrılarının gerçek olmadığını düşünüyorlardı. Kişinin zihninde yarattığı gerçekle ilgisi olmayan duyarlılıklar olduğuna inanıyorlardı.
Fibromiyaljinin gerçek olmadığının düşünülmesinin sebebi eklem aşınması, sıkışmış sinirler ya da yaralanma gibi görünürde ağrıya yol açabilecek bir kaynağın olmamasıydı.
Ancak daha sonra beyin tarama teknolojisiyle bu ağrıların gerçek olduğu kanıtlandı.
Yapılan bilimsel araştırmalarda fibromyalji hastalarında, omurilik sıvısındaağrı taşıyıcı kimyasal bir madde olan P maddesinin diğer insanlardan üç kat daha fazla miktarda olduğu ve ağrı azaltıcı serotonin ve norepinefrin‘in ise çok düşük olduğu tespit edilmiştir.
Fibromiyalji Belirtileri
• Fibromiyalji hastalarının en dikkat çekici muayene bulgusu kasların belirli noktalarında tespit edilen ağrılı noktalardır. Ağrılar tek bir bölgede olabileceği gibi yaygın biçimde de meydana gelebilir.
• Ağrılar hafiften başlayarak şiddetli ağrıya kadar değişiklik gösterebilir. Ağrı çoğunlukla ense, omuz, göğüs kafesi, bel ve uyluk kaslarında olur. Üşüme, yanma, uyuşma, karıncalanma gibi şikayetler de ağrılara eşlik eder.
• Fibromiyaljinin bir diğer belirtisi yorgunluktur. Sabahları yorgun uyanma, yeteri kadar uyunmasına rağmen uykuyu iyi alamamak, geceleri sıkça uyanma, gün içerisinde yorgunluk dalgalanmaları gibi belirtiler de önemlidir.
• Yorgunluğa depresyonun da eşlik ettiği durumlarda konsantrasyon zorluğu, unutkanlık, hüzünlü bir ruh hali ve sıkça tekrarlayan baş ağrıları atakları görülür. Karın ağrıları, şişkinlik, gaz, kabızlık, ishal atakları, idrar şikayetleri, spastik kolon atakları, ciltte pullanma, yanma ve döküntü gibi durumlar da çoğu zaman görülür.
• Soğuk ve nemli havalar, stres, duygusal sebepler, hormonal dalgalanmalar, hareketsizlik ya da aşırı egzersiz gibi durumlar şikayetlerin daha da artmasına yol açabilir.
• Fibromiyalji sendromu, migren, depresyon, kronik yorgunluk sendromu ya da miyofasyal ağrı sendromu gibi hastalıklarla bir arada olabilir. Yapılan araştırmalarda fibromiyalji hastalarının % 50’den fazlasının majör depresyon geçirmiş veya geçirmekte olduğu, %50sinde de migren gözlendiği tespit edilmiştir.
• Fibromyalji hastalığı primer ve sekonder olarak ikiye ayrılır. Primer fibromyaljide altta yatan bir başka hastalık olmadan yaygın kas ağrısı ve kaslarda hassas noktaların varlığı görülür. Altta yatan başka bir rahatsızlığın mevcudiyetinde de fibromyalji belirtileri meydana gelebilir.
• Fibromiyalji hastalığının sebebi bilinmemektedir. Depresyon, uyku sorunları, ruhsal travmalar, otonomik disfonksiyon, spor yaralanmaları, hormonal ve metabolik değişikliklerin üzerinde durulmaktadır. Bakteriyel ya da viral bir enfeksiyonun da fibromiyaljiyi tetiklemede rol oynayabileceği düşünülüyor. Bazı durumlarda romatolog, iç hastalıkları uzmanı ve psikiyatristlerin beraber çalışmaları gerekebilir.
Fibromiyalji Tedavisi
Fibromiyaljinin kesin tedavisi yoktur. Ağrı kesici ilaçlar, kas gevşeticiler, antidepresan ilaçlar, fizik tedavi ve egzersizler bu konuda yardımcı olabilmektedir. Uygulanacak tedavilerle hastanın ağrıyı daha az algılaması ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesi amaçlanır.
Fibromiyalji İlaçları; İlaç tedavisi olarak ağrı kesiciler, antidepresan ilaçlar ve kas gevşeticiler kullanılır. Fizik tedaviyle sıcak, soğuğun ve elektriksel uyarının fizyolojik etkilerinden faydalanılarak kaslarda gevşeme ve yumuşak doku ağrılarının giderilmesi hedeflenir.
Fizik tedavide ultrason, laser, compex, magnetoterapi, konnektif doku masajı, germe – gevşeme ve dayanıklılık artırıcı egzersizler gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Fibromiyalji hastasının eğitimi de önemlidir. Uzun müddet oturma, ayakta durma, uzun süre yazı yazma, ağırlık kaldırma, stres gibi durumların bu hastalığın belirtilerini artırabilceğini hasta gözardı etmemelidir.
Düzenli yürüyüşün ve esneme egzersizlerinin fibromiyalji ağrılarını azaltıcı etkisi vardır.
Fibromiyaljinin Tedavisinde Kullanılan Diğer Yöntemler
Ozon Tedavisi: İtalya’da fibromiyalji hastalarının diğer yöntemlerle karşılaştırmalı olarak yapılan tedavilerde en iyi sonucu ozon tedavisinin sağladığı gözlenmiştir. Ozon tedavisi adrenalini okside ederek hastaların yaşadığı sıkıntı ve depresyonu azaltır.
Ozon enjeksiyonu ağrılı bölgelere noktasal olarak uygulanır ve kronik ağrı şikayetlerini giderir. Kan ozonu uygulaması da kronik yorgunluk, depresyon, uyku bozuklukları gibi yakınmaları gidermektedir.
Nöral Terapi: Fibromyaljinin meydana gelmesinden sorumlu tutulan, fiziksel travma ve emosyonel travma gibi unsurların vücutta yarattığı etkileri giderir. Bu etkisini vegetatif sinir sistemi üzerinden gösterir.
Akupunktur Tedavisi: Amerika’da yapılan ve sonuçları Uluslararası Ağrı Çalışmaları Birliği tarafından düzenlenen 11. Dünya Ağrı Kongresinde sunulan araştırma sonucuna göre akupunktur tedavisi fibromiyalji hastalarında etkili olmaktadır. Diğer tedavi yöntemlerinden yarar görememiş fibromiyalji hastaları akupunktur tedavisi almaya başladıktan sonra 1 ay içinde belirgin bir rahatlama hissettiklerini belirtmişlerdir.
Doğal ve Bitkisel Fibromiyalji Tedavisi
Genel Prensip; Bitkisel ya da doğal ürünler tıbbi onay olması halinde kullanılmalıdır. Halen kullanmakta olduğunuz bir ilaç varsa bu tür ürünlerle birlikte kullanımı olumsuz etkileşimlere yol açabilir.
• Günlük olarak alınacak 1-2 kapsül Omega-3 yağ asitleri ağrı ve yorgunluğu hafifletmeye ve bağışıklığı geliştirmeye yardımcı olabilir. Canadian School of Natural Nutrition günde 1-2 gr EPA and DHA alımını önermiştir.
• Fibromiyalji belirtileri için günlük 300-600 mg magnezyum ve 1200-2400 mg malic acid alınabilir. Malik asit meyve (özellikle elma) ve bitkilerde bulunan organik bir maddedir. Magnezyum eksikliğinde vücutt P denilen kimyasal madde artar. 1995 yılında ‘Journal of Rheumatology’da yayınlanan çalışma sonucuna göre 2 ay boyunca malik asit ve magnezyum alımı fibromiyalji tanısı konan kişilerde ağrının şiddetini azaltmıştır. Dr. Russel, “bulgular, malik asit ve magnezyumun güvenli olduğunu ve fibromiyalji hastaları için kullanımının faydalı olabileceğini göstermekte. Gelecekteki çalışmalarda malik asit bu dozda kullanılmalı ve en az 2 ay devam edilmelidir,” şeklinde görüş bildirmiştir. Malik Asit ve Fibromiyalji
• Chlorella semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir. Bir klinik çalışmada katılımcılar özel bir dozda chlorella ürünleri kullandıklarında semptomlarında belirgin bir düzelme olmuştur. Chlorellada yüksek oranda bulunan klorofil maddesi enerji artışına ve kas ağrıları azaltmaya yardımcı olabilir.
• NADH (nicotinamide adenine dinucleotide) enerji için günlük 5 – 20 mg.
• 500 – 1,000 mg C vitamini bağışıklık sistemini destekler. Phyllis Balch, Prescription for Nutritional Healing adlı kitabında yüksek oranda C vitaminin enerjiyi artırmaya ve yorgunluğu azaltmaya yardımcı olacağını belirtimiştir.
• SDÜ Tıp Fakültesince ülkemizde yapılan bir araştırmada egzersizle birlikte kullanılan C ve E vitamininin stres kaynaklı ağrıları azalttığı belirlenmiştir. Stresin yol açtığı ağrılara karşı en etkili uygulamanın egzersizle beraber vitamin alımı olduğu belirtilmiştir. (Söz konusu araştırma Amerika’da yayınlanan Fibromyalgia Network adlı dergiye kapak olmuştur)
• Bağışıklık ve kas desteği için yatmadan önce 100 – 200 mg Coenzyme Q10
• Antioksidan ve bağışıklık etkileri için 250 – 500 mg standardized Yeşil Çay özü.
• Yazar Michael Castleman, The Healing Herbs adlı kitabında Ginkgo Biloba bitkisinin fibromiyalji belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabileceğini belirtmiştir.
• 5-HTP ağrı ve yorgunluk gibi fibromyaljinin bazı semptomlarının giderilmesine yardımcı olabilir.
• Uyku ve bağışıklık desteği için yatmadan önce 0,5-3 mg Melatonin
Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.
ben 16 yaşında lise öğrencisiyim yukarıda bahsedilen çoğu şey bende var henüz doktora gitmedim gitmek de istemiyorum sağ tarafım sürekli uyuşuyor. saç telimden ayak parmak ucuma kadar uyuşuyorum kolumu 2 dakika aynı pozisyonda tutamıyorum. yemek yemiyorum normalde zayıf bi insanım yemek yemediğim halde aşırı şişmeye başladım. sinirlenince beynim patlıyacak gibi hissediyorum. kafamı duvarlara vurasım geliyo. duvarları yumruklamaktan ellerim parçalandı. ellerim ve ayaklarım titriyo ne yapacağımı bilemiyorum. ailem dahil kimseye bu sıkıntımı anlatmadım yardım edin lütfen.
Fibromiyalji yani diğer adı miskinlik hastalığı. Tedavisi şu şekildedir.
Hareketli ve sosyal bir hayat sürmek.
Egzersiz ve spor yapmak.
Düzenli ve doğru beslenerek bağırsak florasını düzeltmek.
Endişe takıntı ve kuruntu gibi alışkanlıklardan uzak pozitif olmak.
Ek olarak Medikal tedavi gerekirse, profesyonel masaj, kuru iğne, nöral terapi, akupunktur faydalıdır.
Bende 3 senedir cekiyorum butun evi pembeye boyattim kokulu mumlar cicekler balkonda uygun sekllde isinmam icin ates yakiuorim somine niyetine o sicaklkk butun bunlar gevsememi sagliyor ve dr vermesine ragmen hic kullanmadim antidepresan i paracetamol +diclofenac. Mide koruyucu ayni anda aliyorum kesknlikle asitli asitsiz icecek yok meyve elma ve mandaljna tek cogunluk ve sicak dus ,, allah sifa versin arkadaslar yuzmek iyi geliyo hareket edin mutlaka
Süt ve ürünlerinden perhiz yaparak büyük oranda rahatladım. Bende işe yaradı. Herkeste etkili olmayabilir.
Merhaba bende yaklasik 11 yil oldu bu hastalikla mucadele etmeye calisiyorum ara ara ataklarim oluyor bagirsak ve mideme vuruyor cok siddetli ic organlarimda agriyor antidepresan kullaniyorum teshis konuldugundan beri fakat ayni sikayetlerim devam ne zaman kurtulacagimi bilmiyorum bu hastaliktan bilen ve yukaridaki ögretmene ulasan varsa lutfen yazsin .
Ben 2 yıldır fibromiyalji hastasıyım. her türlü dr a gittim. En son romatoloji teşhis koydu, fizik tedavi de onayladı. lirica 25mg 2×1 ile başladım 150 ye kadar çıktık. yanında da rahatlatıcı olarak duxet kullunıyorum. Çok şükür şimdilik iyiyim. nekadar süre kullanılacak bilemiyorum ama son zamanlarda kullanılan en iyi tadaviymiş. Allah harkese şifa versin.
Haca mat her derde deva ben yaptım iyiyim çok sukur
Haca matı tavsiye ediyorum allahın izniyle şifa bulursunuz
s.a.
Allah cümlenize sizle birlikte bana da şifa versin 35 yaşımda başladı şu an 50 yaşındayım son zamanda artık iş yapamaz hale geldim ellerim bileklerim kollarım kalçalarım ağrı değişik bir ağrı sızı şeklinde yılardır çekiyorum çeşitli dokdorlara gidiyorum hiç bir şey yok dediler iltihap yok dediler i gen son ankara numune hastanesi fizik dokdoruna gittim fibromiyalji teşhisi kondu cmybalta hap verildi şu an kullanıyorum sinirlerim yatıştıı biraz haraket etmeye başladımm.Durum bundan ibaret 6 ay sonra kontrol dedi dokdor şifa Allahtan
Merhabalar bende fibromiyalji hastasıyım ve okdr çok şiddetli ağrılarım varki dayanamıyorum bir çok Dr gittim bir çok ilaci kullandım fakat bir faydasını göremedim ve bazen ölsem de kurtulsam diyorum ve ağrı en çok ensemde oluyoe yutkunmakta bile zorluk ckiyorm. Ensemden belime kdr devam ediyor gögücüme vuruyor kaburgalarim kollarım dirşekerim parmaklarima kadar gece uykum yok sabah beste uykuya daliyorm yedide işe kalkiyorm nolur çaresini bulan ağrıyı azaltan bir ilaç bir bitkisel birsey varsa söylesin dayanilcak gibi değil. Herkese geçmiş olsun diliyorum Allah hepimize acil şifalar versin.
Arkadaşlar bende aynı sorunları yaşıyorum tam 6yıldır gitmediğim doktor hastane kalmadı çok para harcadım ama bunun çaresi biliyorum çok zor ama spor veya bir şeyle uğraşmak ozaman beyin düşünmüyor unutuyor lütfen kendinizi zorlayın Göreceksiniz rahatlıcaksınız tekrar söylüyorum çok zor ama imkansız deyil pes etmemek gerekiyor birde günlük en az 2 litre su için tatlı şeylerden uzak durun
hec yokmu bunun tedavisi ? annem gözümün önünde aglıyıb sızlıyor.dayanamıyorum
Ayse
03/03/2015
Merhaba ,
Ben londrada yaşıyorum eşim ve çocuklarım ile malesefki bende kas romatizması hastasıyım ve ayni şikayetler bende de var zaman zaman işime gidemiyorum ağrılar içinde yatıyorum ağrı kesiciler ve kremler işe yaramıyor unutkanlık fazlalaştı çok kitap okuyan birisiydim şimdi konsantre olamıyorum . Yazılanları çok üzülerek okudum ve kendimde ayni
Durumda olduğum için sizleri çok iyi anlıyorum kim bir çözüme ulaşırsa lütfen birbirimize ulaşalım [email protected] bana buradan ulaşa bilirsiniz
Bnmde cok SIKAYetim var ayni dayanamiyorum yardim edin lutfen bi aktarci buldum duzenli kullsnirsan iyi geliyo baya iyi geldi bana
iyi gunler ben yukarda byn öğretmen says
01 Aralık 2011 at ogretmenin yazdiklarina gordum bende ayni sorunlar var ordaki tel numarasina ulasmaya calisiyom ba bi turlu ulasamiyorum LUTFEN bilen varsa nasil ulasacagimi yardimci olursaniz cok sevinirim agrilarim dayanilmaz hic bicare bulamadim bi yerden
mail adresim [email protected] tel numaram 0031684265088
bana yardımcı olun lütfen bende belirtiler cok yoğun çalışamayacak kadar cok zorumdayım allahını seven varsa bana maddi mane vi yardım etsin güven 5438317870 bu hastalığı yaşayan bilir
sevgi hanım sizde olanların tamamı bende de oluyor,,henüz teşhis konulmadı ve tedavi uygylanamadı,,bende ayrıca kalp çarpıntısı ,kalp ağrısı(bilemiyorum öyle hissediyorum) , başımın farklı bölgelerinde ara ara şiddetli ağrılar – kas kaasılmaları ve kas seğirmeleri mevcuttur.
inanın kime nereye gideceğimi bilemiyorum,,
lütfen bir çare bulursanız haberdar ediniz, bende bulursam yazacağım nasipse.
0543 448 64 73
yaklaşık 10 yıldır cekiyorum.bazen hafıf geciyor bende bütün belirtileri yaşıyorum 8 yıldır lustral kullanıyorum 2 senwdirde kor aspirin alıyorum almadıgım zamanlar havada bosuk yada kapalıysa ben yataktan cıkamıyorum,surekli yorgunum gezip ortamımı deyişiklik yaptıgımda daha iyiyim.kilo verdiyimdede tansıyonum düşük oldugu icin her ayaga kalktıgımda baş dönmesi yaşiyorum.hamamlar cok iyi geliyor.vucudum hep bir gerginlik icinde sabahları kalktıgımda kaslarımı hermeden hareket edemıyorum ,ayrıca sizlerdede gerinirken bütün kemikleriniz kutlüyormu?omurgam bile cıtır cıtır kutküyor.ani parlamalar yaşiyorum,
arkadaşlar teşhisim konduktan sonra 2.5 yıl tıbbi tedavi gördüm..başta iyi geldi amasonra yine aynı aldum..antidepresanın dozu yetersiz gelmeye başladı..hergün her yerim ağrıyordu..organik gıda takviyeleri ile hayata döndün diyebilirim..artık ayda 1 2 gün hafif halsiz oluyorum..kurtulacağıma inanmıyordum.ölmek istiyordum artık.mucizeyi yaşıyorum..pamukkale ünüversitesindeki prof.um aldiğim şirketi ve kullandığım takviyeleri onayladı..tıbbi ilaçlarımıda hiç kullanmıyorum ..elimde olsada tüm fibromiyalji hasatalarına ulaşabilsem diyorum..çok çaresizdim .sizlerinde bu durumda olduğunuzu biliyorum..ağrı ile yaşamak çok zordu.şimdi herkes gibiyim..tavsiyemle kullanan birkaç tanıdığımda faydasını gördü..bilgi almak isterseniz
tel:0 505 251 01 33
türkiyede ozon tedavisini yapabileceğimiz tedavi merkezi varmı?